Kuluçkalık Hakkında Soru.


b-r-sÇevrim Dışı

Kayıt: 21/06/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 26
b-r-sÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ocak 2008 19:52

Öncelikle ilgilenen arkadaşlara teşekkürler. Kendi malawilerim için bi kuluçka aleti yapmayı düşünüyorum. yumurtaların sağlığı için göze alınması gereken şeyler nelerdir. mesela hava verirken yumurtalara akıntı olması mı amaç yoksa oksijen mi.resim biraz komik ama ...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SemihsungurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/05/2007
İl: Ankara
Mesaj: 2218
SemihsungurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Ocak 2008 20:22
Daha çok oksijen gerekir akıntı şart değildir. Oksijen olmaz yada yetersiz kalırsa o zaman yumurtalar mantarlaşacaktır (bozulup küflenecektir). Çizdiğiniz şekle göre, fazla hava verirseniz, kenarlara çok şiddetli çarpan yumurtalar patlayıp dağılabilir. Kuyruk ve kafaları belli olanların da kuyruklarında bozukluklar olabilir. Bu yüzden şekilde verdiğiniz sistemde havayı çok iyi ayarlamanız gerekecektir.
Benim evde kullandığım ve pet şişeden yaptığım şey ise çok basit bir sistem. Pek çok kişi de aynı şeyi kullanıyor. Şişeyi ortadan yada yukarıya yakın yerden kesip çok küçük ve kesinlikle çapak bırakmayacak şekilde (tercihen ısıtılmış iğne ile) deliyorsunuz, akvaryumun kenarına ip yada tel ile sabitleyip içine da yarısında kalacak şekilde hava taşı atıyorsunuz. Yumurtaları hafif hafif kıpırdatacak şekilde hava veriyorsunuz.
 
Üretimhanesi olan bir arkadaşın kuluçka makinasını gördüm. Çok güzel düşünülmüş bir şeydi.
 
Normal bir akvaryum yapmış, tam orta yükseklik kısmına da yine camdan raflar yapmış. Raflara büyük boy su bardağı (rakı dublesinin biraz daha büyüğü) koymuş ve akkvaryumdan kafa motoru ile aldığı (hava taşı ile bol şekilde oksijen verilen) suyu, plastik su boruları vasitasıyla rafların üzerinde dolandırmış. Borulara delik açmış ve hava hortumarını her bardağa bir tane gelecek şekilde vermiş. Bardakların üzt kısmını da akıntıdan dışarı yumurta çıkmasın diye biosünger ile kapatmış. Gelen bol oksijenli su ile, bardaklardaki yumurtalar fırıl fırıl dönüyor, hem sabit kalmıyor hem de her an taze ve temiz su içinde kalıyorlar. Hemen hemen hiç kayıpsız yavru alıyor. 1-2 günlük yumurtaları bile orada rahatlıkla yavruya çevirebiliyor.
 
Bir dahaki sefere özet yazacağım söz.LOL

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir