Co2 Tupu Kurulum Asamalari.


mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 20 Temmuz 2016 21:25
Merhaba,

Forumdaki Ferhat beyden co2 set satin aldim. Telefon ile memnuniyet saglaniyor sozu pek bi duzgun olmadigindan kurulum hayal oldu.

16bar selonoidli 2,67lt co2 tupum mevcut. Selenoid ve ince ayar vanasi baglantilari yapili. Az once regulator u tupe monte ettim. Bundan sonra yapacagim asamalar hakkinda bilgiye ihtiyacim var.

Mevcut konular cok eski oldugundan ve resim uzerinden anlatildigindan pek birsey anlasilmiyor cunku resimler silinmis.
https://www.akvaryum.com/Forum/adim_adim_co2_sistemi_kurulumu_anlatimi_k507255.asp

Youtube uzerinde bir video buldum ondada baglantidan sonraki ki kisimlar olmadigindan yardimi olmadi.

Su an soldaki manomentreki ibre 50 de. Tupu hava kacirip kacirmadigina bakmak icin yavasca acip tekrar kapattim. Ilk actigimda hava kacirdigi icin denemek istedim. Sonraki asamalarda ne yapmam gerekiyor hic bi fikrim/bilgim yok. Tehlikesinden dolayi kafama gore birseyler yapmayi goze alamadim. Yardimci olabilirseniz sevinirim.

Beğenenler: [T]119306,Fırat murat[/T][T]187204,Bisnev99[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

capodicapiiÇevrimiçi

Özel Üye
[C]4,2,112546[/C] [B]10251,3[/B]
Kayıt: 14/06/2011
İl: Tekirdag
Mesaj: 3495
capodicapiiÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Temmuz 2016 21:54
Fotoğraf atarsanız ne tarz bir regületörünüz var ne malzemeleriniz var görür ona göre yorum yaparız..

Ama genel olarak yapacağınız şey belli.. Regülatörü takmışsınız.. Tüp dolu ki basınç 50de.

Selenoid valfi regülatöre bağlayacaksınız.. Uygun bağlantı ağzıları yoksa nipel kullanmanız gerekecektir.. Set halinde sattıysa muhtemelen o bağlayacağınız desteği de göndermiştir. [EDIT]capo di capi,2016-07-20 22:04:45[/EDIT]

Beğenenler: [T]187204,Bisnev99[/T]
Teşekkür Edenler: [T]187047,mrah[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UmutAydnÇevrim Dışı

Kayıt: 03/03/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 688
UmutAydnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Temmuz 2016 22:36
İlk yapmanız gereken Tüpe Regületörü takmak, zaten bunu yapmışsınız. O konuda pek bir sıkıntı olabileceğini sanmıyorum. Contayla beraber geliyor uygun bir İngiliz anahtarı köpüklü kontrol tamamdır diye düşünüyorum. Bende bağlantıyı kendim taktım. Allah'a şükür şu ana kadar bir sorun sıkıntı çıkmadı. Kullanmadığınız zamanda tüpü ana vanasından kapatırsınız. Ben öyle yapıyorum. FAkat sizin Regületörünüz nasıl bilmiyorum. Aynı Lt'lerde tüp kullanıyoruz. Ben sanayi tipi Özsoy'un kendinden ince ayarlı regülatürönü kullanıyorum. GAyet başarılı düzgün. Ama selonoid'e şimdilik ihtiyaç görmediğimden sisteme dahil etmedim.

Selenoid valfın sisteme dahli biraz uğraştırır. Çünkü ara bağlantıların hepsi o korkunç basıncı yiyecek. Regülatörle ince ayar vanası arasınadır diye düşünüyorum. Çünkü ince ayar Co2'nin son kontrol noktası. Akvaryum suyunuza ne kadar Co2 vereceğinizi buradan ayarlayacaksınız. Bundan sonra eğer vortex veya reaktör tipi difüzör kulanıyorsanız doğrudan Co2'yi verirsiniz. (Tabi difüzörünüzün var olduğunu kabul ediyorum[:)))])

Süper, Cam difüzör gibi seramik tabanlı difüzör kullanacaksanız yine ince ayar vanası ile difüzör arasındaki borunun basınca dayanıklı Co2 hortumu ve buna uygun kelepçelerinin takılı olması gerekir. Seramik tabanlı difüzörlerden tam randımanlı verim alabilmek için Co2'yi biraz basınçlı vermek gerekiyor. Artık ne kadar isterse onu ince ayar vanasından ayarlayacaksınız.

İşte selenoid ince ayara gelmeden takılıyor diye biliyorum. O yüzden tüpüm tüm basıncını yiyiyor. YAni aralarda yüksek basınca dayanıklı pnömatik hortumlar takılı olacak. Yine bunlar kelepçelerle sıkıca bağlanmalı fakat benim o konularda hiç deneyimim yok.

Selenoid'in fişinide anahtarlı prize takıyorsunuz. Yine bu prize akvaryumun lambalarıda takılı. Prizin anahtarını açınca elektrik akımını alan Selenoid Regületörden gelen nispeten basıncı düşürülmüş gazı ince ayar vanasına iletiyor. Siz burdan daha öncesinden deneyimlediğiniz yeterli gazı difüzörünüze gönderiyorsunuz.

Prizin anahtarını kapayınca ışıklarla beraber Selenoid valfe elektrik gitmiyor ve dolayısıyla Co2 akışıda bir müddet devam ettikten sonra artık geriye kalan son gazıda yiyince bitiyor. (benim regülatörün maşallahı var sanayi tipi olduğundan olsa gerek. Ana vanayı kapatıyorum nerdeyse bir saati aşkın Co2 çıkışı oluyor. Belki hiç abartısız 3-4 saati bulacak. Fakat ben korktuğumdan kontrollü bir şekilde açarak gazı boşaltıyorum. Bende yeni sistemi kurdum. Daha bitki almadım. Tüpe alışmaya çalışıyorum. Ama illa bitki olarak düşünülmemesi gerekir. Demir bakterisi gibi su yüzeyinde biriken bakterileride yok etmekte inanın birebirmiş. İlk seferde biraz sodaya çevirdik akvaryumu bakteri makteri kalmadı balıklar biraz sersemledi benim iki gün başım çatladı falan. Uzun süre solumak feci baş ağrıtıyor aman dikkat.

Yani aman aman bir kurulumu kullanımı yok. önce regülatörden çıkış basıncı ayarlanacak, daha sonra ince ayardan tam istenilen forma getirilecek.

Ama maalesef Selenoid valf bağlantısının püf noktalarını ve nasıl bağlandığını bende tam olarak bilmiyorum. Siz bağlantıları yaptım demişsiniz ona istinaden yazdım.

Tabi Ana vana tamamen açılmalıymış, kesinlikle yarım yamalak açılmaması gerekiyormuş. Ana vana tamamen açılacak tamamen kapanacak. Aksi takdirde yarım yamalak ana vana ayarlanmışsa tüpteki yüksek basınçtan Ana vana bağlantı yerlerinden (yivlerin olduğu yerler) yemeye ve zamanla yalama olmaya başlıyormuş. Yani bi gün bi bakmışsınız ana vana bi türlü kapanmıyor, Allah göstermesin[:cik:]
[EDIT]Neontetra,2016-07-20 22:40:34[/EDIT]

Beğenenler: [T]187204,Bisnev99[/T][T]240275,Laterthanbefore[/T]
Teşekkür Edenler: [T]187047,mrah[/T][T]240275,Laterthanbefore[/T]
+1: [T]187204,Bisnev99[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 20 Temmuz 2016 22:48
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/200720162246241.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/200720162246491.jpg[/IMG]

Yardimlariniz icin tesekkur ederim. Selenoid ve ince ayar vanasi vs. takili. Su an sol manometrede ibre 50 uzerinde. Bu noktada tupum kapali konumda ve regulator uzerindeki vana da kapali konumda (- de).

Su an benim yapmam gereken kisimlari anlayamiyorum.

1 - tupun uzerindeki vanayi yavasca acmam mi lazim? acacaksam bunu ne kadar acmam lazim? Ve su an regulator uzerindeki manometre basinc gosteriyor bunu oncelikle bosaltmamiz gerekir mi? Gerekirse nasil?
2 - tup uzerindeki kismi hallettik sonra?
3 - sonra
4 - sonra
5 - ..

tam olarak takildigim noktalar bunlar. [:O][EDIT]mrah,2016-07-20 22:49:38[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UmutAydnÇevrim Dışı

Kayıt: 03/03/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 688
UmutAydnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Temmuz 2016 23:14
Maalesef olmamış. YAni bir şeyler eksik gibi. İnce ayar vanasını göremiyorum. Unutmayın ki regülatör bile o korkunç basıncı tam olarak dizginlemeye yetmiyor. Siz sadece regülatöre Selenoid bağlantı yapmışsınız.

Eğer o gördüğüm ince şeffaf boru şaka değilse doğrudan difüzöre gidiyor gibi gözüküyor[:O]

Eğer öyleyse siz bu düzeneğe hiç dokunmayın derim.

Şimdi bundan sonra yapılacaklar şunlar.

Tüpün vanasını ama açayım demeyin. Kapalıysa kapalı konumda kalsın. bundan sonra sıkıntılı bir durum olmayacak.

Regülatörün vanasını da kapatın. Regülatörün vanası kapalıysa buna kesinkes eminseniz, Selenoid valfı prize takıp açın.

Maalesef bundan sonra feci sıkıntı. Çünkü benim görebildiğim ince ayar vananızın olmadığı.

Bu yüzden akvaryuma takılı difüzör varsa çıkarın. Bunu deneme amaçlı, içine su doldurduğunuz ufak bir kabın içen alın.

Bundan sonra yavaş yavaş regülatörünüzü açın, ince ayar vanası olmadığı için neler olabileceğini kestiremiyorum. Ben ince ayar vanasından zor zaptettim, Allah size kolaylık vere. Baktınız tahmininizden yüksek çıkıyor (ne yazıkki ince ayarınızda olmadığı için) kapatın gitsin.

Yok eğer ayarlanabilir diyorsanız regülatörün içindeki gazı bırakın boşalsın. Difüzörünüzü bilmiyorum. Seramik olsa dahi o şeffaf boruyla zaten olacak iş değil.

En azından siz deneyimlemiş olursunuz. Sonra göstergelere bakın, az da olsa 50 Bar'ı gösteren birincil gösterge inmiş olmalı. İkinci göstergeniz zaten sıfırda olmalı. İkincil gösterge regülatörden verilen gazın basıncını gösterir.

Toparlarsak,

1-Tüpün kendi vanası kesinlikle kapalı olmalı
2- Regülatörün vanası kesinlikle kapalı olmalı
3- Selenoid valfi prize takın
4- Regülatörün vanasını milim milim açın
5- Çıkan gaz milim milim açmanıza rağmen dizginlenemeyecek fazlalıkta çıkıyorsa hemen kapatın
6- Azda olsa dizginlense bile Selenoid valfinizden çıkan bağlantı hiç hoşuma gitmedi
7- Sonraki bağlantı kısımlarının da fotolarını atın ki hangi difüzör kullanıyorsanız ona göre tavsiyelerde bulunalım
8- Kendi kişisel görüşüm "KESİNLİKLE OLMAMIŞ"

Teşekkür Edenler: [T]187047,mrah[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 20 Temmuz 2016 23:18
Toprak bey oncelikle tesekkurler. Zaten korkumdan mudehale edemiyorum :) iyice korkuttunuz beni. Ince ayar vanasi mevcut, sanirim gormediniz. Pnomatik hortumun altinda kalan metal basli kisim ince ayar vanasi. Bu arada kurulumu ben yapmadim benim tek yaptigim bu kurulu duzeni regulator e baglamak. Yani sadece regulator ve tup arasindaki baglantiyi yaptim.

En tedirgin oldugum nokta, tupu bir kez hafif acip kapattiktan sonra bile halen regulator uzerinde basinc oldugunu gostermesi. Istemsizce bu basinc beni tedirgin ediyor ve bu basinci oncelikle sifirlamam gerekiyor gibi geliyor (nasil yapacagim konusunda bi fikrim yok).

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/200720162322331.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/200720162322581.jpg[/IMG][EDIT]mrah,2016-07-20 23:25:20[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UmutAydnÇevrim Dışı

Kayıt: 03/03/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 688
UmutAydnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Temmuz 2016 23:25
Tamam o zaman.[:D]

E o zaman sorun yok gibi. Dediklerimi sırasıyla yapın. en son ince ayar vanası açıp çıkan gazın yoğunluğuna bakacaksınız. O kadar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 20 Temmuz 2016 23:26
[QUOTE=Neontetra]Tamam o zaman.[:D]

E o zaman sorun yok gibi. Dediklerimi sırasıyla yapın. en son ince ayar vanası açıp çıkan gazın yoğunluğuna bakacaksınız. O kadar.[/QUOTE]

Oyle bi yazdiniz ki neredeyse laptopi alip baska odaya gececektim. Yaninda durmaya korktum [:P]

Son mesajimi duzenledim.. Su konuda bi yanit alabilirsem icim rahat sekilde asamalari tamamliycam insallah bi sorun olmaz.

[B]En tedirgin oldugum nokta, tupu bir kez hafif acip kapattiktan sonra bile halen regulator uzerinde basinc oldugunu gostermesi. Istemsizce bu basinc beni tedirgin ediyor ve bu basinci oncelikle sifirlamam gerekiyor gibi geliyor (nasil yapacagim konusunda bi fikrim yok).
[/B]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

capodicapiiÇevrimiçi

Özel Üye
[C]4,2,112546[/C] [B]10251,3[/B]
Kayıt: 14/06/2011
İl: Tekirdag
Mesaj: 3495
capodicapiiÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Temmuz 2016 23:30
Toprak bey , sistem tam şuanda korkulacak bierşey yok sanırım siz , model farkından dolayı eksik gördünüz.

Emrah , herşeyi kapat.
Sırasıyla önce tüpü aç. Sonra manometrede kımıldama göreceksin. Sonra valfini tak prize.
2. manometren yani 123456789 diye sıralı olanı yavaşca 4-5 cıivarına gelecek şekilde regülatörü aç vanadan.
Manometre 5e geldiğinde ince ayarla oynamaya başla. Co2 şiddetini damla sayacın yoksa göz kararı ayarla.. Saniyede 1 boluncuk gelecek şekilde mesela. Yetersiz gelirse manometre 6yı gösterene kadar ayarlama yapabilirsin..


Ayrıca korkmayın.. co2 tüpünü patlatmak özel çaba ister. Yanıcı bir gaz değil çünkü.. siz onu isteseniz de patlatamazsınız. Şuan fotoda gördüğüm net 3 tane emniyet vananız var :)) Eğer olur da başınıza birşey gelirse , dünyada co2 tüpünden zarar gören 3. veya 4. kazazede olursunuz. Yani 6 ,5 milyarda 4 riskiniz :)

Beğenenler: [T]128285,Speedy[/T]
Teşekkür Edenler: [T]187047,mrah[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UmutAydnÇevrim Dışı

Kayıt: 03/03/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 688
UmutAydnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Temmuz 2016 23:39
[:D][:D]

Emrah bey korkularınızı bir kenara bırakın yazdıklarıma konsantre olun. Birincil Gösterge, fark etmişsinizdir artık, tüpünüzün içinde ne kadar gaz olduğunu göstermez, sadece var olan gazın basıncını gösterir. Siz tüpü açıp kapayarak Regülatöre gaz (tabi gaz değil SIVI Co2) gönderdiniz. Haliyle o gazında bi basıncı var. Bunları yukarda yazdım aslında. Regülatörün içinde de gaz olduğunu. Hatta benim regülatörde büyük (Maaşallah) Tüpün vanasını kapıyorum, az birazda ince ayarı açıyorum, 5 dk bekle yok, 10 dk bekle yok, 1 saati aştı arkadaş o ibre 50'den aşağı inmiyor, Beni bi korku saldı, başlarım dedim saniyedeki şu kadar baloncuğuna, saldım gazı akvaryuma, akvaryum bembeyaz oldu, balıklarda sağ sola yalpalamaya başlayınca beni iyice korku saldı. İbreye bakıyorum eh işte şöyle böyle. Sonunda hepten akvaryumdan çıkardım, yavaş yavaş sonuna kadar ince vanayı açtımda öyle içimi rahatlattım. Tabi sonra bir baş ağrısı iki gün öyle böyle değil.[x(]

Maalesef Co2 böyle bir gaz işte. Sanırım genleşme katsayısı mı? ne en yüksek olan gaz. Bu böyle. Sıkıntı yok yani.

Teşekkür Edenler: [T]187047,mrah[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tunc BerkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2015
İl: Antalya
Mesaj: 14428
Tunc BerkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Temmuz 2016 23:43
Kısa ve öz reg de basınç normal. Tüpü kapattıktan sonra regin vanasını açarsanız bir iki saniye içieresinde fıs diye boşalır reg sıfırlar. Bu miktar zararsızdır. Ben defalarca sıfırladım.

Teşekkür Edenler: [T]187047,mrah[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 20 Temmuz 2016 23:52
Sizi bilmiyorumda ben bildiginiz burda kan ter icinde kaldim. Gerilim filmi cekiyorum.

- Vanayi actim
- Selenoid valfin fisini taktim.
- Regulator uzerindeki vanayi 1 tur cevirmeme ragmen sagdaki manometrede hic bi kipirdama olmadi geri kapattim.

Bu arada selonoid valften zirrrrrrr diye surekli ses geliyor. Gece uyutmayacak duzeyde bi ses.

Her birinize ayri ayri cok tesekkur ederim. Aksamin bu saatinde kahrimi cekip bi yandanda cesaretlendirdiginiz icin.


---

Duzenleme: Yaklasik 5dk sonra selonoid uzerindeki ses kesildi.[EDIT]mrah,2016-07-20 23:55:59[/EDIT]

Beğenenler: [T]187204,Bisnev99[/T]
+1: [T]187204,Bisnev99[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tunc BerkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2015
İl: Antalya
Mesaj: 14428
Tunc BerkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Temmuz 2016 23:59
Selenoid kullanmadım o konuda yardımcı olamıyorum.

Gazdan çekinmeyin korkmayın bir şey olmaz. Dalgınlıkla hortum ağzımdayken regi boşaltmıştım bir kere, garip bir tad oluşmuştu.[:lol:]

Ne zehirlenirsiniz ne havaya uçarsınız rahat olun.
İnce ayar vanası açık mı? Gaz akışı olmadığı için sağdaki kadran çalışmayabilir emin değilim. [EDIT]Tunc Berk,2016-07-21 00:00:27[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 21 Temmuz 2016 00:02
[QUOTE=Tunc Berk]Selenoid kullanmadım o konuda yardımcı olamıyorum.

Gazdan çekinmeyin korkmayın bir şey olmaz. Dalgınlıkla hortum ağzımdayken regi boşaltmıştım bir kere, garip bir tad oluşmuştu.[:lol:]

Ne zehirlenirsiniz ne havaya uçarsınız rahat olun.
İnce ayar vanası açık mı? Gaz akışı olmadığı için sağdaki kadran çalışmayabilir emin değilim. [/QUOTE]

Ya sormayin benim tedirginligim gazdan ziyade basinc. Bu yuksek basinc yuzunden bi ekipmanin firlamasi falan Allah korusun ne bileyim. Sistemi bilmedigimizden tedirginlik hat safhada. Anlatamam yani su anki durumumu.

Bu arada regulator uzerindeki vanayi 3 tur kadar cevirdim belki 4 tur. Halen sag manometre tepki vermedi fakat bu hortumun icine uflediginizde hava sesi cikarya boyle hafif onun gibi bi ses geldi ve manometre halen kipirdamadi. Ben de kapattim.

Ince ayar vanasi dondur dondur birsey degismiyor. Ortalarda su an. Nasil acik nasil kapali hic bi fikrim yok. Zaten uzerinde birde somun gibi birsey var o ayri donuyor birde bastaki vida gibi kisim ayri donuyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir