Japon balığımın gözüne ne olduğunu kimse anlamadı


MischaÇevrim Dışı

Kayıt: 29/01/2013
İl: Ankara
Mesaj: 20
MischaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Ağustos 2014 23:39
Fotoğraf:

Canlıdaki Belirtiler: Göz bebeğinde aşırı irileşme, gözde dışa doğru şişkinlik. İştah normal, hareketlilik normal.

Akvaryum Kapasitesi (litre): 50-60 litre

Akvaryumdaki Diğer Canlılar: Küçük bir oranda

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat):

Filitrasyon: Büyük bir iç filtre mevcut, pek anlamıyorum, fokur fokur hava alıyor ama.

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları: Gözüne metilen mavisi damlatmam söylendi ama pek bir işe yaramadı.

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) : 1.5 haftada bir su değişimi yapılıyor.

Çalışıyor olmam sebebi ile akvaryumla pek ilgilenemiyordum, annemler bakıyordu. Bu şey yeni dikkatimi çekti. Sanırım uzun süredir böyleymiş. Balığımda gözünün bu durumu dışında bir şikayet yok. Tuz eklemem söylendi, metilen mavisi damlatmam söylendi ama pek işe yaramadı bu şeyler. Balığımın kör olmasını istemiyorum, kendisi yaklaşık 3.5 yaşında. Yapabileceğim ne var onu iyileştirmek için? Yardımcı olabilirseniz çok çok sevineceğim. Teşekkürler şimdiden.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 23 Ağustos 2014 09:14
İkinci resimdede sanki göz yuvasından kopuyor çıkıyor gibimi ne inşaallah öyle birşey olmaz geçen, bazen bu japonlarda göz düşmeside oluyor kör olsada yaşıyor ama yemini bulup yiyor birşekilde tabii bu en kötü ihtimal. Çokta bildiğimiz birşey değil yapabileceğiniz bazı şeyleri söyleyeyim, Yüzdüğü suya mikofsih ilacı uygulayın 4 gün kada rbu suda yüzsün mantar bazlı birşeyse iyileşme olabilir yada elinizde  sera baktopur 800 l (50ml) sıvısı varsa onu kullanabilirsiniz, Bir çok konuda ise balığın suyuna terramycin melhem kullanarak mantar bazlı hastalıklarda balıklarını kurtaranlar oluldu bir link ekleyeceğim bunları değrelendirebilirsiniz. Gözüne sürmektense bir ilacı balığın yüzdüğü suya uygulayıp o ilaçlı suda yüzmesi her zaman uygun olan etkili tedavi yöntemi.
Başka kısa kısa düşünürsek Göz fungusuyla metilenli buna mikofishte eklenmiş suda 3 gün yüzünce balık iyileşiyor. 
Kabızsa yine balık gözlerini dışarı pörtletir, bir- iki gün önce aç bırakınca düzelebiliyo yem yiyorsa haşlanmış sebzeler verilebilir, birkaç gün kuru yem kesilerek.
Yada size öyle geliyor büyük ihtimal kabız olmuştur balık ikinci resimde göz para dışarıya pörtlemiş gibi. öncelikle bence ilaç uygulamadan kabızlığı düşünün balığı bir iki gün aç bırakın düzelirse sorun yok yemlemeye dikkat edersiniz, haşlanmış sebzeleri ihmal etmezsiniz, ordan burdan sizin adınıza düşündüm hemen ilaç uygulamanız şart değil, düşünün değerlendirin. En iyi balığı siz yakından görüyorsunuz.
 


mesutok2014-08-23 10:11:56

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zemzemeÇevrim Dışı

Kayıt: 23/02/2011
İl: Eskisehir
Mesaj: 21
zemzemeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Ağustos 2014 10:06
Bana ya körleşme ya da fırlama gibi geldi. Metilen mavisinin göz fırlamasında hafifçe pansuman yapıldığında iyi geldiğini okumuştum. Fakat körleşme ise ki Japon balıklarında çok rastlanıyor, çözümü yok gibi duruyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

patrickstarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/12/2012
İl: Antalya
Mesaj: 1134
patrickstarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Ağustos 2014 12:03
Balıktaki göz şişmesinin farklı nedenleri olabilir:
1-Teleskoplarda görüldüğü gibi kalıtsal olabilir, ama sizin balığınız çok küçük görünmüyor; yani kalıtsal olsa daha önce gözler teleskopa dönüşürdü herhalde.
2- Bir darbe yada yaralanma sonucu oluşan bir durum olabilir. Enfeksiyon sebebiyle şişmiş olabilir. Tek gözde şişme olması bu durumu olası kılıyor. Bu gibi durumlarda gözde kanlanma da görebilirsiniz. Enfeksiyon durumuna karşı kullanabileceğiniz ilaçlar antiseptik olan metilen mavisi ve karşı çıkanlar olsa da batikondur. Göz çevresinde beyazlaşma varsa mantara karşı mikofish kullanmalısınız.
3- Kötü su koşulları da bir çok bakteriyel hastalığa sebep olduğu gibi göz şişmesine de sebep olabilir. Akvaryumcularda bulunabilen bakteriyel hastalık ilaçlarını kullanabilirsiniz. Forumda terramycin gibi alternatifler de mevcut. Yukarıda linkleri verilmiş.
Her koşulda balığı diğerlerinden ayırıp gözünü daha fazla zedeleyemeyeceği bir karantina ortamında tedavi etmelisiniz. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MischaÇevrim Dışı

Kayıt: 29/01/2013
İl: Ankara
Mesaj: 20
MischaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Ağustos 2014 20:28
Kabız değil, çünkü sadece gece bir tutam yemleme yapıyorum. ara sıra sebze de veriyorum balıklarıma. kabızlık sebebiyle olduğunu sanmıyorum o yüzden. ama mikofişi alacağım. balığı karantina tankına mı alıp uygulayayım ilaçları, yoksa ana tanka mı ekleyeyim? bir tane de yavru sayılacak bir orandam var çünkü ana tankta, bir etkisi olur mu ona?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir