Sarı Prenses Akvaryumu Hazırlanışı


TitWobbleÇevrim Dışı

Kayıt: 31/07/2011
İl: Balikesir
Mesaj: 391
TitWobbleÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2011 15:55
       Merhaba arkadaşlar. Sıfırdan sarı prenses akvaryumu hazırlayacak ve konu hakkında hiçbir bilgisi olmayan arkadaşlar için bu konuyu açmaya karar verdim. 

Akvaryum

       İlk olarak alınacak akvaryum ile başlayalım. Alınacak akvaryum mümkün olduğunca büyük olmalı. 120 litrenin altına da düşmemeli. 2. el akvaryum almak veya camcıya akvaryum yaptırmak ucuza mal olabilir. Fakat bu akvaryumlar hazır akvaryumlara göre daha az sağlam olurlar. Tabi ki 2. el akvaryumun ne kadar kullanıldığı, camcının işini ne kadar iyi yaptığı da önemlidir.
       Akvaryumun cam kalınlığı, akvaryumun yapımında kullanılan silikon akvaryumun sağlamlığını etkiler.
       Akvaryum konusunda çok aceleci davranmayın. ( Bulunduğunuz şehirdeki piyasayı araştırın. Başka şehirden almak ulaşım konusunda problem yaratabilir. ) Unutmayın ki akvaryum aldığınız yerden diğer malzemeleri de alırsanız toplu indirimden yararlanabilirsiniz. 
Filtre
       İkinci olarak filtreyi ele alalım. Sarı prenses akvaryumu en az 120 litre olacağından bir dış filtre almak en iyi çözüm yolu olacaktır. Dış filtre alırken filtrenin kalitesine, çıkardığı sese, parçalarının kolay bulunup bulunmadığına, sepet sayısına ve içindeki filtre malzemelerine dikkat etmek gerekir.  Ucuz bir filtre istiyorsanız ve bulunduğunuz il akvaryumcu bakımından fakir ise dış filtre almak için interneti kullanabilirsiniz. Kalite olarak Atman, Astro, Eheim, Tetra ve Jebo'yu önerebilirim. 
Isıtıcı
       Yine bütçeyi en aza indirmek istersek cam ısıtıcıları tercih edebiliriz. Ama çelik ısıtıcıların daha sağlam olduğunu söyleyebiliriz. Akvaryumunuzun hacmine bağlı olarak ısıtıcının watt'ı da değişecektir. 120 litrelik bir akvaryum için 100 watt yeterli olacaktır.
       Isıtıcıları alırken camının değişme özelliği olup olmadığına bakmanızı tavsiye ederim. Böylelikle ısıtıcınızın camı kırılırsa yeni ısıtıcı almak zorunda kalmazsınız. Kalite olarak Sera ve Eheim'i önerebilirim.
Hava Motoru
       Hava motoru almaktaki amaç bazıları için görünüm amaçlı, bazıları için de filtrenin sağlayamadığı sirkülasyonu sağlamak olabilir. Akvaryumun olmazsa olmazı değildir. Fakat akvaryumda yeterli sirkülasyon yoksa zorunlu gibi bir şeydir. 
       Yine alabildiğimizin en iyisini alma mantığıyla giderek güçlü, sessiz ve çok çıkışlı hava motorlarını tercih edebiliriz. Ama 1 metrelik bir hava taşına Atman'ın 10 Tl'lik hava motorları ile de hava sağlayabilirsiniz. 
Kum ve Taş
       Sarı prensesler kumu ağızlarına alarak tükürmeyi severler. Kumu kazmak için de ağızlarına kumu alır ve atarlar. Bu yüzden kumun ince olması daha iyi olacaktır. 
       Yine ucuz arıyorsanız interneti kullanabilirsiniz. Ama fiyatı kargoyu katarak hesaplamalısınız. Sitedeki arkadaşlar da kumu akvaryumculara göre çok daha ucuz satmaktadır. Cichlid akvaryumlarına pek bitki önerilmese de sert yapraklı bitki koyacaksanız buna uygun olarak kum almalısınız.
       Sarı prenseslerin saklanması ve çiftleşmesi için kayalarla saklı alanlar yapmalısınız. Burada yaratıcılığınızı konuşturup akvaryumu dekore edebilirsiniz. Dikkat edin taşlar fazla ağır olmasın ki kötü sonuçlar ortaya çıkmasın.
       Bulunduğunuz yerde deniz veya göl varsa buralardan taş, deniz kabuğu toplayarak akvaryumu dekore edebilirsiniz.
Balık Alımı

       İyi bir gözlemde, akvaryumcunuzda bekleme ve gözlemleme süresi 5-10 dakika olmamalıdır.Alacağınız balıkların bulunduğu tankı uzun süre gözlemlenmeli ve hatta imkan olursa, ki bu akvaryumcunuzla kuracağınız iyi diyoloğa bağlıdır;  balıkların yeme karşı duyarlılığını takip etmekle işe başlamalısınız.Bunu Dışında gözlemlerinizi aşağıdaki balık davranışlarına dikkat ederek sürdürmelisiniz:

*Balığın gövdesi ve yüzgeçleri üzerinde, lekeler, lezyonlar , beyaz ve gri yamalar olmamalıdır.

*Balıkların kuyruk ve yüzgeçlerinde, yırtılmalar ve erimeler olmamalıdır.

*Solungaçlarının yanında kırmızı çizgiler ve yaralar olmamalıdır.

*Balıklar suyun yüzeyine çıkmış ve zor nefes alır vaziyette olmamalıdır.

*Yüzgeç ve kuyruklar açık olmalı ve kapanmış olmamalıdır.

*Balık , dipteki çakıllara ve akvaryum dekorlarına sürtmemelidir.

*Balığın yüzme şekline dikkat edilmelidir.Olağandışı yalpayarak yüzme, panik yüzme ve yukarı sıçrayarak , tekrar dibe inip orada hareketsiz bekleme balığın hastalığına işarettir.

*Balık satın alacağınız tankta çok sayıda ölü balık bulunuyorsa, alacağınız balıkta da hastalık olabilme riski fazladır.

*Balıkların akvaryumcunuz tarafından ne zaman satın alındığıda çok önemlidir.Genel kanı, akvaryumcuya 2-3 gün önce gelmiş ve bulunduğu ortama adapte olmuş sağlıklı balıkların alınması yönündedir.

       Alacağınız sarı prenseslerin dişi ve erkek oranı akvaryum hacmiyle doğrudan bağlantılıdır. Küçük bir akvaryumda erkek sayısının fazla olması Gereksiz kavgalara sebebiyet verir. Erkek dişiye göre biraz daha büyük olmalı ki baskınlığını koyabilsin.


       Sarı prenses akvaryumu hazırlarken nerelere dikkat etmeniz gerektiği hakkında kısa bilgiler vermeye çalıştım. İnşallah yardımcı olmuşumdur. Sağlıklı balıklar. 

TitWobble2011-12-11 16:06:50

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

boracglrÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 648
boracglrÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2011 16:05
Yeni başlayanlar için çok yararlı bir konu olmuş.Tebrikler.



Sağlıklı balıklar.
boracglr2011-12-11 16:06:01

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cmbrbrÇevrim Dışı

Kayıt: 11/11/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 36
cmbrbrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2011 19:43
Güzel bir paylaşım. Emeğinize sağlık.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

28fatih28Çevrim Dışı

Kayıt: 30/07/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 792
28fatih28Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2011 19:59
Bilgiler için teşekkürler ilerde benim gibi sarı prenses besleyecek olanlara yardımcı bir konu.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir