ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
byet1m
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
115
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
21 Şubat 2021 16:48
Son Ziyaret:
27 Ocak 2023 19:20
Toplam Mesaj:
89 [0.08 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Burak Yetim
Doğum Tarihi:
26 Haziran 1996
Yaş:
27
İl:
Adana
Meslek:
Öğrenci
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Burak Yetim

SON 10 MESAJI

Betta Balığı Su Değişim Sıklığı
Öncelikle 2,8 litrelik akvaryum kesinlikle bir betta için yetersiz. Dediğiniz olayı daha çok çok sayıda balık besleyen betta üretici abiler yapar. Onda da günlük %70 su değişimi yapılır, balıklara bebek gibi bakılır, rotasyonla her gün başka marka yem verilir su karartılır vesair. Yeriniz yoksa ne balığa eziyet edin ne de siz zahmete girin hocam. Tek bir bettanın hakkı en az 25 litredir. Özetle işiniz bu değilse girilecek top değil hem balığın hem de sizin ruh sağlığınız için.
8 Litrelik Bitkili Akvaryum Nasıl Olmalı?


[QUOTE=voiceofthewicked]İlk olarak çok teşekkürler. Dediklerinizi iyice okudum. Ben de 7/24 kaloriferli bir odaya alacağım zaten o yüzden ısıtıcıya gerek olmaz diye düşünüyorum. Diğer arkadaşımıza cevabıma da bir dönüş verirseniz çok sevinirim. Fikrinizi merak ediyorum.[/QUOTE]
[QUOTE=voiceofthewicked]Ya şöyle aslında başka bir tanka alacağım 50-60 litrelik ama birkaç haftalık için orada yaşasa sıkıntı olur mu fazla? [/QUOTE]
Oda ısısı 20 derecenin altına düşmez ise olumlu. Isıtıcısız tankta canlıyı asıl öldüren şey düşük ısı değil de stabil olmayan ısıdır. Gün içinde 3-5 derecelik bir oynama sıkıntı yaratmıyor genellikle ama 15-20 derece arası oynamalar sıkıntılı olabiliyor. Yine de balığı çok uzunca bir süre 20li derecelerde tutmamaya özen gösterin. Uzun dönemde betta strese girebilir, kuyruk erimesi beyaz benek vesair yapabilir.
[QUOTE=voiceofthewicked]Bir de bitkileri sonradan öbür akvaryuma alabilmem çok mu zor olur?[/QUOTE]
Açık net olmaz. Kolay bitkiler özellikle. Şu an elimde bulunan tüm Bacopa Monnieri'leri 2 yıl kadar önce satın almıştım. Bir demet bitki. Budamadan sonra elimde kalan dalları eke eke ve akvaryum bozulduğunda elimde kalanları söke söke, güncel 4 akvaryumumda da var aynı demetin evlatları şu an. Bazı bitkiler o konuda biraz nazlı olabiliyor, Cryptocoryne türlerini substrattan söktükten sonra misal yeniden kök vermesini beklemek 1 aydan fazla sürebiliyor. Ama yine de sıkıntı çıkacağını düşünmüyorum.
8 Litrelik Bitkili Akvaryum Nasıl Olmalı?
O hacimde betta beslemek biraz sıkıntılı. 4 litrelik akvaryumlarda kısa süreli betta beslemişliğim vardır ama kaloriferli odada ve günlük su değişimi yaparak. O 4 litrelik akvaryum da hastane tankıydı zaten. Şu an 12 litrelik bir karides akvaryumu kuruyorum. Benim tecrübemden kendinize ders alabilirsiniz belki o yüzden yazayım buraya.

Walstad yöntemi candır, ben de şu an walstad kuruyorum o akvaryumu. Daha önce de çok walstad yöntemiyle akvaryum kurdum, her türlü bitkide maksimum randıman alınabiliyor. Ama ilk bitkili tankınız olacaksa kesinlikle önermem, göreceli kolay ama tecrübesizseniz akvaryum dengesini bozup yosundan çökertmeniz işten bile değil.

Bitkili kurulum substratının birkaç püf noktası var. Öncelikle katlı substrat kurun, tek tip tek kat veya homojen karışım substrata göre avantajları tecrübeye sabit var. Alta 1-2 cm lav kırığı veya hidroton. Bunu yıkamadan koyarsanız daha iyi olur. Üstüne de 2-3 cm kadar inert substrat, tercihen iri taneli. Çok iri çakıl bile kullanılabilir ama estetik olarak çok hoş olmuyor, onun yerine ince taneli dere çakılı veya kalın silis kum ideal. Walstad kuracaksanız torfu ya lav kırığının altına ya da lav kırığıyla karıştırarak kullanın. serilen substratta elinizi korkak alıştırmayın, kalın kat substrat bitkili tankta candır. öyle sadece dekoratif amaçla serilmiş 1-2 santimlik substratta bitkinin köklenme performansı iyi olmuyor.

Bitki seçimi tamamen sizin kişisel zevk ve keyfinize kalmış. Basit bitkiler dostunuzdur. Özellikle bacopa türlerini tavsiye ederim, kontrolü kolay ve görüntü olarak estetik. Moss iyidir, rizomlugiller iyidir. Hygrophilagiller iyidir. Rotala serisinde o hacimde randıman aldım. Alternanthera serisinden de randıman aldım. Ama bu hacimde biraz büyük kaçabiliyorlar o yüzden aylık budama faydalı.

Işıklandırma olayı ise biraz hassas. Litre başı 20 ila 40 lümen üstüne çıkılmasını önermem. Çıkılır mı çıkılır, özellikle walstad kurulum yapılacaksa bol bitki ile litre başı 50-60 lümen öneririm. Ama dediğim gibi yosun istilası olasılığı, litre başı eklenilen her lümende biraz daha yükseliyor. 8 litre için cicili bicili full spectrum smd kanopiler veyahut powerled armatürler kişisel görüşüme göre biraz fazla kaçar. 4-6 litrede iki adet cob led modül ile gayet stabil kurulum yapmışlığım vardır. Renk olarak da sıcak beyaz veya nötr beyaz tercih edin. Renk maviye kayarsa yosun da o tarafa doğru kayıyor.

Bi de akvaryuma koyacağınız her bitkiyi veyahut cansız objeyi öncesinde ılık suda iyice yıkayın. İki akvaryumumu yakın zamanda üşengeçliğimden kaynaklı cladophoraya kaybettim ben. Hoş bir durum değil.

Keyifli hobiler. [:D]
Blackwater Su Üstü Bitkisi Vs Salyangoz Tavsiyesi
[QUOTE=-akaanb-]HCl'den örnek vermişsiniz fakat HCl,diğer organik asitler gibi çok zayıf asitler olan tannik asit,humik asit,fulvik asit gibi asitlerden çok daha fazla kuvvetlidir.CaOH ve bir organik asit tepkimesinde bazik bir tuz oluşur.Yani elinizde yine yoğun miktarda Ca iyonu bulunduran bir sıvı kalır.
Bu gibi organik asitlerin suyu yumuşatması için çok uzun bir zaman gerekir. Asit bir tampon etkisi yaratarak suyu yumuşatır. Bu da ancak doğada gerçekleşebilir.[/QUOTE]
1. Hocam o bazik tuz suda çözünmüyor. Dibe çökerek substratın arasına karışıyor. Yani elimizde yoğun miktarda Ca içeren bir sıvı kalmıyor çünkü Ca dibe çöktü. Tds düştü çünkü kalsiyum çözünebilir bir madde iken çözünemeyen bir organik tuz olan kalsiyum humat haline geldi.
2. Organik olsun inorganik olsun asidin şiddetini belirleyen ana faktör suda çözündüğünde suya verebildiği H iyonu miktarıdır. Bu miktar da suyun içinde bulunan asidin miktarı ile artar. Eğer ki normal gündelik bir betta akvaryumu gibi suyu hafiften ve ışık altında çok belli olmayacak şekil karartsaydık o zaman suyun yumuşaması için çok uzun bir süre geçecekti çünkü suyun içinde yeterli miktarda asit bulunmayacaktı. Ama pHın en yüksek 6 olacağı yoğun siyah ve fulvik-humik asit ile dolu bir tanktan bahsediyoruz.
3. Asidin tampon etkisi yaparak suyu yumuşatması konusunda ne demek istediğinizi anlamadım. Asit sudaki bazik tuzun suya verdiği OH'ı nötralize ederek asiditeyi yükseltir. Kalan anyon da bazik tuzun katyonuyla birleşerek tuz oluşturur. Suyu yumuşatma olayı da buradan gelir.

Çok fazla üzerinde durmaya gerek yok. Musluk suyum sert ve akvaryuma başladım başlayalı suyu yumuşatmak için driftwood ve benzeri yöntemleri kullanıyorum. Faydasını da fazlasıyla gördüm.
Blackwater Su Üstü Bitkisi Vs Salyangoz Tavsiyesi
[QUOTE=-akaanb-]Suya eklenen tanin salgılayıcı maddeler herhangi bir minerali sudan uzaklaştırmazlar.Sudaki kalsiyum ve magnezyum da uzaklaştırılmadığından su yumuşamaz.Kalsiyum dediğiniz gibi kabuk gelişiminde çok önemli fakat sudan kalsiyumu uzaklaştıran bir şey yok.Bu yüzden blackwater bir akvaryumda salyangoz beslenmesinde bir sıkıntı görmüyorum.Özellikle sert su seven birkaç tür dışında tabii.[/QUOTE]Tanin sayesinde uzaklaşmıyor zaten humik asit sayesinde uzaklaşıyor hocam. Yanlışınız var. Akvaryum suyuna giren asidik madde bazik minerallerle etkileşime girerek tuz oluşturur. Peat moss, kök, catappa yaprağı, kızılağaç kozalağı gibi organik ve kompostlanabilir malzemelerin de tümü olmasa da ezici bir kısmı su içinde çürürken asidik yan ürünler salgılarlar. Bu asidik yan ürünler ise başta çok sevdiğimiz humik asit olmak üzere çeşitli organik köklü asitlerdir.

Şöyle düşünün. Bir tarafta elinizde CaOH yani sönmüş kireç var. Bundan bir çorba kaşığı alıp bir bardak saf suda karıştırdınız. Elinizde gayet bazik ve içinde yoğun miktarda serbest kalsiyum iyonu bulunan bir sıvı kaldı. Bir tarafta da tuz ruhu var aynı şekilde aynı miktar tuz ruhu veyahut hidroklorik asit kullanarak bir bardak asitli su çözeltisi hazırladınız. Bu iki bardağı karıştırdığınızda bardakların içine koyuğunuz sönmüş kireç ve tuz ruhunun molekül sayıları aynı ise elinizde bir bardak nötr tuzlu su kalacaktır. Bu bardak sudaki serbest Ca ve Cl atomları birbirine elektromanyetik kuvvetle zayıfça birbirlerine çekilirler ama tam bağlanmazlar, suyun içinde çözünmüş şekilde kalırlar.

Buradaki fark, humik asidin oluşturacağı tuzun suda çözünmemesi. Kalsiyum humat ve magnezyum humat suda çok ama çok az çözünürler. Şelatlanmış kalsiyum olarak düşünebilirsiniz. Bu yüzden blackwater tanklarında suyunuz sertse çok fazla şelatlanmış mikroelement kullanmamanız önerilir.

Özetle tannin tannik asit formuna geçmediği sürece tannin açısından sıkıntı yok ama asıl sıkıntı humik asit. Humik asit suyu yumuşatır, bazik serbest iyonu bağlayarak sudan uzaklaştırır ve tdsyi düşürür.
Zebra Elma Salyangozu Toprağa Kömülüyor
Zebra elmalar kendilerini kuma gömen türler, uyuduklarında veya streslendiklerinde kendilerini gömerler. Tamamen normal bir davranıştır, substratı havalandırır ve anaerobik gaz cebi oluşumunu önlerler bu vesile ile. Sıkıntı yok yani hocam.
Blackwater Su Üstü Bitkisi Vs Salyangoz Tavsiyesi
Blackwater tankına salyangoz önerilmez. Humik asit ve tanin salınımından ve kullanılan materyallerin suyu yumuşatmasından dolayı su, salyangozların kabuk bütünlüğünü uzun vadede korumasını engelleyecek kadar asidik ve yumuşak oluyor. Salyangoz yaşar mı? Elbet yaşar ama uzun sürede kabukta aşınma ve delinmeler olacaktır. Bir miktar kalsiyumlu yem takviyesiyle bu durum yavaşlatılabilir ama tamamen önüne geçilmesi zor.

Su üstü bitkisi de istediğiniz bitkiyi kullanabilirsiniz, akıntı olmadığı sürece pek sıkıntı olmaz. Benim favorim bu aralar salvinia natans, şiddetle öneririm. Pistiaya kıyasla çok daha estetik, kökler de o kadar uzamıyor.[EDIT]byet1m,2022-02-10 15:03:31[/EDIT]
Kaç Çöpçü Balığı Almalıyım
En az 6. Biyoyükü artırmak istemiyorsanız pigme çöpçü alın.
Akvaryum?
O silikon büyük ihtimal siyah akvaryum silikonu ama ne olduğu tam bilinmiyorsa risk almamak daha faydalı olacaktır. Balığın boyutuna göre 1 veya 2 haftalığına petshoptan edineceğiniz 20-30 cmlik başka bir akvaryuma koyabilirsiniz. Ama durum aşırı saçma olmuş durduk yere sıkıntıya girmişsiniz. Canlı hediye alınmasına bu yüzden karşıyım, canlıya ve hediye alınan kişiye eziyet oluyor.
Akvaryuma Sağlıklı Bir Şekilde Bitki Eklemek
Hocam klorlu çeşme suyu yeterli olur. Kendi aldığım bitkilerimi önce taze çeşme suyunda yarım saat bekletiyorum sonrasına da dinlenmiş suda durulayıp akvaryuma ekliyorum. Şu ana kadar bitkilerin sağlığı olsun akvaryumun sağlığı olsun herhangi bir sıkıntı yaşamadım. Daha sert maddeler elbet kullanılabilir ama bitki zarar görebiliyor. Çamaşır suyu, metilen mavisi, oksijenli su, excel, baktopur vesair ile tüm bitkiler dezenfekte edilebilir ama kullanılan dozun iyi bilinmesi ve iyi ayarlanması lazım. Akvaryumda salyangoz, karides veyahut kerevit gibi yabancı maddeye duyarlı canlı besleniyorsa dozaj ve temizlik sonrası yabancı maddeden arındırma çok çok daha sıkıntılı. Klorlu su dezenfeksiyon için yeterli, temizlemesi de kolay.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.