evde canlı su piresi üretimi
Gönderim Zamanı: 28 Nisan 2007 02:03
Neon'ları azdırmak için bende 20-30 litrelik küçük bir tank alıp biraz üreteyim en iyisi :D Ama hatunun görmemesi lazım, en iyisi kapalı bir yere koyup daylight ışıklandırma yapmak sanırım.
En kolay ve zahmetsiz üretilen canlı yem, daha ne olsun ;)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2007 02:39
Üretmek için su piresi arayıp bulamıyordum fakat buradan tekrar teşekkür ediyorum ki, Fevzi bey sayesinde (ki ne kadar mesafeden vaktini ve emeğini harcayıp gönderdi) su pirelerine kavuştum. Evde zaten onlar için 20 litrelik bir akvaryum ayırmıştım. Suya ekledim, mayalarını verdim ve o ne? ertesi güne çoğalmışlardı :D
Su pirelerinin olduğu akvaryumun bir köşesine karbon hava taşı (bildiğimiz kum havataşının kumu gani kullanılmışı) ısıtıcıyı yerleştirdim, sonrasında ısıtıcımın termostatının ayarsız olduğunu gördüm çünkü ben 28 derece ayarlamıştım ama su 40 derece olmuştu. bende uğraşmak yerine ısıtıcının fişini çektim. fakat pireleri eklemek için ısıyı düşürmem gerekiyordu ve suyu azaltıp ozmozdan su alıp ısıyı düşürdüm. Fakat ozmoz suyunun içeriği zayıf olacağından bitkilerimde kullandığım bir miktar sıvı gübre ilavesi yaptım. (nede olsa hijyenik gübre ve amaç sadece sudaki mineral değerlerini zenginleştirmek) Su, şu anda 25 derecede, ışık daimi açık fakat hava vermeye başladığımda pireler havanın oluşturduğu akıntıya karşı koyamayıp serseri mayın gibi savruluyorlar. Bende havanın ayarını oldukça kıstım. Hatta geceleri hava vermeyi kesmeyi düşünüyorum.
Henüz 2 günlük pire tecrübem olmasına karşın deneme amaçlı bir miktar pireyi bir pet şişeye koyup camın dış kesimine koydum. Eğer gecenin soğuğunu çıkarabilirlerse yarın tüm gün güneş altında olacaklar ve eminim ki suları oldukça ısınacak. 2 günlük gözlem sonunda anlayabildiğim kadarıyla: suyun sıcaklığının artması pirelerin metabolizmasını hızlandırıyor ve üreme/büyüme süresi kısalıyor, ışığın devamlı açık kalması da pirelerin üreme/büyüme sürecinde etkili. Yani ışık devamlı açık kalmasa ve suyun ısısı yükseltilmese de pireler üremeye devam edecekler fakat üreme ve büyüme hızı yavaşlıyacak. Pet şişe içindeki pireler geceyi ve gündüzü atlatıp ta ürerlerse eğer, akşam işten geldiğimde muhtemelen su sıcaklığının en tepe noktasına ulaşılmış olacak ve ölçüm yapıp pirelerin ne dereceye kadar dayanabildiklerini görmüş olacağım.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2007 20:29
Evet, Akşam oldu eve geldim ve pet şişenin içinde dışarı bıraktığım pire'lere baktım. Hepsi tabiri caizse cortlağı çekmişlerdi. Tabi pet şişeye dokunduğumda bariz olarak haşlandıklarını anladım çünk su en az 50 derece civarındaydı.
Demekki güneşin altına bırakmak pekte iyi olmayabiliyor :D
Daha sonra sadece evin içinde pet şişe içinde neler olabileceğine bakacağım :D
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2007 22:59
Peki su piresi 24 saat ışık istiyormu yoksa gündüzleri güneşte kalsa yeterli olurmu?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2007 23:02
Bide bunlar bu mavi su damacanalarında üretilebilirlermi?
Ayrıca bu tüpler antibakteriyelö olarak üretiliyorlar mikropta ğremez hem?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 19 Mayıs 2007 13:04
Yaz geldiği için güneş olan bir bölgede çok rahatlıkla ürerler benim sizlere bahsetiğim üretim kış şartlarında evde üretim şartlarını nasıl sağlamamız gerektiği idi.Şu anda balkonda güneş ışığında minik bir akvaryumda duruyor ve güneş ışığı altında inanılmaz hızlı büyüyorlar.Mavi damacanalardada rahatlıkla ürerler yeterki güneş alan bir yerde dursunlar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Haziran 2007 17:37
Su piresinin en cok sevdigi şey muz kabugu. Sizlere tavsiye ederim denemeye değer. Saygılar.Özen Gözcü 2009-05-18 17:48:02
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Temmuz 2007 11:06
[QUOTE=mavimercan]herkeze mrb arkadaşlar su piresinin en cok sevdigi şey muz kabugu sizlere tavsiye ederim denemeye deyer saygılar[/QUOTE]
Muz kabuğunu denedinizmi yoksa duyummu aldınız?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 31 Ekim 2007 13:39
Forumda "bir gecede aşırı ürediler" türünde abartılı ifadeler yer alıyor ne yazıkki. Bunlar bakteri değilki bir günde aşırı üresinler. Bir su piresinin ortalama gebelik süresi zaten 7 gün.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 23 Kasım 2007 23:52
Arkadaşlar bundan 3 sene önce Batur Ustabaşıoğlu'nun babası rahmetli Birol amcanın hediyesi su pirelerinden çokça üretmiştim.
Konuyla ilgili satırbaşları şöyle ;
1- Doğada gölcük ve derelerden toplayacağınız su pirelerini üretmeniz çok çok zor çünkü yapay şartlara uyumları zor. Ve planktonla besleniyorlar sıcağa dayanıkllı değiller ölüyorlar.
2- Kültür olarak (akvaryumcularda satılan canlı yem su pireleri de olur.) temin ettiğiniz su pirelerini evde 10-15 lt lik bir plastik kovaya koyun.
en az 2 gün dinlenmiş havalandırılmış ve kesinlikle klorsuz suyu kovaya doldurun. Dikkat klorlu şebeke suyu pireleri öldürür.
Dinlenmiş su yerine akvaryumunuzdan çekeceğiniz dip suyunu da kullanabilirsiniz. Ancak su kesinlikle ilaçlı (metilen mavisi, bakır sülfat, antibiyotik v.b) olmamalı. Pireler kimyasallara çok duyarlı.
3- Basit bir hava motoru ve hava taşını da kovaya salladınız mı tamamdır
Orta derece bir havalandırma yetecektir. Yani pireler için akvaryum kurmanıza gerek yok.
4- Işıklandırma ve filtreleme de gereksiz. Isı 20-26 c derede arası ise problem yok ısıtıcı takmayın. Ancak özellikle kışın oda ısınız 20 derecenin altına inerse üreme hızları düşer hatta tamamen durur.
5- Beslenmeleri için 48 saat arayla 1 tatlı kaşığı kuru bira mayası (pakmaya) attıktan birkaç saat sonra su boz bulanık olur. 36- 48 saat sonra su berraklaştığında mayanın tükendiğini anlarsınız ve yeniden maya eklemeniz gerekir. At , ördek ve maymun ;) gübresine kesinlikle gerek yoktur. Eğer bahçede tarlada ve toprakta ticari üretim yapıyorsanız tabii ki at gübresi pakmayadan ucuza gelir.
Ama bir veteriner hekim olarak derim ki evinize at gübresi sokmayın kokar ;)
Su pirelerinin temizliğine gelince bu hayvanlar doğada tertemiz sularda yaşarlar ve beslenme döngülerinde parazit ve enfeksiyonlara arakonaklık etmezler. Yani korkmanıza gerek yok. Hepatit B içeren canlı yem tubifextir.
Hani hemen hepimizin akvaryumcudan alıp balıklarımıza verdiğimiz ince kırmızı renkli kurtcuk lar.
Tubifexler sadece kanalizasyonların nehirlere karıştığı bölümlerde ve doğada çürümenin yoğun olduğu balçıkların içinde yaşarlar. Her türlü patojen mikroorganizmayı barındırır ve akvaryuma koyduğunuzda barsaklarındaki tüm pisliği akvaryumunuza boşaltırlar.
Böyle bir suya elinizi sokmak ve o çok sevdiğiniz balıklara bu yaratıkları yedirmek istemezsiniz sanırım.
6- ÜREMELERİ : Hemen üremeye başlarlar. Şeffaf yapılarından dolayı iri dişilerin karnındaki yumurtaları rahatlıkla görebilirsiniz. bir hafta içerisinde koloninizdeki birey sayısı 100 katına çıkacaktır. ilk doğan yavru pireler siyaha yakın koyu renk oluyorlar büyüdükçe renkleri şeffaflaşır.
Dikkat etmeniz gereken nokta; kültürünüz 15- 20 günün sonunda eskiyecektir. Plastik kovanın dibinde bir tortu birikintisi oluşur (tortuyu ömrünü tamamlayan pirelerin kalıntıları ve dışkıları oluşturur.) bu kirlilikten kurtulmak için havalandırmayı durdurun 10 dk bekledikten sonra suyu karıştırmadan bir balık kepçesi yardımıyla kültürünüzden bir miktar pireyi alarak ayrı bir kaba 1 lt kadar kendi suyuyla beraber koyun.Plastik kovayı yıkayarak tekrar dinlenmiş suyla doldurun ve kültürünüzü ekleyin.
Ben discuslarımı beslerken bu yöntemi kullanmıştım. Eczanelerde bemiks ampul adıyla satılan vitamin ilacından alarak haftada birkaç damla pirelerin suyuna damlatırsanız bu pireleri yiyen balıklarınızın vitamin ihtiyacını da karşılamış olursunuz.
SAĞLIKLI BALIKLAR.
LÜTFEN TUBİFEXDEN UZAK DURUN.
Kendi sağlığınız ve çocuklarınızın sağlığı için.
Saygılar Selamlar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 29 Kasım 2007 02:17
[QUOTE=sipisa]Bişe sorcam.. Tamam iyi güzelde siz bu pireleri üretip ne yapıyorsunuz....
[/QUOTE]
[/QUOTE]
Beslediğiniz balıklarınıza canlı yem olarak veriyorsunuz..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2007 22:08
Deniz balıkları besleyenlerin özellikle yem kabul etmeyen türler için müthiş bir keşif.
Tebrikler.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 08 Ocak 2008 17:26
At güpresi toprak gibi şeyler okudum arkadaşlar evet o şartlar altında pire güzel ürer ama balıklarınıza verdiğiniz anda paraziti kapmış olur kesinlikle gübreli ortamda beslenen pireleri balıklarınıza vermeyiniz.Bunun yerine ekmek mayası kullanabilirsiniz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir