ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
Carcharodon
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
191
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
02 Temmuz 2023 17:33
Son Ziyaret:
1 saat 36 dakika önce
Toplam Mesaj:
153 [0.32 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
129 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Alper Ozkan
Doğum Tarihi:
01 Ocak 1991
Yaş:
33
İl:
Istanbul
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

80L (60 x 30 x 45 cm) Mikrogeophagus ramirezi Corydoras trilineatus Pangio semicincta Guyanancistrus guahiborum 'L106'

SON 10 MESAJI

Pegasus Kopek Baligi
[QUOTE=KaanE]Odunsu köpekbalığı "Trachelyopterus fisheri" mi?[/QUOTE]
Evet. Erkeklerdeki eğri sırt yüzgeci başka hiç bir balıkta yok. Sadece Ageneiosus ve Trachelyopterus cinslerinde mevcut, bunlardan balık çiftliklerinde üretileni de T. fisheri olarak biliyorum. Akvaryumcularda gördüğüm balıklar da hep bu türdendi.

Tabii çiftlikten değil F0 olarak getiren akvaryumcu varsa ben de bilmek isterim, gerek Güney Amerika'dan gerekse de Afrika'dan aradığım bir iki kedi balığı türü var.
Pegasus Kopek Baligi
Yukarıdaki verilere Pangasius türleri için katılıyorum. Hakkını vererek bakan dünyada sayılıdır, boyu insan boyunu geçer, akvaryum değil ancak havuzda bakılabilir.

"Odun pangasius" adı ile satılan Fisher'in odun kedibalığı (Trachelyopterus fisheri) ise orta boy akvaryumlar için uygun, boyu yaklaşık 25 cm olan, yani canavar türlere girmek isteyenler için 250-300 litre gibi makul bir hacimde bakılabilen bir tür. Kendini güvende hissetmesi için bolca saklanma yeri olması önemli, ama konuşan vatoz gibi 7/24 saklanan diğer kedi balıklarına göre daha aktif bir tür. Özellikle Güney Amerika temalı bir biyotop için güzel bir balık olur, ağzına girmeyen balıklara karşı saldırgan olmadığı için örneğin Kolombiya tetra veya limon tetra gibi orta boy bir tetra sürüsüyle besleyebilirsiniz.

Ancak bence pangasius hayranları için en iyi tür, görünüşü neredeyse aynı olan ancak maksimum 10 santim büyüyen Pareutropius buffei (ve yakın akrabası Pareutropius debauwi). Bu türü bulmak biraz zor, ancak ucuz (İstanbul'da Ali Baba Petshop getirmişti, fiyatı yanlış hatırlamıyorsam 100 TL civarı idi) ve isterseniz 100 litre gibi bir hacimde rahat rahat bakabilirsiniz. Bence akvaryumcuların bu türü daha sık getirip "cüce pangasius" adı ile satmaları hobi için büyük bir kazanç olur! [EDIT]Carcharodon,2024-10-23 22:17:18[/EDIT]
Cory Yumurtaları 6.gün Ama Hala Çıkmadılar?
Evet, kuluçka süresi sıcaklığa bağlı. Bendekiler yazın 4-5 günde çatlıyordu, kışın bir hafta, hatta 10 gün alsa şaşırmazdım.

Yumurtalar siyahlaşıyorsa, içine ışık tutunca büyüyen yavruların gözlerini görebiliyorsanız sorun yoktur. Tabii donmasınlar diye bir nebze daha sıcak bir yere de alabilirsiniz, ben yumurtaları koyduğum kabı akvaryumun içine koyup kenara tutturuyordum.
Fotoda Ki Balık Leopar Mı Yoksa Cüce Vatoz Mu
Gayet güzel bir cüce vatoz. Tahminimce dişi, ama bu boyda bazen erkekler de dişi gibi görünüp dokunaçları, yüzgeç dikenleri sonradan çıkıyor. Hayırlı olsun.

Akvaryumcular artık yavru leopar vatoz alımı pek yapmıyor, gördüğüm çoğu dükkanda 4-5 büyük hayvan var onlar da satmıyor. Herhalde o yüzden bu boyda satılan tüm vatozlar cüce. [EDIT]Carcharodon,2024-10-23 21:22:14[/EDIT]
Pacu Balığı
"Büyümesini istiyor musunuz?" sorusu daha uygun olur, çünkü yetişkin bir pacu için gereken hacim minimum 1000 litredir. Üç tane olduğu da göz önüne alınırsa 3000-4000 litrelik bir akvaryuma, daha doğrusu ısıtmalı havuza ihtiyacınız var. Üretimleri de anavatanları olan Güney Amerika'da kültür havuzlarında yapılmaktadır.

Aslında 250-300 litrelik orta boy akvaryumlarda bakılabilecek cüce bir pacu türü var (Acnodon normani, koyun kafalı pacu), ancak ne yazık ki ülkemize gelmiyor. Onun yerine balık çiftliklerinde üretilen yemeklik balıkları ülkemizde akvaryum balığı diye satıyorlar. Mesela süpermarketlerde "panga" adıyla satılan balık filetolarını görmüşsünüzdür, her akvaryumcuda satılan pangasius balıkları aslında bu amaçla üretiliyor.

Balıkları daha uygun bir türle değiştirmeniz en mantıklısı.
Neon Tetra Ağızda Şişme (uçuk Gibi)
Ağızda kondroma. Pamuk ağız ve neon tetra hastalığı (Pleistophora hyphessobryconis) gibi sebeplerden oluşabilir. İki hastalık da son derece bulaşıcı ancak NTH sudan değil etten geçtiği için (yani sporlar ölen hayvanın cesedinden çıktığı için) bazen tek bir hayvanda çıkıyor, balık ölmediği sürece bulaşmıyor.

Tedavisi genelde mümkün değil. Karantinaya alıp antibiyotik ile tedavi etmeyi deneyebilirsiniz, ancak kolonideki diğer balıkların sağlıklı kalmalarını sağlamak daha önemli.
Monster Akvaryumu
Tavsiyem hangi tür olduğuna iyi emin olmanız. Türüne göre boyları epey değişiyor, örneğin kırmızı şeritli tarak balığı (Mastacembelus erythrotaenia) bir metreyi bulabilirken Macrognathus türleri ancak 20-30 santim oluyor. Elinizdeki peacock eel gibi bir türse 200 litreye rahatlıkla sığar, ama zig-zag veya fire eel gibi türlere tek hayvan olarak bile uzun süreli bakmak zor.

Gündüz saklanma yeri isteyen hayvanlar, açıkta kalırlarsa strese giriyorlar. 2-3 PVC boru yeterli olur. Ayrıca yine akvaryumdan kaçma uzmanı oldukları için kapak şart. Bunun dışında dayanıklı hayvanlar.

Kişisel deneyimim pek yok, İstanbul'da bir iki yerde fire eel görmüştüm ancak pek ilgilendiğim bir grup değil. Yılan görünümlü balık almaya karar verseydim tercihim uygun boylu ve kolay bulunan eel catfish ve kaval balığı gibi türler yönünde olurdu. Ya da sadece bir yerde tek hayvan olarak gördüğüm ve almadığım için hala yerindiğim Xenomystus nigri. [EDIT]Carcharodon,2024-09-23 01:14:40[/EDIT]
Monster Akvaryumu
Tek tür olarak bu balıklar uygundur, ancak karma yapmak zor. Örneğin levrek soğuk suyu tercih eder, ideal olarak 20 derecelik bir ortam ister ve 23 derecenin üzerinde strese girmeye başlar. Tarak balığı ise minimum 24 derece isteyen tropik bir balıktır.

Ayrıca bu hacimde birden fazla büyük tür bakılması su kirliliği ve alan yetersizliğinden saldırganlık gibi durumları da beraberinde getirecektir. Tek balık veya bir dip, bir yüzey balığı (örneğin bir Senegal bişiri ve hujeta) olarak gitmeniz yerinde olacaktır. Zaten canavar balıkları tek tür olarak bakmak bence daha zevkli, balık bütün akvaryumu kendi alanı olarak gördüğünde beslenme, sahibiyle etkileşme vb. durumlarda rahat davranıyor. Yoksa hayvanlar sürekli birbirleri ile dalaşıyor.

Tabii bu hayvanların erişkin boyutları için. Balıkları akvaryumcuya geri verme imkanınız varsa bir iki yıl besleyip, daha sonra da en beğendiğiniz hayvanı seçip diğerlerini elden çıkarmanız diğer bir opsiyon. Zaten tatlı su levreği de 4-5 yıl kadar bakılabilir, daha sonra 200 litre bile dar gelecektir.

Son olarak hujeta alacaksanız akvaryuma kapak şart. Rocket gar demeleri sadece vücut şeklinden değil, gerçekten akvaryumdan füze gibi atlıyorlar. Ayrıca kapak akvaryumu tamamen çevrelemeli, 5 santimlik bir açıklık bile firar etmeleri için yeterli oluyor. [EDIT]Carcharodon,2024-09-22 16:27:05[/EDIT]
İçinden Çıkamadığım Tür Ve Karma Olayı
Emredersiniz.

(Şaka bir yana 8x pigme cory, 12x harlequin rasbora, 12x ember tetra, 2x apistogramma, 1x cüce vatoz gibi bir şey olur).
Yapraklardaki Canlılar Nedir?
Freshwater limpet gibi duruyor. Göl salyangozunun biraz daha hareketsiz versiyonu olarak düşünebilirsiniz, zararsız ve hatta fazla atılan yemi yedikleri için faydalı bir canlı. Sayıları fazlaysa beslemeyi biraz azaltabilirsiniz, bir süre sonra ortam dengeye gelecektir.

İlk resimdekiler ise nematod gibi. Limpet ile alakalı değil, her tatlı su kaynağında bulunan küçük ipliksi kurtlardan. [EDIT]Carcharodon,2024-09-14 04:04:53[/EDIT]

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.