Nedir Bu Beyaz Mikro Kurtlar? ( Nematod Sorunu ve Çözümü )


celikcemÇevrim Dışı

Kayıt: 27/11/2016
İl: Kastamonu
Mesaj: 94
celikcemÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Mart 2017 00:26
Bu nematod denen canlıdan benim tankımda da oluştu. Tetralar bir lokmada yutuyor bunları. Onda bir sorun yok. Ember, neon, kırmızı burun, sarpae.. hepsi iştahla yiyor, ancak sorun şu ki bunlar kum altında yaşıyor. Kumu karıştırıp yukarı çıkardığımda tamam, yem oluyorlar balıklara. Kum dibindekilere çözüm ne olacak? Kullanılması önerilen ilaçlar kum dibine etki edecek mi? Cam ile kum arasına dikkatli baktığımda bir sürü görüyorum, maşa ile kurcalayıp su yüzüne çıkardığımda suda yüzmeye başlıyor ve bir süre sonra ilk farkeden tetra mideye indiriyor. Bendeki durum bu.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

çelebiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/02/2014
İl: Tekirdag
Mesaj: 1799
çelebiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Mart 2017 00:54
Bunlar dibe çöken dışkı ve yem artıklarıyla beslendikleri için orada yaşıyorlar. Bir bakıma azot döngüsüne faydaları var. Sindirilmemiş besinleri daha zararsız hale getiriyorlar.
Ayrıca nematodları azaltmak için kumu karıştırmanızı tavsiye etmem. Kumda yaşayan faydalı bakterilerin ortamına zarar gelebilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

celikcemÇevrim Dışı

Kayıt: 27/11/2016
İl: Kastamonu
Mesaj: 94
celikcemÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Mart 2017 01:00
[QUOTE=çelebi]Bunlar dibe çöken dışkı ve yem artıklarıyla beslendikleri için orada yaşıyorlar. Bir bakıma azot döngüsüne faydaları var. Sindirilmemiş besinleri daha zararsız hale getiriyorlar.
Ayrıca nematodları azaltmak için kumu karıştırmanızı tavsiye etmem. Kumda yaşayan faydalı bakterilerin ortamına zarar gelebilir.[/QUOTE]
Yok, sadece bir iki cm2lik bir alanı meraktan karıştırdım. Tabii ki alt üst de etmedim öyle yapsam muhtemelen akvaryumun içinde göz gözü görmezdi. Kumun içi çamur gibi olmuş zaten organik atıklardan. Bitki tanklarında bu durum zaten gayet normal diye biliyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Nisan 2017 14:17
Görsel olarak solucanları ve salyangozları öldürmeyi hobiyle pek bağdaştırmıyorum. Sadece görsel nedenle ilaçlama yapmak hatalı olacaktır.

Bu konuda daha önce önerien Metranidazol (flagy, nidazol gibi adlarla satılıyor) daha çok protozoa ve oksijensiz bakterileri öldürmeye yönelik bir antibiyotik. Benim de sevdiğim ve sık kullandığım br ilaçtır. Genellikle kullanılan dondurulmuş - canlı yemler, akvaryumdan alınmayan ölü canlılar, dipte kalan iri boyutlu kuru yemler taşların altında, kuytu köşelerde yenmeyip kokuşmaya başlar. Dışı beyaz mantar ile kaplanır, içindeki oksijen hemen tükenir ve oksijensiz bakterilerin sporları hızla aktifleşerek ürerler ardından balıklara geçerek onları hasta ederler, bu gibi hastalıklar için en iyi tedavi metranidazol.

Metranidazol ne yazık ki (bildiğim kadarıyla) parazitik solucanlara etki etmiyor. En çok karşılaşılan tip parazitler bağırsakta bulunanlar, anüsten sarkan camallanus tipi kurtlar, solungaca kancalarıyla yapışan kurtlar. Konağının ölmesi bir paraziti mutlu etmez, amacı öldürmek değil sömürmektir ancak aşırı ürediklerinde balıkların bağırsaklarını tıkayarak ölümlerine veya açtıkları yaralarla enfeksiyon kapmalarına neden olabiliyorlar.

Bu solucanları öldürmek için kullandığım üç ilaç var.

Birincisi praziquntel. Bu ilaç halkalı solucanlar ve kıl kurtları gruplarını öldürmez. Tenyaları, deri parazitlerini, solungaç paraztilerini ve yassı solucanları vurur. 2 mg/ litre olarak kullanılır. Guadreks, droncit gibi veteriner ilaçlarda bulunur. Kullanırken içinde yancı ikinci bir ürün olmamasına dikkat edin, balıklar için iyi olmayabilir. Suda çözünmesi biraz zordur, balık yem yiyorsa yeme emdirip verebilirsiniz, Yemiyorsa her 200 mg'ı en az yarım litre suda çözerek verin. Koca bir hapı bir bardak suda eritemezsiniz, sudaki çözünürlüğü düşüktür, az miktarda sıvıda çözmek için alkol vb kullanmanız gerekir, o yüzden büyük kapta çözün. Bu ilaç ne bitkilere, ne bakterilere zarar veriyor, karantina tankına almadan uygulanabilir.

İkinci ilaç levamisole. Bu ilaç tenya,solungaç parazitleri ve yassı solucanlara zarar vermez, halkalı solucanlar, kancalı solucanlar, mide kurtları gibi solucan tiplerini öldürür. Eczanelerde sitraks adıyla insanlar için satılmaktadır. Bunun da aktif maddesi 2 mg/ litre oranında suya eklenir. Eczanede satılan şurubu önceki yazılardaki arkadaşlarında dediği gibi tatlandırıcılıdır, suyunuz bulanır, camlar beyazlaşır. Çok iyi havalandırma yapmanız lazım. Nilverm gibi şekersiz halde toz veteriner kullanım ilaçları da var ancak bulması zor, eczanalerde yok. Sitraks'ın hap hali de ne yazık ki artık çıkmıyormuş. Praziquantel gibi balıklar üzerinde stres açısından etkisiz bir ilaç değil, balıklar ilaç dökülünce biraz stres oluyorlar, bu durum 3-4 gün sürüyor ancak ilaç praziquantel gibi güvenli bir ilaç, fazla dozu çok çok atılmadıkça öldürmez. Bakteri ve bitkilere zararını bilmiyorum. Balığın solungacındaki parazitler ölünce kancalar solungaca takılı kalıyor o yüzden bir süre rahatsızlık veriyormuş. Nadiren balıkların bu kancaları atamadığı ve enfeksiyon kaptığı olabiliyormuş.

Üçüncü ilaç: mebendazol. Bu ilaçla tanışmam candidi yavrularımı tehdit eden hydraları öldürme amaçlıydı. Vermazol adıyla 10 tl civarı bi paraya eczanelerde reçetesiz satılıyor. Hydraları görünce birkaç ay önce bir pazar günü nöbetçi eczane bulup aldım, 1mg / litre yoğunluk olacak şekilde uyguladım 4-5 saat içinde hydraları öldürdü, 1 haftalık mini yavrulara dahi hiçbir zararı dokunmadı. Daha sonra ilacı hatırladım, bu benim 3-4 sene önce 1000 tl verdiğim discus çiftini öldüren ilaçtı. [URL]http://forum.simplydiscus.com/showthread.php?81723-Mebendazole-HELP-PLEASE!!![/URL] sonra aratıp bu linki buldum, benim discuslar da aynı bu belirtilerle ölmüştü. Daha sonra ya o konuda ya da başka bi konuda bu ilacı suya değil yeme karıştırın dediklerini okudum, o şekilde uyguladım. Vahşi olarak gelen balıklardan kurt temizlemek de dahil pek çok balığa uyguladım. Uygulamayı da toz haline getirilmiş ilacı dondurulmuş kan kurdu ile minik kahve fincanına koyup emdirip vererek yaptım. Yemi ağzına alıp atan ve beyaz dışkı çıkaran iki sarı imparator dişisi toparlayıp kendini kurtardı. Ancak iri bir jack dempsey aynı belirtilerle öldü (yüzgeçler kapanıyor, denge kaybı oluyor, deride beyaz parçalar oluşuyor) üstelik ilacı suyuna değil, yemine katmıştım, oysa aynı yemden başka balıklar da yemişti. Acaba bu balık yemi diğerlerinden fazla yiyip fazla doz mu aldı bilmiyorum. Bu ilaç genellikle balıkları tedavide değil planarya ve hydra öldürmede kullanılıyor. Etki alanı levimisole gibi.

Metranidazol bir antibiyotik ve aksatmadan ve her uygulamdan önce %30 su değiştirerek en az 3 gün kullanmak lazım. Diğer ilaçlar ise parazit öldürücü ve ne yazık ki parazitleri öldürse de kist halindeki larvalara dokunamıyor bu nedenle ilk uygulamadan 3-4 gün sonra bir doz daha, sonra işi garantilemek için 3-4 gün sonra bir doz daha uygulamak gerkeiyor.

Balıklarda; yabancı forumlarda wasting denilen, karının içeri çöküp, yemden kesilip, beyaz dışkı çıkarma sorunu oluyor. Özellikle cüce cichlid, tanganyika gibi daha narin türlerde sık görünüyor. Bu sorun genellikle ya bakteri-protoza ya da parazit nedeniyle oluyor. Bu işin doğrusu balığın beyaz dışkısına mikroskop altında bakıp parazitin yumurtasını tanıyabilmek. Ben mikroskopum olmasına ve bu alanda az da olsa deneyimli olmama rağmen bakıp ayırtedemedim. Bu yüzden ilk gün yeme toz levimizole, 2. 3. ve 4. günler yeme metranidazol, 5. gün de tekrar levimizole uygulayarak "dewoming" denilen parait ve bakteriden arındırma işlemini uyguluyorum. Bu yöntem ile 50'den fazla balığı besledim 1 adet balığı kaybettim.

Bu da Florida Üni.'den ingilizce güzel bir makale:
[URL]https://www.sdstate.edu/sites/default/files/nrm/outreach/pond/upload/Fish-Parasites.pdf[/URL]

Beğenenler: [T]112546,capo di capi[/T][T]161210,ENGİN06[/T][T]182571,anilagokay[/T][T]139435,Kaan Aziz[/T][T]9226,harunsuv[/T][T]220184,cagatayyapici[/T][T]231165,arutharen[/T][T]75547,GKHN_KPT[/T]
Teşekkür Edenler: [T]169284,cafermutlu[/T][T]161210,ENGİN06[/T][T]182571,anilagokay[/T][T]139435,Kaan Aziz[/T][T]220184,cagatayyapici[/T]
+1: [T]220184,cagatayyapici[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

capodicapiiÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]4,2,112546[/C] [B]10251,3[/B]
Kayıt: 14/06/2011
İl: Tekirdag
Mesaj: 3492
capodicapiiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Nisan 2017 16:41
Fenbendazol hakkında da deneyiminiz var mı ? İsmini hatırlayamadığım özel bir discus yeminde görmüştüm. Sonraları vetilaç olarak rasladım ama hiç kullanmadım.
İkincisi , Tenikur tablet , paraziquntel açasından diğer bahsettiğiniz ilaçlardan daha iyi değil mi ? Siz hangisinden daha iyi verim aldınız ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Nisan 2017 17:14
Fenbendazol'u duydum ama kullanmadım, yukarıda yazdığım ilaçların ikisi zaten yeterli diye yeni ilaç araştırmadım. Fenbendazol de mebendazol gibi bir benzimidazole türeviymiş, yani benzer etkiyi gösteren halkalı ve kancalıları öldüren ilaçlar. Bunlar genel olarak parazitin sinir hücrelerine etki edip onları felç ederek öldürüyor. O yüzden kullanımın ertesi günü iyi bi dip çekimi öneriliyor.

Prazi için tenikür de olur, guadreks de droncit de. Aynı ilaçlar, üçünü de kullandım. 2004-2005 civarında droncit bulur kullanırdım artık bulamıyorum. Sonraları sağolsun celal abay tenikür yollamıştı onu kullandım bir süre, bitince guadreks bulabildim. Hepsi de işe yarıyor.

Beğenenler: [T]220184,cagatayyapici[/T]
Teşekkür Edenler: [T]112546,capo di capi[/T][T]220184,cagatayyapici[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PurpleBettaÇevrim Dışı

Kayıt: 28/05/2016
İl: Ankara
Mesaj: 1893
PurpleBettaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Nisan 2017 17:21
Nematodların elma salyangozlarına zararı olur mu acaba? [:)]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Nisan 2017 19:40
Nematodlar dev bir şube ve onbinlerce türü var. Aralarında mutlaka zararlı olan da vardır. Benim bildiğim ve daha çok önem verdiğim konu pek çok salyangozun parazitlerin en önemli konağı olmalarıdır [:(]

Beğenenler: [T]220184,cagatayyapici[/T]
Teşekkür Edenler: [T]220184,cagatayyapici[/T]
+1: [T]169284,cafermutlu[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cafermutluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/12/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1318
cafermutluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Nisan 2017 21:25
[QUOTE=bjkalley]Nematodlar dev bir şube ve onbinlerce türü var. Aralarında mutlaka zararlı olan da vardır. Benim bildiğim ve daha çok önem verdiğim konu pek çok salyangozun parazitlerin en önemli konağı olmalarıdır [:(] [/QUOTE]
Salyangozları sırf bu nedenden dolayı beslemiyorum.
Bu konuyu iyi toparlamışsınız. Teşekkür ederim.Ancak sizin önerdiğiniz tedavi yeni bir balığı akv.eklemeden önce yapıldığında etkili olmaktadır. Nemodotların bulunduğu akv.da bu tedaviyi uygulamak yeterli olmaz. Çünkü nemadot için arakonaklar (balık, salyangoz) devam ettiği için tedavi başarısız olmaktadır. Tedavide başarılı olmak için ara konaklar ayrı akv.daki parazitler ayrı tedaviye alınmalıdır. Akv.nemodotlar için gerekirse 20 ppm bakır sülfat uygulanmalıdır

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cafermutluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/12/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1318
cafermutluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Nisan 2017 13:07
Nemadotlardan kurtulmak istiyorsanız parazitin yaşam döngüsünü bilmeniz gerekir. Yaşam döngüsünü kırmadan kurtulmak mümkün değildir.
Parazitin yaşam döngüsü
1.Dolaylı yayılım: Çoğunlukla tabiatta sıklıkla görülen yaşam döngüsü budur.Balık parazitle enfekte olur ve başka bir balık veya kuş ile yenilerek yetişkin forma döner.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/169284/120420171438301.jpg[/IMG]
2.Dolaylı yayılım: Balık paraziti taşır.Larvalar ve yumurtalar ara konak tarafından alınır. (salyongoz,tubifex kurdu)balık ara konağı yiyerek parazitin yaşam dögüsünü tamamlar
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/169284/120420171435441.jpg[/IMG]
3.Direkt yayılım: Akvaryumda en sık yayılma şekli budur. Balık paraziti taşır. Larvaları veya yumurtaları direk yiyerek parazitin yaşam dögüsünü tamamlamış olur
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/169284/120420171435451.jpg[/IMG]
4. Larvaların balık tarafından yenilmesi yaşam döngüsü olarak kabul edilmez.Ancak larvaları yiyen balık yeni konak durumuna geçer.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/169284/120420171438291.jpg[/IMG]
Refet Ali YALÇIN beyin tedavisine ek olarak şunu eklemek isterim.
Tedavide 2 ilaç Fenbendazol Ve levamizol kullanılır. Fenbendazol yalnızca besleme yoluyla verilebilir. Balık beslenemiyorsa etkili olmayacaktır.Her beslemede verilecek doz 1 gram yem başına 2,5 mg dır. Üç gün tekrarlanır. iki yada üç hafta sonra aynı tedavi tekrarlanmalıdır.
Levamizol hem besleme yoluyla hem de banyo olarak kullanılabilir. Etkili dozu 1 gram yem başına 4 mg dır. Haftada bir kere olmak üzere üç hafta verilir. Banyo tedavisi dozu 2 mg / litre dir. Balık 24 saat Levamizol içinde kalmalıdır. Levamizol banyo tedavisi:
1.Tedaviye başlamadan önce büyük su değişikliği yapın. %50-70 su değişimi yaparak organik atığı uzaklaştırın
2.Işıkları kapatın (ilaç ışığa duyarlıdır) ve havalandırmayı artırın
3. 24 saat sonra yüzeyde felç edilmiş kurtları çıkarmak için büyük su değişimi ve vakum yapın.
4. Akvaryumu normal aydınlatma / besleme / temizleme döngüsüne geri alın.
5. Su değişiminden 5-7 gün sonra tedaviyi tekrar uygulayın.(Yumurtalardan yeni çıkan parazitler için)
6. Vakum ve su değişimi yapın.
7. Akvaryumu normal aydınlatma / besleme / temizleme döngüsüne geri alın.
8. İkinci tedaviden 1 - 2 hafta sonra üçüncü kez tedavi edin.
9. Su değişimi ile iyi bir vakumlama yapın
10.Üç kere ilaç uygulamasından sonra tedavi tamamlanır. Olası parazitler için Akv. gözlemleyin[EDIT]cafermutlu,2017-06-02 01:37:40[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rslsrcÇevrim Dışı

Kayıt: 08/05/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 109
rslsrcÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Mayıs 2017 16:08
[QUOTE=Acil Stop]Aynı sorunu daha önce ben de yaşamıştım. Sorunu Andazol şurup ve Sitraks şurup ile 3-4 ilaçlama ile tamamen çözdüm. Şu anda akvaryumda herhangi bir nematod gözükmüyor 4 aydır akvaryumda olan canlılardan hastalık belirtisi gösteren de yok. Yani sorunu tamamen atlattım diyebilirim.div
/divdivAşağıdaki linkten uygulamalarımı okuyabilirsiniz./divdiv
/divdiva href="http://www.akvaryum.com/Forum/nematod_sorunu_k591246_sn1.asp" target="_blank"http://www.akvaryum.com/Forum/nematod_sorunu_k591246_sn1.asp/a/div[/QUOTE]


Bendede bu nematod sorunu var. Karides akvaryumu. Ilac karidese zarar veriyormu 30 litreye nekadar yeter

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Acil StopÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2011
İl: Aydin
Mesaj: 1182
Acil StopÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Mayıs 2017 16:11
[QUOTE=rslsrc]


Bendede bu nematod sorunu var. Karides akvaryumu. Ilac karidese zarar veriyormu 30 litreye nekadar yeter [/QUOTE]

İlaç karideslere zarar vermiyor ama geçici bir süre kısırlaştırdığı söyleniyor. Şuruplar şeker içerdiğinden bakteri patlaması yapıp inanılmaz şekilde suyu bulandırıyor. Onun yerine eczanelerde satılan andazol hap alıp çok küçük parçalara ayırıp 2 günde bir kullanırsanız 1 haftada nematodun kökünü kurutuyor.

Beğenenler: [T]92994,rslsrc[/T]
Teşekkür Edenler: [T]92994,rslsrc[/T]
+1: [T]92994,rslsrc[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cameroon06Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/07/2006
İl: Ankara
Mesaj: 338
cameroon06Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Mayıs 2017 20:05



[EDIT]cameroon06,2017-11-11 12:48:35[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ENFARKLISIÇevrim Dışı

[B]15126,2[/B] [B]14331,3[/B]
Kayıt: 18/07/2012
İl: Ankara
Mesaj: 232
ENFARKLISIÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2017 17:05
Hem şurup hemde tablet Andazol ile akvaryumumda oluşan Nematodlar ile mücadeleye giriştim ama maalesef bu ilaç çözüm sağlamıyor.[:O]

Piyasada Sitraks isimli ilaç yok.[:?]

Daha çok sump içerisindeler, akvaryumda ise boşlukta kıvır kıvır yüzenleride bir hayli fazla. Beyaz kıl gibi, yarım cm civarı olanları da var daha çoğu biraz daha ufak.

Tavsiye veya önerileriniz varsa memnun olurum.[:((]

Selamlar.[EDIT]ENFARKLISI,2017-10-18 17:06:02[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir