ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
Aquawall
Kullanıcı Grubu:
Kurumsal Üye
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
0
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
14 Haziran 2012 11:49
Son Ziyaret:
02 Mayıs 2013 11:46
Toplam Mesaj:
4 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Cengiz Yürük
Doğum Tarihi:
19 Mayıs 1974
Yaş:
50
İl:
Istanbul
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Aquawall

SON 4 MESAJI

Led mi Floresan mı?
Berk bey evet bahsettiğim ledler şerid ledlere nazaran düşük lümen değerindedir lakin mW değerleri şerid ledlerden daha yüksektir, insan gözü için tatmin edici olmayabilir, lakin bitkiler için şerit ledden daha iyidir. Kaldıkı şerit ledlerin iyi bir izololasyon yapılmadığı sürece ciddi tehlikleler yarattığını burada birçok akvarist paylaşmakta. 

Bu yöntem-yöntemler iyidir demiyorum sadece şerid led gibi bir aydınlatmaya, kullanım kolaylığı ve uygulaması kolay olması sebebiyle alternatif bir çözüm olarak sundum. (kodu 3001 olması lazımdı) dediğiniz ledlerin silikonlusu zaman zaman karaköyde bulunabiliyor, fakat 60º açılısından genişi yok.

Sonuç olarak, bilgi, birikim, denemeler, tecrübeler vb sebeplerden ötürü şahsi fikrim bu tür aydınlatma sistemleri küçük çaplı,  küçük hacimli akvaryumlarda kısa vadede etkili gibi gözüksede son derece yetersizdir.
Led mi Floresan mı?
Sayın berk tuncer, power led bağlantısı elbette bilgi ve beceri isteyen bir konu. Bağlantısı soğutması, gerekli olan güç kaynakları ve diğer bileşenlerin montajlanması vs vs. Kendi başına profesyonellik isteyen bir alan. Lakin power led ürünleri verimlilik açısından tartışmasız olduğu için genel bir bilgi vermek istedim. Zira bu tür armatür ihtiyacı olan arkadaşlarla yardımcı olmak amacıyla buraya yazdım.

Benim kastettiğim mantar ledler ise kullanımı oldukca kolay ürünler.
Bu tür ledlere direnç vs takılmasına gerek yok zira kendinden dirençli. Bağlantısıda tıpkı şerit led gibi. Ürünü aldığınız yere ürün sayısına göre isteyeceğiniz güç kaynağıyla bağlamak yeterlidir. Oksitletme derdi olmadığı gibi uzun ömürlü ve yüksek ışık veren ledlerdir. Tek dezavantajı şerit ledler gibi yapıştırarak kullanılamaması. Uygulaması biraz el becerisi ve emek ister, buna karşın şerit ledlerden çok ama çok daha olumlu netice alınır.


Led mi Floresan mı?

Merhaba arkadaşlar.

Ülkemizde akvaristlerin en çok tartıştığı  ve hiç bir zaman netleştiremediği konudur aydınlatma. 

Dünya artık florasan devrini kapatırken biz halen florasanda ısrar etmekteyiz. Slyvania bile birçok modelini artık üretmiyor, bunu hepimiz biliyoruz. 

"Akvaryumda led aydınlatma" sorusu aklımıza geldiğinde tüm led gruplarını aynı katagoriye koymamalıyız. Şerit led, mantar led, power led, cob led vs. Her biri ayrı teknolojinin ürünüdür. 

Şerit ledlerle akvaryum aydınlatması olurmu, elbette olur lakin bitkili bir tankınız varsa olmaz. Şerit ledlerin teknolojisi bellidir, sabit dalga boylarında (renklerde) ve kısıtlı parlaklıkla yanarlar. Işığın mV değerleri bellidir, daha fazla arttıramazsınız. 

Evet şerit led kullanan birçok arkadaş mos türü bitkilerde tatmin edici gelişme sağlarlar. Bunun sebebi şerit ledlerin kelvin değeri düşüktür ve bu sebeple dalga boyları içerisinde kırmızı renk fazla bulunur. Bir çok mos türü hücresindeki kloropastlar kırmızı ışığa duyarladır (klorofil a) ve bu klorofiller kırmızı ışığı daha iyi yakalayarak enerjiye dönüştürür. Fakat diğer yapraklı bitkiler için yetersiz kalır. Kaldıki silikonsuz şerit led kullanırsanız nekadar yalıtım yapsanızda çok kısa sürede oksitlenecek, buda akvaryumunuza karışıp balıklarınızın zehirlenip ölme riskini doğuracaktır. Silikonlu şerit ledlerin ömrü ise çok kısadır. Bu gibi olumsuz sebeplerden dolayı kullanıcılar ledler hakkında olumsuz izlenime sahip olurlar. 

Bitkiler, mercanlar vb gibi su altı canlıları hiç bir zaman insan gözünün algıladığı renk şiddetine yada Watt değerlerine göre yaşamsal faaliyetlerini sürdürmezler. Bu canlıların ilgilendikleri sadece KLOROFİL'dir. Klorofil pigmenti görevini yaparsa bitki yaşamsal faliyetlerini kendi doğal döngüsü içerisinde sürdürür.

Nasıl; Bitki yapraklarını oluşturan hücrelerin içinde kloroplast denilen, çok küçük yapılar vardır. Bu yapıların içindeki yeşil renkli boyar madde (pigment) olan klorofil maddesinin görevi ışık yakalamaktır. Kloroplastlar güneş ışınlarını bir panel gibi toplayıp, kollektör gibi enerjiye dönüştürerek besin üretirler. Üretilen besin yapraklardan, bitkinin beslenmesi gereken diğer bölümlerine götürülür... Bunu birçoğumuz zaten biliyoruz.


Bitkiler için gerekli olan ışık (dalga boyları): 
Klorofil-a: 642nm/662nm 
Klorofil-b: 430nm/453nm

Klorofil-a: Bakteriler hariç bütün yeşil bitkiler
klorofil-b: Yüksek bitkiler, taban bitkileri, mercanlar ve yeşil yosunlar

Akvaryumlarımızda bizim yapmamız gereken bitkilerin bu yaşamsal döngüsünü kolaylaştırmak. Bu sebeple akvaryum aydınlatmamızı buna göre uygulamalıyız. Buda pek tabiki kolay bir işlem değildir, zira tercih edeceğimiz aydınlatma sistemine göre florasan, mh, led çeşitleri... bunların teknolojilerini araştırmamız gerekir. 

Unutmayın florasanlar insanlar için üretilmiş, ihtiyaç nedeniyle farklı sektörlerde kullanım için geliştirilmiştir. Fakat florasanların teknolojisi sabittir. Her istenilen dalga boyunda (renkte) florasan üretmek çok zor hatta imkansızdır.

Power led teknoloji işte burada devreye giren "Galathir"in dediği gibi müthiş bir devrimdir. Power led teknoloji sebebiyle birçok dalga boyunda ve en önemlisi ışık şiddetinde (mW/sr) aydınlatma kaynaklarının üretimini basite indirger. İstenilen kelvin değerlerinde, dalga boyunda, şiddetinde üretilmeye uygundur. 


100x60x50(h) ölçülerinde deniz akvaryumu Power Led aydınlatma armatürü uygulaması. 24beyaz+18royal mavi+6kırmızı

Power Ledlerin bu teknoloji sayesinde bitkiler ve mercanlar için doğal ortamını taklid edecek aydınlatma sistemleri yapmak son derece kolay, uzun vadede kalıcı, risk yaratmayan ideal bir çözümdür. 50.000 saatlik kullanım ömrü power led ler için verilmiştir. Tabiki 50,000 saatlik kullanım ömrünü yakalamak için power led'lerin montajında, elektrik beslemesi gibi komponentlerde son derece dikkatli ve bilgi sahibi olmayılız.

Son olarak akvaryumlarında maliyetlerinden dolayı şerit led gibi ucuz çözümler kullanmak isteyen arkadaşlara tavsiyem, şerit led yerine "Mantar" led kullanmaları. Zira bu ledlerin lümen değerleri yüksek olduğu gibi biraz araştırmayla 7000kelvin (tayvan malı olmasına dikkat edin) değerlerinde bulmak mümkündür. Üstelik bu ledlerin silikonlu olanı ve hazır bağlı olanları mevcuttur (dizgi led olarak google'da aratabilirsiniz). Şerit led mantığı gibi bir adaptör ile kolaylıkla kullanılabilir hale getirilir. 

Duvara asili Akvaryum (akvaryum bitti resimler 4 cu sayfada )
[QUOTE=blazeking]Merhaba

Sonunda akvaryumun %90 bitirdim sadece odun cerceve kaldi oda yakinda gelir ...

Yapimda kulanilan malzemeler

2 kafa motoru 200/h yanlara monde edildi hamburger sistemi :)

50w isitici

20 Led isik

1 hava motoru













http://youtu.be/ds6Cg6ve8CU

Burdada videovar

bu benim ilk calismam yorumlarinizi eksik gormeyin[/QUOTE]

Konuyu yeni gördüğümden biraz geç müdahil oluyorum. 
L askı ayaklarını akvaryumun ağırlığına göre 7-10mm lik lama demirden yaparsanız hiç bir problem olmaz. Yukarıdaki resimde gördüğüm ayakları kullanıyorsanız hemen sökün. L ayakları demirciden özel yaptırdığınızı söylediniz umarım resimdeki değildir. 

Bunun için demirciye gidin, 7-10mm kalınlığında 4cm eninde 45cm boyunda iki demir kestirin ve akvarymun yüksekli kadar kısmı büktürün (30cm'den). Vida aralarını seyrek tutun, 2 adet vida atsanız yeterli. 

Duvara vidalarken orada bulabilirmisiniz bilmiyorum ama expander dübel kullannın, şayet binanız 15 yaşından büyük ve tuğla duvar ise epoxi dübel kullanmanız daha sağlıklı olur.

Filtreleme konusuna gelince, hamburg ve benzeri filtrasyon kullanmayınız, zira temizlikleri güç oluyor. tavsiyem iyi bir iç filtre, neticede su miktarı zaten az. 


http://www.aquawall.com.tr/cms.php?id_cms=7
Aquawall2013-01-31 12:13:42

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.