Discus Trace kullanımı hakkında


celalabayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/05/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2996
celalabayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Haziran 2017 14:45
[QUOTE=serhatcan]Sonuç olarak yavru gelişimi için saechemin trace bulursak kullanalım mı?[/QUOTE]

Seachem trace bulabiliyor iseniz kendiniz için bile kullanabilirsiniz, o derece başarılı bir ürün. [:D] Adamlar her ürününde çooook başarılı.

Bu arada kullanma talimatlarına uymak gerektiğini hatırlatmaya gerek yoktur sanırım. Aşırı kullanımı suyun genel sertiği başta olmak üzere, kimyasına etki edecektir.

Teşekkür Edenler: [T]113741,serhatcan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serhatcanÇevrim Dışı

Kayıt: 19/07/2011
İl: Kars
Mesaj: 125
serhatcanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Haziran 2017 21:13
[QUOTE=celalabay]

Seachem trace bulabiliyor iseniz kendiniz için bile kullanabilirsiniz, o derece başarılı bir ürün. [:D] Adamlar her ürününde çooook başarılı.

Bu arada kullanma talimatlarına uymak gerektiğini hatırlatmaya gerek yoktur sanırım. Aşırı kullanımı suyun genel sertiği başta olmak üzere, kimyasına etki edecektir. [/QUOTE] seachem, malesef bulamadık bulsak bir yudumda ben içerdim artık:)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fantastik3Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/02/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 676
fantastik3Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Haziran 2017 02:34
Merhaba Discus için katkılar hakkında ben de bir şeyler paylaşmak istedim.

Öncelikle akvaryumda ne beslersek besleyelim olay suyun içinde gerçekleştiğinden kullandığımız suyu (su dolumu ve değişimlerinde) ve akvaryumumuzda bulunan suyun belirli başlı özellilerini doğru olarak ölçüp yorumlaya bilmeden hangi tür katkı olursa olsun hiç bir işe yaramayacağını belirtmek isterim. Yani falanca katkıyı attım balık çok canlandı, filancayı attım hiç bir değişiklik olmadı gibi yorumların gerçekte hiç bir değeri olamaz! Çünkü canlıların durumunu belirleyen yüzlerce parametre söz konusudur. Neyin neden olduğunu ölçüm yapmadan anlamamız mümkün değildir!
Öncelikle suyumuzun ph (asit-baz), Gh (genel sertlik), iletkenlik ve kH (karbonat sertliği) değerlerini bilmemiz gereklidir. Çünkü katkıyı ne kadar etkileyeceğimizi ve sonuçta ne elde ettiğimizi ancak ölçerek anlayabiliriz. Yoksa firmaların ticari ve varsayımsal olarak verdiği efendim şu kadar litreye şu kadar eklenir ifadeleri kesinlikle gerçekçi olamaz!
Yani suyumuza her hangi bir katkı ilave etmeden önce suyumuzun içinde ne olduğunu bilmemiz ve ekledikten sonra nereye varacağımızı da hesaplamamız şarttır!

Discus gibi akvaryumda sağlıklı yaşatılması ve üretilmesi gerçekten tecrübe isteyen ve başka kaynaklarda da belirtildiği üzere "zorlama" şartlarda bakılan türler için su değerlerini ölçmek ve bilmek hayati önem taşıyacaktır.

Test için gerekli teçhizat öyle aman aman pahalı bir şey de değil! Bir kere alıp 2 yıl veya daha fazla kullanabileceğiniz, zaten işi rutine soktuktan sonra sadece kontrol amaçlı kullanmaya başlayacağınız malzemeler bunlar.

[B]Peki Discus Trace, Discus Essentials, Discus Code vb ticari isimleriyle satılan katkılar neden var?[/B]

Tahmin edilebileceği gibi canlıların doğal ortamlarında hazır bulunan elementleri akvaryum ortamında sağlayıp strese girmesini, bağışıklık ve fiziksel yapısının zayıflamasını engellemek için varlar.

[B]Bu katkıların içeriği nedir acaba?[/B]

İşte bu konuda referans alınabilecek en iyi örnek Seachem firmasının Discus Trace ürünü olarak öne çıkıyor. Firmanın kendi sitesi zaten bir akvaryum bilgi hazinesi. Diğer firmalardan üstünlüğü de buradan kaynaklanıyor zaten. Ürünlerinin içeriği hakkında en detaylı analizleri sunuyorlar. FAQ bölümleri var. Soru sorduğunuzda hızlıca ve baştan savma olmayan cevaplar veriyorlar.


[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/69574/260620170206081.jpg[/IMG]

yukarıdaki tablo firmanın sitesinden. Görüldüğü gibi Yüksek Kalsiyum içeriği ve buna ilave Magnezyum katkısı ile genel sertliği arttırıyor. Ancak karbonat sertliğine etki edecek bir özelliği yok!

Bilimsel kaynaklara göre discus için ideal su değerleri : pH 5.5 - 7.0; GH 10 - 15; dKH 3 - 5 ; iletkenlik 500 -800 µS

[B]Peki nasıl kullanacağız?[/B]

Öncelikle tankımıza koyacağımız suyun ölçümünü yapacağız. Eğer bu su zaten değerleri karşılıyorsa, katkı ilave etmemiz suyun iletkenliğini ve gH değerini aşırı arttıracağından doğal olarak bize bir faydası olmayacaktır. Hatta zararı bile olabilir!
Ancak RO veya RO+Dinlendirilmiş musluk suyu kullanıyorsak işte o zaman etkisini anlamaya başlayabileceğiz. Katkı ilave etmeden suyumuzun GH, KH, ve iletkenlik değerini ölçüp katkı ilavesine geçeceğiz. İdeal değerlere ulaştıktan sonra suyumuz hazır hale gelecektir. Bu şekilde katkının etkisini gerçekçi olarak görebiliriz.

[B]Gelelim BAZI firmaların ürünlerine. [/B]

Ülkemizde ne yazık ki dünyaca ünlü markaları sürekli olarak ve taze bir şekilde bulmakta zorluklar görülmekte. Bu nedenle en kolay bulduğumuz ve uygun fiyatlı olanları almak durumunda kalıyoruz. Ancak bu ürünlerin hiç birinde ayrıntılı bir analiz verisi yok! İstenildiğinde de meslek sırrı verilmez gibi komik bir cevap alıyorsunuz :) Doğal olarak da insanlar bunun içinde ne olduğu belirsiz, hiç bir işe yaramıyor, adam suyu şişeye koymuş satıyor gibi ithamlarda bulunabiliyorlar. Bu mistizmin bitmesi sanırım ürünlerin güvenilirliğini arttıracaktır.


Beğenenler: [T]38054,sopacı34[/T][T]67086,Miller[/T]
+1: [T]38054,sopacı34[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AbuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/12/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 1160
AbuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Şubat 2021 23:21
Eski bir konuyu hortlatmış gibi oldum ama trace discus için gereklimi? Olmazsa olmazmı? Ro su kullanmıyorsak ihtiyaç olur mu?

Hala kullanan varmı merak ediyorum. ? Saechem ürünlerine artık kolay ulaşılıyor. Fayda sağlarmı? [:)]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir