Diskusa Başlarken Mutlaka Bilmeniz Gerekenler


tolgakırcalıÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/03/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 392
tolgakırcalıÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2013 17:59
::::::Mert bey şöyle yazmış:::::
(((Ne yazık ki yazdığım konulara gelen tepkiler, bana karşı durmak, yanlışlığımı ortaya koymak için oldu. Bir kısım yazar, diskusa başlamak isteyenlerin kafasının karışacağını sebep göstererek, yazılanların yanlış olduğunu ileri sürdüler. )))
 
Mert bey neden böyle düşünüyorsunuz sizinle bir tanışıklığımız varmı bir husumetimiz varmı tabiiki yok.Ancak tekrar söylüyorum yazınız başta ph ve asit ile ilgili konular olmak üzere yanlışlarla dolu..Yeni başlayan yada belli bir seviyede olan insanlar bu yazıyı okursa yanlış yönlenecek ve kayıplar yaşanacak.Ph 6nın altında nitrifikasyon bakterileri ölmeye başlar tavsiye ettiğiniz 4,5 phta ise hiçbiri yaşamaz.Nitrojen döngüsü olmayan akvaryumda 2,5 litre su değişimiyle balık yaşatamazsınız......
Bu balıklar artık amazonda yaşıyan balıklar değil malezyadan singapurdan çiftliklerden gelen balıklar ve her akşam 1-2 üreticiyle konuşuyorum fikir danışıyorum ki biri şu an anaçlıklarımı aldığım bir grand şampiyonlukları olan bir üretici dün baktım faceden 370 mesaj yazmışım  birçoğu çiftlik sahibi yada şampiyon ev üreticileri singapurun suyu şu an 7ph..Sonra siz gelip araştırmadan etmeden işte benim karşımda durmak için yazıyorsunuz diyorsunuz ısrarla..Lütfen tartışalım edelim demişsiniz tamam şu ph konusunda bizede hak verin verdiğiniz değerler hatalıdır kabul edin......
 
Son birkez daha yazayım net anlaşılsın amacım sizin karşınızda durmak değil..Discus beslemeye çalışan zamanını ve parasını bu işe harcayan insanların ve bu arada kobaya dönen zavallı balıkların zarar görmemesi..Yoksa birisi ph 4,5 değil ph1-2 bile yazsa beni ölecek 1tek balık kadar ilgilendirmiyor yazdıkları.Maksat kimse balıklarını öldürmesin diye yazıyorum..
 
Ayrıca bende sizden ph 4,5ta büyüttüğünüz yavruların fotolarını hala bekliyorum.....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

diskusÇevrim Dışı

Kayıt: 12/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 107
diskusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2013 18:54
   
Tolga Bey, genelde mecbur kalmadıkça, kişisel mesaj yazmak istemiyorum. Ancak önemli soru olursa cevap veriyorum.
  
Siz diskus sevdalısı birisiniz, bunu biliyorum. Yazımda sizin ve sizin gibi üretim yapanların bir metodu olduğunu, bunların da tümünün doğru olduğunu, ifade ederek, siz ve sizin konumunuzdaki kişileri onure etmiştim. Yani daha ne yazayım, gönlünüzü serin tutunuz, işinizi çok iyi yapıyorsunuz.
 
2,5 lt su hazırlamayı yazımda anlattım. Bu 1 pet şişe eder. Siz istediğiniz kadar artırabilirsiniz.
   
Ph konusunda ise ben, yazacağımı yazdım. Oldukça da çok yazı geldi, konuşuldu.
 
Madem yazdıklarımı destekleyecek 1 tane yazı gelmedi, o zaman bildiğiniz gibi yapın.  Ben kimseyi zorlamıyorum. Zaten ustalar, yazının hatalarla dolu olduğunu ifade ettiler. Tolga Beyin  belirttiği gibi çeşme suyunda bakınız. Oldu mu?
 
Hatalarla dolu olan yazımın, neden bu kadar çok okunduğunu ve neden bu kadar ilgi çektiğini anlamadım. Aklıma Yunus Peygamberin hikayesi geldi. Bilenler vardır, bir kişi bile ona inanmamış.
 
Konu hakkında daha yazmayacağım. Herkese başarılar...
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fatihkarakaserÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 387
fatihkarakaserÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2013 23:14
Mert bey merhaba;

Öncelikle sorularımı yanıtladığınız için teşekkür ederim. Makale türünde bir yazı paylaşmışsınız, emeğinize sağlık. Ancak akvaryum hobisi bildiğiniz gibi içerisinde bir çok bilim dalını barındıran bir ilim deryası.Konunun başlığı 'Diskusa başlarken mutlaka bilmeniz gerekenler' gibi iddialı bir başlık olunca burada kesin bir dille anlattığınız herşeyi yeni okuyan ve yeni diskusa başlayan herkes mutlaka böyle yapılması gerek olarak algılayacaktır.Tecrübelerim neticesinde yazdığım dediğiniz bu bilgileri ya da tezleri kanıtlarla kuvvetlendirmeniz gerekir.Çünkü ilim ispat ister.Cevaben yazdığım yazının başında 'Hatalar silsilesi içerisinde olduğunu DÜŞÜNÜYORUM' dedim.Bunun tamamen benim düşüncem olduğunu belirttim..Nedenlerini de altta yazdıklarınıza cevaben üşenmeden tek tek açıklamaya çalıştım ki okuyan arkadaşlar iki karşı düşünceyi muhakeme ederek kendi doğrularını bulabilsinler istedim.Ancak bunu şahsınıza karşı bir tavırmış gibi algılamışsınız ki şahsınızı tanımıyorum böyle birşey mümkün değil.Sonuçta yazmış olduğunuz bilgiler açıkçası beni tatmin etmedi. Oksijenli sudan bahsetmişsiniz.Cevabınızda ki 500 litrelik bir akvaryuma hergün 2 damla oksijenli su damlatsam ne faydası olabilir hala anlamış değilim. Kaldıki kendinizde tahriş edici özelliği olduğunu belirtmişsiniz. Oksijenli su artemia açılımında kullanılır ki artemianın kabuğunu inceltip protein değerini maksimumda tutmak için.Diyelim ki bunu akvaryuma etkisi olacak ölçülerde damlatsak dahi mukoza sistemi gibi değişik bir yapısı bulunan Diskuslar üzerindeki etkisi ne olacak.Sadece çok faydalı diyerek geçiştirmişsiniz ancak kendi uygulamalarınızdan bahsetmemişsiniz. Bunu kullandıktan sonra balıklarınızın gelişiminde ne gibi etkiler gözlemlediniz bunları da bizlerle paylaşırsanız çok memnun olurum. Görsel verilerle de bunları desteklerseniz bizleri de tatmin edici bilgilere kavuşturmuş olursunuz.

İkinci konu sürekli bir sülfirik asit ve Ph olayı. Sülfirik asiti mutlaka bulundurun diye üstüne basarak belirtmişsiniz.Ölçüler vermişsiniz. Ph'ı mutlaka düşürün demişsiniz.Örneğin ben şimdi diskusu ilk defa besleyecek birisi olsam ve Tolga beyin 7-7.5 Ph su değerlerinde üretilmiş balıklarından alsam ve sonrasında bu sizin yazınızı okusam.Demek böyle olması gerekmiş desem ve sülfirik asit temin ederek Ph'ı 5'e çeksem sizce sonuç ne olur?

Neyse konuyu uzatmayacağım ancak bu konu kesinlikle yeni başlayacaklara uygun değil diye düşünüyorum. Yeni başlayacaklara tek tavsiyem diskus için en ideal su değerleri diskusları aldıkları yerdeki su değerleridir.Balıkları aldıkları yerden su değerleri hakkında bilgi temin etmeleri ve o değerlere yakın tutmaları yeterlidir.

Son olarak Atilla hocanın kitaplarını tavsiye etmişsiniz. Sanırım buradan cahil olduğumuzu ima etmişsiniz.Sürekli bu hobide yeni şeyleri okuyup araştıran biri olarak söyleyebilirim ki o kitaplarıda,o kitaplardakinin çok ötelerini de okumaya gayret ediyorum.Söylediğiniz gibi burada yazdığımız bilgiler kulaktan dolma değil tamamen başarılı,bir çok hobici tarafından kabul görmüş deneyimlerin neticesidir.Ayrıca zaten ustalar hatalarla dolu olduğunu belirttiler diyerek tarafıma atıfta bulunmuşsunuz.Hobi bir meslek değildir.Adı üstünde hobidir.Hobide usta çırak diye rütbeler olmadığını siz benden iyi bilirsiniz.Bu hobide bilginizi artırdıkça bir aşama kaydedersiniz hepsi bu. Bu konu sizin konunuzdur ve konu içerisinde ki yazdıklarınızı desteklemek zorundasınız. Konu hakkında daha yazmayacağım diyerek çekilemezsiniz.Eğer tatmin edici bilgi ve belgeler sunarsanız bizlerde sizi sonuna kadar destekler ve tebrik ederiz.Aksi durumda bu konuya iltifat edip zahmet gösterip yazı yazan kişileri rencide ederek konuyu kapatmış olursunuz.

Saygılarımla..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

diskusÇevrim Dışı

Kayıt: 12/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 107
diskusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Mart 2013 00:15
[QUOTE=fatihkarakaser]Mert bey merhaba;

Öncelikle sorularımı yanıtladığınız için teşekkür ederim. ........Sonuçta yazmış olduğunuz bilgiler açıkçası beni tatmin etmedi. Oksijenli sudan bahsetmişsiniz......Diskuslar üzerindeki etkisi ne olacak.Sadece çok faydalı diyerek geçiştirmişsiniz ancak kendi uygulamalarınızdan bahsetmemişsiniz. .....

İkinci konu sürekli bir sülfirik asit ve Ph olayı. .....sülfirik asit temin ederek Ph'ı 5'e çeksem sizce sonuç ne olur?

Neyse konuyu uzatmayacağım ancak bu konu kesinlikle yeni başlayacaklara uygun değil diye düşünüyorum. Yeni başlayacaklara tek tavsiyem diskus için en ideal su değerleri diskusları aldıkları yerdeki su değerleridir.Balıkları aldıkları yerden su değerleri hakkında bilgi temin etmeleri ve o değerlere yakın tutmaları yeterlidir.

Son olarak Atilla hocanın kitaplarını tavsiye etmişsiniz. Sanırım buradan cahil olduğumuzu ima etmişsiniz.....Ayrıca zaten ustalar hatalarla dolu olduğunu belirttiler diyerek tarafıma atıfta bulunmuşsunuz.... Bu konu sizin konunuzdur ve konu içerisinde ki yazdıklarınızı desteklemek zorundasınız. Konu hakkında daha yazmayacağım diyerek çekilemezsiniz.Eğer tatmin edici bilgi ve belgeler sunarsanız bizlerde sizi sonuna kadar destekler ve tebrik ederiz.Aksi durumda bu konuya iltifat edip zahmet gösterip yazı yazan kişileri rencide ederek konuyu kapatmış olursunuz.

Saygılarımla..[/QUOTE]
   
Fatih Bey, yazdıklarınızdan dolayı konuya kişisel ve hassas bir tepki verdiğinizi görüyorum. Çıkarımlarınız ve alınmanız konusunda biraz rahat olunuz, sizin hissettiğiniz şekilde bir amaçla yazmadım. Kimseyi herhangi bir şekilde itham etmedim, hele kitap belirtmemin sizinle bir ilgisi yok. Sadece bu kitapları belirtmek istedim. Sayın ALPBAZ'ın adını verdiğim kitabı 1993 basımı, eskidir. Diğer Akvaryum Atlası ise İngilizce ve şimdilerde piyasada kolay bulunacak bir kitap değildir.
   
Yazdığım hiçbir konu herhangi bir kişiyi hedef alarak yazılmış değildir. Benim yazımda şimdiye kadar yazılmamış 3 konu var. Bunlardan birincisi asit-su karışımındaki miktarların ne olduğu, ikincisi su sıcaklığını basit olarak ayarlamak ve sonuncusu da yavrular konusunda PH=4,5 ve 30derece sıcaklık konusudur. Bu konular çok özel detaydır, sizin elinde enjektörle, mantar ilacıyla akvaryumlar arasında dolaşıp duran, bir o akvaryumdan bir diğer akvaryuma koşan üreticileri görme şansınız çok azdır, zaten görseniz de olayın ne olduğunu anlayamadan sizi oradan çıkarırlar. Bu konuyu artık kapatalım.
   
Diğer konuların hepsi araştırırsanız forumda vardır, oldukça da detaylı anlatımlar halinde, tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz.
 
Tolga Bey'inde istediği şekilde, PH konusunda hata yaptığımı herkese anons ettim, konu tatlıya bağlandı.
  
Sizin de üzüldüğünüzü görerek, amacımın bu olmadığını anlatıyorum. İnanın sırf bunun için yazıyorum.
   
Bir konu açtım, başıma neler geldi. Ne diskusa başlayacaklara ne de diskusa başlamışlara yaranabildim. Ne olur ne kendinizi ne de beni üzün...
   
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

M.TunaÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/08/2012
İl: Ankara
Mesaj: 3395
M.TunaÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 09 Mart 2013 00:24
Ah bu diskus insana neler yaptırıyor.
Şu konuyu bir masa etrafında yemek yerken konuşsak yüz yüze çok tatlı sohbet olurdu ama burada biraz değişik oluyor.

Gene de tüm yazılanlar bir dengeye oturmuş durumda.

Mehmet Bey size çok teşekkür ederim ,ben sizin konunuzdan çok keyif aldım ve yararlandım,çünkü doğru ya da yanlış 5 sayfa yazı okudum.


M.Tuna2013-03-09 00:36:31

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Umit-GÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/07/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 657
Umit-GÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Mart 2013 17:10
[QUOTE=M.Tuna] Ah bu diskus insana neler yaptırıyor.
Şu konuyu bir masa etrafında yemek yerken konuşsak yüz yüze çok tatlı sohbet olurdu ama burada biraz değişik oluyor.

Gene de tüm yazılanlar bir dengeye oturmuş durumda.

Mehmet Bey size çok teşekkür ederim ,ben sizin konunuzdan çok keyif aldım ve yararlandım,çünkü doğru ya da yanlış 5 sayfa yazı okudum.


[/QUOTE]

Aynı fikirdeyim ve yazının azizliği diye düşünüyorum , farklı bir ortamda yüzyüze konuşulsa çok keyifli geçecek bir tartışma olabilirdi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tolgakırcalıÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/03/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 392
tolgakırcalıÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Mart 2013 19:41
Arkadaşlar özellikle Mert bey ve istanbuldaki arkadaşlar Ümit  ve Fatih bey bir gün kararlaştıralım buyrun beklerim balıklar evde olması münasebetiyle discus   buluşması gibi kalabalık olmasada 4 kişi ağırlayacak yerim var balık odamda beklerim.Hem düşük ph suyla çay yaparız yalnız hakikatten ozmos suyuyla güzel oluyor... kendimizi affettiririz:)Fatih beyide çok kızdırdık nede olsa:)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YavuzGerekliogluÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 25/12/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 414
YavuzGerekliogluÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2013 00:19
    Balık sevgisi güzel birşey ,kimi az sever,kimi çok ama ben bu discusta  ya da hiçbir balıkta bu kadar çok emek harcanak şey görmüyorum.Kendimden şüphelenmeye başladım acaba bendeki balıklara kötü muamele mi ediyorum diye.Allah yardımcınız olsun.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

M.TunaÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/08/2012
İl: Ankara
Mesaj: 3395
M.TunaÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2013 00:39
Yavuz Bey, lafları ağzımdan aldınız.
Bir tank ,bir filtre,yem, gerekirse ilaç;daha ne olsun anlamadım.
Bazı dostlarım bana kızıyor diskuslarım Anabias bitkisinin yapraklarına yumurtluyor diye.
Yumurtlama hunisi almıyorum diye.
Yahu yumurtluyor işte karışma.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

diskusÇevrim Dışı

Kayıt: 12/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 107
diskusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2013 01:05
[QUOTE=yavuzger]    Balık sevgisi güzel birşey ,kimi az sever,kimi çok ama ben bu discusta  ya da hiçbir balıkta bu kadar çok emek harcanak şey görmüyorum.Kendimden şüphelenmeye başladım acaba bendeki balıklara kötü muamele mi ediyorum diye.Allah yardımcınız olsun.[/QUOTE]
  
İnsanlar zaaflarıyla yaratılmıştır. Herşeyin aşırısı zararlıdır, durulacak yeri bilmek bir erdemdir. Ancak bakımlarını öğrenmeniz ve sorumluluğunu aldığınız canlılara, iyi davranmanız gerekir. Yaşadığınız ev, size ve ailenize ait olmalıdır, baktığınız canlılar evinizi işgal etmemelidir. Eğer evde sıkıntı yaratıyorsa, bu işi profesyonel bir şekilde, evin dışında yapmalısınız. Zaman, para ve emeğinizi öncelikle ailenize yöneltmelisiniz. Hobinizin kabusunuz olmasına izin vermemelisiniz. Benim düşüncem.
   
 Yavuz bey, çok önemli bir konuya işaret etmişsiniz, teşekkür ederim.
  
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Yusuf_06Çevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Ankara
Mesaj: 994
Yusuf_06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Mart 2013 07:57
Abidin Acun abi beni davet etti çok ince bir düşünce dün akşam gittim gözümle gördüm suyu arıtma dinlendirme gibi bir külfet (Ne kadar külfet olabilirse artık oda...) dışında bir ekstra zorluk göremedim. Balıklar çok sağlıklı çokta güzeldi maşallah cıvıl cıvılda yavrular vardı... Burada anladığım olay şu balığı sevdinmi gerisi teferruat...
Keyifli hobiler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fatihkarakaserÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 387
fatihkarakaserÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Mart 2013 09:45
[QUOTE=tolgakırcalı] Arkadaşlar özellikle Mert bey ve istanbuldaki arkadaşlar Ümit  ve Fatih bey bir gün kararlaştıralım buyrun beklerim balıklar evde olması münasebetiyle discus   buluşması gibi kalabalık olmasada 4 kişi ağırlayacak yerim var balık odamda beklerim.Hem düşük ph suyla çay yaparız yalnız hakikatten ozmos suyuyla güzel oluyor... kendimizi affettiririz:)Fatih beyide çok kızdırdık nede olsa:)[/QUOTE]

Tolga bey merhaba;

Davetiniz için çok teşekkür ederim. Hernekadar Avcılarda otursam da abim kartalda oturduğu için ara ara o taraflara gitme imkanı buluyorum. Böyle bir müsaitlik zamanında neden olmasın tabii ki :) İçine sülfirik asit atmayacaksanız osmos suyuyla çaya da hayır demem :) Bu arada mizac olarak genelde sakin yapılıyımdır. Aslında konulara cevap yazarken de kızmadım ama sanırım mimikler olmadığı için karşı taraftan sinirlendim gibi algılanmış olabilir.

Saygılarımla..


[QUOTE=yavuzger]    Balık sevgisi güzel birşey ,kimi az sever,kimi çok ama ben bu discusta  ya da hiçbir balıkta bu kadar çok emek harcanak şey görmüyorum.Kendimden şüphelenmeye başladım acaba bendeki balıklara kötü muamele mi ediyorum diye.Allah yardımcınız olsun.[/QUOTE]


Tam olarak benim anlatmak istediğim de buydu.Sonuçta hibrit de olsa kökeni amazon nehrine dayanan bir balık mevzu bahis olan. Abartmaya gerek yok. Diğer balıklarla arada ki tek sıkıntı bu balıklara dana yüreği verildiğinde su değişim sıklığının artması. Eğer dana yüreği vermiyorsanız her balık gibi diskusa da standart şartları sağladığınız da zahmetsizce bakabilirsiniz.

Saygılarımla..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cüneyt ERGÜNÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 05/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 1205
Cüneyt ERGÜNÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 11 Mart 2013 12:14
Herkese merhaba,
 
Öncelikle Mehmet beyin kendisini tarafımızdan bir şekilde hedef tahtası gibi seçmiş olduğumuzu hissetmesi beni üzdü, diğer tarafdan sevindim çünkü küsüp buraya yazmayı kesebilirdi, aramızdan ayrılmadığınız ve yazmaya devam ettiğiniz teşekkür ederiz.
 
Burada Diskus konusunda sanırım en deneyimsiz kişi benim, son 1-2 yıldır Diskus besliyorum ve herkesin yaptığı o saçma sapan hataları misli misli yaptım.
 
Burada forum üyesi olarak bana Diskus konusunda en büyük yardımı yapan Fatih bey oldu zamanında sayesinde hem bilgi edindim hemde bazı teknik problemlerimi aştım, diğer arkadaşları yazılarından tanırım ve daima yapıcı bilgilendirici tarzda bilgi paylaşımları olmuştur ve çoğu benden tecrübe ve bilgi birikimi olarak çok ilerideler.
 
Burada üzerinde durmak istediğim konu, ilk Diskus ile ilgili araştırma yaparken sizin yazdıklarınız kadar olmasada benzer bilgiler elde ettim, araştırdım, yazdım sordum vs ama daha öncede belirttiğim gibi neredeyse ciddi anlamda az kalsın beni soğutuyorlardı, yazdığınız bilgiler teorik olarak belki doğru olabilir ancak pratik de özellikle de ilk başlayanlar için çok ciddi sıkıntılı bilgiler içeriyor, bırakın ilk başlayanı, tecrübeli bir kişinin bile bunları doğru dürüst uygulaması için ciddi bilgi birikimi ve tecrübe ister ve bir de başlık olarak Diskusa başlarken mutlaka bilinmesi gerekenler olunca iş işte orada karışmaya başlıyor, işte benim ve diğer arkadaşların asıl itiraz ettiği konu bu (bence), yani içerikten ziyade başlık problemli, yazmış olduğunuz bilgileri başka bir başlık altında açıp burada tartışmaya açmış olsaydınız kimse itiraz etmeyebilirdi, ama önemli değil, en azından, hep beraber gayet güzel bir şekilde konuya fikirlerimizi yazarak tartıştık/konuştuk ve bu şekilde aslında atmış olduğunuz başlık da amacına ulaşmış oldu, neticede ilk başlayan veya zaten besleyen kişiler buradaki yazışmalardan kendilerine gerekli çıkarımları yapacaklardır.
 
Mehmet bey, sakın küsüp kırılıp aramızdan ayrılmayın, amacımız hep beraber en güzeli, en doğruyu bulmak, herkese keyifli hobiler, sağlıklı balıklar ve keyifli seyirler dilerim.
 
Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

diskusÇevrim Dışı

Kayıt: 12/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 107
diskusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Mart 2013 14:41
[QUOTE=Cüneyt ERGÜN]Herkese merhaba,
... 
Burada üzerinde durmak istediğim konu, ilk Diskus ile ilgili araştırma yaparken sizin yazdıklarınız kadar olmasada benzer bilgiler elde ettim, araştırdım, yazdım sordum vs ama daha öncede belirttiğim gibi neredeyse ciddi anlamda az kalsın beni soğutuyorlardı, yazdığınız bilgiler teorik olarak belki doğru olabilir ancak pratik de özellikle de ilk başlayanlar için çok ciddi sıkıntılı bilgiler içeriyor, bırakın ilk başlayanı, tecrübeli bir kişinin bile bunları doğru dürüst uygulaması için ciddi bilgi birikimi ve tecrübe ister
 
ve bir de başlık olarak Diskusa başlarken mutlaka bilinmesi gerekenler olunca iş işte orada karışmaya başlıyor, işte benim ve diğer arkadaşların asıl itiraz ettiği konu bu (bence), yani içerikten ziyade başlık problemli, yazmış olduğunuz bilgileri başka bir başlık altında açıp burada tartışmaya açmış olsaydınız kimse itiraz etmeyebilirdi, ama önemli değil, en azından, hep beraber gayet güzel bir şekilde konuya fikirlerimizi yazarak tartıştık/konuştuk
 
ve bu şekilde aslında atmış olduğunuz başlık da amacına ulaşmış oldu, neticede ilk başlayan veya zaten besleyen kişiler buradaki yazışmalardan kendilerine gerekli çıkarımları yapacaklardır.
 
Mehmet bey, sakın küsüp kırılıp aramızdan ayrılmayın, amacımız hep beraber en güzeli, en doğruyu bulmak, herkese keyifli hobiler, sağlıklı balıklar ve keyifli seyirler dilerim.
 
Saygılarımla.
[/QUOTE]
  
Cüneyt Bey merhaba, yani hedefi 12 vurmuşsunuz. Tam okuyuculara vermek istediğim mesaj buydu. Yazdığımı yapın diye bir düşüncede olmadım; yazdıklarımla, yaptığınız tezat oluşturuyorsa, araştırmaya yönlenin istedim. Aslında yazının başlığı; DİSKUS ÖNEMLİ HUSUSLAR şeklindeydi, hala da bu yazı duruyor.
  
Yıllar önce, hobide iyi bir durumdayken, diskusa başladım. 1990 yıllarda, Samsun'da bırakın istediğiniz diskusu almayı, diskus bulmak çok zordu. Neyse rengini yeni almaya başlamış, 2-4cm arasında 15 adet, panda diye ad konulmuş, garip görünümlü yavruları uygun bir parayla aldım. Hiç unutmuyorum, 2 adet de; 1'i mutasyona uğramış, diğeri yanık yavruyu da hediye ettiler. Çeşme suyunda yaşarlar diye ne yeminler ettiler. Bildiklerime tersti bu çeşme olayı. Yavruları alınca, akvaryumları boş kaldı, bu akvaryumdaki sudan da epey alıp eve geldim. Çok zor verdiler, mevsim kıştı, suyu ısıtamam vs diye ısrar ettim. Suları küçük bir akvaryuma koydum, diskusları ekledim, gayet güzel oldu. İşte tecrübe bu dedim kendime. Samsun'da suların PH derecesi 8.4, kloruda okkalıdır. Her akşam çeşmeden dinlendirdiğim suyu ısıtıp, değiştiriyorum. Balıkların yüzgeçleri gittikçe kısılıyor, köşelerde yalpalayarak, bekliyorlar, gövdeler kararma, morarmaya başladı, yeme de gelmiyorlar. Bir anlam veremedim. Hasta desem, hasta olacak bir durum yok. İlaç verecem ama bu durumun ilacı yok. Su sorun olmalı ama adamlar yemin ediyorlar. İlk su değişiminde; hediye olarak verilen 2 balık hariç, 15 yavru diskus öldü. Verdiğim paraya mı, harcadığım zamana mı, ölen balıklara mı, yoksa sadece kolay satış yapmak için söylenen; çeşme suyunda yaşar sözlerine inandığım için, kendime mi yanayım?
  
Yaşadığım bu ilk tecrübe aklıma gelince, su testisi kırılmadan önce, testiye özen göstermeniz için: BİLMENİZ GEREKENLER başlığını kullandım. Yazıyı, word'de, 9 punto ile yazdırırsanız, arkalı önlü 1 sayfa tutuyor. Bu yüzden her bir detayı anlatmadım. Bu yazıyı, tecrübelerimi topladığım notlarımı, karıştırarak yazdım. Diskusa vefa borcumu ödemeye çalıştım. En azından 15 yavru panda, şimdi, boşa ölmemiş oldu.
  
Foruma çok sık yazı yazmıyorum, yıllardır da yazmadım. Tanınmadığım için acemi muamelesi gördüm, normal karşıladım ama önemli olan hobicilere bir şeyler aktarabilmekti. Sizin bunu belirtmeniz beni çok memnun etti, teşekkür eder, başarılar dilerim.
  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir