İlk akvaryumum(Cuba işi tamam sayılır)


Blueman4560Çevrim Dışı

Kayıt: 14/11/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 300
Blueman4560Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Eylül 2014 09:04
Merhaba Cem Bey,

Öneriniz için çok teşekkür ederim. Şu kökleri ayırma olayı benim için çok büyük bir problemdi. Sayenizde bu sorunu aştım gözüküyor. Size bir şey daha sormak isterim;

Daha önce zemindeki glosso ları sökerken zemin bir hayli oynamış ve uzun bir süre mavi yeşil alg problemi yaşamıştım. Şu anda da zeminde parvula var. Zemini fazla oynatmadan parvulaları söküp cuba ekebilmemin bir yolu var mı acaba? Yoksa komple yeni kurulum mu yapmam gerekir?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CEM KIRCALIÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
[B]9637,3[/B]
Kayıt: 07/08/2011
İl: Ankara
Mesaj: 729
CEM KIRCALIÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 01 Eylül 2014 09:08
Volkan Bey ;

Bence artık zeminle oynamayın temiz yeni bir kurulum yapın ve mümkün olduğunca fazla bitki ile başlayın ve kurulumdan sonra da zeminle bir daha oynamamaya dikkat edin.İlk günden itibaren kendinize birer haftalık plan yapın ve bu bir hafta içerisinde tankı devamlı gözlemleyip imkanınız varsa ölçüm yapın şu anda tropica ithalatı yapıldı imkanınız varsa kesinlikle tropicadan cuba alın derim çok sağlıklılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

conqueror44Çevrim Dışı

Kayıt: 21/12/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 200
conqueror44Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Eylül 2014 23:59
  Cem Bey öncelikle iş yoğunluğundan mesajınıza geç döndüğüm için kusuruma bakmayın.Değerli görüş ve tecrübelerinizi bizimle paylaştığınız için çok teşekkür ederim.Sizin gibi bu konuda deneyim kazanmış kişilerin bilgilerini paylaşması bizim gibi bu işe yeni kollarını sıvamış kişiler için çok faydalı oluyor.
  6-7 aylık akvaryum tecrübemde birçok hata yaparak deneyerek ve mümkün olduğu kadar forumu takip ederek birşeyler yapmaya çalıştım.Bu ilk kurulumumda tilki kuyruğundan rotala macandraya kadar birçok bitkiyi yetiştirmeyi denedim.Ama bende sizin ki gibi takıntı haline gelen taban bitkileri oldu.İlk olarak echinodorus tenellus'u denedim gelişmedi.Sonra liolepsis brasiliensis denedim.Bitmek bilmeyen siyah fırça yosunu sonrası hepsini çıkarmak durumunda kaldım.Ama hep hayalim youtube da budama ve fotosentez videolarını izlediğim cüba oldu.Sadece cüba için bir kurulum yapabilirim.Sizin gibi bende de cüba aşkı başladı.
  Cüba maceram nisan ayı gibi petafrika dan aldığım 2 saksı cübayla başladı.Çok sağlıklı görünüyorlardı.Vieolardaki gibi saksıdan çıkarıp taş yününü parçalara ayırıp hevesle tabandaki ince dere kumuna diktim.Sabah geldiğimde ise cübaların çoğu dağılmış su yüzeyinde yüzüyorlardı.Sorun sizinde bahsettiğiniz gibi 2 adet cüce vatozdan oluşan dip takımıydı.Hemen zor bela çıkarıp arkadaşa verdim.Kalanlar ise gelişmiyor her geçen gün formları bozuluyorlardı.Sonra akvaryuma gübreyi aksattığım dönemde mavi-yeşil alg belasıyla tanıştım.Gerçekten çok kötü bir algdi ve gün geçtikçe tabanı giderek kaplıyordu.Ne yapsam kurtulamadım.Yosun ilaçlarının hiçbiri birşeye yaramadı.Sonra hergün 250mg macrol verdim.Yavaşladı ama taban hala berbat haldeydi.Kum taneleri birbirine yapışmış kalıp halindeydi.Sonra aklımdam bu kumu sifonlayıp yeni kum eklemek geldi.Sifonlayıp dere kumu ekledim.Bir süre sonra tekrar baş gösterdi.Bu açık renk kumun bu alge davetiye çıkardığını düşünerek tekrar sifonlayıp 2-3 cm jbl manadoyu tüm zemine yaydım.Bu arada sifonlarken diktiğim cübalar öbek halinde kuma hafif şekilde kök salmış duruyordu.Çevresindeki kumu alıp cübaları aynen bıraktım.Ön kısım 1-2 ay boş kaldıktan sonra kumun altından yer yer cüba filizleri çıkmaya başladı.Çok sağlıklı ve aldığımdan daha canlı şekilde boy göstermeye başladı.Çok yavaşda olsa formaları iyiydi.


Sonra akvaryumda saç sakal ve staghorn algi ortaya çıkınca çok yoğun excel kullandım.Algler den kurtuldum ama cübaların yapısı çok bozuldu.Sonra tropicadan bir saksı daha cüba ekledim ama onunda yapısı bozuldu.Daha sonra forumdan Gökmen Beyin hediye ettiği 20*20 kalıp halindeki cübaları öbekler halinde diktim.Gördüğüm en güzel cübalardı.Çim sahadan sökülmüş gibilerdi ama akıbetleri aynı oldu.



Cem Bey benim cüba ve mavi yeşil alg maceram işte böyle oldu.Bu son durumda sağda hızla yayılan s.repensleride cübaların üzerine yayıldığı için söktüm.
Şimdi sizden sormak isteğim bir kaç husus var.Bu aşamada yeni kurulum yapmayacağım.Ve kalan cübaları canlandırmak için ne gibi bir yol izleyebilirim.Bazı arkadaşlar bitkilerin köklerine sizinde dediğiniz gibi gübre enjekte etmeyi önermiş.Yada etraflarına misket gübre ekleyin diyenler var.Ama ben bu en son s.repens leride söktükten sonra tabandan kum havalandırmak istemiyorum.Bir diğer merak ettiğim husus cübaların özellikle sevdiği element hangisi.Bazı arkadaşlar nitrat bazısı potasyum diyor ama deneme yanılma yapmak istemiyorum.Yada tüm besinler gereklimi gelişim için.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CEM KIRCALIÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
[B]9637,3[/B]
Kayıt: 07/08/2011
İl: Ankara
Mesaj: 729
CEM KIRCALIÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 02 Eylül 2014 00:30
Fatih Bey ,

Bu mavi-yeşil alg ile bende bu sene tanıştım.Daha önce başıma gelmemişti fakat iyide oldu baya bir tecrübe kazandım.Bu aslında bir yosun değil bakteri şunu da belirteyim tahmin ediyorum ki bu alg zehirli sebebine gelecek olur isem bende 5 adet cüce vatoz vardı bu algleri yerken görüyordum ve yaklaşık 1 saat sonra bembeyaz olup ölüyorlardı birincisi bu yani tankta bu algi yemeye çalışan canlı var ise sonu muhtemelen aynı olacaktır.

Oluşum sebeplerine gelince tankta herhangi bir düzensizlik sonucu meydana geliyor.Özellikle nitrat ve fosfat dengem bozukken çok sık görüyordum.Nitrat ve fosfat oranını 10/1 şeklinde ayarladığım zaman giderek kayboldu ve bitkiler gelişmeye başladı.Özellikle şunu kontrol edin lütfen cubanın üstünde olan mavi-yeşil algi sifonlama yöntemi ile cubanın üstünden nazikçe alın ya da bir dış firçası ile nazikçe alın eğer alg cubanın yaprağının üstünden ayrılınca cuba yemyeşil ise bilin ki bu algden kurtulduğunuz anda cubalarınız hızlıca yayılacaktır.Kısacası akvaryumda her şey stabil olmalı özellikle söylediğim gibi nitrat ve fosfat potasyumun suda fazla olması yosun oluşumuna o kadar da etki etmiyor benim gözlemlerime göre ve microelement ben her zaman için kaliteli microelement gübresi  kullanıyorum şu an piyasada bulunmuyor fakat ben microbe lift all in one marka gübreyi kullanıyorum aslında bu gübreyi canlı yükü fazla olan tanklar için öneriyorlar nedeni ise canlı yükü fazla olan tanklarda nitrat ve fosfatın canlılar tarafından karşılanması geçen sene ki tasarımda da canlı yükünü fazla tutarak sadece mikro gübre vererek cuba yetiştirmiştim.Fakat bu sene canlı yükümü az tuttum ve tüm gübreleri maximum düzeyde veriyorum.

Cubalar için söylediğim şırınga yöntemin de ise merak etmeyin toprağı kaldırmazsınız çok hafif enjekte edin ve birden hepsini boca etmeden köklere yayın bu şekilde gübre direk köklere gitmiş olacak

Cubaların özellikle hangi elementi sevdiğini söylemişsiniz bence bunun bir standartı yok kesin olan şeyler tabi ki var co2,ışık gibi fakat ben tankları insanlara benzetiyorum her tankın karakteri farklı  bunu tankta ki bitki yoğunluğu,kullanılan malzeme(kalite açısından),ışık(kalite açısından) gibi etkenler yani tankta bitki yoğunluğu fazla ise nitrat ona göre de fazla tüketilecektir akvaryumda tek tür cuba olmadığından dolayı siz cubanın neyi sevdiğini belirleyemez sadece bir denge tutturursunuz.

Benim tek tür cuba yapmamım en büyük sebebi de budur yani bitkiyi tam anlamıyla çözebilmek için bu yolu seçtim.Benim tankım nitratı diğer bütün gübrelere göre daha fazla tüketiyor muhtemelen sizin tankınız da şu anda en az tüketilen nitrattır sebebi ise bitki yoğunluğunuzun az olması ve nitratın tüketilmesi için su da yeterli derece de potasyumun da olması gerekir diye düşünüyorum.

Sizin bu durumda yapmanız gerekenler ise bana göre öncelikle alg den kurtulmak.

-Öncelikle gübrelemeyi ya da ışığı kesmeyin ölçüm yapın ve doğru oranları belirleyin.
-Bu dönemde sık su değişimi yapın.
-2-3 güne bir macrol tedavisi uygulayın
-Su çekimlerin de mümkün olduğu kadar mekanik temizlik yapın cubaların üstlerin de kini köklere zarar vermeden alabildiğiniz kadar alın ve bunu her su değişiminde uygulayın
-Sıcaklık maximum 25 olsun cuba için benim her zaman tavsiyem 24 tür 25 maximum rakamımdır.
-Tüm bunları yaparken gözlem en önemlisi özellikle bitkileri gözlemleyin gübre verdikten sonra bitkileriniz fotosentez yapıyor mu özellikle bunu kontrol edin yani sizin suya attığınız gübreler kullanılıyormu yoksa alglere mi gidiyor bunu ölçüm yaparak ta kontrol edebilir ve hangi gübre kaç günde bitiyor bunu da zamanla hesaplayabilirsiniz.

Yazı baya bir uzun oldu kusuruma bakmayın cuba deyince sabaha kadar konuşabilirim.Umarım yardımcı olabilmişimdir.


CEM KIRCALI2014-09-02 00:34:23

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

berkesimÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/03/2013
İl: Ankara
Mesaj: 700
berkesimÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Eylül 2014 01:18
Burda yeni başlayan hobiciler için unutulan ve çok önemli bir durum var aslında. Vurgulanması gereken:

Tek bir odağınız olsun ve onu başarmadan ikincisine geçme :)

Cem beyin yaptığı bu, benim de denemeye çalıştığım bu, fatih bey gibi işi ciddi alan insanların da yaptığı bu. Bu yüzden fatih beyin konusu bu kadar güncel kaldı sanırım :))
Bu vurguyu yeni başlayan arkadaşlara mutlaka yapın arkadaşlar. Hepinize sorular geliyordur eminim. Ama işi öğrenmek için en önemli konu bu sanırım.

Her daim akvaryumumuzda gizliden gizliye birşeyleri test ediyoruz. Ama bir hedefimiz ve odağımız olursa ancak o test ettiğimiz şey tecrübeye dönüşüyor. Bugün cem beyin de paylaştığı böyle bir tecrübe.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sarısüloÇevrim Dışı

Kayıt: 26/07/2013
İl: Samsun
Mesaj: 63
sarısüloÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Eylül 2014 02:04
balık, karides ölümü oldu mu akvaryumda. mantıken yosun öldürmek için kullanılan sıvılar balıklarda birikim yaparak sorun yarattı mı ya da strese girenler oldu mu? kısa sürede baya bi müdahale edilmiş gibi görünüyor akvaryuma. high tech hakkında fazla bi bilgim yok. o yüzden kullanılan sıvıların etkilerini tam bilmiyorum.sarısülo2014-09-03 11:46:39

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Blueman4560Çevrim Dışı

Kayıt: 14/11/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 300
Blueman4560Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Eylül 2014 10:28
Açıkçası şu anda dutch style modeli bir hayli hoşuma gidiyor. Birincil amacım parvulaların da gelişimlerini tamamlamalarını ve tüm zemini kaplamalarını sağlamak. Bu sayede tasarım ve kurulum tam anlamı ile tamamlanmış olacak. Aquaflora ve Midday Giesmann lar ile aydınlatma problemim çözülmüş gibi gözüküyor. Yosunlanma da kayboldu dolayısı ile şu an problem yok gibi gözüküyor.

Ancak bu tasarım ve kurulum tamamen bittiğinde, dragon stone lar ( aldım hazır bekliyorlar ) ve sadece cuba ile oluşturmayı düşündüğüm bir iwagumi tarzı akvaryum da kurmayı planlıyorum.

Cem Bey ve Berk Bey , sizlerin tecrübelerinden ve fikirlerinden hem benim hem de Fatih Bey'in ciddi anlamda fayda gördüğümüzü belirmeden geçemeyeceğim. Bu sayede birçok problemi daha kolay aşabilme imkanımız oldu diye düşünüyorum. Fatih Bey ile de benzer zamanda kuruluma başladık, kullanıyor olduğumuz birçok malzeme benzer. Dolayısı ile kendisi ile de birçok bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunabilme imkanımız oldu. Bu şekilde ki hobiciler arasında bilgi ve tecrübe paylaşımının son derece önemli olduğunu düşünüyorum.

Ayrıca tam olarak anladım ki iyi bir zemin bitkisi oluşturmak için en önemli ve kritik nokta, tabana dikim yapıldıktan sonra bir daha kesinlikle taban ile oynanmaması. Tabiki gübreleme ve aydınlatma da önemli ama bence taban en önemlisi olarak gözüküyor gibi. Aslında bir akvaryumda uygulanan sistem ( gübreleme, aydınlatma...vb ) diğerinde olumlu sonuç vermeyebiliyor. ) Dolayısı ile tankı gözlemleyebilmek de çok önemli. Tecrübe kazandıkça sistemi daha iyi anlamaya başlıyoruz.
Blueman45602014-09-02 10:31:57

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

conqueror44Çevrim Dışı

Kayıt: 21/12/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 200
conqueror44Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2014 00:28
Cem Bey verdiğiniz değerli ve faydalı bilgiler için çok teşekkür ederim.Sifonlayıp macrol uyguladıktan sonra taban kumundaki alg minumuma düştü.Yalnız formları bozulan cübalarda siyah yapışkan bir alg mevcut.Aydınlatmayı bugün itibarıyla değiştirip 4*24 watt 'a geçiş yaptım.Ledlerle aydınlatma şiddeti çok daha kuvvetliydi.Fotosentezde çok iyiydi.Bu yeni sistemlede fotosentez oranı aynı sayılır.Tabana etkisini ise zamanla göreceğiz.Aydınlatmayı kesintisiz 10 saat veriyorum.Gübrelemede ufak aksaklıklar dışında haftada 3 gün tam doz vermeye çalışıyorum.Mümkün olduğu kadar sık su değişimi yapmaya çalışıyorum.Sıcalık odadaki klima ve dijital termostata bağlı fanla 24 dereceyi geçmiyor.Bu son durumda yaprakları dökülüp saplarıda siyahlaşan kısımları budamalımıyım.Kalan dip kısımlarından toparlanırmı acaba.


Berk Bey görüşlerinize sonuna kadar katılıyorum.Ama içimizde işini en ciddiye alan ve deneyler yapanımız bence Berk Bey:)
Volkan bey dutch style bir akvaryum vardı.Bir ay masa üstünde resmini tutmuştum.Benimde çok hoşuma gitmişti.Umarım parvulalarda başarılı olursunuz.Lamba seçiminde ise doğru kararı vermişsiniz bence.Yeni kurulumunuzda ise kazandığınız tecrübelerden ve paylaşımlarımızdan sonra daha başarılı olacağınıza eminim.Bu kurulumlarımız benzerdi.Hatalarımızda sıkıntılarımızda benzer oldu.Bence kafamızda tasarım ve bitki seçiminde net karar veremediğimiz için sürekli değişikliğe gidip tabanı çok kurcaladık.Ben en son cübalarla rekabete girip oldukça yayılan s.repensleri söktüm.Kendisi küçük bir bitki ama kök sistemi çok gelişmişti.Ayrıca ikimizinde bitki aldığımız Ahmet beyde çok aradığım ludwigia super redleri getirince eski gülleri söktüm ve taban iyice karıştı.Bir kaç gün sık su değişimi  yaptım ama umarım yeni bir alg sorunu baş göstermez.
conqueror442014-09-03 00:30:56

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CEM KIRCALIÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
[B]9637,3[/B]
Kayıt: 07/08/2011
İl: Ankara
Mesaj: 729
CEM KIRCALIÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2014 13:10
Fatih Bey ,

Resimlerden gördüğüm kadarı ile durum iyiye gidiyor su değişimlerini aksatmayın cubanın kararan yerlerini 1-2 gün izleyin fakat canlanıcaklarını sanmıyorum aksine yosun gelişimi oralarda daha da fazla olacaktır 1-2 gün izledikten sonra budama yapabilirsiniz.Ayrıca içeri de yeterli akıntı yoksa küçük bir iç filtrenin sadece kafasını akıntı için yeterli olacaktır.Akıntı olan yerde mavi-yeşil alg tutunamayacaktır.Umarım yardımcı olabilmişimdir.

CEM KIRCALI2014-09-04 13:11:09

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

smhakglÇevrim Dışı

Kayıt: 28/08/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 172
smhakglÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Eylül 2014 18:50
Akvaryumunuz hakikaten çok hoş olmuş. İnsan imreniyor. Bir yandan da öğrenciliğin gözü çıksın diyesim geliyor. Hem öyle bir akvaryuma para harcayacak konumda değilim hem de her şeyden önemlisi zamanım yok. İlerde akvaryum hobicisi bir eşim olur da rahat rahat uğraşırım kendi akvaryumumla inşallah.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

conqueror44Çevrim Dışı

Kayıt: 21/12/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 200
conqueror44Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Eylül 2014 00:30
Cem Bey tüm önerileriniz için içten teşekkür ediyorum.Su değişimini ve gübrelemeyi aksatmıyorum.Cübadaki siyahlaşmlar devam ediyor.Ama çok çok yavaş da olsa yeni sürgünler devam ediyor.İşyerinde yoğun bir tadilat işi olduğu için siyahlıkları budamaya fırsat bulamadım.Kesinlikle yardımcı oldunuz.Tekrar teşekkür ederim.Bu arada Cem Bey kurulumunuzun her aşamasını zevkle izledim.Sonuç şahane.Örnek bir çalışma olmuş darısı başımıza.
Semih kardeşim bu hobiye merak salman çok güzel bir durum.Senin yaşında hiçbir hobiye ilgim yoktu.İleride zamanın ve imkanın olursa ortaya güzel şeyler çıkartacağını düşünüyorum.Benimde çok fazla zamanım olmuyor.Ah biraz vaktim olsa çok daha keyif alacağım ama buna da şükür.Eğer kıyısından köşesinden bir lowtech kurulum yapacak olursan bir önce kullandığım 2 li armatürü yeni lambalar ile birlikte hediye edebilirim.Ama ledleri yeni bir nano kurarım diye sökmüştüm.Armatürü bir toparlamam lazım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Blueman4560Çevrim Dışı

Kayıt: 14/11/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 300
Blueman4560Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2014 11:04
Normalde Sylvania Grolux ve Sylvania Aquastar ikilisi kullanırken, parvulaların yavaş gelişmesi sebebi ile aydınlatmanın zayıf kaldığını düşündüğüm için birçok floresan kombinasyonu denedim. 2*24w T5 Hi-out Hopar armatür üzerinde kullandığım floresanlar ve aldığım sonuçlar ile ilgili tecrübelerimi sizin ile de paylaşayım.

1) Önde JBL Color, Arkada JBL Tropic
- Aydınlatma daha parlak ve renkler güzel gözüküyor ancak 2. , 3. günden sonra akvaryum camlarında ve büyük yapraklı bitkilerimin yapraklarında kısa tüylü fuzzy alg benzeri alg oluşumu gözlemledim. Bunun dışında bitki gelişimlerinde sorun yok.

2) Önde JBL Natur, Arkada JBL Tropic ( JBL in sitesinde de tavsiye edilen dizilim )
- ilk kombinasyonda olduğu gibi aydınlatma daha parlak ve renkler güzel gözüküyor ancak 2. , 3. günden sonra akvaryum camlarında ve büyük yapraklı bitkilerimin yapraklarında kısa tüylü fuzzy alg benzeri alg oluşumu gözlemledim. Bunun dışında bitki gelişimlerinde sorun yok.

3) Önde Giesemann Aquaflora, Arkada Giesemann Midday
- Aynı JBL kombinasyonlarında olduğu gibi aydınlatma daha parlak ve renkler güzel gözüküyor. Hatta JBL'e oranla bitki ve canlı renkleri çok daha iyi. Ancak Giesemann lar ile de 2. , 3. günden sonra akvaryum camlarında ve büyük yapraklı bitkilerimin yapraklarında kısa tüylü fuzzy alg benzeri alg oluşumu gözlemledim. Bunun dışında bitki gelişimlerinde sorun yok.

4) Önde Sylvania Grolux, Arkada JBL Tropic
- Aydınlatma görüntü açısından iyi, ancak ikisi de JBL olduğunda daha iyiydi. Ancak  ne yazıkki bu kombinasyonda da  2. , 3. günden sonra akvaryum camlarında ve büyük yapraklı bitkilerimin yapraklarında kısa tüylü fuzzy alg benzeri alg oluşumu gözlemledim. Bunun dışında bitki gelişimlerinde sorun yok.

5) Önde Sylvania Grolux, Arkada Sylvania Aquastar
- JBL ve Giessmann kombinasyonları kadar parlak değil, renklerin görünümü de JBL ve Giesemann kadar etkileyici değil. Ancak diğer kombinasyonlarda gözlemlediğim akvaryum camlarında ve büyük yapraklı bitkilerimin yapraklarında kısa tüylü fuzzy alg benzeri alg Sylvania kombinasyonunda oluşmadı.


Yukarıdaki denemelerimin sonucunda alg sorunu yaratmadığı için tekrar Groulx, Aquastar ikilisine dönüş yaptım ve şu nada herhangi bir alg sorunum yok çok şükür.

Belki de JBL ve Giesemann daha kaliteli floresanlar oldukları için benim akvaryuma fazla geldiler... Bu sadece düşünce tabi fazla ışık olunca oluşan alg türü bu şekilde mi olur ondan emin değilim. Normalde fuzzy alg e baktığımda sebepleri besin dengesizliği olarak gözüküyor ama ben gübreleme, canlı adedi, su değişimi, akvaryum sıcaklığı, gün ışığı görme...vb. hiç bir şeyi değiştirmiyorum. Her kombinasyonda oturtmuş olduğum standartlar devam ettirdirm. Belirttiğim gibi bir tek sylvania ikilisinde bu alg türü oluşum göstermedi.
Blueman45602014-09-10 11:13:04

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

berkesimÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/03/2013
İl: Ankara
Mesaj: 700
berkesimÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2014 11:27
Volkan bey,
Yazınız güzel bir tecrübe eseri. Çoğu insan burdan birşeyler öğrenir. Bence oraya akvaryum yüksekliğinizi de ekleyin. Çünkü kaliteli floların diğerlerinden farkı burda ortaya çıkıyor.
Şuan ezberimde değil ama akvaryumunuzun yüksekliği 40 cm den fazla değil diyebilirim. Eğer yükseklik ( bitkilerin en üstü ve aydınlatmanın durduğu yer arasındaki fark ) 30 cm ve altı ise kaliteli aydınlatmalar fazla gelebiliyor.

Aydınlatmanın "gücü" diyeceğim değeri, ölçtüğümüzde gisemanllarda sylvanialara oranla nerdeyse 1,3 kat daha fazlaydı.

Bu yüzden kaliteli aydınlatma iwugamilerde daha çok işe yararken, hollandalarda daha dandik kullanılabilir diye de bir genelleme yapabilirim.berkesim2014-09-10 11:29:22

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Blueman4560Çevrim Dışı

Kayıt: 14/11/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 300
Blueman4560Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2014 13:55
Merhaba Berk Bey,

Akvaryumum 50cm*30cm*40cm( h ). Zeminde yaklaşık 10cm kum kalınlığı var. Su tamamen dolu ve suyun yüzeyi ile armatür arası ise yaklaşık olarak 8-9 cm. Bu alg türü de arkada ve orta alanda olan bitkilerim ( Pogestemon Erectus, H.Micra, Ludwiga sp. Cüce limon, Alternanthera mini ) üzerinde oluşuyor. Tabi ağırlıklı olarak H.Micra, Ludwiga sp üzerinde. Sonuçta bu iki bitki boy olarak en uzun olanlar ve dolayısı ile ışığa en yakın olan bitkiler oldukları için en fazla etkilenenlerde bu bitkiler ve akvaryumun camlarının yüzeye yakın olan bölümleri.

Sizin de belirttiğiniz gibi hem JBL hem de gisemann da performansları ve kaliteleri yüksek olması sebebi ile fazla geliyorlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir