Co2 ve oksijen aynı anda olurmu?


metinzenbilÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/12/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 344
metinzenbilÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Haziran 2007 14:24
Arkadaşlar kendi yaptığım mayalı sistemle gayet güzel co2 alıyorum. Normalde balıksız bir akvaryumda bitkilerim hızlı gelişşin diye kullanıyordum. Bitki konusunda pek tecrübeli değilim. Şimdi yer darlığından bu kısa maceraya son vermek zorunda kaldım. Ana akvaryuma koyacağım ancak hem oksijen hemde co2 bir arada olsa nasıl olur.Bir iki yerde hava veriliken co2 nin faydası olmaz diye okudumda dogrumudur. Bolca co2 oksijen devamlı açıkken zararlı olurmu ? Bilgilendirirseniz sevinirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Haziran 2007 14:38

Elinizdeki hava motoru sadece oksijen vermez, odanızın havasının içeriğini verir. Genel kanı bunun oksijen verdiği yönünde ki yanlış.

Co2 verip aynı zamanda suyu havalandırır veya su yüzeyini hareketlendirirseniz verdiğiniz co2 direkt havaya karışır.
Akvaryum içine verdiğiniz co2'de ne kadar çözündüğüyle ilgili olarak tartışılabilir. Bir co2 test kiti alıp suda ne kadar çözünmüş co2 olduğunu bilmeniz gereklidir.
 
Bitki sayınız sınırlı ve balık yükünüz fazla ise akvaryuma co2 vermeniz gerekmeyebilir bile. Eğer test'lere para vermek istemiyorsanız gözlemleyerek ne yapmanız (co2 vermek, suyu hareketlendirmek vs.) gerektiğini çözebilirsiniz.
 
Bol miktarda co2 verdiğiniz takdirde hava motoru da açıkken verdiğiniz co2 sudan hızla atmosfere karışacaktır ve bir pek bir etkisi olmaz (olur ama çok az) fakat bir elektrik kesintisinde hava motorunuz duracak fakat fermante co2 çıkmaya devam edecektir ki, bu sefer kaş yapayı derken göz çıkarma olayı olabilir çünkü pasif bir co2 çözümleyici kullanıyorsanız bolca verilen co2 elektrik kesintisi esnasında ph'ı önemli derecede değiştirebilir.
 
Akvaryumunuz gerçekte görülmeden hiçbirşey söylenemez. siz akvaryum hacmini, bitki yoğunluğunuzu, balık nüfus ve boyut bilgilerini vermiş olsaydınız bile ortada daha ne kadar co2 verdiğiniz, nasıl çözümlediğiniz, hava motorunuzun gücü ve nasıl çıktığı, filtrenizi suyu hareketlendirip hareketlendirmediği gibi birçok şey yine bilinmez olacaktı. En sağlamı sizin yapacağınız gözlemdir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

heramistÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/06/2004
İl: Istanbul
Mesaj: 1127
heramistÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Haziran 2007 14:48
Mayalı sistemle verdiğiniz co2 zaten pek bir işe yaramaz.

Siz hava taşı ve motoru kullanın. Daha yararını görürsünüz. Seçim yapıcaksanız co2 ve o2 arasında. O2 tercihiniz olsun elinizdeki ekipmanlar ile.(mayalı sistem)

Hava taşı ve motoru ile o2 vermezsiniz suya. Bu yanlış bir kanıdır. Zamanında çok anlattım, tartıştım...Sadece suya hareket kazandırırsınız o baloncuklarla. Böylece yüzey ile temas eden su miktarı artar. Bu da co2 oranını azaltır-o2 oranını arttırır...

Yiğit Beyin sözlerine katılıyorum. Mayalı sistem hazırlamak değil, o sistemden olabildiğince küçük çapta co2 balonu elde etmek ve o balonları suda olabildiğince hapsetmek zor olandır.






Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir