Türkiye'de Üretilemeyen Türler


Koksal GurkanÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6980
Koksal GurkanÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Mayıs 2010 14:45
Hepimiz bu hobiyle farklı sürelerde ve farklı seviyelerde uğraşıyoruz. Çok çeşitli balık türleri ile ilgileniyoruz. Bu balıkların bir kısmı burada yerli üreticiler tarafından üretiliyor. Diğer bir kısmı yurt dışındaki üreticiler tarafından üretiliyor ve ithalat yoluyla geliyor. Maalesef geriye kalan bir kısmı ise ne burada ne de yurtdışında üretilemeyip doğadan toplanarak akvaryumlara katılıyor.

Bu yazıyla Türkiye'de üretilemeyen veya akvaryum ortamında hiç üretilmemiş balıklara dikkat çekmeyi, üretimi mümkün olanların Türkiye'de üretilebilmesi için çalışma başlatmayı, hiç üretimi yapılmamış olanlar için ise belki bir grup oluşturup ilk defa üretimini yaparak literatüre geçecek üretimler yapılmasını hedefliyorum.

Kimileriniz bu anlamda "bireysel" çalışmalar yapmış hatta önemli yol katetmiş olabilirsiniz. Hatta üretimini yapmış ama kimseyle paylaşmamış olabilirsiniz. İthalatı azaltacak ve buraya daha uyumlu balıkların piyasada tutunması sağlayacak çalışmalar için herkesin katkısını, deneyim veya uygulama anlamında bekliyorum.

Öncelikle ana balıklar türleri ve alt gruplarını belirlersek, ardından bu balıklarla ilgilenen kişilerin gruplar oluşturmasını sağlarız. Gerekirse ilgili üretime yönelik özel ve ayrı konular açarak detayları oradan takip ederiz.

Kendi adıma bu konu için Cüce Gurami (Colisa) türleri ile Makrakanta başta olmak üzere tüm Loach türleri üzerinde ön çalışmalara başladım. Piranhalarda, pacu ve nattereri dışında kalanların, başta Cariba ve Serrasalmus türleri olmak üzere neredeyse hiçbirinin üretiminin yapılmadığını da biliyorum. Bir çok vatoz türü, özellikle L serisi türler, yine üretilemiyor. Amano karidesler gibi özel ortam gerektiren türler yumurta tutsa bile su dengesi yüzünden yavrular çıkamıyor, dolayısıyla üretilememiş oluyor. Listeyi aşağıda başlattım. Örnekler çoğlatılabilir.

Öncelikle liste oluşturulmasına, sonrasında da gerçekten üretimine yönelik katkıları, yorumları, destekleri bekliyorum.

Türkiye'de Üretilmeyen veya Hiç Üretilememiş Balıklar:
(Yaygın üretimi olmayan türler de listeye dahildir.)
1.   Cüce Gurami (Colisa) türleri
2.   Makrakanta ve Loach türleri (Kuhli bu gruptadır.)
3.   Bazı L seri vatozlar
4.   Pygocentrus Notatus (Cariba)
5.   Amano Karides
6.   Bazı Corydoras türleri
7.   Challenger (Pangasius Sanitswongi)
8.   Otocinclus Affinis
9.   Puntius Denisonii
10. Synodontis türleri
11. Acı Su Balıkları (Mono, Argus, Archer Fish vs.)
12. Killifish
13. Pterophyllum Altum
14. Arowana

15. Buraya sizden gelecek önerileri ekleyeceğim.

Devamını sizlerden bekliyorum. Gelen yorumlara göre listeye eklemeler ve düzenlemeler yapıyorum.
Listedeki düzenlemeleri şimdilik teyit etmeden ve beyanlara dayalı olarak yapıyorum. Sonra üretimi olan ama yaygın üretilmeyenleri ayırabiliriz.

NOT: Zaten üretmiş olanlar varsa deneyimlerini aktarmalarını ve mümkünse bunu fotoğraflarla ispatlayacak şekilde paylaşmalarınırica ediyorum. İspat konusu literatüre geçecek çalışmalarda zorunlu olduğu için yazdım. Yoksa deneyim paylaşıldığında tekrarlar, sonuçları elde ettiğimizde fotoğraflarız.

EK NOT: Aslında bir çok balığın üretildiğini, üstelik bunun akvaryum ortamında yapıldığını, yapanların da Türkiye'deki hobiciler olduğunu yazıyı paylaştıktan sonra öğrendim. Yani yukarıdaki listede yer alanların önemli bir kısmı üretilmiş. Ama maalesef yaygın değil ve üretim de sadece bir iki sefer yapılıp bırakılmış. (Ek not 07.05.2010 tarihinde, yani yazının yayınlanmasından bir hafta sonra, eklenmiştir.)

kgurkan2010-05-07 17:27:49

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kalamitiÇevrim Dışı

Kayıt: 05/04/2010
İl: Ankara
Mesaj: 9
kalamitiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Mayıs 2010 14:51
Makrakanta yavrusu alan bir abimizi biliyorum ama ticari bir fikri olmadığı için bırakmıştır.
L serisi deyip genellememek gerekir L46 da dahil bir çok L serisi üreten var ülkemizde.Bazı türler ama
hala üretilmiyor da bulunmuyor da...
Maalesef fotoğraflarla kanıtlayamıyorum ama bildiklerim bunlar.
Ben de bu challenger köpek balıklarını (pangasius sanitswongi) üreten var mı merak ediyorum?
Güzel bir konu elinize sağlık...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinorÇevrimiçi

Özel Üye
[C]2,3,48207[/C]
Kayıt: 01/05/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 3481
sinorÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Mayıs 2010 14:54
Köksal Abi çok güzel ve yararlı bir başlık açmışsın gerçekten, umarım ilgi olur. Kendi adıma konuşmak gerekirse seneye Panaque grubundan bir türü üretmeyi deneyeceğim, araştırmalara devam ediyorum. Forumdan sevgili kardeşim A. Yücel Şahin(imbellis) Cüce Guramiyi üretmişti ancak yavruları bir türlü görememişti. Ayrıca ülkemizde çokça bulunan Otocinclus, Puntius Denisonii ve Kuhli Loach'ın üretildiğini daha hiç duymadım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 01 Mayıs 2010 14:57
Otocinclusu ben ürettim.Kuhli üreten başka birini biliyorum.Cüce guramiyi üreten aycould nickli üyemiz olması lazım yanlış hatırlamıyorsam.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6980
Koksal GurkanÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Mayıs 2010 15:02
Gelen yorumlar ve üretilenlerin paylaşımı için teşekkürler. Üretilemeyenlerin bir kısmı ya hiç üretilemediğinden ya da sadece bir kaç kişi tarafından az sayıda üretildiğinden gündeme gelip yaygınlaşamamış.
Amaç bunları yaygın hale getirmektir. Yorumlara göre listeye ekleme yaptım ve bazı açıklamaları hemen düzenledim.
Bahsedilen üretimlerle ilgili deneyimleri veya linklerini burada paylaşabilirsek yaygınlaştırma çalışmasında yardımcı olur. Hele linkler forumdaysa çok daha kolay ulaşılır ve anlaşılır olacaktır.


[QUOTE=kalamiti]Makrakanta yavrusu alan bir abimizi biliyorum ama ticari bir fikri olmadığı için bırakmıştır...[/QUOTE]
Makrakanta olduğuna emin misiniz? Ürettiğini belirttiğini kişi ile direk görüşmek isterim. Telefonunu ve mailini özelden paylaşabilirseniz veya benim bilgilerimi ona ulaştırırsanız mutlaka temasa geçelim.
Burada esas amaç ticaret değildir. Ticari sonuçlar ilk defa yapılan şeylerde kendiliğinden gelişir. Önemli olan ilkleri gerçekleştirebilmek ve bunları yaygınlaştırabilmektir.
kgurkan2010-05-01 16:24:59

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Erdal HocaÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,3,10749[/C]
Kayıt: 01/05/2006
İl: Mugla
Mesaj: 5229
Erdal HocaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Mayıs 2010 19:38
Köksal Bey, güzel bir konu açmışsınız, tebrikler. Umarım gittikçe gelişen ve sonuca da ulaşılabilen bir başlık olur.Tebessüm
 
Konuyu En Faydalı Tartışmalar a taşıyorum.
 
Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nasdaqÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/06/2009
İl: Ankara
Mesaj: 262
nasdaqÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Mayıs 2010 20:27
 Gerçekten güzel bir konu, en azından farklı türlerin ülkemize gelmesini teşvik etmesini umarım. Akvaryum sektörü ve hobiciliği son dönemlerde gelişme kazanmaya başladı.İnternetinde etkisi ile daha fazla türden haberdar oluyoruz ve bunları ister hale geliyoruz. Bu aşamaların geçmeside bizlerin talepleri ile aşılacaktır. Burada üretimin teşvik edici faktörlerinin olgunlaşmasının sağlanmasınında çok büyük önemi var. Bazı türlerin üretilmesi özellikle evde hobi düzeyinde yapılması maalesef yaygınlaşabilmesini sağlayacak çalışmalar olmayacaktır. Ve tabiki doğadan yakalamanın maliyet etkiside bunlar içinde en büyük etkenlerden biri! Aslında özel türler dediğimiz zaman çoğu balık aslında özel tür değil böyle nitelememizin nedeni sadece üretilmemesi yada hiç talep olmadığı için ülkemize gelmemesi.Dediğim gibi umarım daha çok isteriz ve bu işten para kazananlarda bu boşluğu doldurmaya çalışır.
 Listedeki bazı balıkların üretimi bizim ülkemizdede yapıldı.Özellikle gurami varyeteleri.Yer sıkıntımı çözdüğüm zaman colisa laila yı resimleyerek buradan paylaşacağım. Ve bazı gruplar, özellikle corydoras türleri üzerine çaışmalar yapıyor ve bu konuda başarılı olacaklar. Pangasius varyeteleri üretilemeyecek balıklar değil fakat anaç boyutları hatrı sayılır büyüklükte olduğu için bunu yapabilecek hobici sayısı belkide hiç yok.Keza makrakantada böyle. Aşamaları sabırla beklemek ve uygun tanklar kurmak hem maddi hemde zaman ve emek sarf edilmesi gereken balıklar. Birde ürettiniz diyelim matrakantayı satıp masraflarınızı çıkartmayı düşündüğünüzde belkide zarar edeceksiniz.Çünkü kaç kişi makrakanta beslemek isteyecek? Zarar etmekten kastım ticari değil ama kim olursa olsun verdiği emeğin karşılığını almak ister en azından amme hizmeti vermek istemez. Bugün colisayı üretsem yavrularını dağıtacak yer aramaktan eminim gına gelecek. Güzel fikirler ve ben hobici olarak bu tarz çalışmaların her zaman yardımcısı olacağım.Saygılarımla...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 01 Mayıs 2010 20:40
Göz önünde olan balık para ettikçe ve insanlar modaya göre balık besledikçe malesef özel türler üretilse dahi sahipsiz kalacaktır.Oysa ki renkten çok davranış daha önemli.Çünkü insan rengine bir süre sonra alışıyor ve çekiciliği kalmıyor.Oysa ki balığın tavrı davranışı onu size yakınlaştıran beslemeye iten şeyler.Buna göre balık besleyen insan sayısı ise oldukça az malesef.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cihat ArslanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1675
Cihat ArslanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Mayıs 2010 21:42
 
Challenger ı Ordaş üretiyor diye hatırlıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

koray tekmenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 325
koray tekmenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Mayıs 2010 22:14
Çok güzel bir başlık elinize saglık. Ve ayrıca onur abimin sözlerine tamamiyle katılıyorum. Denemek için başlarsınız sonra başladıgınız tür ilginizi çekmez başka bir türe yönelirsiniz bu kabul edilir bir durum. Fakat insanlar sürekli tür degiştiriyo. Benim anlamadıgım yine aynı türe dönüyo ama yine degiştiriyo. Kısır bir döngünün içinde sürekli dönüyo. Halbuki akvaristlik bütün balıkları sevmek ama bunlardan kendine hoş gelen bir türe yönelip onu beslemek hareketlerini çözümlemek üretmek... Bu arada Challenger üreten var mı? Onlar baya bi zahmetli sanırım.



-Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CaN_BaKıRÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/04/2009
İl: Izmir
Mesaj: 1749
CaN_BaKıRÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Mayıs 2010 01:00
1-2 sefer üretilmiş olması ayrı konu sürekli üretim aynı konu... Bunu da birbirinden ayırt etmek lazım.. Kuhli, Macracantha, Cüce Gurami gibi türleri üretenler bende gördüm.. Hatta cüce guramiyi bende ürettim.. Betta ile aynı hiç farkı yok desem yeridir.. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6980
Koksal GurkanÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Mayıs 2010 01:05
Gelen yorumları görünce bir kez daha hatırlatmak isterim ki her ne kadar başlık üretilemeyenler şeklinde olsa da aslında bir kısmının üretimi yapılabiliyor. Buna karşılık çok az kişi yapabiliyor veya uğraşıyor. Ayrıca piyasada yaygın da değil. Dolayısıyla balıklar genelde ithal olarak geliyorlar.
Konuşulan balıklardan hala üretilemeyen corydoraslar olduğunu biliyorum. Üzerinde çalışmalar sürüyor. Farklı L serisi vatozlar henüz akvaryumda üretilemedi. Keza makrakanta hakkındaki çevirimden de görülebileceği gibi üretimi hala bir şehir efsanesi olarak geçiyor. Cüce gurami üretiliyor olsa da yaygın değil. Amano karides için tatlı su - tuzlu su dönüşümünü ayarlayıp yavru çıkaran var mı onu bile bilmiyorum.
Ne zorsa, hangisi yaygın değilse veya akvaryumda üretimi henüz yapılamadıysa onlara odaklanmak işin özünü oluşturuyor.
İlgilinen, destekleyen ve bu çalışmalara katılacak olanlara şimdiden teşekkürler.
Listede güncellememi istediğiniz bir şey varsa bildirmeniz yeterlidir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gulayÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/12/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 1445
gulayÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 02 Mayıs 2010 02:39
Nadir türlerin üretilmesini "üreten kişi" açısından son derece heyecanlı ve akıl almaz şekilde öğretici bir yolculuk olarak görüyorum. Bazen şans eseri olarak ürettiğiniz bir tür size sonradan çok şey öğretebiliyor. Aynı benim amano karideslerim de olduğu gibi. Sanırım 2 yıl önceydi, sayısını hatırlamadığım kadar deneme yaptıktan sonra bir gün hiç ummadığım bir şekilde üretebilmiştim. Daha sonrasında Türkiye'ye az akvaryumcuda satılan salyangoz türleri gelmişti. Şu an türünü hatırlayamadığım bir tanesi de Amanolarla aynı üreme karakteristiğine sahipti yani doğan yavrular gelişmek için belli orandaki tuzlu suya ihtiyaç duyuyor, tatlı suda ölüyorlardı. Fakat o dönem epeyce düşündükten sonra salyangozları alıp denemeler yapmamıştım. Sebebi de yukarıda bazı arkadaşlarımızın bahsettiği şeylerdi. 

Bizde de dünyada da artık tüketim toplumları oluştuğu için yapacağımız üretimin çoğu zaman maddi karşılığı olmaz. Bence böyle denemelere sadece "kişisel tatmin" ve ülkemizde pahalılığı nedeniyle beslenemeyen veya tanınmayan türleri "ülkemize kazandırmak" amacıyla girişiyoruz pek çoğumuz. Hal böyle olunca da sadece 1-2 batım üretimden sonra belki sıkılıp bırakıyoruz ve başka bir türe geçiyoruz.

Ben de uzun süredir Afrika kedi balıklarıyla ilgileniyorum. Bu grubun da üretilenleri sınırlı sayıda. Bendekilerin türü Synodontis eupterus. Akvaryum ortamında üretildiğiyle ilgili bilimsel veri yok, söylenti de yok. Yavrularını büyütmek için yumurtalarını Afrika cichlidlerininkiyle değiştiren ve Synodontis yavrularının ağızda kuluçka yapan bu cichlidlerin yavrularını yiyerek cichlidin ağzında geliştiği biliniyor doğal ortamda çekilmiş videolardan. Bir süre önce koloni sayımı yeni yavrularla tamamladım ama henüz yetişkinliğe erişmiş değiller. Benim de gelecekte 9 synodontisimle bu yönde bir çalışmam olacak. Listeye "Synodontis türleri" olarak bir kalem daha ekleyebiliriz arkadaşım...Tebessüm


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ashizaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/11/2008
İl: Bursa
Mesaj: 182
ashizaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Mayıs 2010 02:49
Ne kadar güzel bir konu oldu bu.
Ben de bir süredir kuhli'lerle ilgili bilgilenmeye çalışıyorum. Bu türden yavru almış kişilerle tanışmak isterim açıkçası.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir