Hobiye Giriş Hakkında


İnci KefaliÇevrim Dışı

Kayıt: 08/12/2024
İl: Ankara
Mesaj: 563
İnci KefaliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: Dün 11:50
[QUOTE=raappopis]Dun kumu bosalttim, ic motoru cikarttim. Doldurup sadece 15 damla su duzenleyici attim, bugun bakteri attim. doplin spd16 pipo filtre ve dismotor (sobo veya saba da olabilir markasi 2000 lik) aldim, urunlerin hepsi sera ve tetra marka. isitici (sera) dahil, digital yapiskanli derecede var.

Cumartesiye kadar suyu dinlendirip, cumartesi 10 japon, 1 vatoz ve 1 çopcu koyacagim. Dekor isik vs yok, sade olacak. Akvaryum 50x35x25 olculerde.[/QUOTE]

Yardımcı olmak için istediğimiz bilgileri sağlamazsanız yardımcı olamayız. Kurulumunuz da bu canlılara uygun değil. İşkenceden uzaklaşırsınız diye umut ediyorum.

Beğenenler: [T]263868,raappopis[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MasterChiefHakanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/06/2021
İl: Ankara
Mesaj: 4139
MasterChiefHakanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: Dün 11:56
Merhaba, akvaryum hobicileri arasına hoş geldiniz. Başlangıçta yanlışlar yaparak kötü tecrübe edinmek istemiyorsanız, verilen tavsiyeleri dikkate alın, her yazılanı araştırın, aralarında doğru bilinen yanlışlar olabilir. Doğrusunu kurumsal kaynaklardan öğrenin. Akvaryum.com bu konuda derin bir deryadır, aradığınız hemen her bilgiye hatta daha fazlasına buradan ulaşabilirsiniz. Sitenin menülerini keşfedin, ansiklopedi ve rehber kısımlarına göz atın. Beslemek istediğiniz balığın özelliklerini internetten araştırın. Örneğin "japon balığı özellikleri" yazarak bakın. Ben aşağıya linkler bırakacağım. Eğer bilnçli bir hobidaş olmak istiyorsanız balık alımını olabildiğince geciktirin, bu süreçte araştırma ile bilgi birikiminizi artırın.

Akvaryumunuzun hacmi, başlangıç seviyesi için yeterli fakat bahsettiğiniz balıklar akvaryumunuzla uyumsuz. Şöyle ki: [B]Japon balığı beslemek isterseniz, akvaryum hacminize uygun olması açısından sadece 1 adet japon balığı almalısınız[/B], akvaryumunuz için 2 adet japon balığı fazla olur. Yaşar mı? Yaşarlar fakat ne kadar yaşar ve ne kadar büyür? 25 yıl ömrü olan ve 35 santimetreye kadar büyüyebilen bir japon balığını birkaç yıl yaşatmış olmak veya 10-15 santimetre boyuta kadar büyütebilmek başarı değildir ki balık kayıpları genellikle ilk yılda daha fazla oluyor maalesef. Buradaki tavsiyeler yıllar boyunca yapılan araştırmalara ve deneyimlere dayanıyor.
Vatoz balığı iki türlüdür (cüce ve normal boyutta olanlar). Vatoz balıklarının besin bulamadıklarında japon balıklarına yapışarak onları rahatsız ettikleri eskiden açılan konularda yazılmıştı. Normal vatoz yani leopar vatoz ise sizinki gibi küçük hacimli akvaryumlarda asla beslenmemelidir. Bilgi amaçlı şunu da belirtmeliyim ki vatoz ile çöpçü besin temininde rakiplerdir, aynı akvaryumda önermiyorum. Ayrıca çöpçüler sürü balıklarıdır, en az 6 adetten oluşan sürü hâlinde bakılmalıdır.
Japon balıkları için canlı bitki şart değildir. Plastik bitki ve renkli (boyanmış) çakıl taşları hiçbir akvaryuma önerilmez çünkü zamanla suya salınım yapıp balıkların ölümüne neden olabilirler. Kum japon için iyidir, akvaryumu güzelleştirir. Akvaryum zemininde, Japon balıklarının ağızlarına alıp tükürebilecekleri büyüklükte (1 mm) taneleri olan siliz kum kullanabilirsiniz. Filtre tüm akvaryumların olmazsa olmazıdır ve 24 saat aralıksız çalışmalıdır. Sadece temizlik için kapatılır. Kendinden motorlu pipo filtreler biyolojik filtrasyon yapar (faydalı bakterileri kolonileştirir) fakat fiziksel filtrasyonda çoğunlukla başarısızdırlar. Son olarak su değişimlerini de düzenli yapmalısınız. Su değişimlerinin ve filtre süngerini doğrudan çeşme suyu ile yapayın, nasıl yapılacağını da araştırın. Ayrıntılar çok önemli. Çeşme suyunu en az birkaç gün ağzı açık bir kapta beklettikten (sudaki klor uçtuktan) sonra kullanmalısınız.

Acele etmeden, beslemeyi düşündüğünüz her canlının özelliklerini araştırın. Ne tür yem vereceğinizi (bitkisel mi, hayvansal mı), su sıcaklığının kaç derece olması gerektiğini (japon balıkları serin suları sever, 25 dereceden daha serin suları sevdikleri için japon akvaryumunda ısıtıcıdan çok ısı ölçer yani derece önemli, 25 dereceden daha yüksek sıcaklıkta olmamalı akvaryum suyu) ve diğer ayrıntılar (ph, başka balıklarla ilgili uyumlu türler....) araştırmanız gerekenler.

[K]Okumanızı tavsiye ettiğim sayfalara dair linkler:[/K]

[U]Link 1[/U]
[URL]https://www.akvaryum.com/carassius_auratus_(japon_baligi)_tatlisur_7_70.asp[/URL]

[U]Link 2[/U]
[URL]https://www.akvaryum.com/Forum/japon_baligi_akvaryum_hacmi_k964715.asp#![/URL]

[U]Link 3[/U]
[URL]https://www.akvaryum.com/yeni_tank_sendromu_ve_azot_dongusu_makaler_21_5823.asp[/URL]

[U]Link 4[/U]
[URL]https://www.akvaryum.com/balik_uyum_tablosu_makaler_21_1011.asp[/URL]

Yeni açılan bir başka konunun linkini de paylaşıyorum, konuyu açanın hatalarını ve ona verilen tavsiyeleri görmeniz için faydalı olur kanaatindeyim:
[URL]https://www.akvaryum.com/Forum/merhaba_baliklarim_olmeye_basladi_k1010707_sn1.asp[/URL][EDIT]MasterChiefHakan,2025-07-25 15:16:43[/EDIT]

Beğenenler: [T]203055,mutlubaba[/T]
Teşekkür Edenler: [T]263868,raappopis[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

raappopisÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 22/07/2025
İl: KKTC
Mesaj: 6
raappopisÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 14 Saat 26 Dakika önce
[QUOTE=KaanE]Size hem bekleme süresi hakkında hem de türler hakkında bilgi verilmiş. Ama sizin dinlediğiniz yok. Madem buradaki üyelerin dediklerini dikkate almayacaksınız o zaman hiç soru sormasanız daha iyi olmaz mı?

[/QUOTE]

Kardes sordum, her gelen cevaba bakiyorum zaten. Bilsem sormam. Ya begendim ya tesekkur edip arastirmaya devam ettim. Sen ne is onu anlamadim. Aksam aksam

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir