Led mi Floresan mı?


AquawallÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 14/06/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 4
AquawallÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 02 Nisan 2013 12:51

Merhaba arkadaşlar.

Ülkemizde akvaristlerin en çok tartıştığı  ve hiç bir zaman netleştiremediği konudur aydınlatma. 

Dünya artık florasan devrini kapatırken biz halen florasanda ısrar etmekteyiz. Slyvania bile birçok modelini artık üretmiyor, bunu hepimiz biliyoruz. 

"Akvaryumda led aydınlatma" sorusu aklımıza geldiğinde tüm led gruplarını aynı katagoriye koymamalıyız. Şerit led, mantar led, power led, cob led vs. Her biri ayrı teknolojinin ürünüdür. 

Şerit ledlerle akvaryum aydınlatması olurmu, elbette olur lakin bitkili bir tankınız varsa olmaz. Şerit ledlerin teknolojisi bellidir, sabit dalga boylarında (renklerde) ve kısıtlı parlaklıkla yanarlar. Işığın mV değerleri bellidir, daha fazla arttıramazsınız. 

Evet şerit led kullanan birçok arkadaş mos türü bitkilerde tatmin edici gelişme sağlarlar. Bunun sebebi şerit ledlerin kelvin değeri düşüktür ve bu sebeple dalga boyları içerisinde kırmızı renk fazla bulunur. Bir çok mos türü hücresindeki kloropastlar kırmızı ışığa duyarladır (klorofil a) ve bu klorofiller kırmızı ışığı daha iyi yakalayarak enerjiye dönüştürür. Fakat diğer yapraklı bitkiler için yetersiz kalır. Kaldıki silikonsuz şerit led kullanırsanız nekadar yalıtım yapsanızda çok kısa sürede oksitlenecek, buda akvaryumunuza karışıp balıklarınızın zehirlenip ölme riskini doğuracaktır. Silikonlu şerit ledlerin ömrü ise çok kısadır. Bu gibi olumsuz sebeplerden dolayı kullanıcılar ledler hakkında olumsuz izlenime sahip olurlar. 

Bitkiler, mercanlar vb gibi su altı canlıları hiç bir zaman insan gözünün algıladığı renk şiddetine yada Watt değerlerine göre yaşamsal faaliyetlerini sürdürmezler. Bu canlıların ilgilendikleri sadece KLOROFİL'dir. Klorofil pigmenti görevini yaparsa bitki yaşamsal faliyetlerini kendi doğal döngüsü içerisinde sürdürür.

Nasıl; Bitki yapraklarını oluşturan hücrelerin içinde kloroplast denilen, çok küçük yapılar vardır. Bu yapıların içindeki yeşil renkli boyar madde (pigment) olan klorofil maddesinin görevi ışık yakalamaktır. Kloroplastlar güneş ışınlarını bir panel gibi toplayıp, kollektör gibi enerjiye dönüştürerek besin üretirler. Üretilen besin yapraklardan, bitkinin beslenmesi gereken diğer bölümlerine götürülür... Bunu birçoğumuz zaten biliyoruz.


Bitkiler için gerekli olan ışık (dalga boyları): 
Klorofil-a: 642nm/662nm 
Klorofil-b: 430nm/453nm

Klorofil-a: Bakteriler hariç bütün yeşil bitkiler
klorofil-b: Yüksek bitkiler, taban bitkileri, mercanlar ve yeşil yosunlar

Akvaryumlarımızda bizim yapmamız gereken bitkilerin bu yaşamsal döngüsünü kolaylaştırmak. Bu sebeple akvaryum aydınlatmamızı buna göre uygulamalıyız. Buda pek tabiki kolay bir işlem değildir, zira tercih edeceğimiz aydınlatma sistemine göre florasan, mh, led çeşitleri... bunların teknolojilerini araştırmamız gerekir. 

Unutmayın florasanlar insanlar için üretilmiş, ihtiyaç nedeniyle farklı sektörlerde kullanım için geliştirilmiştir. Fakat florasanların teknolojisi sabittir. Her istenilen dalga boyunda (renkte) florasan üretmek çok zor hatta imkansızdır.

Power led teknoloji işte burada devreye giren "Galathir"in dediği gibi müthiş bir devrimdir. Power led teknoloji sebebiyle birçok dalga boyunda ve en önemlisi ışık şiddetinde (mW/sr) aydınlatma kaynaklarının üretimini basite indirger. İstenilen kelvin değerlerinde, dalga boyunda, şiddetinde üretilmeye uygundur. 


100x60x50(h) ölçülerinde deniz akvaryumu Power Led aydınlatma armatürü uygulaması. 24beyaz+18royal mavi+6kırmızı

Power Ledlerin bu teknoloji sayesinde bitkiler ve mercanlar için doğal ortamını taklid edecek aydınlatma sistemleri yapmak son derece kolay, uzun vadede kalıcı, risk yaratmayan ideal bir çözümdür. 50.000 saatlik kullanım ömrü power led ler için verilmiştir. Tabiki 50,000 saatlik kullanım ömrünü yakalamak için power led'lerin montajında, elektrik beslemesi gibi komponentlerde son derece dikkatli ve bilgi sahibi olmayılız.

Son olarak akvaryumlarında maliyetlerinden dolayı şerit led gibi ucuz çözümler kullanmak isteyen arkadaşlara tavsiyem, şerit led yerine "Mantar" led kullanmaları. Zira bu ledlerin lümen değerleri yüksek olduğu gibi biraz araştırmayla 7000kelvin (tayvan malı olmasına dikkat edin) değerlerinde bulmak mümkündür. Üstelik bu ledlerin silikonlu olanı ve hazır bağlı olanları mevcuttur (dizgi led olarak google'da aratabilirsiniz). Şerit led mantığı gibi bir adaptör ile kolaylıkla kullanılabilir hale getirilir. 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

brk_tuncerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1968
brk_tuncerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Nisan 2013 13:15

Led kullanmanın ekonomik ve işe yaradığı konusunda ki tüm fikirlerinize katılmakla beraber şerit led konusunda ki fikirlerinize katılmıyorum.Piyasa da çok farklı marka ve özellikler de ledler olduğu gibi bu durum şerit ledler içinde geçerlidir.Ben yaptığım araştırmalar da 2800 kelvin ile 9000 kelvin arasındaki tüm değerlere sahip şerit ledleri buldum.Tabiki bunlar arasında marka farkından doğan kalite çeşitliliği mevcut.Fakat amatör kullanıcılar için şerit led bulunmaz bir nimet.Siz power led veya mantar led kullanın diyorsunuz fakat elektronikle alakası ve bilgisi olmayan birisi power ve mantar led kullanarak nasıl armatür yapacaklar? Dışardan bakıldığında veya yapılmış örnekler paylaşıldığında bu iş kolay gibi gözüküyor fakat hiç de kolay bir iş değil.Hangi ledi alacaklar? bu ledlerin bağlantısını nasıl yapacaklar? bağlantı şekline göre hangi değerde direnç kullanacaklar? Eğer ki power led kullanacaklarsa nasıl bir soğutma sistemi uygulayacaklar? Power lede nasıl bir mercek takmalılar? Hadi hepsini yaptık nasıl bir armatür bulup içersine yerleştirecekler? Bunu akvaryuma nasıl sabitleyecekler? Bunun gibi birçok soru akla gelebilir.Bunların hepsi için önce pratik bilgi araştırması sonra malzemenin nereden uygun maliyetle temin edileceği araştırması yapılması gerek.Bence elektroniğe merakı ve becerisi olmayan birisi bu kadar işin içersine girmeyecektir.Girse de ne derece başarılı olur bu da ayrı bir konu.

Tabiki şerit led yerine bunlarla daha iyi sonuç alınacaktır fakat piyasada iyi bir araştırma ile kaliteli şerit led elde edebiliriz.Silikon kaplı olsa dahi ömrü kısa deniyor fakat akvaryuma buhar camı ve armatürede iyi bir izolasyon yaptıktan sonra bu problemde çözülüyor.Kaldıki biz ledden 30.000 saat faydalansak en kaliteli florasandan bunun 6/1 kadar ancak faydalanırız.Yani ömrü hiç de kısa değil.Ayrıca power ledler gerçekten maliyeti oldukça yüksek olan malzemeler.Bence çok profesyonel bir akvaryum hayali kurmuyorsak kaliteli bir şerit led bizlere yeterli olacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AquawallÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 14/06/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 4
AquawallÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 02 Nisan 2013 17:41
Sayın berk tuncer, power led bağlantısı elbette bilgi ve beceri isteyen bir konu. Bağlantısı soğutması, gerekli olan güç kaynakları ve diğer bileşenlerin montajlanması vs vs. Kendi başına profesyonellik isteyen bir alan. Lakin power led ürünleri verimlilik açısından tartışmasız olduğu için genel bir bilgi vermek istedim. Zira bu tür armatür ihtiyacı olan arkadaşlarla yardımcı olmak amacıyla buraya yazdım.

Benim kastettiğim mantar ledler ise kullanımı oldukca kolay ürünler.
Bu tür ledlere direnç vs takılmasına gerek yok zira kendinden dirençli. Bağlantısıda tıpkı şerit led gibi. Ürünü aldığınız yere ürün sayısına göre isteyeceğiniz güç kaynağıyla bağlamak yeterlidir. Oksitletme derdi olmadığı gibi uzun ömürlü ve yüksek ışık veren ledlerdir. Tek dezavantajı şerit ledler gibi yapıştırarak kullanılamaması. Uygulaması biraz el becerisi ve emek ister, buna karşın şerit ledlerden çok ama çok daha olumlu netice alınır.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

brk_tuncerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1968
brk_tuncerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Nisan 2013 22:18

Cengiz bey anladığım kadarı ile akvaryum aydınlatma sistemleri üzerinde çalışıyorsunuz.Bir amatör olarak yaptığınız işe saygı duyuyorum.Fakat bende gerek eğitimim gereksede led tabela piyasasında çalışmış olmam dolayısıyle led ürünlerini yakından tanımaktayım.Resmini koyduğunuz ürün piyasada dizgi led olarak geçer ve üretim amacı tamamı ile led tabelada kullanılmaktır.Yani bu ürün bir mekanı aydınlatma amacı ile kullanmak için değil, tabela yapmak için kullanılmaktadır.Bu üründen aydınlatma anlamında verim alınamayacağını düşünüyorum çünki bu ürünü kullanarak daha önce led tabela yaptım ve aydınlatma gücünün zayıf olduğunu gördüm.Zaten bu ürünü Türkiye de satan bir kaç yer var ama ürün hepsinde aynı ürün.

Netice olarak yapabiliyorsak en iyi verimi power ledden alacağımız kesin.Fakat kaliteli 3 çipli smd şerit led ile normal mantar ledden alacağımız verimin değişeceğini pek sanmıyorum.Bir seri (kodu 3001 olması lazımdı) başında 120 derece mercek bulunan round led var piyasada, kelvin ve lümen değerlerini hatırlamasam da kuvvetli bir aydınlatma yaptığını hatırlıyorum.İşte o ledi paylaştığınız resimdeki tarzda bulabilsek ozaman oldukça işe yarayacaktır.
Bu arada resimdeki gibi olupta bize yeterli ışığı verecek ledi bulan olursa bunu armatür haline getirmek oldukça kolay bir iş.Kompozit panele reklamcıda cnc router da uygun delikler deldirip bu ledlerin kafa kısımlarını oraya sıkı geçme şeklinde yerleştirilir.Sonra kompozit panel istenildiği şekilde çizdirilerek büktürülür ve istenirse kapak istenirse armatür olur.
Cengiz bey yazdıklarımla sürekli size muhalefet gibi gözüküyorum farkındayım fakat bu yanlış anlaşılmasın.Siz nasıl ki ledin faydalarını anlatmaya çalışıyorsanız bende bunu yapmaya çalışıyorum.Sonuç olarak ilk mesajımda da belirttiğim gibi forum üyeleri amatörce uygulama yapacağı için onlar için en kolay yolu paylaşmaya çalışıyoruz.Sadece bu işe bende bayağı kafa yordum ve uygun led için bayağı araştırma yaptım.Burada  tecrübelerimi paylaşmak istedim.Vereceğiniz her türlü bilgi ve tecrübeye açığım.
brk_tuncer2013-04-02 22:31:43

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

thekobayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/07/2011
İl: Bursa
Mesaj: 460
thekobayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Nisan 2013 22:27
Paylaşımınız için çok teşekkürler çok yerinde bilgiler olmuş.Bitki tankları için üretilen power led modellerini firma isimleri hakkında bilginiz var mı?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AquawallÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 14/06/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 4
AquawallÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 03 Nisan 2013 10:02
Berk bey evet bahsettiğim ledler şerid ledlere nazaran düşük lümen değerindedir lakin mW değerleri şerid ledlerden daha yüksektir, insan gözü için tatmin edici olmayabilir, lakin bitkiler için şerit ledden daha iyidir. Kaldıkı şerit ledlerin iyi bir izololasyon yapılmadığı sürece ciddi tehlikleler yarattığını burada birçok akvarist paylaşmakta. 

Bu yöntem-yöntemler iyidir demiyorum sadece şerid led gibi bir aydınlatmaya, kullanım kolaylığı ve uygulaması kolay olması sebebiyle alternatif bir çözüm olarak sundum. (kodu 3001 olması lazımdı) dediğiniz ledlerin silikonlusu zaman zaman karaköyde bulunabiliyor, fakat 60º açılısından genişi yok.

Sonuç olarak, bilgi, birikim, denemeler, tecrübeler vb sebeplerden ötürü şahsi fikrim bu tür aydınlatma sistemleri küçük çaplı,  küçük hacimli akvaryumlarda kısa vadede etkili gibi gözüksede son derece yetersizdir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GÜVENÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]4250,1[/B] [C]2,2,23556[/C]
Kayıt: 06/03/2007
İl: Ankara
Mesaj: 2190
GÜVENÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Nisan 2013 13:41
Paylaşım işin teşekkürler. Oldukçara yararlı bilgiler verildi. dizgi led (Mantar led) konusunda biraz daha bilgi verebilirmisiniz. Örnek resimlerle nasıl Akvaryum kapaklarına monte edileceği vs. gibi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Yılmaz MataracıÇevrim Dışı

Kayıt: 27/09/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 12
Yılmaz MataracıÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Nisan 2013 20:59
Silikonlu Mantar ledleri bir ara bende denemiştim, hatta yeğenim minik tankında halen kullanıyor. Şerid ledlerden daha iyi olduğuna bende katılıyorum, lakin dikkatli seçilmeli, alınırken etiketi varsa iyice kontrol edilmeli zira genelde gün ışığı var. Soğuk beyaz özelikle seçilmeli, şerit led gibi heryerde bulunmaması dezavantajı.

Güven bey aşağıda video da göreceksiniz (orada kullanılan silikonsuzu) biraz uğraştırıyor ama son derece kolay.

[VID]http://www.youtube.com/watch?v=hqG6-Etj4xQ[/VID]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

shimendiferÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/08/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 814
shimendiferÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Nisan 2013 16:52
Merhaba şerit ledler ile gerekli dalga boyları yakalanarak 30 cm den yüksek olmayan tanklarda verim alınabilir. Ama yapılan yanlış şu yöndedir. Piyasada standart bir aydınlatma yada led satıcısından alacağınız ucuz tek chipli ve düşük aralıklı ledlerle bu işi yapamazsınız. Bu iş için 60Adet/metre olan 3 chipli ledlerden kullanmanız ve sadece tek renk değil aldığınız yerden ışık verilerini alarak bu doğrultuda bir kombinasyon uygulamanız gerekir. Tabiki power led uygulamasındaki kadar kesin değerler alamasanızda ortalamayı tutturup güzel bir tank yapabilirsiniz. Silikon konusunda benim tankta 3.5 aydır rgb silikonlu var öncesindede yaklaşık 8 ay kadar slikonlu led kalmıştı. Bir sorun  yaşamadım. Dediğim gibi olay aldığınız yada alacağınız led'in kalitesi ile alakalı. Osram da tasarruflu ampul üretir ucuz diye satılan x markada iki ampulü de bir deneyin bakalım  ömür ve performans ne olacak... Led lerde de durum aynıdır. Performans istiyorsanız en ucuz ürünü almayacaksınız. 

Powerled ve lens konusuna gelince ben kendi tanklarımda lenssiz kullanıyorum yanılmıyorsam lens olmadan açı 120 derece idi. Lens ile daha iyi odaklanıyor ama ozaman da daha çok led kullanmak gerekebiliyor dalgasız eşit aydınlanma için (flo ışığı gibi) şu anda 6 ayını geçti ledlerim buhar camsız aluminyum üzerine monteliler.Soğutma olarak yazın aluminyum üzerinde taktığım fanları çalıştırıyorum kışın gerek olmuyor. Ledleri Aluminyuma 3 turlu tutturabilirsiniz. 1 vidalarsınız (pcb den) 2 thermal yapıştırıcı kullanırsınız.(ısı ileten bir tur tutkal) 3 pcb nin ortasına termal pasta sürüp kenar kısımlarına 1 damla japon koyup yapıştırırsınız :) 2 ve 3. yöntemleri bizzat denedim. sorun yok (üşengecim sanırım  her ledi 2 vida ile aluminyuma vidalamaya üşendim  :) )

Kullandığım malzeme ve yaptığım kapaklardan biri forumda olacaktı.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

shimendiferÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/08/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 814
shimendiferÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Nisan 2013 18:05
Bunlarda resimleri Bendekilerin
Bu Co2 vermediğim haftada 2 %20 su değişimi ve sıvı gübre kullandığım tank bunda Kapakta 9 Coolwhite 4 Blue (royal değil) 2 Kırmızı led bulunuyor Lens yok Buhar camı yok aluminyum soğutucu bloğa thermal macun ve japonla yapışık ledler.


Kapak şu şekilde


Bu Şerit led olan 50 lt bunda da co2 yok sadece su değişimi ve sıvı gübre bir ara co2 tablet kullandım. Son boşaltıp değişimden bu yana 45 gün oldu



Buda Bu akvaryumun kapağı tum şeritleri yaktığımda ışık fazla geldi :(


Buda Büyük olan



Bunda da şu anda 2/1 oranında cool white ve warm white (gün ışığı) 26 led yanıyor normalde bu tankın kapağında 26 x 4 sıra döşeli bu sıralardan birini deneysel olarak 2/1 bu yanan 2. sırası 2/1 mavi kırmızı 3. sırası 3 beyaz 1 mavi her iki bu patern arkasından bir kırmızı şeklinde 4. sıra sadece cool white en iyi sonucu deniyorum bakalım ne olacak ama full coolwhite yanınca camlarda daha hızlı yosun olduğunu gördüm ama tabi bu ben bir ara minare salyangozundan bıkıp akvaryumu resetlediğim için dengeleri bozdugumdan da olabilir o dönemde bitki kaybımda çok oldu yeni topluyor 

Ama değer iki akvaryumda özellikle 120 lt olanda gelişim CO2 olmamasına rağmen inanılmaz 1 ayda amazona döndü. Hatta diğer akvaryumda sıfırlama sonrası ölmeye yüz tutanlar burada tam anlamı ile çoştu. 

Benim tecrübelerim şimdilik bunlar büyük tankı bir ara yeniden düzenliycem ozaman adım adım gelişmeyi tekrar paylaşırım
shimendifer2013-04-05 18:07:46

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

durahmetÇevrim Dışı

Kayıt: 05/04/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 88
durahmetÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2013 23:05
Hocam led yosun yapmaz elektrik faturası bakımından nacizane biraz daha ucuzdur fakat yeterli kalitede ışık alamassınız ama günün her saatinde çalıştırılabilir.
 
Floresan  ise yosun yapar fatura bakımından daha tuzludur fakat hem balıkların rengini hemde akvaryumun dizanynını ön plana çıkartır yeterli ışık alınır fakat günün belli saatlerde çalıştırılması tercih edilir yani öğleden sonra 1 akşam 10  a kadar kullanılmalıdır saygılar....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

shimendiferÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/08/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 814
shimendiferÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2013 14:12
[QUOTE=durahmet] Hocam led yosun yapmaz elektrik faturası bakımından nacizane biraz daha ucuzdur fakat yeterli kalitede ışık alamassınız ama günün her saatinde çalıştırılabilir.
 
Floresan  ise yosun yapar fatura bakımından daha tuzludur fakat hem balıkların rengini hemde akvaryumun dizanynını ön plana çıkartır yeterli ışık alınır fakat günün belli saatlerde çalıştırılması tercih edilir yani öğleden sonra 1 akşam 10  a kadar kullanılmalıdır saygılar....
[/QUOTE]

Bir iki düzeltme yapmak istiyorum Led florasandan daha çok aydınlatır.
http://www.akvaryumkulubu.org/vbulletin/showthread.php?t=64252  bu konuda göreceğimiz gibi 150 cm 58 w  t8 5200 lm bu durumda 1 Power led'in ortalama 120 lm olduğu düşünülürse aynı wattaki ledlerle 6960 lm gibi bir değer elde edilir. Yani led Floresandan daha fazla ışık verir. Ama sorun şurda tankınız için uygun değerleri kullanıp bir armatür oluşturmanız.

Floresant ampuller üreticiler tarafından hazırlanarak uygun değerlerde ışık verecek şekilde üretilir buda işimizi kolaylaştırır sadece alır takarız. LEd işinde durum farklıdır. Ledler daha belirli değerlere bağlıdır. yani bitkilerimize uygun değerleri biz alacağımız ledlerin kombinasyonu ile tutturabiliriz. Buda biraz deneme yanılma ve baya bir araştırma ile oluyor.

Şerit ledlere gelince onlarda da çok kaliteli ve yüksek verimli ledler mevcut. Onlarla yaptığım denemelerde. Aydınlanma sorunu yaşamadım. Ama bitki gelişimleri sanki floresant ve power led tanklarımdan daha yavaş Ama yosun yapmadığı doğru. Power led denemelerimde ise Powerlar da bitki gelişimi uygun specturum yakalanınca gözle görülür hızlı fakat malesef camlarda ve bitki yapraklarında kadifemsi çok rahatsız etmesede yeşil yosun oluşumu söz konusu.

Yani demem şu Power led kullanacaklar elektrik aydınlanma ve lamba maliyetinde zaman içinde karlı ama uygun specturumu yakalamak için çok aceleci olmamak lazım . Power led denediğim iki tankımdan birinde bunu yakaladım bitkileri nerdeyse haftada 1 buduyorum ( low tech) digerinde tutmadı gelişimler oldukça yavaş ( High tech dakikada 1 baloncuk co2) bakalım onunda değerleri oturunca uyguladığım sistemipaylaşıcam.

Şu an için oturan tankta 15 1 w led var yani 15 w :) bunların 9 tanesi Coolwhite 4 tanesi royal bule 2 tanesi kırmızı tank ölçüleri 48 x 45 x 45 yani 100 lt gibi 100 w yerine 15 w aydınlanma sonuc süper :) ama 4 ayda buldum doğru oranı :)

Yapacaklara kolay gelsin yardım isteyen olursa elimden gelen geleni yaparım

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Mayıs 2013 18:21
[QUOTE=thekobay]Paylaşımınız için çok teşekkürler çok yerinde bilgiler olmuş.Bitki tankları için üretilen power led modellerini firma isimleri hakkında bilginiz var mı?[/QUOTE]
 
Su linki inceleyebilirsin kardesim.
 
 
Selamlar..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Semih-48Çevrim Dışı

Kayıt: 27/04/2013
İl: Mugla
Mesaj: 49
Semih-48Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2013 15:41
Bence florasan daha iyidir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir