Spirulina üretimi


köseÇevrim Dışı

Kayıt: 11/08/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 131
köseÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Haziran 2008 13:53
Arkadaşlar merak ediyorum her alanda kullanılan bu yosun türü akvaryumda üretilebilirmi;deneyen varmı?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 07 Haziran 2008 18:14
Yanlış hatırlamıyorsa Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakiltesi'nde üretiliyor. Üretiminin çok da zor olacağını zannetmiyorum ama besin değerinin yüksek olması için uzman denetiminde üretim gerekeceği aşikâr.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Emre NarÇevrim Dışı

Kayıt: 13/10/2007
İl: Rize
Mesaj: 3138
Emre NarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Temmuz 2008 11:48
Bende Ege Üniverstesinde üretildiğini duymuştum. Biz hobiciler için üretim biraz zordur, deneyimli kişiler ve uygun ortam olduğu sürece üretim kolaylaşıyor.
 
Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

baskentli19Çevrim Dışı

Kayıt: 16/07/2006
İl: Ankara
Mesaj: 385
baskentli19Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Temmuz 2008 11:52
İyi günler üretimden sonra işlenmesi gerekiyor arkadaşlar buda önemli bir husus

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

feyzalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/06/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1677
feyzalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Temmuz 2008 12:06

Spirulina (Arthrospira platensis), mavi-yeşil mikroalgler içerisinde bir aileyi teşkil ediyor. Bu alg türü, 30 yılı aşkın bir süredir insanlar tarafından güvenli bir şekilde besin olarak tüketiliyor. Kontrollü koşullar altında Spirulina üretimi yapılan özel ekim alanlarında, normal su sistemlerinde gelişebilecek olan diğer mavi-yeşil alg türleri uzak tutuluyor.
Spirulina, %60 oranında bitkisel protein içeriyor. Bunun yanında bünyesinde beta karoten, demir, B12 vitamini ve ender bulunan bir yağ asidi olan GLA da bulunuyor. Besin değeri ve kalitesi bakımından oldukça önemli kabul edilen Spirulina, aynı yüzey ölçümünde yetiştirilecek soya fasulyesinden yaklaşık 20 kat daha fazla protein üretebiliyor. Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi olan polisakkaritler ve sülfolipidler gibi biyomoleküller ile fikosiyanin bileşiklerini de bünyesinde barındıran Spirulina, bilinen tüm besin maddeleri arasında en yüksek işlevsel besin maddesi konsantrasyonuna sahip.
Acı su sistemlerinde veya verimsiz arazilerde bile üretilebilen bu türler, böylece diğer ürünlerin yetiştirilemeyeceği arazilerin kullanılabilmesine de olanak sağlıyor.
Yaklaşık 5000 m²’lik (bir futbol sahasından daha büyük) alanlarda üretimi yapılan Spirulina türlerinin düzgün gelişimi için, alana günlük olarak taze su ve besin maddeleri eklenmesi yeterli oluyor. Üretim arazilerinde pestisit veya herbisit gibi kimyasallar kesinlikle kullanılmıyor.
Diğer tüm bitkiler gibi algler de gelişimleri için karbona ihtiyaç duyuyor, ancak tek bir farkla... algler gelişimleri için gerekli olan karbonu sudan alıyorlar. Bu nedenle, ekim alanlarına karbon da ilave edilmesi gerekiyor. Karbonun yanı sıra azot, potasyum, demir ve diğer eser elementlerin de pompalanması, yüksek kalitede ürün alımı için gerekli.
Spirulina yetiştiriciliği için öncelikle ne tip bir sistem kurmak istediğinize karar vermeniz gerekiyor. Sisteminiz iç mekanda mı yoksa dış mekanda mı olacak? Kapalı bir sistem mi yoksa açık bir sistem mi olacak?
Dış mekan sistemlerinde ufak ve sığ bir yapay gölet oluşturulabilir, ancak sisteminizde besin maddelerinin eşit miktarda dağılmasını sağlamak amacıyla mutlaka karıştırıcı bir dümen düzeneği bulundurmanız gerekiyor. Açık bir dış mekan sistemi kuracak olursanız da, herhangi bir açık su sisteminin (nehir gibi) bir bölümünü kontrollü olarak kullanmanız gerekiyor. Ancak açık sistemlerde her zaman kontrolünüz dışında kontaminasyon (kirlenme) olasılığının yüksek olduğunu göz önünde bulundurmalısınız.
Kapalı sistemler için bir diğer alternatif de, şeffaf tüplerden oluşturabileceğiniz basit bir düzenek olabilir. Bu sayede hem alglerin güneş ışığından mümkün olduğunca fazla faydalanmasını sağlamış hem de kontaminasyonu önlemiş olursunuz.
Son olarak yapmanız gereken ise, yetiştirmek üzere bir Spirulina kültürü elde etmek. Bunun için de çeşitli üniversitelerin (yurt içi veya yurt dışı) botanik veya biyoteknoloji bölümleri ile irtibata geçebilirsiniz. Yurt dışındaki üniversitelerden de gerekli kültürü elde edebilme şansınız var. Ancak siparişinizi vermeden önce mutlaka sisteminizi düzgün işler bir şekilde kurduğunuzdan ve yetiştiricilik için gerekli tüm koşulları sağladığınızdan emin olmanızı öneririm. ---Alıntı---!!Tübitak bilim ve teknik dergisi..

feyzal2008-07-29 12:08:52

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PEKTASMURATÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/01/2008
İl: Ankara
Mesaj: 971
PEKTASMURATÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2008 13:06
Ankara' da İstanbul Baharat' ta kilosu 300 ytl ye satılıyor toz spiruluna. Evde kendiniz yem yapmak isterseniz, ki daha önce forum da tarifleri bir çok kere verildi, bu tariflere ilave koyabilirsiniz toz spirulanayı. saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

daltonÇevrim Dışı

Kayıt: 05/08/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 591
daltonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2010 17:36
Tabiki üretilir yeterki uygun ortam sağlansın.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

catalystÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/03/2006
İl: Izmir
Mesaj: 94
catalystÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2010 16:54
Spirulina üretimi kolay ve zevkli bir canlıdır. Kültürünü temin etmek isteyenler benimle irtibata geçebilirler.
catalyst2010-01-04 16:58:37

Beğenenler: [T]177681,ipekkrdnz[/T][T]190369,CesurG[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aaslandagÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/11/2006
İl: Karaman
Mesaj: 307
aaslandagÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2010 09:07
        Bende Ftoplankton üretiyorum sanıldığı gibi zor değil aşırı kolay kültürü bulun yeter.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MUTLUALYAÇevrim Dışı

Kayıt: 25/02/2009
İl: Manisa
Mesaj: 27
MUTLUALYAÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Kasım 2010 00:16
Peki 10'arlı 2 pet şişenin içerisin de hava yardımı ile üretimi mümkünmüdür?Kültürün beslenmesi için gerekli kaırşımlar hakkın da bilgi sahibi olan varmıdır?Yani 10 lt'lik petin atıyorum 8 litresi normal su 2 lt'si de işte şunların karışımın dan oluşan malzemelerle doldurulması gereklidir diye ölçü verbilirmisiniz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NuadaÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,3,56992[/C]
Kayıt: 09/09/2008
İl: Balikesir
Mesaj: 1919
NuadaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2011 06:49
özgün makale. ispanyolcadan çeviri yaptım.

Bu makaleyi çok ne yosun, bunların niteliği ve dünyadaki üretim konusunda bazı şüpheler açıklamak istiyorum Tropheus, üzerinde yosun veya menfaatin biyoloji hakkında çok eski defterleri niyetinde değildir.

spirulina nedir?

ve "Siyanobakteriler Arthrospira platensis" adlı bilim adamı, bir mavi alg olduğunu söyledi. Ama biz, yeşil göreceksiniz mikroskop bir görünümü denir, silindirik yay şeklinde görünür "Spirulina."







Bu mikro algler gibi toprak kadar eski ve tuz gölleri ve toprak alkali sıcak bölgelerde doğal olarak yetişir.

Hiçbir uzun 0,2-0,3 mm daha Ölçüm, ama ancak çıplak gözle görülebilen renk yeşil (ıspanak yeşil) olan diğer bitkiler gibi fotosentez yaşayan, gelişen su.







büyümek için, biz, su, ışık, ısı ihtiyacı temel öğeleri yaşamın tesisi için: karbon, kükürt, fosfor, potasyum, demir, magnezyum.

ezelden beri erkeklerin spirulina yapmış, (onların pislikleri, gerekli besinleri ve tartışmalar, su ajitasyon ile su kuşları ekleyin) alglerin doğal olarak yetişen göl kıyısında diyet günlük bir besin takviyesi.

Mavi-yeşil algler, tek hücreli fotosentetik organizmalar içerir ve tanımlanmış bir çekirdek ve diğer özel hücresel yapıya sahip bir filum üyelerine verilen isim. Mavi-yeşil alg krallık Monera ait kenar Cyanophyta (Cyanophyta) vardır.





Ayrıca cyanophytes, siyanobakteriler ya da mavi-yeşil bakteriler olarak da bilinir. bakteriler ile birlikte, daha ilkel hücre tipi temsil prokaryotik organizmalar vardır. Cyanophytes ya da mavi-yeşil algler bu filum içinde en önde gelen sınıfı olarak kabul edilir.

EDGE:
Zooloji yılında Edge (çoğul filumu Phylum "," Trunk veya kuruluşun tipi) ve Türkiye ve Sınıf arasında kalan Animal Kingdom ve Türkiye Protista bölmek için kullanılan bir taksonomik kategori. Botanik (Bitki Krallık), terim genellikle, keskin bölünme yerine iki eşdeğer ifadeler kullanılır.
Kenar ve hayvanlar aleminin temel alt kuruluşudur örgütün genel planına dayalı hayvanların grup olarak tanımlanabilir. Böylece, hayvanlar farklı olarak istiridye, salyangoz, ahtapot, ortak bir organizasyon planı sunmak filum Mollusca gruba ayrılabilir.
Yaklaşık 40 filumlar, aşağıdaki 9 kenarları herhangi ait hayvanların büyük çoğunluğu olmasına rağmen: Arthropoda, Mollusca, Porifera'nın, Cnidaria, Platyhelminthes, Nematoda, Annelida, Echinodermata ve Chordata. Aslında, hayvan türlerinin% 80'i filum Arthropoda dahil. Birkaç filumlar birkaç yüz tür birinden içeren neredeyse halka bilinmemektedir.


Örneğin sınıflandırma düzeyleri: tarantula

Krallık Animalia
Infrarreino
Superfile

Filo Arthropoda
Subphylum
Chelicerata Infrafilo
Üst sınıf

Sınıf Arachnida


Mavi-yeşil alg yüksek bitkilerin klorofil aynı tür içerir, ama, ama kloroplastlarda değil hücre dağıtılır. birçok canlı türünün, diğer pigmentler maske klorofil ve mavi veya kırmızı hücrelerin verir.

Bazı formları ayrı yaşıyor, ama en koloniler veya formu filamentler eklenmiştir. basit hücre bölünmesi veya filamentlerin parçalanma tarafından çoğaltınız.


















Mavi-yeşil alglerin çeşitli habitat dünya çapında bulundu. ağaçlar, kayalar ve azot fiksasyonu uygulandı ıslak zeminlerin kabuğu bol miktarda. Bazı co-likenler forma mantarlar ile ortak yaşam var. Sıcak havalarda, bazı türlerin gölet yüzeyinde ve kıyı boyunca ve bazen zehirli yaygın sahası vardır.

sığ tropikal sularda alg kümelerinin kavisli bir formasyon olan fosilleri Prekambriyen sırasında oluşan kayalar, 3.000 'den fazla milyon yıl bulunmuştur stromatolitler denilen teşkil geliyor. Bu erken atmosferi, karbondioksit ve bugün var oksijen karışımı zengin değişen bu organizmalar oynadığı önemli rolü göstermektedir.







Onlar yosun ya da bakterilerdir olup olmadığı hakkında önemli tartışmalar vardır. onlar Oksijenli fotosentezi gerçekleştirmek çünkü Alg ve 5 ila 10 kat bakteriler daha büyük bakıldığında, aynı zamanda hormogonios bakteriyel olmayan, filamentler gibi özel yapılara sahip ...

Bakterilerin hücre organizasyonu prokaryotik hücreler organel olduğu kabul edilmiştir. 



beslenme ile ilgili olduklarını söylemek için photoautotrophs (isteğe bağlı karanlıkta heterotrofik olabilir) ve azot-ökaryotlar ve bakteriler oksijen azaldığında gibi farklı sabitleme. 

dağıtımı ile ilgili olarak her yerde, yani tatlı su ve nemli toprakta ve özellikle jelatinli kitleler olarak bir bakışta görebilirsiniz, dünya çapında bulundu. Stromatolitler, yani kalsiyum karbonat oluşumları oluşabilir. ve olmak sık sık form likenlerin, bazı kırbaçlatıldı cyanelles oluşturan hücrelerin yaşam içinde symbiotically yaşayan olabileceğini yosun ficobiontes miyim.





Tarihsel, Aztekler gıda olarak tüketilen bu alg, anlam tecuitlatl atandı "gübre taş." Bu özel zaman ile ortadan kayboldu. Biyolog ve antropolog öncesi İspanyol zamanlarda Meksika nüfusu deniz yosunu ve tatlı su ile yapılan Tamales yedik savunuyorlar. Bu 1550 yılında o yerleşmiş Fransisken rahibi Bernardino de Sahagun tarafından doğrulamaktadır "açık mavi tecuitlatl bazı kek ve kavrulmuş ve yemiş olun."



Insanlık Petrol Fransız Enstitüsü 60 teknisyenleri Orta Afrika'da değerli yakıt aranan spirulina varlığını bilmek geldi. Hiçbir gösterge bu gücün her türlü hazır olduğu bir kurak, yoksul vardır. Ancak, Kanem yerlileri, bu geç 1962 yılında, Fransız ve Belçikalı ethnologists tarafından incelenmiştir, sağlıklı ve sağlam görünen doğal alg hasat ve ezelden beri tüketilen bulundu.























kabilesinin kadınları, hasır sepetler içinde spirulina toplanan sepet içinde kil, bir kavanoz içinde su tahliye bırakılmak, son ürün sos yapılmış bir pastadır güneşte kurumaya set sığır eti yağlı, kızarmış soğan, biber, yabani otlar ve inek dilini ekleyerek darı köfte eşlik amaçlanmaktadır.
Ayrıca bu alg Kenya, Etiyopya, Mısır, Zambiya ve Peru'da kullanılmaktadır. Meksika'da, 1967 yılından bu yana, ve eski Göl Texcoco kalır hektar başına alg 30 ton elde etmeyi başardığı su kaynaklarına yılında ekimi başladı. Çalışmalar onların sindirim ve kontrol herhangi bir hastalığa neden olmaz bilmek çorba ve pudingler spirulina ile yapılan yapılmıştır.













Bugün bile, Chad bir etnik grup, bazı acı göletler kaymağını hasat. Bu şekilde toplanan yeşil püresi, adı altında, daha sonra çerez şeklinde satılan kuru dışarı alınır "dihe." Böylece, normalde lapası veya topları hububat (darı) ve manyok eşlik sosların hazırlanmasında bir besin takviyesi ekler ..






Gerçekten de, zalimce, Sahara, hububat ve yumrular altındaki topraklarda protein ve vitamin, yetersiz beslenme ve çok dezavantaj taşıyan önemli ama eksik snack olduğu bilinmektedir.

ve 1940 yılında Çad keşfedilen 1946 özellikle bu yana, uyandırmak ve ucuz gıda kaynakları için arama endişe gelip eski uygulamalar ilgisini, bilim adamları bunların önemli avantajların yanı sıra, spirulina keşfettiler .

Bu alg buğday için% 8,% 7 pirinç ve patates% 2 ile karşılaştırıldığında,% 70 protein içerir. Kolayca selüloz eksikliğinden dolayı sindirilir, onun doymamış yağ asitleri damar hastalığı önlemede önemli bir faktör bilinmektedir. Kendi amino asit bileşimi, spirulina bir yapı yumurta sarısı benzer olduğuna işaret eder. Aynı zamanda% 24 karbonhidrat, ve pigmentler, mineraller ve vitaminler A, B1, B2, B6, C, E vitamini ve olağanüstü H. vardır
Bu proteinin doğal kaynakları (ağırlık itibariyle% 70) biridir. 

Proteinlerin triptofan (antidepresan mükemmel) ve fenilalanin (dolgunluk hissi verir) ve en yüksek konsantrasyon vurgulayarak, neredeyse ideal oranlarda 23 amino asitten 21 (tüm esansiyel) sahip, biyolojik değeri yüksek ve eksiksiz.Lipidlerin düzeyinde, çoklu doymamış yağ asitleri (linoleik ve gama-linolenik linolenik asit) bakımından zengindir. karbonhidrat arasında glikoz metabolizmasını destekler ve diyabet olumlu bir etkiye sahiptir nadir doğal şeker (rhamnose) varlığı dikkat çekmektedir.

(Günde bir gram vitamini günlük ihtiyaçlarını kapsar gibi, sıkı bir vejetaryen diyet tamamlamak için ideal.) Vitaminler açısından da A olarak da, E ve H B12 zengin doğal kaynak olması için önemli olan mineraller ise, ancak, özellikle demir (beş kez karaciğer) zengin kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum, sodyum, mangan, selenyum, krom ve çinko, diğerleri arasında bulunmaktadır.

Aynı zamanda iyi klorofil, karoten, nükleik asitler ve müsilaj ile donatılmıştır. Hücreli yapısı (plazma zarı) selüloz yoksun, sindirim ve emilim sorunları olan kişilerde bile, özellikle protein düzeyi besinlerin hızlı asimilasyon kolaylaştırır. Bu depresyon, osteoporoz, damar sertliği, dolaşım ve dermatolojik sorunlar, diyabet, kabızlık, hepatit, kolesterol, obezite, tümör, kemoterapi, bağırsak florası bozukluğu, anemi, gebelik, iyileşme, beslenme, geriatri, tüketimi ve vejeteryan diyetleri için tavsiye edilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ayhanbgÇevrim Dışı

Kayıt: 25/05/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 80
ayhanbgÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2011 00:24

Teşekürler.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oomegaakÇevrim Dışı

Kayıt: 28/03/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 77
oomegaakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Mayıs 2011 13:40
[QUOTE=MUTLUALYA]Peki 10'arlı 2 pet şişenin içerisin de hava yardımı ile üretimi mümkünmüdür?Kültürün beslenmesi için gerekli kaırşımlar hakkın da bilgi sahibi olan varmıdır?Yani 10 lt'lik petin atıyorum 8 litresi normal su 2 lt'si de işte şunların karışımın dan oluşan malzemelerle doldurulması gereklidir diye ölçü verbilirmisiniz?[/QUOTE]
Arkadasa katılıyorum artemia uretiminde acıklandıgı gibi bir acıklama getirilebilir mi cogu kişi uretmek istiyor ama uretim hakkında elle tutulur birsey yok su degerleri ortam ısık dıs etkenler vs. bir bilgi verebilirmisiniz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ddenizzÇevrim Dışı

Kayıt: 06/08/2011
İl: Aksaray
Mesaj: 1
ddenizzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2011 10:14
Spirulina üretimi kolay bir canlıdır öyle yetiştiricilikteki detayları sizi aldatmasın sadece balıklarınızı yemler gibi yosununuzuda yemleyeceksiniz bir arkadaşım bu işi profesyonel olarak yapıyor ve bende bu işe koyulmayı düşünüyorum çünkü arkadaşlar spirulina akvaristler için vazgeçilmez bir besin hammaddesidir %71 lere varan protein miktarı dile kolay geliyor ama mükemmel bir ürün olduğunun delili ben yetiştirmeyi düşünüyorum eğer yetiştirmeyi düşünen arkadaşlar varsa canlı kültürde temin edebilirim benimle irtibata geçerlerse bu işe mutlaka girmeliyiz saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir