Kütük ve kayalı bitkili akvaryum


OnurTaşkınÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/06/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 716
OnurTaşkınÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Mayıs 2011 22:25
Güzel bir çalışma olmuş.Akvaryum görünüm açısından harika tek sırıtan arka camda fon olmaması.Birde sizde hangi renk ışıklandırmalar mevcut öğrenebilirmiyim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MUSTAFAYASARÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/02/2008
İl: Ankara
Mesaj: 1251
MUSTAFAYASARÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Mayıs 2011 22:39
[QUOTE=kubilayisik]
[QUOTE=MD.mehmet]Tebrik ederim güzel bir akvaryum olmuş. Likenleri temizleyememeniz daha iyi olmuş bence güzel bir görüntü veriyolar. Sağlıklı balıklar.[/QUOTE]

Ben de öyle düşünüyorum. Kayaları kırsal alandan toplamıştım. Petrol türevi veya böcek ilacı benzeri birşey bulaşması mümkün değildi. O yüzden sadece toz-toprak gitsin diye üstünkörü bir temizlik yaptım.

[QUOTE=MUSTAFAYASAR]Günlük yakalaşık 21 kw elektrik sarfiyatı olacaktır.Eğer sayaç akıllı sayaç ise zaman dilimine göre fiyatlanacaktır.Eski sayaçlardan ise 21*171=3,5 tl elektrik masrafı olacaktır.Bu hesap 1 günlük harcamadır.Akvaryumunuzun kurulumu güzel gidiyor.Paylaşım için teşekkür ediyorum.[/QUOTE]

Günlük 3.5 lira mı?  Yani ayda ~100 lira mı?  Bu hesabın doğru olduğundan emin misiniz? Şimdi üç floresanın üçünü de günde sekiz saat yaksam:

3x30 watt x 8 saat = günlük 720 watt. Bu da bir ay sonra:
720 x 30 = 21.6 kW eder. Elektriğin kilowatt fiyatı yanlış bilmiyorsam 16 kuruş civarında:

21.6 x 16 = 3.5 lira etmez mi? 
[/QUOTE] Sanırm hesapta virgülleri kullanmamışım o yüzden yanlış olmuş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mtgillerÇevrim Dışı

Kayıt: 05/12/2010
İl: Konya
Mesaj: 75
mtgillerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2011 02:12
Selam Kubilay Bey

Akvaryumunuz güzel olmuş tebrikler. Daha da güzelleşecektir zamanla.
Konya'da buzlu cam görüntüsü veren plastik tabakasını nerede bulabilirim?
Bir de taş kullanımı konusunda sanırım bilgilisiniz. Ben akvaryumda taş kullandım fakat sonra kararsız kaldım. Taşın bir parçasına tuz ruhu uyguladım epey köpürdü. Akvaryumu kurmuştum hala içinde duruyorlar. Forumlarda bazı yorumlarda kesinlikle kullanmayın ,bazı yorumlarda da kullanmanın sakıncası olmadığı yazıyor.Sizin fikriniz nedir? Buarada ben de Konya'da epey taş aradım bulamadım :)

 

Selamlar...
mtgiller2011-05-14 10:03:37

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

The_ÜSTAD_06Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 3678
The_ÜSTAD_06Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2011 09:21
Emeğinize sağlık maşallah daha çok resim bekliyoruz..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kubilayisikÇevrim Dışı

Kayıt: 18/03/2011
İl: Konya
Mesaj: 15
kubilayisikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2011 10:25
[QUOTE=Tropman]Ön taraflara zemin bitkisi ekseniz kompozisyon daha hoş olacak gibi. Mayalı sisteme gelince co2 çıkışı dengesiz olsa da maliyetsiz bir yöntem yalıtmını iyi yapmak kaydıyla.[/QUOTE]
Ah o zemin bitkisi işini bir halledebilsem ben de çok mutlu olacam da 90 watt aydınlatma ve bu yükseklikte akvaryum ile nasıl olacak bu iş? Glosso falan imkansız görünüyor. Belki Echinodorus tenellus ve Marsilea türlerinden biri ile belki bir şansım olabilir. Bunlar Glosso gibi tam bir "zemin bitkisi" değil ama güzelce yayılabilirse fena olmazlar.

[QUOTE=OnurTaşkın]Güzel bir çalışma olmuş.Akvaryum görünüm açısından harika tek sırıtan arka camda fon olmaması.Birde sizde hangi renk ışıklandırmalar mevcut öğrenebilir miyim.[/QUOTE]
Arka cama özellikle fon resmi koymadım. Yapay bir şey görmeyi sevmiyorum. Işıklar 3 adet 30 watt'lık Sylvania Grolux. Bunları tercih etmemin sebebi bitkiler üzerine olumlu etki yapacağını düşünmem. Renkleri hafif pembe gibi. Dediğim gibi aslında ben yapay şeyleri sevmiyorum ve pembe renk de buna dahil. Sadece beyaz olmasını tercih ederdim ama bitkilerin hatırına (ve alg patlaması yaşamamak için) Grolux kullanacam.

[QUOTE=mtgiller]Konya'da buzlu cam görüntüsü veren plastik tabakasını nerede bulabilirim? Bir de taş kullanımı konusunda sanırım bilgilisiniz. Ben akvaryumda taş kullandım fakat sonra kararsız kaldım. Taşın bir parçasına porçöz uyguladım epey köpürdü. Akvaryumu kurmuştum hala içinde duruyorlar. Forumlarda bazı yorumlarda kesinlikle kullanmayın ,bazı yorumlarda da kullanmanın sakıncası olmadığı yazıyor.Sizin fikriniz nedir? Bu arada ben de Konya'da epey taş aradım bulamadım :)[/QUOTE]
O dediğim plastik tabakasını Makromarket'ten aldım (eski Afra gökdeleni var ya orası). Marketin içinden ikinci kata çıkın, sol tarafta rulolar haline muşambalar var, onların arasında.

Taş meselesi de hakkaten çok ilginç. En kolay olacağını düşündüğüm şey beni en fazla uğraştıran konu oldu. Beyşehir ve Seydişehir yolunda hem adam gibi taş yoktu hem de PorÇöz ile köpürüyorlardı. Konunun ilk sayfasında koordinatlarını verdiğim yerde buldum bunları. Sille Barajı'na gidin, dümdüz inen yola değil soldaki yoldan ilerleyin. Köprüye gelince durun ve soldaki yokuşu tırmanın, orası.

PorÇöz ile reaksiyon verme meselesi sadece taş ile de sınırlı değil ki. Kum da var. Kaç çeşit kum denediysem hepsi köpürdü. O yüzden rengini sevmemekle beraber lav kırığı aldım. Aslında o kızılımsı görünümü hoşuma gitmiyor.

Şu hidroklorik asit ile tepkime olayı suyun sertliğini ne kadar etkiler bilmiyorum. Aslında en iyisi bunu deneyip, ölçüp görmek. Sert su seven cichlidler dışında önerilmediği için bu kadar uğraştım, çok bildiğimden değil. Şimdi düşünüyorum da dolomit gibi aşırı karbonatlı bişey olmadıktan sonra su sertliğini ne kadar etkileyebilir ki acaba? Ha, aklıma gelmişken "Sille taşı" dedikleri şey de güvenilir taş grubundan. Temin edebilirseniz o da olur.

Bi de şey soracaktım, forumdaki konu başlığını sonradan nasıl değiştirebiliriz? Bazen görüyorum da "Falan filan feşmekan, yeni resimler sayfa 6'da" gibi sonradan ekleme yapıyorlar.
kubilayisik2011-05-14 10:33:19

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DemasoniloverÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6521,2[/B]
Kayıt: 09/08/2008
İl: Mugla
Mesaj: 1213
DemasoniloverÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2011 15:09
İlk mesajınıza gelip düzelt sekmesine tıkladıktan sonra başlığıda düzeltebiliyorsunuz.

Kumun suyu ne derece sertleştirdiği ve hangi kumun sertleştirip sertleştirmediği benimde fazlaca kafamı meşgul etmişti bundan bir kaç ay evvelinde.

Sonunda baktım kimsenin dediği bir birini tutmuyor, bir gazla gidip e-bay.com'dan bir ph monitor(ph tester değil) satın aldım. ''Tester''lerin aksine anlık ph değerini değil, 24 saat sudaki ph değişimini gösterebiliyor olması nedeniyle.

Suyu yumuşşatığı söyllenen mango kökleri, sertleştirmediğine inanılan silis kum, vs... Benim kendi kişisel deneyimlerimle forumda bahsedilenler hayli çelişti, suyu sirkilasyonu, filitrasyon, neredeyse denediğim her kaya fazlasıyla sertleştirirken, suyu yumuşatmak ise neredeyse imkansız; heleki mevzu bahis akvaryum suyu olunca işler çok çok daha karmaşıklaşıyor. Denemediğim şey neredeyse kalmadı. Reçine, mix pad reçine, naturel regulator, acid regulator, zeolit, lav kırığı vs...

Suyu yumuşatmak öyle sanıldığı gibi kolay değildir ve sisteminiz Ph'ı tampoladığı müddetçe RO bile etkisiz kalmakla birlikte her su değişiminde oluşan Ph dalgalandırmalarıda cabası olarak karşınıza çıkacaktır.

Su kimyasıyla ya uğraşmayın, yada uğraşacaksanız şimdikinden onlarca kat fazla zorlukları şimdiden kabullenin derim :)
Demasonilover2011-05-14 15:10:49

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kubilayisikÇevrim Dışı

Kayıt: 18/03/2011
İl: Konya
Mesaj: 15
kubilayisikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2011 17:18

pH monitörü mü aldınız? Bu gayrete bravo dememek mümkün değil! 

Şimdi, suyun "sertliği" sudaki Ca ve Mg gibi maddelerle ilgili değil mi? Öte yandan pH değeri suyun ne kadar asidik veya bazik olması demek. Forumda hep görüyorum bu iki kavram birbiri ile içiçe kullanılıyor. pH ile su sertliğinin nasıl bir ilgisi var? Neyi kaçırıyorum acaba?

Mango kökünün falan suyu yumuşattığı iddiasını ben de hep görüyorum ama hiç aklıma yatmıyor. Ha, burada kastedilen suyun pH'sını değiştirmesi ise bu belki olabilir. Ne bileyim suya humik asit falan salıyodur bu da pH'ı düşürüyodur belki. Ama suyu yumuşatabilmesi için sudaki Ca ve/veya Mg iyonlarını toplaması gerekir ki bu da olacak bişey değil.

Öte yandan kayalar suya iyon salarak sertliği evet artırabilir ama bir kaya suda ne kadar çözünür? Efervesan tablet gibi cıss diye eriyen bişey değil ki bu.

Şu pH monitörünüz nasıl bir sonuç vermişti? pH denen şey gün boyunca çok dalgalanıyor muydu?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DemasoniloverÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6521,2[/B]
Kayıt: 09/08/2008
İl: Mugla
Mesaj: 1213
DemasoniloverÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2011 17:45
Kubilay Bey yazdıklarınıza keşke kısaca bir kaç cümle ile cevap verebilecek olsaydım. Öncelikle sitede daha sonra google ile ph, kh, gh değerleri, iletkenlik gibi kavramların açıklamalarını dikkatlice günlere bölerek okumanızı tavsiye ederim.

Sonrasında bu değerleri sağlıklı nasıl ölçebilir, gözlemleyebilirim ve ardındanda bunlarla işeme geldiği gibi nasıl oynayabilir, balıklarımın doğal ortamlarındaki değerlere mevcut şebeke suyumu nasıl getirebilirimi araştırmak gerkiyor. Zorlu ve oldukça karmaşık işler şahsım adıma konuşuyorum, birçok deneme yapıp, bir çok test kiti ve elektronik ölçüm cihazları edindikten sonra, tanıdığım kimsenin cevaplayamadığı sorular ve sorunlarla karşılarak ''offf bee yeter artık; bıktım!'' diyip çeşme suyuyla devem edip suyu balıklara değil, balıkları suya adepte etme kararı aldım. Ph monitor dışındaki tüm ekipman ve testler elimde hala duruyor ama artık uğraşmıyorum açıkçası...

Benim istediğimi alamamam, kimsenin alamayacağı anlamına gelmiyor lakin kimya bilgim oldukça zayıf ama sürecin herkesi bir şekilde maddi yada karmaşıklıklarıyla zorlayacağına eminim.

Ben denememenizi tavsiye etmiyorum yanlış anlaşılmasın. Bence deneyin, amaca ulaşamasanızda kendinize ait birçok gerçeği fark edip, aklınızdaki bir çok soruya cevap bulacaksınızdır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kubilayisikÇevrim Dışı

Kayıt: 18/03/2011
İl: Konya
Mesaj: 15
kubilayisikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Mayıs 2011 21:49

Akvaryuma el sokup karıştırmayı hiç sevmemekle birlikte Elodea'ları çıkartıp Aponogeton madagascariensis'i de arka plana aldım. Daha iyi oldu sanırım:












Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kubilayisikÇevrim Dışı

Kayıt: 18/03/2011
İl: Konya
Mesaj: 15
kubilayisikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2011 15:31
Son durum:

Aponogeton madagascariensis'in çiçeği:

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir