Bitkili tank seçimi ve konumlandırma ( Tartışma Konusu )


kdenizÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 505
kdenizÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2013 11:51
1. Bitkili bir akvaryum nasıl ölçülendirilmeli, nelere dikkat edilmeli ? Boyut seçimi için izlenecek bir teknik var mıdır ?
 
Şahsen teknik yeterlilik hariç akvaryum ölçümlendirmenin sınırlandırılmaması gerektiğini düşünüyorum. Herkes istediği ölçülerde yaptırabilir. İlla 90*45*45 ve benzer kabul görmüş ölçülere bağlı kalmaya çalışmak bana anlamsız geliyor. 300*100*100 veya 500*100*50 veya 100*70*100 gibi ölçüleri ve daha başka ölçüleri hayal edelim. Buna benzer ölçüleri kim istemez ki.
Teknik olarak bu gibi ölçüler imkanlarımız elveriyorsa bitkili tank olamazlarmı? Hiç kimsenin olmaz diyeceğini sanmıyorum. 
 
Dolayısı ile bizler maddi ve konumlandırma sınırlarımız içerisinde hareket etmek zorunda kalıyoruz.
Zira bir takım ölçüleri standarda yaklaştıran Amano' un evindeki özel akvaryumu çoğumuz görmüşüzdür.
 
2. Boyuta göre cam kalınlığı ne olmalı ? Kayıt ve kuşak önemli mi ? Avantajları-dezavantajları nelerdir ?
 
Yanlış anlamayın, lakin buradaki birinci soruyu bitki akvaryumları ile bağdaştıramadığım için pek anlamlı gelmedi.
Zira bu soru yalnızca bitkili akvaryumlar için değil bütün akvaryumların güvenliği adına sorulacak teknik bir sorudur. 
İkinci sorununda birinci soru ile bağlantılı olması sebebi ile güvenlik anlamında birinci soru ile birlikte sorgulanmalıdır. 
Görsellik adına cevaplayacak olursam, ben olması taraftarı değilim. Birinci soruya dönüp, gerekirse  gerekli kalınlığın üstüne çıkarak kayıtsız kuşaksız bir akvaryumu tercih ederim. 
Görselliğin dışında, camın üst taraflarını temizlemek ve kayıt kuşakta bir müddet sonra oluşacak kirlenmenin olmaması dışında fazlaca bir avantajı da olmayacaktır.
Basitçe bir dezavantajı vardır. Kayıt kuşak dört bir tarafında olmak kaydıyla elinizi suya soktuğunuzda su taşmasını bir nebzede olsa önler.
Kayıt kuşak olmayan akvaryumlarda ise bu tür taşmalar yaşanabilir.
 
3. Bitkili tank nasıl bir standın üzerine konumlandırılmalı ? Bu standın ölçüleri hazırlanırken nelere dikkat edilmeli ?
 
İki şekilde görüş bildirirmem gerekirse;
-Elbette gerekli tüm ekipmanı (co2 tüpünü unutmamak gerekir) ve diğer şeyleri rahatça alabilecek ölçülerde olmalıdır. Akvaryuma sık müdahale edildiğinden kişinin kendi boyuna uygun, fazla yüksek olmayan ölçülerde olması gerekir. 
-Ve diğer bir taraftan bakarsak, tank boyutlarına, maddi imkanlara, konulacağı yere ve ayrıca kişinin zevkine bağlı bir konudur. Toplam da 500 kg lık bir akvaryumun standını 300 tl ye de halledebiliriz, 3000 tl ye de. Güvenlik konusuna gelince kullanılan malzemelerin taşıma gücü, faydalı süreleri gibi değerlerin göz önüne alınması gerekir ki buda bu konuların mühendislik alanına girer. Ancak büyük çoğunluğumuz çok büyük akvaryumlara sahip olmadığımız için bu tür girişimlere ve desteğe gerek duymuyoruz.   
  
4. Bitkili tanklarda hangi tip kapak tercih edilmeli ? Kapak satın alırken-hazırlarken nelere dikkat edilmeli ?
 
Akvaryuma fazladan yük bindirmemek, akvaryumu extra yük ile kasmamak ve kolay müdahale adına askı ve ayaklı tip armatürlerin yalnızca bitkili değil bütün akvaryumlar için daha faydalı olduğunu düşünüyorum.
Bitki tankı düşünen arkadaşların sonradan sıkıntı yaşamamak adına kesinlikle ölçülerini ve litrelerini iyi hesap ederek buna göre ihtiyaçlarını karşılayabilecek ve bulabilecekleri veya yaptırabilecekleri armatür veya kapak ölçülerine göre akvaryum yaptırmaları ve ya almaları gerekiyor.
 
5. Bitkili akvaryumun konumlandırıldığı oda ve alan nasıl olmalıdır ? Tankın konumlandırılması için dikkat edilmesi gereken diğer püfler nelerdir ?
 
Püfü pöfü bir tarafa, bitki tankını konumlandırmada, elverildiği ölçüde gün ışığına direkt maruz kalmayacak bir yerde olmasına çalışmaktan başka bir davranış biçimine pek sahip olamıyoruz. Zira evlerimizi ve eşyalarımızı akvaryumlarımıza göre değil, akvaryumumuzu bunlara uydurmak mecburiyetinde kalıyoruz.
 
Bu hobiye sahip arkadaşların akvaryumlarını evlerine göre değil evlerini akvaryumlarına göre düzenleme imkanı elde etmeleri dileğiyle............  
 
 
kdeniz2013-01-26 11:55:55

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan_cetinkolÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,2,4700[/C]
Kayıt: 14/06/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 3895
serkan_cetinkolÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2013 12:57
[QUOTE=kdeniz]

2. Boyuta göre cam kalınlığı ne olmalı ? Kayıt ve kuşak önemli mi ? Avantajları-dezavantajları nelerdir ?
 
Yanlış anlamayın, lakin buradaki birinci soruyu bitki akvaryumları ile bağdaştıramadığım için pek anlamlı gelmedi.
Zira bu soru yalnızca bitkili akvaryumlar için değil bütün akvaryumların güvenliği adına sorulacak teknik bir sorudur. 
İkinci sorununda birinci soru ile bağlantılı olması sebebi ile güvenlik anlamında birinci soru ile birlikte sorgulanmalıdır. 

[/QUOTE]

Rahman Bey merhaba. Değerli yorumlarınız için öncelikle teşekkür ederiz.

Burada cam kalınlığı ile dikkat çekmek istediğimiz nokta sadece güvenlik değil. Kayıt kuşak ile cam kalınlığı ilişkisini ele almayı amaçladık. Herkesin bildiği gibi bitkili tanklar diğer sistemlere göre oldukça sık müdahale gerektiriyor. Kayıt-kuşak gibi güçlendirmeler bu müdahaleye engel olurken diğer yandan aydınlatma verimliliğini küçük de olsa darbeliyorlar. Aynı zamanda görselliğe getirdiği olumsuzluk da var. Hal böyle olunca kayıt-kuşak kullanmamak gerekiyor, bu nedenle de cam kalınlığı konusunda standart güvenlik ölçülerinin biraz daha üzerine çıkmak gerekebiliyor. 

Örnek olarak 75*45*40h gibi bir tankı ele alalım. Kayıt - kuşak gibi güçlendirmelerle yapılan bu tank için 6 mm cam kalınlığı idealdir. Fakat karşımıza çıkaracağı birçok olumsuzluklara sahip olduğu için bu destekleri kullanmayarak 8 mm cam kalınlığı tercih edebiliriz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CERKUTAYÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/07/2010
İl: Manisa
Mesaj: 1889
CERKUTAYÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Ocak 2013 00:23

     Öncelikle böyle bir tartışma konusu açtığı için Serkan Bey'e ve Fatih Bey'e teşekkür ediyorum."Bitki Akvaryumları Genel"  forum başlığı altında bitkili akvaryum hobisine yeni başamış veya hobiyi devam ettirirken bir sorunla karşılaşıp başlık açan birçok hobici arkadaşımız var.Açılan konu başlıklarından en çok dikkatimi çekenler bitkili akvaryuma yeni başlamış hobici arkadaşlarımızın başlıkları.Birkaç örnek verecek olursam:" 80x30x45h ışıklandırma nasıl olmalı?", "70x30x40h ışığı nasıl kurmalıyım?" vb.;"80x30x45h tabanı nasıl kurmalıyım?","65x25x40h tabana hangi kumu koymalıyım?" vb.;"60x35x40h gübreleme nasıl olmalı?","75x35x50h hangi gübreleri vermeliyim?"  gibi konu başlıkları dikkatimi çekmektedir.Bu başlıklardan anlaşılacağı üzere araştırma yapmadan direk başlık açılmakta.Bundan dolayı Serkan Bey'in bu konusu sabit başlık olmalı diye düşünüyorum.

1. Bitkili bir akvaryum nasıl ölçülendirilmeli, nelere dikkat edilmeli ? Boyut seçimi için izlenecek bir teknik var mıdır ?

Bitkili akvaryumda ölçü en önemli konulardan biridir.Bu konuyu üç başlık altında incelersek daha iyi olur.
1.A ) Doğal, gelişigüzel bitkilendirme için kurulan akvaryumlar.
1.B ) Tasarım için oluşturulacak akvaryumlar.
1.C ) Elimizdeki hazır  aydınlatmaya göre kurulacak akvaryumlar.

1.A ) Doğal, Gelişigüzel Bitkilendirme İçin Kurulan Akvaryumlar

      Bir akvaryum gelişigüzel bitkilendirilecekse(Akvaryumun arkasına uzun bitkiler, ortaya orta alan bitkileri, öne küçük boylu zemin saran bitkiler gibi.) akvaryum ölçüsü çok önemli değildir.Akvaryum ebatlarına göre akvaryumu boğmayacak biçimde bitki çoğaltılır.30X20X25 H ebatlarında akvaryumda da bitki yetiştirilir, 150x60x60 H ebatlarındaki akvaryumda da bitki yetiştirilir.Bu örnekleri bu şekilde çoğaltabiliriz.

1.B ) Tasarım İçin Oluşturulacak Akvaryumlar

       Bitkili akvaryumu görsel bir şova dönüştürmenin en etkili yolu "su altı" veya "su üstü " bir doğa kesitini akvaryumda canlandırmadır.Doğa kesitini de canlandırırken akvaryum ölçüleri hayati rol üstlenir.Etkili bir tasarım oluşturmadan önce tasarım dikkate alınarak bazı ön hazırlıklar yapılır.Bu hazırlıklardan en önemlisi tasarımda kullanılacak bitkiler ve bitki ebatları, kayalar ve kaya ebatları, dallar/ kökler ve bunların ebatları.Tüm bu hazırlıkları yaparken akvaryum ölçülerimizi de buna göre belirlemeliyiz.


1.C ) Elimizdeki Hazır  Aydınlatmaya Göre Kurulacak Akvaryumlar

     Bitkili bir akvaryum kurmadan önce en önemli ve hayati konu akvaryum aydınlatmasıdır.Bitkilerin sağlıklı bir biçimde yaşaması ve üremesi için öncelikle akvaryumumuza doğru aydınlatmayı kurmalıyız.

     Bitkili akvaryuma yeni başlayan arkadaşların en önemli sorunu malesef doğru aydınlatmayı kuramamasıdır.Bu sorunun başlıca nedeni ellerindeki akvaryum ölçüsüne uygun floresan bulunmamasıdır.Ülkemizde bitkili akvaryum için ithal edilen floresanları pahalı olmasından dolayı ya alamıyoruz ya da akvaryumumuza uygun ölçülerde doğru floresanı bulamıyoruz.Bundan dolayı akvaryum almadan önce aydınlatma ile ilgili bir ön araştırma yapıp, uygun floresan takımını kurduktan sonra akvaryumumuzu bu floresan takımına uygun ölçülerde almalıyız.Burada dikkaet etmemiz gereken başka bir unsur ise aldığımız floresan takımının bulunurluğu yüksek olmasıdır.Her zaman uygun ölçülerdeki floresanı bulmamız çok önemlidir.
     

2. Boyuta göre cam kalınlığı ne olmalı ? Kayıt ve kuşak önemli mi ? Avantajları-dezavantajları nelerdir ?

    Akvaryumlarımızın  içinde az da olsa çok da olsa su olduğu için yüksek hassasiyet gerektiren bir konudur.Kimse akvaryumunun evinin içinde patlamasını istemez.Bunun içinde akvaryum ölçüleri büyüdükçe cam kalınlığına dikkat edilmeli kesinlikle kayıt ve kuşak atılmalıdır.
    
    Nano tanklar haricinde hiçbir akvaryumda 4 mm camlar kullanılmasını tavsiye etmem.Akvaryum camının sağlam olması için her zaman imkan dahilinde camın kalın olmasına dikkat etmeliyiz.
    

3. Bitkili tank nasıl bir standın üzerine konumlandırılmalı ? Bu standın ölçüleri hazırlanırken nelere dikkat edilmeli ?

     Akvaryum standımız öncelikle göze hoş görünen, işlevi fazla olan( Uygun co2 terdibatını içine koyabileceğimiz, dış motoru içine koyabileceğimiz vb.) ve sağlam malzemeden yapılan bir stand olmalıdır.

     Akvaryum standını oluştururken dikkat etmemiz gereken en önemli unsur akvaryumumuzun standın üstüne konulduğunda standa tam oturması çok önemlidir.

  
4. Bitkili tanklarda hangi tip kapak tercih edilmeli ? Kapak satın alırken-hazırlarken nelere dikkat edilmeli ?

     Bitkili akvaryum hem bitkileri dikerken hem de dikim sonrasında akvaryuma kolay müdahale edebileceğimiz bir kapağa sahip olmamız çok önemlidir.Piyasada akvaryumun üzerine ayaklar sayesinde konumlandırabildiğimiz kapaklar ve tavandan/uygun materyalden sarkıtma kapaklar bize avantaj sağlayacaktır.

     Bitkili akvaryumda hazır kapak kullanacaksak bu kapağı öncelikle akvaryum ölçülerini dikkate alarak almalıyız ya da  yukarıda 1.C de yaptığım yorumu yinelersek öncelikle bulunabilirliği kolay floresanlardan kapağımızı almalıyız.Ayrıca akvaryum ebatlarımıza ve bitkilerimize yeterli gelecek sayıda floresan barındırmalıdır.

   

5. Bitkili akvaryumun konumlandırıldığı oda ve alan nasıl olmalıdır ? Tankın konumlandırılması için dikkat edilmesi gereken diğer püfler nelerdir ?

     Bitkili akvaryumu konumlandırma akvaryuma müdahale ederken bize pratiklik sağlayacak şekilde olmalıdır.Mümkün olduğunca akvaryumun etrafında koltuk benzeri materyaller olmamalıdır. Ayrıca en önemli unsurlardan biri akvaryumumuzun güneş ışığına maruz kalmayacak bir biçimde konumlandırılmalıdır.

    Bitkili bir akvaryumu evde konumlandırırken kış sıcağını, yaz sıcağını hesaba katarak konumlandırmak bana göre püf noktalardan biridir.Kışın ısıtıcılar sayesinde akvaryum sıcaklığını stabil tutulabiliyor ama yazın akvaryum sıcaklığını stabil tutmak çok zor.Muhakkak soğutucu kullanmak gerekiyor. Ben ana tankımı yani bitki stok tankımı yaz sıcaklarını dikkate alarak klimalı odaya kurdum.Yazın klimanın serinliğinden hem kendim faydalanıyorum hem akvaryumun ısısını kontrol edebiliyorum.Yani akvaryum için soğutucu almama  gerek kalmıyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kdenizÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 505
kdenizÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Ocak 2013 10:03
[QUOTE=serkan_cetinkol] [QUOTE=kdeniz]

2. Boyuta göre cam kalınlığı ne olmalı ? Kayıt ve kuşak önemli mi ? Avantajları-dezavantajları nelerdir ?
 
Yanlış anlamayın, lakin buradaki birinci soruyu bitki akvaryumları ile bağdaştıramadığım için pek anlamlı gelmedi.
Zira bu soru yalnızca bitkili akvaryumlar için değil bütün akvaryumların güvenliği adına sorulacak teknik bir sorudur. 
İkinci sorununda birinci soru ile bağlantılı olması sebebi ile güvenlik anlamında birinci soru ile birlikte sorgulanmalıdır. 

[/QUOTE]

Rahman Bey merhaba. Değerli yorumlarınız için öncelikle teşekkür ederiz.

Burada cam kalınlığı ile dikkat çekmek istediğimiz nokta sadece güvenlik değil. Kayıt kuşak ile cam kalınlığı ilişkisini ele almayı amaçladık. Herkesin bildiği gibi bitkili tanklar diğer sistemlere göre oldukça sık müdahale gerektiriyor. Kayıt-kuşak gibi güçlendirmeler bu müdahaleye engel olurken diğer yandan aydınlatma verimliliğini küçük de olsa darbeliyorlar. Aynı zamanda görselliğe getirdiği olumsuzluk da var. Hal böyle olunca kayıt-kuşak kullanmamak gerekiyor, bu nedenle de cam kalınlığı konusunda standart güvenlik ölçülerinin biraz daha üzerine çıkmak gerekebiliyor. 

Örnek olarak 75*45*40h gibi bir tankı ele alalım. Kayıt - kuşak gibi güçlendirmelerle yapılan bu tank için 6 mm cam kalınlığı idealdir. Fakat karşımıza çıkaracağı birçok olumsuzluklara sahip olduğu için bu destekleri kullanmayarak 8 mm cam kalınlığı tercih edebiliriz.
[/QUOTE]
 
Görsellik adına cevaplayacak olursam, ben olması taraftarı değilim. Birinci soruya dönüp, gerekirse  gerekli kalınlığın üstüne çıkarak kayıtsız kuşaksız bir akvaryumu tercih ederim.
 
Serkan Bey merhabalar,
 
Yazımın devamında kayıtsız kuşaksız bir akvaryumu tercih edeceğimi belirtmiştim. Ancak yalnızca görsellik adına değil diğer sebeplerini de yazsam daha iyi olacakmış. Belirttiğiniz konular da da tabiiki hemfikirim.
 
Ayrıca bu tip konuları gündeme getirdiğiniz için teşekkür ederim.
 
Sizinde karşınıza çıktıkça tepki verdiğiniz bir konu olan "taban" hakkında da böyle bir tartışmaya ihtiyaç var. 
 
Teşekkürler,
     
 
 
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

edebi_kisilikÇevrim Dışı

Kayıt: 14/07/2011
İl: Karabük
Mesaj: 199
edebi_kisilikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ocak 2013 21:44
İlk kez büyük ölçülerde 120*65*45h ölçülerinde high tech bir bitkili akvaryum kurma aşamasındayım. Böylesi zor ve karmaşık bir konuda bilgi paylaşımı sağladığınız için kendi adıma teşekkür ederim. Paylaşımların takibindeyim ve kurulumumu öneriler ve tavsiyeler üzerinden şekillendirme aşamasındayım. Herkese tekrardan teşekkürler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

batuhanbayramÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,14686[/C] [B]2776,2[/B] [C]2,3,14686[/C]
Kayıt: 11/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 4498
batuhanbayramÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2013 12:17
  Çok güzel bir tartışma başlığı olmuş. Her soruya yazmaya kalksam birkaç sayfa boyunca duramam dedim ve vazgeçtim. Konuyu açan arkadaşlara çok teşekkürler. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

IskarmozÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 08/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 3315
IskarmozÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2013 13:08
[QUOTE=batuhanbayram]  Çok güzel bir tartışma başlığı olmuş. Her soruya yazmaya kalksam birkaç sayfa boyunca duramam dedim ve vazgeçtim. Konuyu açan arkadaşlara çok teşekkürler. [/QUOTE]

Bilgilerinizi paylaşmanız bence çok yararlı olur, ya dediğiniz kadar uzun yazın yada başka bir yere yazıp özetleyip burada paylaşın mümkünse. Eğer önceki mesajları yeterli ve doğru buluyorsanız gerek yok tabi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan_cetinkolÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,2,4700[/C]
Kayıt: 14/06/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 3895
serkan_cetinkolÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2013 13:17
Merhaba.
Yavaş yavaş tüm maddeleri ele alıp tank seçimi konusunda soru işaretlerini sonlandıracağız. 

Konuya ilgisi olan herkese tekrar teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

IskarmozÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 08/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 3315
IskarmozÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2013 13:59
Merhaba, ben de bildiklerim ve tecrübelerimle yardım etmeye çalışacağım:


1. Bitkili bir akvaryum nasıl ölçülendirilmeli, nelere dikkat edilmeli ? Boyut seçimi için izlenecek bir teknik var mıdır ?

Uzunluk ve derinlik isteğe bağlıdır ve çok önemli değildir ama yükseklik(h) bitki akvaryumlarında (kum hariç) en fazla 50-60 cm olmalıdır çünkü daha yüksek bir akvaryumda dipteki bitkilere ışığın etki etmesi için daha nadir ve pahalı, yüksek kelvinli florasanlar almamız gerekir(ülkemizde bunu bulmak çok zor).

2. Boyuta göre cam kalınlığı ne olmalı ? Kayıt ve kuşak önemli mi ? Avantajları-dezavantajları nelerdir ?

Bu şuanda benim iyi bildiğim bir konu değil ama bence bitki akvaryumunu ileride değiştirebilmek, cichlid akvaryumu yada deniz akvaryumu yapabilmek için(bence bu hobi her yönünden incelenmeli) 100 litre ve üzerinde mutlaka kayıt ve kuşak yaptırılmalı ve cam kalınlığı litreye göre belkide yeterinden 1-2 mm daha kalın olmalı. Kayıt kuşak ise cam kalınlığı kadar yada 2 mm kadar daha ince olabilir.

3. Bitkili tank nasıl bir standın üzerine konumlandırılmalı ? Bu standın ölçüleri hazırlanırken nelere dikkat edilmeli ?

Bu konuda neredeyse hiç bilgim yok ama bence görsellik için standın yüksekliği 80 cm civarı olmalı, içine dış filtre yada co2 yada sump sığacak şekilde hazırlanmalı(hangileri koyulacaksa ona göre) ve sump olacaksa standın içinde mutlaka paslanmaya yada ahşap şişmesine karşı koruyucu kaplama yapılmalı(ben yapmadım ve cezasını çekiyorum!) yada sumpın üstünü buhar camı ile kapatmalısınız.

4. Bitkili tanklarda hangi tip kapak tercih edilmeli ? Kapak satın alırken-hazırlarken nelere dikkat edilmeli ?

Kapak işi koyulacak ışığa göre ve balık türüne değişir. Atlayan balıklar için üstü açık bir akvaryum olmaz ama üstü kapalı bir akvaryumda tavanda asılı bir armatür de kullanılmaz(ışık zayıflar) yani bu konuda çok fazla istisna ve etken var.

5. Bitkili akvaryumun konumlandırıldığı oda ve alan nasıl olmalıdır ? Tankın konumlandırılması için dikkat edilmesi gereken diğer püfler nelerdir ?

Konumu direkt güneş ışığı almayacak bir yerde olmalı yada kalorifer peteğinin, borusunun önünde olmamalı yada klimanın direkt hava verdiği yerde olmamalı(ama genelde klimanın üfleme ayarı olduğu için bu önemli değil). Yazın çok ısınmaması için en iyi yer evin en iç, en kuytu kısmıdır, akvaryum pencereleri yakın yada pencereli bir odada olunca(hele birde üstü buhar camıyla falan kapalıysa) su çok ısınıyor ve camlı kaybı yaşanıyor. Ayrıca akvaryumun koyulduğu yer kışın da sıcak bir ortam olmalı yoksa ısıtıcı yüzünde elektrik faturası tavan yapar hatta ısıtıcı bozulabilir. Bence seyir zevki yaşayabileceğiniz bir yerde olması da önemli, önünde koltuk olsun yada geniş bir odada bir süs gibi bitki ve balıklarıyla kendini belli etsin.


Hepinize sağlıklı akvaryumlar ve başarıyla dolu gelecekler dilerim, yardımcı olabildiysem ne mutlu. İyi hobiler, SAYGILAR.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ERKAN EFEÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]3,1,57513[/C] [B]3827,2[/B] [B]3826,3[/B]
Kayıt: 18/09/2008
İl: Ankara
Mesaj: 2023
ERKAN EFEÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2013 14:58
Arkadaşlar süper bir konu olmuş,emeği geçenlere teşekkürler;
Ben de kendimce kendi doğrularımla sorulara cevaplar vermeye çalışayım;

1- Bence ölçüde en büyük belirleyici akvaryumun konulacağı yer,eğer her ölçü olur ben ne yapmalıyım diyorsa yaptıracak kişi,bence boy belirlenmeli,boyun yarısı kadar en olmalı,yükseklik 100cm e kadar olan tanklarda 40cm,100cm üzeri tanklarda maksimum 50 cm olmalı.
Örnek: 100x50x40h veya 120x60x50h

2- Burada benim düşüncem;
0-50lt 6mm
50-120lt 8mm
120-350lt 10mm
uygun cam kalınlığı olur,ama cam kalınlığından ziyade önemli bir unsur da camın kalitesi burada extra clear olmaz sa olmazımız olmalı.

3- Konulacak yer sehpa tamamen zevk ve dizayn işi bence burada dikkat edilmesi gereken,yerden yükseklik,yani akvaryumun altına konulacak ekipmanların sığmasını kolaylaştıracak ölçü ( dış filitre,co2 sistem,uv,ph kontroller v.s.)bu yükseklik maksimum 80cm olmalı bence,birde akvaryumun bitiş yüksekliğini iyi hesaplamak lazım,yüksek olmamalı ki akvaryuma müdahalede zorluk çekilmesin.

4- Ben kapaktan yana değilim,bitki tankları da tuzlu su tankları gibi üstü açık olmalı,eğer akvaryum mobilyalı ise mobilyaya uygun bir taç şık olur,taç olmuyor ise de cama cam akvaryum çok şık olur.

5- Bence akvaryumun konulacağı yer evin en güzel yeri olmalı, akvaryumlarmız bunu hak ediyor,bunca emek verilen bir güzelliği herkes görmeli,hatta mümkün ise her odaya bir akvaryum konulmalı :))

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kdenizÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 505
kdenizÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2013 17:51

Başlığa cevap yazarken önce yazan arkadaşlar daha belirleyici yazılar yazdılar, akabinde bende biraz daha tespit anlamında kendimce bir şeyler yazdım. Batuhan Bey' in de dediği gibi bu konularda çok daha uzun yazılabilir.

Yine tespit mahiyetindedir, belli bir tecrübeye sahip hobicilerin, teçhizat ve ekipman anlamında etrafında buluştukları anlatımlarda fazlası ile uyumluluk var. Yani yeni başlamayan olmak kaydı ile hemen herkes ölçütlendirme, kullanılacak ekipmanlar hakkında doğru ve/veya doğruya yakın bilgiye sahipler. Yeni başlayanlar içinde klavuz niteliğinde çok güzel yazılar, çalışmalar var, lakin sanırım hemen cevap alabilmek adına diyeyim, aynı sorular da defalarca soruluyor.
Gelmek istediğim nokta, teçhizat ekipman dışında biraz daha ağırlıklı olarak bitki gelişimi ile ilgili olarak deneyimlerin, yapılan yanlışların ve doğruların aktarımının yapılması ile ilgili zayıflıktır.
Basitçe bir örnek vermek gerekirse, cuba veya glosso bakmak isteyen kişi bunların yanına moss veya anubias koyuyor, zorlular için ışık, taban gübreleme had safhada kullanılıyor. Sonrasında topikin başlığı "mosslarımda algleri nasıl yok edebilirim" oluyor.
Umarım ne demek istediğimi anlatabilmişimdir.
Belki de yanlış yorumluyorumdur.     
kdeniz2013-01-29 17:52:19

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan_cetinkolÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,2,4700[/C]
Kayıt: 14/06/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 3895
serkan_cetinkolÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2013 18:04
Rahman Bey merhaba.

Forumun her alanında çeşitli konularda tartışma başlıkları açılacak, sadece bitkili alanlarda değil. Biz de Fatih abi ile birlikte bitkili tanklarla ilgili konular için bir kritik yaptık. Düzenli aralıklarla konuların devamı geleceği için en baştan başlamak kaydı ile bu konuyu seçtik, ilk adım noktalarını vurgulamak istedik. Bu sadece konuya giriş, ilerleyen zamanlarda bakım, ekipman seçimi, taban vs. gibi teknik konularda da tartışma başlıkları açılacak.
serkan_cetinkol2013-01-29 18:07:59

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

IskarmozÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 08/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 3315
IskarmozÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2013 18:10
Konunun başlığıyla ve ilk sorularla alakalı neredeyse her cevabı 2 sayfada yazdık ve yeni başlayacak arkadaşlar bu ilk 2 sayfadan yola çıkarak artık kolayca bitki akvaryumlarını alabilir, planlayabilirler ama bence bu konunun başlığını biraz daha genişletip bitki akvaryumlarının her detayını(ilk 2 sayfada olduğu gibi) sırasıyla ve düzenli bir şekilde açıklamalı ve tartışmalıyız. Bunları yaptıktan sonra bu konuyu okuyup hala bitki akvaryumlarıyla ilgili sorusu olanlar olmayacaktır(hastalıklar, özel türler, küçük detaylar hariç).

[QUOTE=serkan_cetinkol] Rahman Bey merhaba.

Forumun her alanında çeşitli konularda tartışma başlıkları açılacak, sadece bitkili alanlarda değil. Biz de Fatih abi ile birlikte bitkili tanklarla ilgili konular için bir kritik yaptık. Düzenli aralıklarla konuların devamı geleceği için en baştan başlamak kaydı ile bu konuyu seçtik, ilk adım noktalarını vurgulamak istedik. Bu sadece konuya giriş, ilerleyen zamanlarda bakım, ekipman seçimi, taban vs. gibi teknik konularda da tartışma başlıkları açılacak.
[/QUOTE]

Ben tamda bununla ilgili yazarken siz bu mesajı yollamışsınız zaten, teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vuslatÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
[B]6339,1[/B]
Kayıt: 14/11/2006
İl: Sivas
Mesaj: 3591
vuslatÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2013 18:39
Merhaba.

İlk mesajımda da belirttiğim gibi bu tartışma konusunda bitki akvaryumu hakkında A dan Z ye ne varsa her bir konuyu ele alacağız. Bu yüzden giriş olarak bu konuları belirledik. 

Bitki akvaryumları hakkında bütün başlıkları tek başlıkta toparlayıp anlatmak yerine bölümler şeklinde konuları oluşturup uzun uzadıya tartışmayı uygun gördük. Belki biraz abartı gibi gelecek ama bütün her şeyiyle anlaşılır bir bitki akvaryumu için bu süreyi bir yıl olarak hedefledik. 

Tabi öncelikle sabırlı ve gerçekten bitki akvaristi olmak isteyen hobidaşlarımızın konuyu takip ve katılımlarıyla zamanla taban, aydınlatma, peyzaj seçimi, bitki uyumu ve seçimi vs. vs. tüm konuları birer birer tartışmayı düşünmekteyiz. İnşallah düşüncelerimiz amacına da ulaşacaktır. 

Saygılarımla.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir