ÖZELLİKLER
BİLGİLER
İMZA
AHMET ARDAL
ÇAĞRI İLBAN
Automatic Aquarium Control System
Otomatik Akvaryum Kontrol Sistemi
SON 7 MESAJI
Programlama konusu çok uzun yazılar ve bir çok uygulama şeklinde ele alınmalı. Kullandığımız C dilini malesef internetten makalelerle öğretemeyiz.
Elbetteki bu alanda bir makale ile sizlere fayda sağlamak isteriz fakat bu tip paylaşımlar için farklı forum siteleri mevcut bunun yerinin burası olmadığını düşünüyoruz.
Elbetteki bu konuda belli bir bilgi birikimine sahip olan arkadaşlar bu tip bir sistemin tasarımını yapmaya karar verdiğinde bir çok sorunla karşılaşacaktır. Bizde ozaman elimizden geldiğince yardım ederiz. Birileri bu konuda gayret etmeliki bizde o gayreti görüp bilgimizi paylaşalım.
Bahadır Bey, sizin sorunuza gelince, su seviyesi sensörü olarak resimlerde de görebileceğiniz gibi sistemin kutusunun yanında siyah bir çubuk var. O çubugun üzerindeki iletken noktalar bize su seviyesi ile ilgili analog bir değer üretiyor. Bizde bunu dijitale çevirip kullanıyoruz.
Bu konuyu tartışma ortamına çevirmek istemezdik fakat eleştirilerinize cevap hakkı doğdu.
Daha öncede belirttiğimiz gibi burası bir akvaryum forumu. Tankın güzelliği, dekorasyon, kutunun dış görünüşü gibi şeyler tabiki sizlerin daha iyi anladığı ve ilk etapta gözünüze çarpan noktalar. Fakat bizim amacımız bu değildi.Biz sadece sistemin çalısabilirliğini test için bir tank ve kutu yaptık.
Zaten mühendisin yapması gereken sistemin elektronik ve yazılım kısmının tasarımıdır. Bizim projede övündüğümüz ve savundugumuz kısımda o zaten. Dış görünüş bizim için önemli değil bunlar uğraş ve biraz el becerisi gerektiren tekniker detayları.
Malesef üzülerek belirtiyoruz ki, sistemle ilgili yazılanlar bile tam okunmamış. Sistem 2 ayda bitirildi. Yani üzerinde 1 yıl uğraşılmadı. Sadece 1 yıl süreyi sistemle ilgili kendi aramızda konuştuğumuz "buda olsun sunuda koyalım" gibi konuşmalar oluşturuyordu. İşe başlangıç ve bitirme zamanı soğutucuda dahil 2 aydır. Sistemimizdekilerin hepsini 400ytlye mal ettik. Daha ucuza daha iyisini yapabilcek biri varsa kesinlikle en içten dileklerimizle tanışmak istiyoruz.
Yazılım dilide sadece ingilizce degil, türkçe dil secenegide var menüden secebiliyorsunuz. Bu noktayıda kaçırmış olabilirisiniz. 2 dil seceneginin olması sistemin bir eksisi olamaz. Büyük düşündügünüzde Türkçe ile hem kendi ülkenize hemde evrenselliği bir kişi dısında herkes tarafından kabul edilmiş İngilizce ile başka ülkelerede hitap edebilmeli.
Ayrıca bir genel mantık varki onu anlamak cok güç. Burada olan bazı projelerden esinlendigimiz çok dogru fakat bu durum minnet borcumuzu "hadi bakalım bütün kodlar devre şemaları sizin" diyerek ödenmez.
Sistem yapanındır ve tüm hakları saklıdır. Gönül isterki denildiği 2 ay gibi sürede sizlerde böyle bir proje cıkartın ve o yiğitliği gösterip projenizin tüm detaylarını açın. Keske bizim gibi bir kaç kişi daha böyle bir projeye başlasada takıldıgı yerde yardımcı olsak. Bizde onlardan yardım alsak. Paylaşma ortamı böyle olur. Mesela siz fon yapan birini gördüğünüzde, sizde yapmak istiyorsanız gidip o emek çeken arkadaşa diyormusunuzki, "malzemeleri ben alayım sen banada aynısından yap, yapım aşamasında karşılastıgın sorunlar beni ilgilendirmez". İşte bu sömürme zihniyetinden başka bir şey degildir. Hangi straforu hangi derzi kullandınız, havyaylamı eritiyoruz straforu kaşığı ısıtıp mı? Kaç kat boya sürmek gerekir gibi sorunlardan tamamen soyutlamış oluyorsunuz kendinizi. Bu örnegi bu konuya uyarlayın, malesef istenilende aynen bu.
Bu noktadan sonra umuyoruzki, hani lafla peynir gemisinin yürümediği gibi, belkide artık yapılan işle cevap vermenin daha manedar oldugu anlasılır. Kim bilir belki, fon yapmakta olduğu gibi, sarı prenses yavrulatmak gibi rekabet ortamı doğar. Bizde eksiklerimizi uygulamalı görerek daha iyi şeyler ortaya koyabiliriz.
Akvaryum sadece yapılan teknik işin göstermesi amacıyla kullanıldı. Bu haliyle zaten kullanmayı planlamadık. Oyuzden 50 litre bizim için idealdi.
Yaptığımız işi burada paylaşmamızın sebebi zaten sizlere ilham kaynağı olmasıydı. Sistemin görünen kısımları zaten bizim tasarımımız diyemeyiz. Herkese haksızlık olur. Filtre sistemi, ışık tertibatı, hatta belkide su soğutucunun iç dizaynı...
Fakat elektronik ve yazılım kısmında daha önce sitede paylaşılanların alakası olmadığını söyleyebiliriz. Elbetteki onların yaptıklarını inceledik minnettarız, fakat sistemin detaylarını, kodlarını, devre şemasını paylaşmamamız bizim sizlere haksızlık ettiğimiz anlamına gelmemeli.
Daha önce yapılanlar görünüş olarak daha tefaruatlı ve detaylı olabilir. Tabi burası bir akvaryum forumu olduğundan böyle anlaşılması çok doğal. Ama teknik bilgisi olanlar eminimki demek istediğimizi daha iyi anlayacaklardır.
Proje detaylarını açmayı düşünmüyoruz çünkü ciddi bir emek verdik. Genelde bu tip projelerde, ilgili arkadaşlar bilirler, piyasada var olan projelerin birleştirilmesinden büyük bir proje çıkartılır, taklit yoluna gidilir. Fakat neredeyse her şeyi sıfırdan yaptığımız için proje detaylarını paylaşmayı düşünmüyoruz.
Evet tahminleriniz kısmen doğru yönde, sistem 4 röleyle soğutucu, ısıtıcı, ışık gibi eklentileri kontrol ediyor. Ekranımız karakter lcd, yani grafik lcd değil. Kullandığımız sıcaklık sensörüde LM35.
Resimler eklendi umarım birazda olsa merakınızı giderebilmişizdir =)
Herkese merhaba;
Bizler (Ahmet ARDAL, Ender PİYALE ve Çağrı İLBAN) Elektronik Mühendisliği 3. sınıfı bitirmiş mühendis adayları olarak 2 ay gibi kısa bir sürede tamamı DIY denebilecek bir proje gerçekleştirdik ve bunu sizlerle paylaşmak istiyoruz. Yaklaşık 1 senedir planladığımız bir projeyi gerçekleştirdik ve bunu sizlerle paylaşmak istiyoruz.
Sistem, akvaryumun su seviyesini izleyebilmekte, akvaristin sisteme girdiği parametrelere göre akvaryum ışıklarını istenen saatlerde açık tutup diğer saatlerde kapatabilmekte, yine istenen saatlerde belirtilen miktarda yemleme yapabilmekte ve soğutucu-ısıtıcı eklentileriyle suyun sıcaklığını istenen derecede tutabilmektedir. Ayrıca akvaryumun içindeki filtre sistemi, balıklar için gereken su değerlerini uzun süre koruyabilmektedir. Sistem, İngilizce ve Türkçe olarak kullanılabilen, kullanıcı dostu menüsüyle kullanıcılara kolay ve erişilebilir bir arayüz sunmaktadır.
Projemiz aynı zamanda Doğuş Üniversitesi IEEE (Elektrik Elektronik Mühendisleri Enstitüsü) öğrenci kolunun 29 Mayıs 2008 tarihinde gerçekleştirmiş olduğu Projistor 2008 proje yarışmasında, diğer üiversitelerden gelen yarışmacı arkadaşların bitirme projeleri arasında dereceye girmiş ve 3.’lük ödülüne layık görülmüştür.
Birazda projemizin detaylarından bahsedelim.
Projeyi genel olarak 2 parçaya ayırabiliriz. Birincisi her şeyi DIY olarak yaptığımız donanım kısmı (akvaryum, sensörler, ışıklandırma, yem makinası, soğutucu, elektronik devre gibi...) İkincisi ise yazılım kısmı. Donanım kısmından daha çok yazılm kısmı önemli olan nokta çünkü kullanılan 18 serisi PIC Mikrokontrolörün (genel olarak işlemci denilebilir) içine bütün işleri paralel olarak yürütebilmesi için küçük çaplı bir “işletim sistemi” yazıldı.
Malesef zaman kısıtından dolayı projenin gelişim aşamalarında resim çekmeyi ihmal ettik. Elimizdeki resimleride uygun sırayla sizlerle paylaşıyoruz.
İlk önce akvaryumun iç filtre sistemiyle birlikte bilgisayarda 3 boyutlu çizimi yapıldı. Gerçekleştirilen projede akvaryum boyutları 50*40*35(h). 40 cm derinliğin 10cmlik kısmı filtre için ayrıldı. Beslenecek canlılar için ayrılan bölüm 50 litre. Filtre sistemi akvaryum içi sump mantığı ile yapıldı. Filtre sisteminin çalışmasını gözlemleyebilmek için, sistemi kamufle etmedik.
Akvaryumun kapağı içinse polikarbondan kapak yaptık ve 2 tane 18W florasanı aliminyum folyo ile birlikte akvaryuma monte ettik.
Yem için yazılım hazır fakat donanım olarak zamanımız olmadığından gerçekleyemedik. Yem makinamız donanımı yapıldığında 2 ayrı yemi istenilen saatte istenildiği miktarda akvaryuma boşaltabilecek ve her türlü yem ile de çalışabilecek durumda olacaktır.
Su seviyesini bir sensör yardımı ile kontrol edip belli bir seviyenin üstüne çıktığında ve altına indiğinde uyarı alabiliyoruz. Selonoid valf kullanarak su seviyesini de istenilen seviyeler arası tutabiliriz.
Projemizin kontrol ünitesinin bir kaç resmini de aşağıda görebilirsiniz.

SON MESAJLAR
- Cikletlerin Ölüyor Jikletçi, 02:14
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Oase Marka Dış Filtre Hakkında Srknatmn, 01:32
Filtreleme Seçenekleri - Sobo Komple Akvaryum akvaristsaglam, 00:45
Yeni Üye Forumu - Lepsites akvaristsaglam, 00:39
Canlı Doğuranlar - Akvaryum Kayaları Hakkında Bilgi AliEmre, 00:20
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Akvaryumda Elodea Büyümüyor, Neden? Hidro Dinamik, 23:57
Bitki Türleri ve Bakımı - Dıy Peltierli Termostatlı Akvaryum Soğutucu Deneme Cyber_Scout, 23:19
Akvaryumcu Önerileri ve Duyuruları - Denizli İli, Dalaman Çayı Havzası Ve Çay Balıkları HarunYILDIRIM, 22:54
Sazansıgiller - Akvaryum Kayası Cyber_Scout, 22:49
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Diminutus Ve Karides Neocaridina Cyber_Scout, 22:47
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - 🧿 En Güzel Fotoğraflarınızı Gösterin akvaristsaglam, 21:56
Akvaryum ve Su Altı Fotoğrafçılığı - Yeni Kurduğum Karides Akvaryumu Nasıl? pianoƒish, 21:37
Omurgasızlar - Armatürk 2200h Kullanan Var Mı? altum123, 21:31
Işık CO2 ve Ekipmanlar - Lepisteslerimde İç Parazit Var. zigzavar, 21:25
Hastalıklar ve İlaçlar - Karides Akvaryumu Alışverişim NightWist, 21:05
Yeni Üye Forumu - Severumun Hasta Mı? ugurbaran, 19:41
Hastalıklar ve İlaçlar - Denizden Blackwatera Dönüş Atankofnature, 18:41
Akvaryum Tanıtımı - Hdyra Problemi Cyber_Scout, 17:14
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Sunsun 603b Debi Ayarı Varmı ? Cyber_Scout, 17:04
Yeni Üye Forumu - Beta Yumurta Toplamış Mı? Cyber_Scout, 17:03
Cinsiyet ve Tür Belirleme - 30x30x30 Akvaryuma Filtre Önerisi Cyber_Scout, 17:02
Yeni Üye Forumu - Ciklet Balıkları İçin Kaç Litre Akvaryum aquaticathearmi, 16:21
Yeni Üye Forumu - Difüzörlü Hamburg Filtre Pygocentrus94, 15:56
Filtre ve Sump Yapımı - Yeni Bir Kurulum yhackup, 14:24
Akvaryum Tanıtımı - Akvaryum Slikonda Buğu Kabarcık aquaticathearmi, 12:23
Yeni Üye Forumu - Sump Dizilimi Nasıl Olmalı ilhannnn01, 11:21
Filtreleme Seçenekleri - Beta Kuyruk Erimesi Başlangıcı portre, 11:19
Labirentliler - Tropheus Işıklandırma Tavsiye Lazımmm dimbeleth, 08:43
Aydınlatma - Karides Üretim Tankında Filtre Tercihi Erkay0, 00:00
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Ternapi Medaka Pondları ternapi, 23:44
Akvaryum Tanıtımı - Ankara Uygun Fiyatlı Akvaryum Yapan Yer CNDRAqua, 22:22
Ankaralı Akvaristler - Pipom Garip Bir Ses Çıkarıyor tayfunyabaci, 22:01
Yeni Üye Forumu - Cüce Vatoz Canlı Balık Yermi Doğannn, 20:57
Yeni Üye Forumu - Karides Tankı Gübre Seçimi Efe ulu, 19:52
Hastalıklar ve İlaçlar - Bitki Akvaryumu İçin Seçtiğim Malzemeler Doğru Mu? Aguamentist, 18:52
Bitki Akvaryumları Genel - Koi Havuzu GhostKoi, 17:46
Sazansıgiller - Pipo Filtre Betta Köpüğünü Bozar Mı? yhackup, 17:24
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Tateurndina Ocellicauda (tavuskuşu Gobi) Cyber_Scout, 15:55
Diğer Tatlı Su Canlıları Tanıtımı - Besleme Tavsiyesi Orhan76, 15:55
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Beylikdüzü Akvaryum Satan Yerler Cyber_Scout, 15:42
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Yemek Masam - Ada 45p & 45f - Uns 25c Gunlugu mrah, 14:15
Bitki Akvaryumları Tanıtımı - 30x20x20 akvaristsaglam, 13:55
Akvaryum Tanıtımı - Bitkilerimde Deformasyon Var SaviaSora, 13:50
Canlı Doğuranlar - Akvaryum Düzenim İyi Mi Ve Hangi Toprak Kullanılma Sosis1, 13:44
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Demasonı-sp Arka Fon Sorunsalı MasterChiefHakan, 10:51
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - 200 Litre İçin Nasıl Bir Dış Filtre Almalıyım? Ghuney, 09:39
Filtreleme Seçenekleri - Calvus İçin Akvaryumum Yeterlimi SaRCoPhiLiuS, 09:12
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Çöpçü Balığındaki Yüzgeç Eksilmesi Cyber_Scout, 01:18
Hastalıklar ve İlaçlar - Balık Önerisi Cyber_Scout, 23:40
Yeni Üye Forumu - Kaliteli Yem Önerisi Hüdai, 23:36
Tropheus
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Mdf Akvaryum Dolabı Ve Aquael 100 Watt Isıtıcı akinsinan 00:23
- Elma Salyangozu ibas34 00:20
- Bitki Çeşitleri emreemin 00:19
- Bitki Gübre Seti Satış Ve Destek emreemin 00:19
- Armatür Powerled Ölçülerinize Göre Destek Verilir emreemin 00:19
- Bitkili Akvaryum Balıkları emreemin 00:19
- Julidochromis Transcriptus 5 Adet kadirik 00:09
- Venüstüs - Sarı Prenses - Beyaz Prenses - Firefish Malawi market 23:51
- Nadir Tür Albino Auratus Malawi market 23:51
- Apistogramma Kakadu SedatC 22:51
- Helferi-monte Carlo-samolus Green-rotala Sahyadrca UraL 22:22
- Wabi Kusa(rotala Green,rotala Red,rotala Sayhadrca UraL 22:22
- Taşınıyorum Acil, Hobiye Ara ahmet22 21:39
- Akvaryum Arıtma Sistemleri zafer3885 21:34
- Zateksuaritma Akvaryum Arıtma Sistemleri Reef Seri zafer3885 21:34
- Elimdeki Özel Türler Satıştadır. Takasa Açıktır Alpbaba 21:32
- Ücretsiz Su Mercimeği Alpbaba 21:32
- Mini Akavryum Seti vedat79 21:27
- Boyu Hava Motoru vedat79 21:27
- Lepistes Endler, Yerli Üretim 10 Tl Birtek 21:12
- Filitre Motor Mili Ve Ehaim Parçaları Arıyorum Birtek 21:12
- 120 Cm 8 Sıralı Led Aydınlatma Birtek 21:12
- Exel , Ramshorm CevdetSERBEST 21:00
- Su Piresi 200 - 300 Adet 100 Tl CevdetSERBEST 21:00
- Moss Teli CevdetSERBEST 21:00
- F0 Micro.kiriza Yavrusu Leptosama Kitumba Senbacanaklar 20:55
- High-tech Bitki Çeşitleri BuRAK 20:28
- Çok Özel Balıklar, Bitki, Yumurta.. Cyber_Scout 19:45
- Betta Albimarginata, Rubra Cyber_Scout 19:45
- Led Driver 36-48w ilh4n 19:22
- Powerled - Powerled Pcb - Led Driver Bulunur.... ilh4n 19:22
- Powerled Soğutucu Blok ilh4n 19:22
- Tayvan Bee M510 19:22
- Tibee - Crs - Cbs - Kaplan Türleri M510 19:22
- Hobiciden Kaliteli Bitkiler sakal34 18:35
- Neocaridina Davidi (kiraz Karides) sakal34 18:35
- Muhtelif Temiz Malzemeler ootkn 17:16
- Kambur Limia - Erkek MasterChiefHakan 16:18
- Parlayan Gurami - Trichopsis Pumila MasterChiefHakan 16:18
- Mikrofex-grindal-mikrokurt-sirke Kurdu-canlı Yem tuncaysargin 15:28
- Çeşitli Malzemeler Koksal Gurkan 15:14
- Büyük Boy Makrakanta Arıyorum Koksal Gurkan 15:14
- Helena Salyangozu -samsun orcrist 15:03
- Karides ,vatoz, Bitki Çeşitleri, Gübre reano 14:40
- Diy Gübreler Kargo Bedava Bitkiler, Balıklar reano 14:39
- Su Piresi , Balık Yemi , Pipo Filtre gyunda 14:21
- Pistia , Flame Moss , Java Moss gyunda 14:21
- Karides , Salyangoz , Kırma Karides 3tl gyunda 14:21
- Aquaboxtr Akıllı Çoklu Priz (pano) sdurmaz1965 14:16
- Fluval Ve Jbl Sıfır Kapalı Kutu Son 1 Er Adet propecia 13:36
KULLANICILAR
- 110 Online Kullanıcı, 60 Üye
Online Kullanıcılar
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.


















