İlk akvaryumum(Cuba işi tamam sayılır)


conqueror44Çevrim Dışı

Kayıt: 21/12/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 200
conqueror44Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ağustos 2014 01:49
  Berk Bey karides hobisi konusunda elinize su dökemem.Açıkcası bitkiler daha çok ilgimi çekiyor.Karideslere sizin gösterdiğiniz ihtimamın kırkda birini göstermiyorum.Ama şu varki yeşil bitkilerin üzerinde çalışkan karıncalar gibi dolaşan karidesleri görmek de bana zevk veriyor.Hele birde dediğiniz gibi renk alırsa yeşille kırmızı sakuranın renk kontrastına bayılıyorum.Ayrıca amanoların hareketleri çok ilgimi çekiyor.Geçenlerde işten kafamı kaldırıp tanka bakmaya fırsat bulduğumda daha önce dibe attığım büyük tablet yem için sae ve amononun verdiği mücadeleye hayran kaldım.Ve mücadeleyi koca sae ye karşı yine içlerinden en irisi olan bir amono kazandı.Yemi kapıp geçti kuytuya.Sae lerde boş durmuyor.Bugün bir tanesi elimden yem kapmak için akvaryumdan fırladı.Az kalsın canından oluyordu:)
  Volkan Bey moss duvarını bende çok seviyorum.Bugün biraz seyreltip çıkanlardan daha mütevazi bir duvar yaptım.Toplarsa o da güzel olacak.Amanolardan ise bir şikayetim yok.Hiçbir bitkiye zararları olmadı.Yosun problemi ise inşallah hiçbir hobiciye uğramaz.Aydınlatma tavsiyenize uyup elimdeki az kullanılmış jbl color'a ek tropic siparişi vereceğim.Bu hobiye bu aralar para harcamıyordum ama galiba armatürü büyüteceğim.Bu kombinasyonla nazar değmesin tüm bitkilerdeki fotosentez ve gelişim çok iyi bu aralar.Ama excel sonrası cübalar sizdeki gibi toparlayamadı.Ve cüba ya taktım.Bana Gökmen Beyin gönderdiği kocaman kalıp halindeki cübalar  ve benim eskiler acınacak halde.Gökmen hocamızın gönderdikleri dehşet güzeldi.Ve bu manzara için uğraşacağım biraz.
  İbrahim Bey geç de olsa güzel düşünceleriniz için çok teşekkür ederim.Bu işin en keyifli yanı çayını alıp akvaryuma karşı geçip fotosentezi izlemek bence.Aslında pek tecrübe paylaştığımı sanmıyorum.Çünkü yeniyim ve tecrübeli değilim.Sadece yaptığım hataları ve sonra düzeltme gayretimi başka arkadaşlar yapmasın diye paylaştım.Bir yardımım olduysa ne mutlu bana...
conqueror442014-08-27 01:51:32

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

berkesimÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/03/2013
İl: Ankara
Mesaj: 700
berkesimÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Ağustos 2014 06:47
Balkk hafızalı derler ya...bazen hafızası olan insanlardan daha akıllı olduklarını düşünmüyor değilim :))

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

conqueror44Çevrim Dışı

Kayıt: 21/12/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 200
conqueror44Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ağustos 2014 00:12
   Berk Bey sizinde tankınızda kullandığınız hopar 4*24 watt armatürden sipariş ettim.Mevcut sistemle bitkilerdeki gelişim ve fotosentezden memnunum ama tabanda ki zor bitkilerde başarılı olamıyorum.Uzun zamandır hobiye para harcamıyordum.Aksan armatür daha kaliteliydi ama kapak gibi açılır olmadığı için yine bu çin malı armatürü almak zorunda kaldım.Şimdi size sormak istediğim konu şu:
   Elimde jbl solar color 24w vardı;ek olarak armatürle beraber jbl solar tropic ultra sipariş ettim.Jbl resmi sitesinde bitki için 2 flo seçilecekse solar natur ve tropic kullanılmalı diyor.3 flo kullanılacaksa bu kombinasyona solar color eklenmeli diyor.Bu durumda ek olarak solar natur flo'ya para vermek istemiyorum.Çünkü elimde çok uygun fiyata aldığım 3 grolüx ve 3 aquastar var.Aklımdan geçen kombinasyon en önde solar color(balıklar genelde önde ve bu armatür balıkları daha canlı gösteriyormuş)2. olarak solar tropic ultra(öndeki cübalar için).3 olarak aquastar ve en arkada grolüx(arka plandaki uzun bitkiler için)
   Şimdi bu uygulama için görüşlerinizi ve farklı bir kombinasyon varsa tavsiyelerinizi bekliyorum.Birde merak ettiğim bir konu var.Jbl resmi sayfasında flo ömrü için 20.000h lambanın kutusunda ise 24 month yazıyor.Şimdi bu durumda bu floresanları ne kadar kullanabilirim.Çünkü piyasadaki en pahalı bu lambaları uzun süre kullanmak istiyorum.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

berkesimÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/03/2013
İl: Ankara
Mesaj: 700
berkesimÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Ağustos 2014 00:49
Biz serhat beyle ölçmüştük forumda bir yerde de yazmıştım bu konuda mı bilmiyorum..
Bir lamba hayatı boyunca belirli kayba uğruyor ama en az uğrayanı flolar. Hatta tezimiz o ki flolar %10-20 kayıptan sonra yıllarca kullanılabilir. Ama emin değiliz kullanıcılar değiştirince çok fahdası oluyor diyorlar.
Jbl flolar piyasada en çok dayanan flolar. Ama serhat beyden öğrendiğim kadarıyla ( doktora tezini bu konuda yazmış ve ar-ge departmanında çalışıyor birçok firmaya danışmanlık yapıyor bu arkadaşımız) raf ömrü, üretim tarihleri itibarıyla başlıyor ve yatay saklanması gerekiyor felan filan. Yani adam gibi bir flo almak mümkün değil :)))
Jbl ve giseman flolar yarış içinde. İkiside çok kaliteli.

Şimdi bu bilgilendirmeden sonra elinizdeki flolardan en az kullanılmış olanları tercih etmenizi öneririm. Ölçümlerimize göre giseman lar sylvanialardan daha iyi ( ben pek anlamadım serhat bey grafikleri yorumladı ) jbl leri ise hiç ölçmemiştik...

Alacağınız armatür tek reflektörlü. Çoklu reflektör olmadığı için aydınlatma karışıyor. Dolayısıyla renkde sorun yok. Görsel olarak tek renk görüntüsü alıyoruz.
Bu şartlarda ben kelvin olarak sıralayım tek tek jbl floların kodlarını bilemiyorum..

Önden arkaya : daylight olan 5 bin kelvinlik jbl, grolüx ( veya geolüx yerine geçen jbl ), 10 bin kelvinlik aquastar veya onun yerine daha iyisi jbl in 9 bin kelvinlik olanı, sonra bir 5000 kelvin daha.

Benim mükemmelim bu olur ama doğru olur mu ondan emin değilim:))
Grolüx bitki gelişimi açısından spekturumu en iyi olan, 5000 kelvinler ardından gelir sonra ise 9 binlik . O yüzden ön kısma 5 kelvin ve geolüx koymak oranın kuvvetini arttırır diye tahmin ediyorum.

Bu kombinasyonda kabataslak hesapla ışık renginiz de 8500 kelvine denk düşer ki bu da takashi amano nun kullandığı ışık rengi oluyor. Yani yeşil bitkiler için en iyi görsel değer.

1. Sarı paket olan :).   ( 4000-5000 kelvinlik)
2. Pembe paket olan.    Gro lux yerine geçen
3. Mavi paket olan.       90000-10000 kelvinlik
4. Sarı paket olan

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Blueman4560Çevrim Dışı

Kayıt: 14/11/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 300
Blueman4560Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ağustos 2014 09:29
Bende bu aydınlatma konusunda hala %100 emin değilim, ne zaman olacağım onu da bilemiyorum :)

İkili armatürde önde JBL Color arkada JBL tropic ile başarılı ilerlerken bugün sabah baktım ki camlarda ve büyük yaprakları bitkilerimin yapraklarında yoğun ışıktan veya dengesiz ışıktan oluştuğunu düşündüğüm henüz kısa olarak gördüğüm ipliksi bir yosun oluşmaya başlamış. Bende öndeki JBL color u çıkardım yerine elimdeki Sylvania grolux ü taktım. Böylece armatürde arkada JBL Tropic önde ise Slyvania Grolux olmuş oldu. Bakalım sonuç şimdi böyle nasıl olacak.

Şu ideal aydınlatma ikilisini bir türlü tutturamadım, bakalım inşallah bu sefer tutturmuşumdur diye düşünüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

berkesimÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/03/2013
İl: Ankara
Mesaj: 700
berkesimÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Ağustos 2014 09:47
İdeal diye bişey yok aslında. Bitkiden bitkiye değişir. Serhat beyler test alanlarında önce kırmızı tonda ışık verip bitkileri çiçek açtırıyorlar, arkasından mavi tonda verip meyve geliştiriyorlar :))
Her ton ışık lazım. Takashinin 8500 kelvinlik değeri ise uzun bir araştırma sonucu oluşturulmuş güzel bir değer. Hem görsel olarak hem de her tür rengi içerecek bir kombinasyon yaparak buna erişiyorsunuz.
Akvaryumunuzda yosun oluşmasının sebebi aydınlatmanızın fazlaca iyi olmasından kaynaklanıyor bence. Jbl in orjinal aydınlatmaları her ne kadar yosun oluşumunu destekleyen ışık tayfının ilgili noktalarını sıfırladığını idda etsede, bu noktalar normal bitki gelişimi için de gerekli olan kısımlardır.

Hiç farkettiniz mi bilmiyorum yurt dışındaki tanklar bizim litremizde 4 lü değil 2 li aydınlatma tercih ediyorlar. Biz alışmışız dandik flolara o yüzden sürekli 4 lü önerip kuvveti arttırıyoruz. Adamlarsa 2 li kullanıyor ama en kaliteli floları takıyorlar.
60x40x40 lık tanklarda cuba yetiştiriyorlar 2 aydınlatma ile. 4 lü kullananlar ise aydınlatmayı tanktan 30-40 cm uzağa yerleştiriyor.

Yıllar önce yazılmış bilgili arkadaşlar daha o zaman piyasada bu flolar yokken de benim bahsettiğim değeri ortalama olarak yakalayacak kombinasyonları yapmışlar.
Bakınız 2 numaralı kombşnasyon ve 4 numaralı kombinasyonun 2. Önerisi. 4 numarada 2 şık var biri kırmızı baskın diğeri mavi baskın. Yeşil bitki yoğun olanlar 2. 4 lüyü, kırmızı bitki yoğun olanlar ilk 4 lüyü tercih ederse hem görsel olarak hem değer olarak daha uygun bir kombinaysona sahip olurlar.

http://www.akvaryum.com/forum/bitki_akvaryumunda_basarihi-tech_k162934.aspberkesim2014-08-30 09:55:46

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Blueman4560Çevrim Dışı

Kayıt: 14/11/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 300
Blueman4560Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ağustos 2014 12:02
Aynen çok doğru bir görüş ifade ettiniz. Bu seferde ışık fazlasından daha doğrusu kaliteli oluşundan dolayı yosun problemi oluştu. Benim akvaryumum zaten net 50 litre civarı, aydınlatmada 48w olunca litre başı 1w gibi kaliteli de floresanlar olunca çok iyi bir aydınlatma oldu ve fazla geldi anladığım kadarı ile.

Dediğiniz gibi youtube da iazlediğimiz videolarda da adamlar hiçbir zaman litre başı 1w uygulamamışlar daha az aydınlatmalar ve daha yukarıdan aydınlatmalar ile zeminde cuba yetiştiriyorlar ama tabiki sizin de dediğiniz gibi florasanları çok kaliteli.

Şimdilik ikili kombinasyonda arkada JBL Tropic, önde Slyvania Grolux var. Elimde hiç kullanılmamış birer adet Giesemann Powerchrome 24 W Aquaflora T5 ve Giesemann Powerchrome 24 W Midday T5 floresanlar da var. Acaba bunları kullansam nasıl olur diye de düşünüyorum. JBL tropic ve color ikili kombinasyonunda yaşadığım sıkıntıyı bunda da yaşar mıyım acaba? Yeniden Slyvania aquastar, grolux ikilisine mi döneyim. Kafam karıştı valla :)Blueman45602014-08-30 12:03:03

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

berkesimÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/03/2013
İl: Ankara
Mesaj: 700
berkesimÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Ağustos 2014 12:38
Kafanızı karıştırmayın. Düz philips lambalar bile bitki yetiştirmeye müsait. Kaliteli lamba kullanmaya devam edin ve sırasıyla hepsini kullanın. O elinizdekiler size en az 2-3 yıl yeter.
Bende akvaryumu kurarken yaz başında aldığım 4 lü set var. 3 sylvania 1 philips. Gayet güzel gidiyorlar.
Senede bir akvaryum tasarlayan insanlar olduğumuz düşünülürse, tasarım değişiminde flo setinizi de değiştirin olsun bitsin. Tak çıkar oynadıkça insan neyi yanlış yaptığını bile anlamıyor.
Eski imalat flo almamaya 2014 ürünü almaya gayret edin. Bizden önceki arkadaşlar uygun kombinasyonları yazmışlar. Amerikayı yeniden keşfetmeye gerek yok. Onların bilgilerinden faydalanın. 8500 kelvin gibi bir ortalamayı tutturmaya çalışın. Benim kriterlerim bunlar.

Not: öyle zırt bırt da ampul değiştirmenin çok bir anlamı yok. O kadar da profesyönel olmak istemem doğrusu:)) sonuçta flonun tanesi 50 tl veya üstü ( giseman ve jbl için) 50 tl. Bu memleketde bu paraya adam öldürecek insanlar var. Her ne kadar kafamı bu işe yormayı seviyorsam da, işin bilimsel kısmı ilgimi çekiyor olsa da, arada insan ben ne yapıyorum demeli :))

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

conqueror44Çevrim Dışı

Kayıt: 21/12/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 200
conqueror44Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ağustos 2014 00:25
   Berk Bey öncelikle mesajlarınızı telefondan okuyorum  ve ancak gece bilgisayar başına geçince cevaplayabiliyorum.Bu sebepten kusuruma bakmayın:)
   Verdiğiniz bilgiler çok aydınlatıcı oldu benim için.Bilgiler çok teknik ve detaylı.Doğru kişiden yardım istemişim:)Kendi adıma yardımınız için çok teşekkür ederim.Bu bilgiler ışığında elimdeki lambaları da kullanarak önden arkaya jbl sarı,jbl pembe,aquastar,grolux şeklinde kurulumu yapacağım.Elimdeki flolar ile1-2 yıl idare edip sonrasında sadece giesmanndan oluşan kurulum yapacağım.Fiyat olarak da jbl-sylavania arasında olacağından avantajlı olacak.
   Bütün bitkilerin gelişimi şu an için çok iyi gidiyor.Zeminde ki cübalar hariç.Bu değişimden sonrada cübalar gelişmezse artık daha yapacağım bir şey kalmıyor:)Co2 çok iyi çözülüyor.İsta co2 testi sarı gösteriyor.Ph 7 nin altında.Gübrede düzenli veriyorum.Aklıma başka bir şeyde gelmiyor artık.Cüba konusunda başarılı olmuş tecrübeli arkadaşlarında tavsiyelerini bekliyorum.Bilgilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.
  Volkan Bey tekrar yosun sorunu yaşadığınıza üzüldüm.İzin dönüşü bende de fissidenslerin arasında çok sık şekilde yeşil saç şeklinde uzanan yosun problemiyle karşılaşmıştım.Çok yoğundu ve sıkıntı verecek gibi gözüküyordu.Gübrelemeyi kestim ve bir hafta hergün %40 su değişimiyle kurtuldum gibi.Tek tük var ama ölmüş gibi duruyorlar.Umarım en kısa zamanda kurtulursunuz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CEM KIRCALIÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
[B]9637,3[/B]
Kayıt: 07/08/2011
İl: Ankara
Mesaj: 729
CEM KIRCALIÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 31 Ağustos 2014 10:01
Fatih Bey izninizle cuba hakkında bir kaç öneride bulunmak istiyorum.

Öncelikle aydınlatma konusu bu güne kadar jbl-slvynia-sera diğer markalar ve en sonunda da geçen sene giessmann kullandım.

Işık konusunda giessman kalitesini gördükten sonra başka bir marka tercih etmiyorum artık.Sebeplerine gelecek olur isem, giessman dan önce jbl kullanıyordum evet jbl de kaliteli fakat son 1 yıldr fiyatları oldukça yükseldi.24 watt giessman 40-45 TL arası jbl ise daha yüksek ve inanın bana göre giessmanın üzerine lamba yok eheim markaları test etmedim henüz düşünmüyorum da.

Kısacası cuba tankım için her zaman ışık kombinasyonum aquaflora ve midday.
Ben kurulum sırasında tüm cubaları dikiyorum.Ve mümkün olduğunca fazla miktarda cuba kullanıyorum.Kurulum aşamasında oluşacak fazla nitrat organik atıklar vb için nitrat emen bitkiler dikiyorum, saksı ile bulabilir isem direk saksısıyla atıyorum akvaryuma ya da nitrat fosfat tutucu maddeler atıyorum ve 15 gün potasyum harici gübre vermiyorum.Kesintisiz 5-6 saat ışıklandırma ile başlıyorum, düzenli su değişimi yapıyorum ve en önemlisi tabanı bir daha ellemiyorum.Son tankım da da gözlemlediğim cubaların adaptasyon dönemlerinin gerçekten diğer bitkilere göre daha uzun sürmesi özellikle parvulaya göre  hemen hemen her tankım da aynı yöntemler ile cuba kurulumdan yaklaşık  40 gün sonra yapraklarını tamamen döküyor, hatta kararmalar,sararmalar başlıyor bu dönemde extra bir şey yapmıyorum düzenli olarak su ölçümü ve ihtiyaca göre gübre veriyorum. Kurulumun 2.ayı tamamlandığın da  ise her şey yoluna girmiş, cubalar iyice yayılmaya başlıyorlar.Bazen çok kararma varsa kararan yerleri yosun tutmaması adına buduyorum. Bu seneki tankım da olan cubaların %70 i kendi üretimim olan cubalar. Bir kısmı emers bir kısmı da  submers idi çok şükür şu an her şey yolunda kısacası cuba da başarılı olmanın sırrı bence ilk kurulumda çok önemli buna göre ,

-Kurulumda cubanın sağlıklı olması
-Tabana cuba ekimi yapıldıktan sonra bir daha ellenmemesi 
-Düzenli gübreleme,co2 ve su değişimi (Tankın stabil olması,yeni denemeler yapılmaması)
-İlk kurulumda kökler henüz gelişmediği için en az 1 ay salyangoz ve dip balıkları koyulmaması bunun yerine oto,sae gibi balıkların yosunla mücadele için eklenmesi
-Aydınlatmanın kesinlikle bana göre şehir efsanesi olan 4+3+4 gibi timer yardımı ile kullanılmaması ve ilk günden itibaren kesintisiz olarak verilip birer hafta ara ile bitkileri gözlemleyerek birer saat arttırmak ve tank iyice oturduktan sonra maximum 10 saat kesintisiz ışık vermek.
-Tank içerisin de bir akıntı oluşturmak. Dış filtre bu işlem için yetersiz kalıyor ise küçük bir iç filtrenin kafası ile bu işlem gerçekleştirilebilir.Akıntı özellikle mavi-yeşil alg de çok etkili bir savunma sağlayacaktır.Ayrıca, gübre ve co2 eşit miktarda tanka dağılacaktır.

Yukarı da yazdığım yöntemler kendi akvaryumlarıma  uyguladığım yöntemlerdir.Kesinlikle doğru olduğunu iddaa etmiyorum, sadece ben bu yöntemleri uyguluyorum.Umarım yardımcı olabilmişimdir.
CEM KIRCALI2014-08-31 10:10:11

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

berkesimÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/03/2013
İl: Ankara
Mesaj: 700
berkesimÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Ağustos 2014 10:15
Cem beyin bu konudaki tecrübesi eşsiz. Belkide en çok cuba tankı gördüğüm kişi ( ben forumu takip etmeye başladığımdan beri )
Cuba ve parvula arasındaki farkdan cubanın gelişimini tahmin edebiliriz.
Cem bey son tankını kurduğunda ben parvula tankına hazırlık yapıyordum. Parvula tankı finalize oldu, cubalar daha henüz yeni etrafı sarmış vaziyette. Özetle yavaş büyüdükleri için, ışığa direk maruz kalan anubias bitkisi gibi çok çabuk yosun tutabilirler. Heleki mavi-yeşil algler hepimizin başının belası iken. Bence özellikle akıntı konusu çok dikkate alınmalı.
Hepsi tecrübeden gelen bu değerli önerilerden çok faydalandım. Teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CEM KIRCALIÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
[B]9637,3[/B]
Kayıt: 07/08/2011
İl: Ankara
Mesaj: 729
CEM KIRCALIÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 31 Ağustos 2014 10:32
Berk Bey,

Göstermiş olduğunuz ilgi ve  değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.Taban bitkileri bu hobi de benim takıntı haline getirdiğim bir konu olmuştur.Tank içerisinde sağdan sola savrulan bitki sevmiyorum. Cuba ise resmen aşığım özellikle tank oturduktan sonra ara ara filtreyi kapatıp fotosentezlerini izlemek muhteşem bir keyif veriyor hobiye ilk başladığım yıllarda cuba tanklarım da başarısız oluyordum şu anda dillerinden biraz da olsa anladığımı düşünüyorum.Yakın zamanda blog sitemde mavi-yeşil alg ile ilgili bir makale yazmayı düşünüyorum bakalım hayırlısı. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Blueman4560Çevrim Dışı

Kayıt: 14/11/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 300
Blueman4560Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ağustos 2014 22:54
Cem Bey ve Berk Bey sizlere teşekkür ederiz. Sizlerin tecrübe ve bilgi paylaşımlarınız ile eksiklerimizi , hatalarımızı görebiliyoruz ve daha az sorun yaşamamıza olanak sağlayan ve bu hobiyi daha keyifli hale getiren bilgiler ediniyoruz.

Camlarda oluşan ışık kaynaklı yosunları temizledim ve budama ile bitkilerdekinlerden de kurtuldum çok şükür.

3 gündür giessmann aquaflora ve midday kullanmaya başladım. Şu anda gayet menunum. Yosun problemi tekrarlamadı. Şu an gayet memnunum, gelişmeleri paylaşacağım. JBL floresan da aldığım için olan benim ekstra yaptığım harcamalar ile bütçeye oldu :) sağlık olsun

Tabanda ilk kurulumda ektiğim ve son derece başarılı glosso tecrübem oldu sonrasında glosso ları söküp, cuba denemiştim ancak cuba olayını başarısızlıkla sonuçlandırmıştım ne yazık ki. Gerçi sıfır tabana dikmemiştim, dikiminde de çok zorlanmıştım. Saksıdan çıkardıktan sonra kökleri stonewool dan ayırmayı da başarılı bir şekilde yapamamıştım, zannediyorum bunun da çok etkisi oldu. Üstüne bir de saç sakal yosunu yaşayınca cuba girişimim başarısız olmuştu.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CEM KIRCALIÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
[B]9637,3[/B]
Kayıt: 07/08/2011
İl: Ankara
Mesaj: 729
CEM KIRCALIÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 01 Eylül 2014 00:20
[QUOTE=Blueman4560]Cem Bey ve Berk Bey sizlere teşekkür ederiz. Sizlerin tecrübe ve bilgi paylaşımlarınız ile eksiklerimizi , hatalarımızı görebiliyoruz ve daha az sorun yaşamamıza olanak sağlayan ve bu hobiyi daha keyifli hale getiren bilgiler ediniyoruz.

Camlarda oluşan ışık kaynaklı yosunları temizledim ve budama ile bitkilerdekinlerden de kurtuldum çok şükür.

3 gündür giessmann aquaflora ve midday kullanmaya başladım. Şu anda gayet menunum. Yosun problemi tekrarlamadı. Şu an gayet memnunum, gelişmeleri paylaşacağım. JBL floresan da aldığım için olan benim ekstra yaptığım harcamalar ile bütçeye oldu :) sağlık olsun

Tabanda ilk kurulumda ektiğim ve son derece başarılı glosso tecrübem oldu sonrasında glosso ları söküp, cuba denemiştim ancak cuba olayını başarısızlıkla sonuçlandırmıştım ne yazık ki. Gerçi sıfır tabana dikmemiştim, dikiminde de çok zorlanmıştım. Saksıdan çıkardıktan sonra kökleri stonewool dan ayırmayı da başarılı bir şekilde yapamamıştım, zannediyorum bunun da çok etkisi oldu. Üstüne bir de saç sakal yosunu yaşayınca cuba girişimim başarısız olmuştu.

[/QUOTE]

Volkan Bey stonewool (muhtemelen tropica marka ) özellike cubaları bu şekilde tropica dan aldığınız zaman taş yününü bitkiden ayırmanıza gerek yok taş yünü alttan biraz kesin sonrasında ise direk akvaryuma ekin bu sayede köklerde travma minimum olacaktır.Bir çok kez uyguladığım ve son derece güvenli bir yöntemdir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir