tecrübesizim ve ilk akvaryumum


MischaÇevrim Dışı

Kayıt: 29/01/2013
İl: Ankara
Mesaj: 20
MischaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ağustos 2013 16:21
Merhaba.
İnternette aylardır dolaşmama rağmen doğru düzgün bilgi veren bir yazı bulamadım bu hobi konusunda. Kafamda hep soru işaretleri kaldı. Bu yüzden buradayım.
Ne yazık ki neredeyse bir sene falan oluyor, yaklaşık 15 litrelik bir akvaryumda 2 adet japon balığı besliyorum. Allahtan dayanıklılar ki beni bırakmadılar. Başlangıçta hiçbir bilgim yoktu çünkü, altına bir kum koy bir de su ekle yaşarlar sanıyordum. Sonradan öğrendim fitre, dip çekimi vesaire kavramlarını. Ve akvaryumumun çook çok küçük olduğunu onlar için.
Şimdi kafamdaki soru işaretlerini kaldıracak ve bana teknik olmayan basit bir dille neler yapmam gerektiğini anlatabilecek bilgili birine ihtiyacım var. :)
100 litrelik bir tank almayı düşünüyorum. Düşünmekten öte, kısa sürede alacağım, akvaryumun yerini falan ayarlar ayarlamaz.
Şöyle başlayayım, bir süre dış filtre kullanamayacağım malesef. onun için ayrı bir bütçe ayarlamam gerekiyor. mutlaka alacağım ama ne yazık ki şimdi değil. Bu yüzden iç filtre kullanacağım.
100 litrelik bir akvaryuma uyabilecek ne tür iç filtreler mevcut? İç filtre olarak ne almalıyım yani.
Tabana siyah kum almayı düşünüyorum, ağızlarına alıp oynamaktan hoşlanıyorlar biliyorum, hem göz zevki açısından hem de pislikleri daha kolay belli etmesi açısından. Ne kadar kum alacağım petshoptan? Ve tabana kaç santim uygulamalıyım? Kumu akvaryuma koymadan evvel hangi işlemlerden geçirmeliyim?
Aksesuar olarak imitasyon plastik yapay bir şeyler almayı asla istemiyorum. O yüzden ağaç kökü alacağım, yanına da belki birkaç kaya. Bu konuda ne önerirsiniz, sizce balıklarım hangi aksesuarlarla daha mutlu olurlar? aldığım kaya/kökleri eve getirdiğimde direk akvaryuma sokamayacağımı biliyorum, suda mı bekleteceğim, yıkayacak mıyım, kaynatacak mıyım? nasıl temizleyeceğim?
Bitki olarak birkaç tane Anubias düşünüyorum. Akvaryumuma uygun bir türü var mı bildiğiniz? Köklere ya da kayalara nasıl bağlayacağım? Ekstra karbondioksit vermeyi düşünmüyorum bitkilere, gübre falan da keza. Pek ışık isteyen bir bitki değilmiş ama ne tür bir ışık kullanmalıyım? ne kadar süreyle yanmalı?
Bütün malzemeleri alıp eve getirdim diyelim. Akvaryumu nasıl kuracağım? Kumu gerektiği kadar ekleyip akvaryumu çeşme suyuyla doldurmayı, filtreyi çalıştırıp 2 gün klor uçana dek beklemeyi, sonra da bakteriler için yem eklemeyi düşünüyorum. Yanlışım var mı? Bu aşamalardan sonra balıkları kaç gün sonra koymalıyım? İlla nitrit ve amonyak testi almam gerekiyor mu? Teste gerek kalmadan geçecek süreyi tahmini bir şekilde öğrenebilir miyim sizden?
Bitkileri ne zaman akvaryuma eklemeliyim? Su dengesi iyice oturduktan sonra mı? Yoksa suyu ekleyip klor uçana dek bekledikten sonra mı?
Açık ve aşamalı bir şekilde bana bütün bu soruların cevabını verebilirseniz gerçekten ben ve balıklarım minnettar kalacağız. Şimdiden çok çok teşekkür ederim. :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4253
darkauraÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 10 Ağustos 2013 17:12
Baliklariniz icin baya kafa yormussunuz belli. Sansli baliklar cok guzel bir ortamda yasiyacaklar.

Once filtre olarak uygun fiyatli haqos expro 500 aski dis filtr onerebilirim. 100 litreye kadar yeterli olacaktir. Cikis gucu gayet iyidir. Hatta cikisi i akinti yapmamasi ici yagmur aparatiyla cama vurmanizda fayda var. Dise dokunur ciddi bir ic filtre alsaniz bunu fiyatina yaklasir ama gene ayni performansi vermez emin olun. Cok sessiz debisi kuvvetli bir filtre. Tek eksisi ic hacmi 100lt nin uzerindeki tanklarda yetersiz kalir. Hamburg filtre tarzi biolojik sungeri filtrenin girisine takarak daha buyuk hacimlerde kullanan arkadaslarda gordum.

Siyah kum bosken cok kasvetli olur ama parlak renk baliklar ve bitki ile kontrast yaratip gorselligi artiracaktir. 5santim civari koyarsaniz guzel bakteri tutup tankin dengesini artiracaktir. Kac kg ihtiyaciniz oldugunu zeminin 5cm hacminj hesaplayip 1.4 ile carparak bulabilirsiniz. Ne yazikki kumu tanka koynar suda iyice yikamaniz gerekli. Biraz zahmetli bir istir ama kumlar cok fazla ince tortu ile geliyor. Tankinizada suyu bulandirir uzun sure gitmez sonra.

Aksesuar olarak deniz kabuklarindan ve benzerlerinden uzak durun. Suyu sertlestirip baliginizi stress eder. kokleride eklemeden once kaynatmassaniz suyu sarilastirabilir. Kaynatamiyorsanizda en azindan bir sicak su ile yikayin.

Bitki icin anubias guzel secim. Ne gubre ne co2 nede baska ozel bir sey ister. Sadece asiri olmayan duzgun bir isik yeterlidir. Anubiasla koyabilceginiz bir diger bitkide java fern dir. Java ferni kumada dikebikirsiniz dekorada bagliyabilirsiniz ama anubiaslar kesinlikle kuma gomulmez. Yoksa cururler. Misina yada iple koklere veya kayalara bagliyacaksiniz. Bir sure sonra kendi tutar.

İsik olarak baliklariniz kirmiziysa ozellikle grolux tavsiye ederim. Elektrikcilerde akvaryu. Floresani olarak gecer. 18watt 60cm t8 flonun yeterli olmasi gerek. Biraz daha pahalidir ama 55cm 24watt t5 takarsaniz floresani daha uzun omurlu olur. Floresanlarin belli omurleri var bu arada. Bir yerden sonra isik tayflari kayar ve yosun yaparlar. Yosunlanma olursa ilk is floresanlari kontrol edin. Gunde 8saat yakmaniz yeterlidir. Bir zamanliyici aliraaniz bu is daha kolay olur.

Suyu akvaryumda yada agzi acik bir kapda 1-2 bekletmeniz kloru ucmasi icin yeterlidir ama bakteri dengesinin tam anlami ile oturmasi aylar alir. Bu yuzden onceki tankinizdaki suyu ve filtreyi yeni tankiniza ekleyin. Sureci hizlandirmak ici hazir bakteri kulturu kullanabilirsiniz. Sera nitrivec her yerde bulabilceginiz bir bakteri kulturu. Bakteri kulturu ekleyip bir tutamda yem atin. Japon nispeten dayaniklidir. Sayilari cok fazla degilse 1 hafta icinde tanka baliklari alabilirsiniz. Duzenli su degisimlerini ve dip cekimlerinide ihmal etmezseniz cok mutlu mesut yasarlar. Japonda tek dikkat edeceginiz asiri beslenirlerse kabiz oluyorlar. Sisip suya batamiyorlar. Bu durumda 1-2gun ac birakip sonrasinda haslanmis ispanak verirseni bir sorun olmaz. Arada bu islemi yapin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ismail U.Çevrim Dışı

Kayıt: 08/06/2013
İl: Ankara
Mesaj: 64
ismail U.Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ağustos 2013 17:20
bitkili akvaryum tanıtımlarından örnek alabilirsiniz

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MischaÇevrim Dışı

Kayıt: 29/01/2013
İl: Ankara
Mesaj: 20
MischaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ağustos 2013 17:26
Kabızlık konusunu biliyorum, günde bir defa besliyorum o yüzden. Zaman ayırıp cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. :)
Balıklarım kirli beyaz, biraz da sarımsılar. birinin küçük kırmızı bir beneği var. Bayan olduğum için biraz daha ilgiliyim onlar için. :)
Sanırım petshop'a sorup alabileceğim en iyi iç filtreyle bir süre idare edeceğim. Sonra olmazsa sizin dediğiniz dış filtreye de bakarım.
Suyun berrak olmasını istiyorum ama şu anki tankımın suyu sarı, yeni tanka bu suyu eklemem berraklığını etkilemez mi? Filtrem de keza, bozmaz mı rengini falan? Ayrıca kendi suyumu ekledikten sonra ekstradan bakteri kültürü de mi eklemem gerekiyor, yoksa onu kullandığım suyu eklemeden mi yapmalıyım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4253
darkauraÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 10 Ağustos 2013 18:55
Hmm sari ve beyaz renkler hakimse 6500kelvin daylight altinda daha guzel gozukebilirler. Ama trunculuk varsa kesinlikle grolux.

Kristal berrak su istiyorsaniz icinde elyaf olan bir dis filtreye ihtiyaciniz var. Ben size uygun fiyata en iyi kaliteyi veren mkdeli soyledim. Ama gercekden kaliteli bir sey isterseniz 100 tl ye ikinci eheim alabilirsiniz. Forumda bir suru satan arkadas var. Cocuklariniz bile kullanir.

Akvaryumunuzun suyu ve filtresi su an yararli bakterilerle doludur. Bir hastalik suphesi yoksa kesinlikle bundan faydalanin. Gecis suresinde eski filtrwnizi bir sure kullanmanizda fayda var. Bir amonyak zehirlenmesi supriziyle karsilasmazsiniz. Bakteri kulturu 10tl bir sey. Yeni tankin oturma suresini ciddi sekilde hizlandirir. Olmazsa olmaz degil ama tavsiye ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir