SP yavruları için bilgi. Tecrübem yok. Ne yapmalıy


enronÇevrim Dışı

Kayıt: 01/02/2009
İl: Mugla
Mesaj: 15
enronÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2009 00:30
Selamlar,
Mesajı yazmamın sebebi bu durumda ne yapacağımı bilmememdir. Yardımcı olabileceklere şimdiden teşekkür ederim.
 
Öncelikle ortam hakkında tam bir bilgi vermek istiyorum; Akvaryumda henüz küçük olmakla birlikte 4 yunus ve yaklaşık 4 aylık olduklarını tahmin ettiğim 4 sarıprenses var, akvaryumum 70 lt. Resim ekleyemiyorum, ilk kurduğum ocak ayından beri sadece kum vardı tabanında, geçen 15 gün içinde deniz kenarından aldığım kuru ve temiz kayalarla süsledim. Bu kayalardan süslemede oluşan bir kuytuluğu bir Sp sahiplendi, daha öncede bir köşeyi kazmıştı. Tabiiki splerin cinsiyetlerini bilmiyordum. 2 gün önce bu Splerden bir tanesi, yuva bellediğini düşündüğüm bu kuytuluğu kazmaya ve taşın altına girmeye başladı. Yanak kenarları ve ağız altı biraz kararmıştı, göz çevreside oldukça siyahlaştı. İki gün önce bu kuytulukta diğer bir Sp ile dönüp durduklarını gördüm ve çiftleşmek
zere olduklarını düşündüm. Dün eve döndüğümde de bu erkek olduğunu düşündüğüm Sp yuvaya hiç bir balığı yaklaştırmıyordu. Aynı zamanda yanındaki dişinin ağzı oldukça büyümüş ve sürekli nefes alır gibi hareketler yapıyordu. Bu dişinin ağzının dolu olduğunu düşünüyorum. Çünkü o zamandan beri yem yemiyor, ilgi dahi göstermiyor. Akvaryum sürekli 26 derecede ayarlı durmakta. Bu gece 27 yaptım, çünkü dişi sürekli ısıtıcının alt ucuna yakın bir yerde duruyor. Doğru yaptım umarım.
 
Şimdi merak ettiklerimi ve öğrenmek istediklerimi yazıyorum;
Bu akvaryumdan başka bir yavruluk ya da ikinci bir tanka sahip değilim. 350 lt bir tank yaptırmaya başladım fakat, 2 aydan önce hazır edemeyeceğim, maddi durumdan dolayı. 170 lt bir tankı da hafta sonu arkadaşım kullanmadığından ben alıp eve getireceğim. Fakat bunuda çalışır vaziyete getirmem zor olacak, çnkü ısıtıcı, filtre, kum, kaya derken bunlara maddi imkanım olmayacak. Bazı mesajlarda su şişelerinden yavruluk yapıldığını okudum. Bu mesajımdan sonra DIy bölümünü de inceleyeceğim. Sizce bu durumda ne yapmalıyım. Küçük birtank bulup 20lt kadar, dişiyi oraya mı almalıyım? Yoksa aynı yerinde bırakmalı mıyım?  Su şişesi mantıklı mıdır? Yapımı kolay gibi geliyor, en azından maliyeti yok. Bir başka konuda; kusturma olayıdır. Bunu yapmak ve doğal akışı bozmak istemiyorum, becerebileceğimi de sanmıyorum, zarar vermek istemiyorum. Bu ilk yavrular olacak ve kaybetmek istemiyorum. Aynı zamanda, ağzından yavru bıraktığı zaman neler yapılacağınıda bilmiyorum. Bazı mesajlarda okuduğum; "ağzından bıraktı", "ayrı yerde duruyorlardı, tanka aldım" ya da "anneyi ayırdım yavrular kaldı" gibi durumların hangi şartlarda ve kaçıncı günlerde nasıl yapıldığını anlayamadım, çünkü; bunları yapan arkadaşlar mutlak ki tecrübeliler. Bilenler bu mesajları okuduklarında tabiidir ki hemen neler yapıldığını gözlerinin önüne getiriyorlardır. Fakat ben bunu canlandıramıyorum. Yavrular kaç günde çıkar, o an ne yapılır, sonraki gün ne yapılır, ne ile beslenir(artemia şansım yok) ve benzeri sorulara cevap bulamıyorum.
 
Mesajım çok uzun oldu, fakat durumu tam anlatıp cevap verecek arkadaşlar için kolaylık olması gerektiğini düşündüm. Bunun için tekrar özürdiliyorum.
 
SAbırla okuyanlar için de okumayıp geçenler için de; herkesin emeklerine teşekkür ederim.
 
Vereceğiniz cevaplar yanlış hareket etmemi engeleyecek ve yavrulara kavuşmamı sağlayacak diye umuyorum. Herkese selamlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emrah.acarÇevrim Dışı

Kayıt: 16/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 185
emrah.acarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2009 00:55
Balığım Yumurta Aldı, Ne Yapmalıyım?
Yavruların Bakımı Gelişmesi Ve Beslenmesi bölumunu okumanı tavsiye ediyorum.
Öncelikle yunusların için 70litre cok cok az bence hemen elince cıkar bildiğim kadarıyla enaz 300litrelik bir akvaryuma ihtiyac duyuyor.
Sarı prensesinizi 10litrelik yada 5litrelik pet şiseden yavruluk yapıp ayırabilirsiniz.Bence Sarı prensesinizde ilk yavru deneyemimi olacağı için kusturmayın zaten sizde kusturamam diyorsunuz.Balığınız böglece ağzında yumurta tutmayı öğrenir.
Isıyı yukselteme hakkında birsey diyemicem ben o işlemi lepisteslerde doğum zamanı yaklaşınca yapardım sarı prenseslerde ne etki yapar bilmiyorum.
 
Saygılar......
emrah.acar2009-04-17 01:00:26

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

enronÇevrim Dışı

Kayıt: 01/02/2009
İl: Mugla
Mesaj: 15
enronÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2009 12:09
TEşekkürler Emrah, dediğim gibi 330 lt civarında bir tank yaptırmak üzereyim. Şimdilik pet şişe ile geçici çözüm düşünüyorum. Umarım sorun çıkmaz.
 
Tekrar teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emrah.acarÇevrim Dışı

Kayıt: 16/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 185
emrah.acarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Nisan 2009 00:18
Sorun olacağını sanmıyorum.
 
Saglıklı yavrular......

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir