Kömür - Aktif karbon Tartışma


Akvaryum.comÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/01/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 31
Akvaryum.comÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2007 23:14
Merhaba ,
Konuyu malzeme'ler ve yem'ler bölümüne açacaktım , fakat seviyeli bir tartışma için buraya açtım , kullanacak olanların kafalarındaki sorular açığa kavuşsun .

Aşağıda ben düşüncelerimi yazdım.Eminimki yanlış bildiğim , eksik bildiğim yerler vardır , buyrun tartışılsın , yararlı bir başlık olsun ...


Kömür(Normal karbon ) : Genelde  2 mm ile 1 cm arası uzunlukta , siyah renkte , katı , kimyasal ve fiziksel filitre malzemesi .

Örnek ; Sera süper carbon
 

Aktif karbon ile normal karbon aynımıdır ?
Bence hayır . En basitinden ben tatlı su akvaryumlarında , normal , deniz akvaryumlarında , aktif karbon kullanılır diye biliyorum .Ayrıca zaten bazı markalar belirtiyor  '' Tatlı su için karbon-Kömür '' Tuzlusu için Aktif karbon '' Tatlı ve tuzlusu için karbon '' diye .

Peki karbon ne işe yarıyor ?

Kimyasal :
Bakır , organik atıklar , proteinler , ilaç kalıntılarını kimyasal olarak bünyesinde tutuyor .

Fiziksel : Pek çok markanın ürettiği karbon gözenekli bir yapıya sahiptir .Bu yüzden '' Emiş - Yüze çekilim '' yapar. Yani suda yüzen parkütülleri çeker .

Karbonun sürtünmeyi azalttığı veya giderdiğine dair bir yanlış bilgi olduğunu düşünüyorum .

Sürtünme nedeni ;

Dış parazit ; Karbonun dış parazite herhangi bir etkisi olacağına inanmıyorum.Bu parazit genelde ''Beyaz benek ''diye tabir edilen parazit oluyor .

Nitrat ; Pek çok yolla giderilir . Biz akvaryumlarımızda bunu denitrifikasyon , nitrifikasyon bakterileri aracılığı ile , bitki yetiştirmek ile(bitkinin büyümesi ile , besin olarak kullandığı nitratı azaltması ) , su değişimi vs . Karbonun fiziksel  temizlik yaptığına değindim , ama bence nitratı gidermesi yanlış bir bilgi .Sonuçta parkütülleri bünyesinde tutuyor , akvaryumdan uzaklaştırmıyor , ki zaten parkütülde nitrata neden olmaz.

Kullanım süresi :
Bir karbon için ''Şu kadar ömrü vardır '' demek , yanlış bilgi değil , saçma bir bilgi .Çünkü her firmanın ürettiği karbon ömrü aynı değil.Kimisi 1 ay kimisi altı hafta vs . Karbonun özelliğini yitirmesinin nedeni , doymasıdır .Yani gözeneklerinin dolması ve tutucu özelliğini zaman içinde kaybetmesi.

Ben ömründen kısa bir süre önce çıkartıyorum .Tuttuklarını salmasın diye.
Peki karbon tekrar kazanılamazmı ?

Güneşte kurutma yönetimi var ama etkili olacağını sanmıyorum .

Karbonu kullanıma hazırlama :
Yıkarsınız , yıkarsınız hep siyah bir su akar değilmi ?
Ben yıkama için 5-6 lt de sudan geçip , hafif tozunu alıyorum .Yavaş akan musluk altında bekleterek kullanıma hazır hale getiriyorum . Bu yöntemi bildim bileli kullanıyorum hiç sorun olmadı .


Filitrenin hangi bölümüne koyacağız ?

Karbon doyan bir maddedir . Bu yüzden çabuk tıkanmayacak bir bölüme koyulması taraftarıyım .Örneğin ; dış filitrede karbondan önce dar gözenkli sünger kullanılması gerektiğini düşünüyorum .Elyaf demiyorum çünkü , elyaftan parkütüller geçebilir .Fakat dar gözenekli bir süngerden zor geçer , geçse bile karbunun ömrü kısalmaz

Şelale tipi , iç filitre tarzındaki filitrelerede Koyulur.Bence yeri çok önemli değil , zaten az miktarda kullanacaksınız .

Karbon su yumuşatırmı ?
Bence hayır . Yumuşatır olsa , en azından sera firması ''Sera süper carbon , tatlı ve tuzlusu için ''diye bir genelleme yapabilirmiydi ?

Karbonu , ömrü bitip değiştirmek sureti ile kullansam bir şey olurmu ?
Bence pek bir şey olmaz . Ama bitki akvaryumlarına , bazı elementleri toplama bakımından zararı olabilir diye düşünüyorum .

Nasıl kullanılmalı ?
Karbonun parkütülleri tuttuğunu düşünürşek , parkütüllerin rahatça karbona ulaşabilceği bir filenin içine koymak mantıklı bence . Bence , dar gözenekli file veya bezlere sarılmamalı , mutlaka file vb. içinde kullanılmalı , hem daha efektif  toplar hemde tanelerin motora kaçmasını önler.

Karbon hangi durumlarda kullanılmamalı ?
Bence ;
- İlaç ve katkı maddeleri kullanımında ( deniz akvaryumlarında katkı kullanıldığı zaman çıkarılıp çıkarılmadığı bilmiyorum , tatlı su için konuşuyorum )
- Peat kullanımında . ( önce karbon kullanılıp , sonra torf kullanılabilir )  

Kısacası benim düşüncem ; Karbon fiziksel ve kimyasal filitre malzemesi . Suyu yumuşatmaz , parkütüllerden vs. dolayı oluşan bulanıklığı , ilaç kalıntılarını temizlemesi bakımından yararlı bir malzeme . Karantina tanklarından ilaçlama tedavisi süreci dışında kullanılabilir . Bitkilerin ihtiyaç duyduğu elementleri toplayabileceği düşüncesi ile bence bitki akvaryumlarında kullanılmamalı veya az bit bitkarda kullanılmalı yada kullanıp gerekli elementleri eklemeli .

Şu ana kadar kullandıklarım hakkında ;

- Sera super karbon : Bir kaç kez ılık sudan geçirmek yeterli , 6 hafta ömrü var , gayet memmundum (deniz akvaryumdan kullanıldı )

- Nirox karbon : Tatlı suda,tetra akvaryumda kullandım.Seraya göre biraz daha yıkama gerektiriyor . Filitreye koyup çalıştırdıktan sonra hafif bulanıklık gözlemledim. Yaklaşık 1 gün sonra bulanıklık gitti , memmundum .

- Tetra : Tatlı su da kullandım , güzel bir karbon .Özellikle kısa sürede su berraklığını sağlaması bakımından güzeldi .

ACTİVATED CARBON : Alacağınız en son karbon olsun.Hatta almanızı tavsiye etmem .

Sun-sun : Fazla karıştırmayın , tozunu alın ve bir tas içine orta şiddette su verin tozu kiri akıp gitsin , karıştırmayın. Eğer karbonun dan sonra su çıkışına doğru sünger gibi  karbon taneciklerinin geçemeceği bir malzeme koyarsanız sera nın karbonu kadar verim alabilirsiniz .

Saygılar , sevgiler ...
Wixrewera2007-10-26 07:27:58

Beğenenler: [T]150975,karaca35[/T][T]135284,New Fish[/T][T]108197,enjoy66[/T][T]168463,adıyaman0293[/T][T]208684,Mtndgn[/T][T]232533,Mustafa Okan[/T][T]230216,mustafatekeli[/T]
Teşekkür Edenler: [T]120287,ruzgar_19[/T][T]208684,Mtndgn[/T][T]232533,Mustafa Okan[/T]
+1: [T]232533,Mustafa Okan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Haziran 2007 00:58
http://tr.wikipedia.org/wiki/Aktif_karbon
For english press zero
http://en.wikipedia.org/wiki/Activated_carbon
Birisi çevirirse oldukça güzel olur, İngilizcesi oldukça bilgilendirici.

Saygılar,

Teşekkür Edenler: [T]182304,AhmetEmre[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eeremreÇevrim Dışı

Kayıt: 19/01/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 817
eeremreÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Haziran 2007 17:45
İlaç kullanımından sonrası hariç, aktif karbon kullanmanın faydasına inanmıyorum. Gerek mekanik ve gerekse biyolojik olarak daha etkin malzemeler var.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

engintunabasÇevrim Dışı

Kayıt: 26/04/2006
İl: Balikesir
Mesaj: 344
engintunabasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Haziran 2007 20:34
Zeolit her zaman karbondan daha iyidir.Yıkanıp tekrar kullanılabilir ve doğal yollarla elde edilir.Damıtma tesislerinde kullanılır.Bence her zaman zeolit daha iyidir. Radinant2009-02-04 12:35:12

Teşekkür Edenler: [T]188150,zülfü16[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UGURÇevrim Dışı

Kayıt: 29/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 493
UGURÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Haziran 2007 20:42

Bende de su anda SUN SUN aktif karbon takılı.Resim çekip yollamak isterdim suyun durumunu.Ama tasvir edeyim biraz.Cam gibi.

Sanırım siz şanssızlık yaşamışsınız.Saygılar. lafayette2007-08-18 13:42:20

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2007 00:27

Engin bey ,

Zeolit hakkında forumda araştırma yaptım .
Karbona göre avantajları ;

- Doyma noktasından sonra tekrar temizlenip kullanabilirliliği .
- Karbon'a göre daha uzun ömürlü olması .
- Amonyak,fosfat ve nitriti  abrose etmesi .(karbonda bunu yapıyormu bilmiyorum, sade fosfatı azalttığını biliyorum )

Dezavantajları ;

- Zor bulunması
- Direk solunum ile akciğerde kansere neden olabiecek bir ürün ( ?
- Karbona kıyasla suyu daha az berraklaştırıyormuş ...


Uğur bey ,

Sun - sun un  BOYU gibi karbon modelleri varsa bilemem , bendeki aşağıdaki gibi ince olanı , belkide bu yüzden gri  su halini aldı . Belkide üründe bir problem vardı . Çünkü aynı kum , aynı yıkama şekli aynı aletler ,  karbon farklı ...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2007 00:34
Fatih Bey; ben de zeolit ile ilgili aynı şeyi yazacaktım. Arkadaşlar zeolite dikkat edin, Fatih Bey'in dediği gibi kansorejendir. Özellikle bulunduğu kabı direk kapalı yerde açmayın, balkon gibi bir yerde açın. Paketinden veya torbasından çıkarttığınızda herhangi bir yerde kullanmadan önce havaya tozlarının karışmasını engellemek için yıkayın veya üzerine su püskürtün. Belki birkaç sefer az da olsa solumaktan bir şey olmayabilir ama yine de önlem almakta yarar vardır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UGURÇevrim Dışı

Kayıt: 29/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 493
UGURÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2007 00:43

Tabi sanırım siz bir şanşsızlık yaşamışsınız.Benimde şu an kullandığım aynen resimde elinizde tuttuğunuzEmbarrassed.Gerçi bende karbon çok çok nadir tercih ediyorum ama buda benim şansım sanırım..Karbon veya zeolit yerine mercan kırığını kullanmayı tercih ediyorum yinedeWacko...Teşekkür ederim cevabınıza..

Saygılar

UGUR2007-06-17 00:47:44

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

engintunabasÇevrim Dışı

Kayıt: 26/04/2006
İl: Balikesir
Mesaj: 344
engintunabasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2007 00:55

Arkadaşlar ben zeoliti uzun zamandır kullanıyorum.Neredeyse 1 yıl oldu pek bir sorunla karşılaşmadım.Kansorejen madde diyorsunuz bende araştırdım.Pek bir dezavantajını bulamadım.Bunun dışında istanbulda bunun toptancılarından aldım.Orada da discuslarına kullanıyorlardı.Ayrıca zeolit tozları mevcuttur fakat o kadar uçacak kadar hafif partiküller veya un gibi bir durum yok.Bence kullanılmasını tavsiye ederim.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2007 01:02
Zeolitlerin de türü var. Ülkemizde en yaygın olarak bulunan kanserojen zeolitler eriyonit, klinoptilolit gibi türleriymiş. Yani tek bir zeolit türü yokmuş.(Ben de az önce öğrendim.)

Daha kapsamlı olarak bilgi almak için Y. İzzettin Barış tarafından kaleme alınmış
TÜRKİYE'DE ASBEST VE FİBRÖZ ZEOLİT (ERİYONİT) İLE İLGİLİ AKCİĞER HASTALIKLARI adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

Engin Bey; bahsettiğim tozlar o parmağınıza yapışanlardır. Her ihtimale karşın dikkatli olunuz, ne olur ne olmaz.
encort2007-06-17 01:19:20

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2007 01:18

Klasik bir akvaryum için her ikisinin de kullanılması fayda sağlayabilir, fakat ben bitki veya bitkili akvaryum için düşündüğümde her ikisini de kullanmam.

Zeolit'in amonyağı absorbe etme özelliği mevcut, amonyak elbetteki balıklar için tehlikeli fakat bitkiler amonyağı nitrit yada nitrattan daha kolay kullanıyorlar ve ortamda mevcutsa kullanım önceliği de amonyakta oluyor. Elbette aşırı olması istenmez ama yoğun bitkili bir akvaryumda asla aşırı miktarda olmaz. (normal şartlarda)
 
Aktif karbon'un ağır metalleri bağlayıcı özelliği var, akvaryumda ilaç uygulamalarından sonra çok işe yarıyor. Fakat aynı zamanda su içeriğindeki mineralleri de zayıflatıyor ve suyun yapısını fakirleştiriyor. Bitkiler için verdiğimiz gübre içeriğindeki birçok madde karbon tarafından tutuluyor ve tutulmayanlarda tek başlarına bir işe yaramıyorlar. Bu ise uzun vadede su yapısında ciddi değişimler anlamına gelir.
 
Bitkisiz bir akvaryumda her ikiside veya her ikisi birden kullanılabilir. Ben yinede suyun görsel olarak ne kadar net olduğuna değil, o su içinde partiküller yüzse de, içeriğindeki canlı ve bitkilere ne kadar uygun olduğuna bakmayı yeğlerim.
 
Bir arkadaşımın nano'suna neredeyse nano'nun kendisi kadar bir harici filtre yaptık, filtre içinde zeolit varken hernedense nano'da bir türlü düzen tutmadı, hastalıklar, ölümler vs. yaşandı. Bir ay kadar önce bu filtreyi söktük ve sadece düzenli su değişimi ve ışıklandırma uygulamaya başladık. O eski sorunlar kalmadı, filtrasyon yok ama suyun netliği inanılmaz düzeyde. Bilimsel hiçbir dayanağım yok ama ya zeolitin absorbasyon yeteneği sudaki canlılara iyi gelmiyor, yada absorbasyondan başka suya yaptığı bir salınım da mevcut.
 
Aktif karbon suyu netleştirir, cam gibi yaparmı bilemem. Çünkü sadece bir kez salyangoz ilacı uyguladıktan sonra kullandım. Onda da fazlasıyla şüphelenip kısa sürede çıkartıp yerine seachem'in karbon ihtiva etmeyen aktif karbon muadili ürününden kullandım. Akvaryumumun içinde partiküller yüzer ama su netliği çok iyidir. Zaten hangi göle veya nehire girerseniz girin süper bir netlik görmeyeceksiniz. (alabalık yaşayan, erimiş kar sularından oluşan ve kayalık bölgelerde olan küçük dereleri bundan muaf tutarım, onlar gerçekten çok nettir fakat bu kayalık bölgede olmalarınan kaynaklanır)

Teşekkür Edenler: [T]106146,mesut alak[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2007 01:30
Yiğit Bey; dediğiniz gibi bu maddelerin suyun netliğine ciddi bir katkısı olmayacaktır. Netlik için elyaf kullanmak bunlardan çok daha iyi bir sonuç verecektir. Tabii netliğe şöyle bir katkıları da olabilir;

1) Aktif karbon sudaki pekçok mikro besini tuttuğundan dolayı siyonobakter vb. mikroskobik canlıların yaşaması için elverişli olan ortam ortadan kalkar, hiç değilse üremeleri zorlaşır. Fakat zaten oturmuş bir akvaryumda denge bozulmadıkça bu canlılar aşırı miktarda çoğalamaz. Yani normal bir akvaryumda hiç yoktan aktif karbon kullanımı ağır bir rahatsızlığı tedavi etmek yerine ağrı kesici ile belirtisini yok etmeye benzer.

2) Zeolit de amonyak vb. maddeleri tutarak yine mikroskobik canlıların üremelerine set vurabilir. Fakat akvaryumdaki yan etkilerini tam olarak bilmediğimizden dolayı uzun vadede sorun da çıkartabilir.

Ne olursa olsun ben çok uç noktalardaki koşullar dışında bu iki malzemenin de kullanılması gerektiğine inanmıyorum. Hele bitki akvaryumlarında Yiğit Bey'in dediği gibi bitkiler için gerekli mikro ve makro besinler kullanılmaz hale geleceğinden uzak durulmalıdır. Ayrıca özellikle aktif karbon suyun mineral dengesini değiştireceği için biyolojik dengeye olumsuz etkide de bulunabilir.

Beğenenler: [T]230216,mustafatekeli[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

engintunabasÇevrim Dışı

Kayıt: 26/04/2006
İl: Balikesir
Mesaj: 344
engintunabasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2007 01:33
Evet yazıyı okudum asbest maddesinin normal topraklardan da,yani kırmızı,yeşil ve beyaz topraklardan solunum yolu ile bulaşabilecegini yazmaktadır.Burada bulunabilecek bölgeleride sıralamışlarBu hastalığa toprak işçileri ve asbest işlenen fabrikaların işçileri maruz kalmışlardır.Doğada zeolitin 30 türü mevcuttur ve bunların sadece 1 adedi çok tehlikeli ve satımı yasak ve diğer 3 çeşidinin ise olasılığı yüksektir.Ayrıca benim aldığım zeolit manisa siphil dağı bölgesinden çıkarılmıştır.Sayılan bölgeler arasında da yoktu.Yazıay göre bu zehirli tür zeolitin alım satımı ülkelerden yasaklanmıştır.Yani satılması yasak olan şeyi almamışızdır.
Buyrun bu sitede de zeolitin kullanım alanları ve şekli mevcuttur.Akvaryumunuzda kullanmasanızda mutlaka evinide kullanıyorsunuzdur:)
Bunlarda ek linkler;
 
gecevemavi2007-06-17 01:36:17

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2007 01:36
Teşekkürler Engin Bey. Sanırım sonunda konu açıklığa kavuştu.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir