Su değişiminde su stoğu


ishakdedeÇevrim Dışı

Kayıt: 10/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 14
ishakdedeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2007 16:39

Merhaba

Arkadaşlar discusta su değişiminin sık yapılması ve önemini biliyorum . günde %50 ye varan su değişimlerinden söz ediliyor. hadi biz onu % 25 düşünelim. ama şimdiden bir konu aklıma takılıyor.
Örneğin . 450 lt lik bir akvaryum var. ve bu akvaryum için dinlenmiş su ile değişim yapacak olursak. demek oluyorki biz her zaman yedekte dinlenmiş su saklamamız gerekir. ama benim o kadar dinlenmiş  suyu yedekleyecek saklayacak yerim yok. yada en fazla 20 lt saklayabilirim.
bu konuda öneri yada işleyiş tarzı ne olabilir.
şimdiden teşekkurler.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

strangerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/12/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 1663
strangerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2007 16:51
İşte bütün mesele budur...(Hamletti sanırım.)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HalukÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 359
HalukÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2007 16:55
Genelde, akvaryum dolabının içine, uygun hacimde camdan dinlendirme tankı konur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

astronÇevrim Dışı

Kayıt: 27/12/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 131
astronÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2007 16:55

Az yer kaplaması için dar ve uzun kovalardan edindim ama bu eşimden yediğim fırçalara mani olmadı.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yaman1Çevrim Dışı

Kayıt: 13/10/2006
İl: Ankara
Mesaj: 23
yaman1Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2007 17:02
ishak bey, en güzel uygulama ikinci bir tankta suyu dinlendirmek,havalandırmak ve ana tankınızdaki suyun sıcaklığına yakın tutmak için ikinci tanka ısıtıcı bağlamak fakat yerim yok diyorsunuz bunun içinde bidonlarla su dinlendirmek yerine evin bir yerine depo yaptırabilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tireÇevrim Dışı

Kayıt: 21/01/2007
Mesaj: 113
tireÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2007 17:13

Ucuz PVC depolar suya salınım yapabilir.Hani şu beyazlar varya etrafı koruma demiri kaplı.Teneke dersen o da riskli.

İnox depolar iyi ama akvaryumdan pahalıya gelebilir.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

QuErorZÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/01/2007
İl: Gaziantep
Mesaj: 1483
QuErorZÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2007 17:16
günde %50 e varan su değişimi olan bir balığı kim neden besler ki?Sırfi eziyet,ayrıca ben damacana da bekletiyorum suyu,damacana 20 litre..!

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2007 17:23

Eğer yanlış bilgilendirme yapıyorsam (geneli doğru olup tek cümlesi yanlış olsa da) Lütfen tecrübeli arkadaşlar gerekli gördükleri yeri düzeltsinler.

Su değişimlerinin ana amacı suda biriken amonyak/nitrit ve nitratı seyreltmektir. Bir test kiti ile suyunuzdaki oranları ölçmeden günlük ve/veya haftalık ne kadar su değiştireceğinizi bilemezsiniz. Misal o boyutlardaki bir akvaryumda 4 erişkin discus beslerseniz farklı, 10 erişkin discus beslerseniz ayrı, birçok yavru discus beslerseniz ise apayrı su değişimleri uygulamanız gerekecektir. Çünkü 4 discus'ın yaratacağı kirlilik ile 10 discus'ın yaratacağı kirlilik aynı değildir. Keza bu oran filtrasyon sisteminize de bağlıdır. (denitrifikasyon işlemi yapabilen bir sistemse)

Bence:

Öncelikle hergün su değişimi yapmanızı gerektirmeyecek bir sisteminiz olmalı. Sistemden kastım akvaryum/içindeki canlı sayısı, varsa bitki yoğunluğu/ sump veya fitre ve varsa diğer araçlardır. 

450 litrelik bir akvaryumunuz varsa bu akvaryumun kurulu olduğu bir platformunuz da vardır, bu platformun (dolap vs. ) altına sığacak kadar su dinlendireceğiniz bir tank daha edinmenizi tavsiye ederim. hem dinlendireceğiniz su miktarı bir kova'dan daha fazla olur, hemde bir kafa motoru ile kolayca akvaryumunuza suyu aktarabilirsiniz. Eğer su değişiminiz 2 günde bir olmak zorundaysa  dinlendirme tankınıza uzun hava taşlarından bir adet koyup, güçlü bir hava motoru ile hava verip klor'un çok daha kısa sürede uçmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca sabit bir tank olduğu için içine rahatlıkla bir ısıtıcı bağlayıp akvaryumunuz ile aynı ısıya getirebilirsiniz.

Eğer hergün su değiştirmeniz gerekiyorsa ki, bu durumda ya yavru almışsınızdır ya üretim tankınız vardır yada akvaryumunuzda beslemeniz gerekenden çok daha fazla sayıda balığınız var demektir. Bu durumda ilk 2 seçeneği es geçiyorum çünkü böyle bir durumda ozmoz cihazından direkt su aktarımı yaparsınız ve yavaş dolum olduğundan ısıtıcınız durumu kurtarır, Balık fazlalığındansa da balık sayınızı azaltmanız gerekir. Büyük tanklarda hergün su değiştirmek zahmetten ziyade keseye dokunur hale gelir.

Su değişim sıklığını azaltmak için kişiler kendilerine en uygun sistemleri kurarlar.

- Büyük sump tanklarına sahip bazı kişiler sump'ın su basma kısmını büyük tutarak buraya nitrat tüketen bitkiler koyar ve bu bitkiler için sump'ı da ışıklandırır. Sump içine konabilecek bitki sayısı sınırlı olduğundan bu seçenek büyük bir sump'a sahip olan fakat akvaryumunda az sayıda balık besleyen ve akvaryumunun içine kum/bitki koymak istemeyen kişiler tarafından tercih edilebilir.

- Küçük bir sump yapıp, bu sump üzerindeki su debisi 200-300 litre/saat tutularak içine denitrifikasyon malzemesi konulur. Sistem tek başına temizlik yapmaz, temizlik için ayrıca bir filtre veya sump'a ihtiyaç vardır. Fakat nitratı tek başına elimine etmek yeterli değildir, fosfatı da akvaryumdan uzaklaştırmak gerekir, bunun için protein skimmer'lar işe yarar.

- Herşeyi ideal, uğraşısı az bir akvaryum yapmak imkansız değildir fakat çok maliyeti yüksektir, bu yüzden çoğunluk sık su değişimi yapmaya karar verir çünkü onların öngördüğü, kendilerine göre en iyi yol budur. (ben dahil)


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tanselÇevrim Dışı

Kayıt: 21/12/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 155
tanselÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2007 17:44

Arkadaşım bendede 200 lt akvaryum var ve discus besliyorum. Dip çekimi hergün yapıyorum 20lt eksiliyo aşağı yukarı ve dip çekimine yetiyo. Yaklaşık %10 su değişimi yapıyorum. Tecrübeli arkadaşlar ne der bilmiyorum ama düzenli bir dip çekimi yapılırsa amonyak/nitrit ve nitrata yeterli gelir diye düşünüyorum, eğer yanlış düşünüyorsam bende bu düzenimi değiştireyim. 

Saygılarla...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AtlanticÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1690
AtlanticÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2007 20:27

[QUOTE=QuErorZ]günde %50 e varan su değişimi olan bir balığı kim neden besler ki?Sırfi eziyet,ayrıca ben damacana da bekletiyorum suyu,damacana 20 litre..![/QUOTE]

Yukarıda Metin Bey gereken cevabı yazmış. Discus beslemek eziyet değil meziyettir. İşte bütün mesele de budur.

Saygılar,


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HobiciÇevrim Dışı

[B]1193,1[/B] [B]966,3[/B]
Kayıt: 02/12/2006
İl: Edirne
Mesaj: 140
HobiciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2007 11:36

Şimdi arkadaşlar daha evvelden defalarca anlatılan su değişimi nasıl yapılırdan bahsetmiyeceğim, bilinmesi gereken bir kaç bilgiyi vereceğim, bunlar size neden sık su değişimi yapmak gerektiği konusunda sanırım biraz yol gösterici olabilir,

Rio paruru labratuar su analiz verileri:

Ph:5,78

Ms:20

kalsiyum:55mg/l

magnezyum:26mg/l

toplam demir:37mg/l

ammonium:04mg/l

nitrit:10mg/l

nitrat:2mg/l

chloride:4mg/l

sülfat:10mg/

toplam fosfat:22mgl

hidrojen karbonat:7mg/l

Yukarıdaki veriler Rio Paruru bölgesinden,

Discuslar doğal yaşamlarında sadece nitrit nitrat amonyak seviylerine göre gelişim üreme kısacası yaşam sürmemektedir, onların ihtiacı olan sadece bunlar değildir, magnezyum, demir, kalsiyum gibi minarellere ve listede olmayan eser elementlerede ihtiyaçları vardır, discuslar göl balıkları değildir, nehir balıklarıdır doğal habitatlarında mukozalarından ve solungaçlarından geçen 1mg su dahi tekrar onlara değmemektedir, ki sürekli yağmur alan  bir bölgede yaşamaktadırlar, diyeceksinizki bizler hibrit varyasyonları kapalı sistemlerimizde bakıyoruz, şunu bilmek gerekir, doğal ihityaçlar genetik kodlarda kuşaklar boyu kalıcıdır, bizim yapmamız gerekende onlara istek duyduları şartları maximum seviyede sunmamızdır, discuslar diğer bir çok balık gibi salgıladıklar homonlar ile birbirlerine mesajlar gönderirler bunlar bir çeşit feromenlerdir, üreme isteklerini hazır olup olmadıklarını, hiyerarşik sinyalleri bu feromenlerle belli etme yetisindedirler, kapalı sistemlerde sık su değiştirmenin gerekliliklerinden biride taze su gereksinimin nedenlerinden biriside budur, sürekli aynı suda hormon salgılamak bir çok olumsuz etkiyide beraberinde getirecektir, yapmış olduğumuz sık su değişimleri ile tankımıza taze mineraller ve eserelementler de eklemiş oluruz, bunlar yavru yetiştirme döneminde iskelet sisteminin ve bağışıklık sisteminin gelişiminde önemlidir, yetişkinlerde ise üreme, yumurta verimi, sperm veriminde önemli rol oynamaktadır.

Bir kaç örnekle yazımı tamamlamak istiyorum, büyük usta Wayne Ng yetiştirdiği hibritlerde üreme dönemindeki balıklarına üremeye teşvik ve yüksek yumurta ve sperm elde etmek için mart nisan mayıs haziran aylarında günde 8 öğün diğer aylar 2 öğün besleme yapmaktadır, bunun nedeni kendine sorulduğunda bu 4 ayda rio nehri yüksek yağış almakta ve besin bolluğu yaşanmaktadır, tanklardaki hibritler zannedilmesinki bunu bilmemektedir, genetik kodlarında bu bilgiler saklıdır demiştir.

Yine büyük usta jack Watley ve bir çok uzakdoğulu discus yetiştiricisi günlük %100-200 e varan su değişimleri yapmaktadır bununda nedeni yukarıdaki vermiş olduğum ayrıntılarda gizlidir.

 

Hobici2007-1-31 11:37:22

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir