Beyaz Benek Hastalığı


Hasan117Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/06/2020
İl: Istanbul
Mesaj: 360
Hasan117Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2021 03:28
[QUOTE=ceyh]
Bu doğru değil, karbon ömrünü tamamladıktan sonra suya geri salınım yapmaz, filtrede gereksiz yer kaplamak dışında bir zararı olmaz.[/QUOTE]

Dogrudur kardesim ama cok kisi var bunu söyleyen, ben de tam bilmedigimden zaten salıyormuş dedim salıyor demedim:) ama cok uzun süre durduğu zaman butun tuttugu kimyasalları sanki cok iyi tutamaz yine biraz suya bırakabilir gibi geliyo tamamen bilgiden uzak tahmin ve mantigimla söylüyorum bunu:)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ceyhÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/06/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 10313
ceyhÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2021 03:42
[QUOTE=Hasan117]

Dogrudur kardesim ama cok kisi var bunu söyleyen, ben de tam bilmedigimden zaten salıyormuş dedim salıyor demedim:) ama cok uzun süre durduğu zaman butun tuttugu kimyasalları sanki cok iyi tutamaz yine biraz suya bırakabilir gibi geliyo tamamen bilgiden uzak tahmin ve mantigimla söylüyorum bunu:)[/QUOTE]

Ben de ifade şeklinizden öyle anladım zaten, zaman zaman benim de gördüğüm yorumlar, o nedenle bu konuyu araştırmıştık geçmişte, ve böyle bir durumun söz konusu olmayacağına ikna olmuştuk.

[QUOTE=Ibrahim90]Ceyhun beyin eklediği yazıyı anlayabildiğim kadar ayak üstü çevirdim. Ekliyorum ama çeviride hatalar vardır mutlaka düzeltmek isterseniz memnun olurum.
Sohbet ve kaynaklar için teşekkür ederim herkese. İyi bayramlar dilerim.[:)]

[K] Akvaryumda Aktif Karbon[/K]

Aktif karbon , onlarca yıldır akvaryumlarda kullanılmaktadır ve en en büyük filtrizasyon medyası ürünüdür. Filtreleme teknolojisi geliştikçe ve yeni akvaryum ortamları oluştukça , aktif karbon kullanımına ilişkin tartışmalar ortaya çıkmaktadır. Bazıları , çoğu filtrede sürekli kullanımında , diğerleri ise sadece özel ihtiyaçlar için kullanıma uygun buluyor. Bazıları da hiç bir zaman kullanılmaması gerektiğini düşünüyor.
Standart bir tatlı su akvaryumunda zarardan çok faydasının olduğuna inanıyorum. Ayrıca uygun bir bakımla tatlı suda sürekli olarak kullanabileceğini düşünüyorum. Bu akvaryum sahibinin ihtiyaç ve deneyimlerine dayalı olarak kişisel tercihidir. Sürekli kullanılacaksa doymadan önce değiştirilmelidir. Aksi taktirde faydası çok az olacaktır.

[K]Aktif Karbon Nedir ?[/K]

Aktif karbon , yüzey alanını büyük ölçüde arttıran çok sayıda küçük gözenek oluşturacak şekilde işleme tabii tutulmuş karbondur. Muazzam yüzey alanı sayesinde , kirleticileri absorbe ederek sudan uzaklaştırılmasına yardımcı olur.
Aktif karbon üretmenin farklı yolları ve çeşitli kullanım yolları vardır. Akvaryumda kullnılan GAC veya granüler aktif karbandur. Aktif Karbon formları şunları içerir:
BAC veya boncuk aktif karbon
GAC veya granüler aktif karbon
EAC veya ekstrüzyonla aktive edilmiş karbon
PAC veya toz halindeki aktif karbon (sıkıştırılmış palet formda da bulunabilir.)

Karbonun ham maddesi ne göre yüzeyde farklı gözenek boyutları oluşur.. Kömür, hindistancevizi, turba ve ahşap gibi malzemeler, aktif karbon oluşturmak için kullanılan karbon kaynağıdır. Akvaryumlar için en iyi kaynak bitümlü kömürdür.

[K]Aktif karbon ne yapar?[/K]
Aktif karbon , bir dizi çözünmüş kirletici maddeyi absorbe eder.[U] Bunlar ,kokuya neden olan , fenoller, kloromin ,klor, tanindir.[/U]

[K]Aktif Karbon Ne Yapamaz?[/K]
Aktif karbonun uzaklaştıramadığı bir kaç önemli toksin vardır. En önemlisi amonyak, nitrit veya nitrat ı uzaklaştıramaz. Buneden le ilk akvaryum kurulumunda toksin uzaklaştırmasını sağlamaz. Amonyak , nitrit veya nitrat için su değişikliiği veya diğer yöntemler uygulanmalıdır.
Demir gibi ağır metallerde sudan aktif karbon ile uzaklaştırılamaz. Su kaynağında fazla bulunuyor ise arıtma cihazı kullanın.

[K]Aktive Edilmiş Karbon De-Adsorbe mu?[/K]
[U]Aktive olan karbon kapasitesine ulaştığında, daha önce suya geri emilmiş bazı malzemeleri sızmaya başlayacağını duyabilirsiniz.
Bu doğru bir iddia değildir. Teknik olarak mümkün olsa da, de-adsorbe etmek su kimyasında değişiklik gerektirir, bu da akvaryumda görülmez.
Gerçek olan , fosvata neden olan etmenler ile yapılmış olması ile karbon içerisideki fosvatın akvaryum suyuna sızmasının mükün olmasıdır.
Akvaryumda sürekli yükselen fosvattan şikayetçiyseniz ve çözmünü bulamadıysanız karbonu tamamen çıkartın. Bir kaç ay boyunca rutin bakıma devam edin ve fosfatı kontrol altında tutmaya çalışın. Eğer yüksek kalırsa karbon muhtemelen fosvat sorununa katkıda bulunmamaktadır, bazı aktif karbon ürünlerinin üzerinde fosfat barındırmadığı özellikle belirtilir. [/U]

[K]Aktif Karbon Ve İlaçlar[/K]

Hastalıklarda kullanılan birçok ilacı absorbe edecektir. Bu nedenle hasta balık için tedaviye başlamadan önce karbon kullanılmamalı, var ise tamamı filtreden çıkarılmalıdır. İşlem tamamlandıktan sonra tekrar karbon eklemek güvenlidir. Akvaryum suyundaki artık ilaçları yok edecektir.

[K]Filtrede karbon nereye yerleştirilir?[/K]

Filtrede tortunun az biriktiği mekanik temizlik ten sonraki kısıma yerleştirilmelidir. Yüzey alanındaki gözenekler ne kadar hızlı dolar ise o kadar çabuk etkisini yitirecektir.
Aktif karbonu değiştirme
Aktif karbon düzenli olarak dğeiştirilmelidir.Genelde ayda bir değiştirmek yeterlidir.Uzun süre tankda beklemesi zarar vermeyecek ,sudaki toksinleri alma kabiliyetini yitirecektir.

[K]Aktif Karbonun Yeniden Aktif Edilmesi[/K]
Aktif karonun tekrar işlevini kazanması ile ilgili hikayeler bulunur. Hatta bazıları fırında pişirmeyi örnek gösteren talimatlar verir. Bunlar efsanedir. Doymuş karbonu aktif etmek için gereken sıcaklık ve basınç ev ortamında sağlamaz.

Kaynak: https://www.thespruce.com/activated-carbon-in-the-aquarium-1380929
[/QUOTE]

Beğenenler: [T]224599,Hasan117[/T]
Teşekkür Edenler: [T]218155,Erhan Dadaş[/T][T]224599,Hasan117[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NaninaÇevrim Dışı

Kayıt: 13/11/2022
İl: Istanbul
Mesaj: 1
NaninaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Kasım 2022 21:28
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/237167/131120222126051.jpg[/IMG]

Benim de tetram beyaz benek oldu sanırım bu beyaz benek mi nasıl hızlıca iyileştiririm tavsiye verebilecek var mı akvaryumda 6 tetra bir beta 2 çöpçü bir vatoz bulunuyor canlı bitki de var içinde sadece 2 tetramda var diğerlerine de bulaşır mı ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MertSoyumertÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/11/2012
İl: Ankara
Mesaj: 2891
MertSoyumertÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Kasım 2022 21:50
[QUOTE=Nanina][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/237167/131120222126051.jpg[/IMG]

Benim de tetram beyaz benek oldu sanırım bu beyaz benek mi nasıl hızlıca iyileştiririm tavsiye verebilecek var mı akvaryumda 6 tetra bir beta 2 çöpçü bir vatoz bulunuyor canlı bitki de var içinde sadece 2 tetramda var diğerlerine de bulaşır mı ? [/QUOTE]

Merhabalar, Seachem Paraguard ürünü pahalı olsa da etkili bir çözümdür. Talimatlara uyarak kullanırsanız iyileşeceklerdir. Bu parazitlerin farklı yaşam evreleri olduğu ve bu evrelerden birisinin tankta serbest yüzüş evresi olduğu için tankı komple Paraguard ile tedavi etmek yerinde olacaktır.

[EDIT]MertSoyumert,2022-11-13 22:02:27[/EDIT]

Beğenenler: [T]231259,bilgievreni[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bilgievreniÇevrim Dışı

Kayıt: 10/05/2021
İl: Yurtdisi
Mesaj: 151
bilgievreniÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Kasım 2022 22:42
Sadece turuncu değil arkadaki sarı ve yeşil tetrada da var.. Ben 2 yıl önce bütün balıklarımı bu hastalıktan kaybettim (40 adet). Sonrasında çok araştırdım buradaki beyaz benek konularının birçoğunu okudum. Tecrübeli değilseniz yüksek ısı, tuz ve metilen ve günlük su değişmleri ile iyileştirmek zor ama seachem paraguard genelde herkeste işe yarıyor.. Bir an önce edinip kullanmaya başlayın derim. Geçmiş olsun.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ArifhbsAquaticsÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 25/04/2018
İl: Sivas
Mesaj: 4150
ArifhbsAquaticsÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 14 Kasım 2022 00:41
Bu hastalık için nokta atışı ilaç paraguard değil, cupramine ve crystalpro spotex’tir.

Beğenenler: [T]213398,ternapi[/T][T]236162,Maviphyst[/T][T]98206,PLAKAT AKVARYUM [/T][T]67980,İlksen Şahin[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yildizfarukÇevrim Dışı

Kayıt: 30/08/2022
İl: Kütahya
Mesaj: 40
yildizfarukÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Kasım 2022 01:30
Beyaz benek için önereceğim tedavi flagyl antibiyotik+bemix tir. Isıyı kademeli olarak 30 dereceye kadar çıkarın. Eczaneden bir kutu flagyl ve bir kutu bemix ampul alın. Akvaryum hacminize göre her 50 litre için 1 adet(500mg) flagyli ezip akvaryumdan aldığınız suyun içinde eritip akvaryuma ekleyin ve yine akvaryum hacminize göre her 50 litre için 1ampul bemixi akvaryuma ekleyin. Her 24 saatte bir yüzde elli su değişimi yapıp tekrardan yeni suyla birlikte gerekli dozda ilaç eklemesi yapın. Tedavi sürecinde akvaryum ısınız 30 derecede sabit kalsın bu balıklar üzerindeki kistlerin çabucak patlamasını sağlayacaltır unutmayın ki kistler balıkların üzerinden patlayıp dökülmeden hiçbir tedavi işe yaramaz. Akvaryuma bol miktarda oksijen girişi sağlayın. Işıklandırma kullanmayın ve hatta mümkünse akvaryum üzerini örtün çünkü bemix ışık altında bozulan bir ilaçtır. Bu şekilde en geç 3 gün içerisinde beyaz benekten eser kalmayacaktır.

Beğenenler: [T]67980,İlksen Şahin[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PLAKAT AKVARYUM Çevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 03/09/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1254
PLAKAT AKVARYUM Çevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 14 Kasım 2022 09:37
[QUOTE=ArifhbsAquatics]Bu hastalık için nokta atışı ilaç paraguard değil, cupramine ve crystalpro spotex’tir.[/QUOTE]

Vakti zamanında da Aqua Medic Pointex efsanesi vardı.D

Arif hocama ek olarak söylemek istediğim bir şey var.
İki üründe bakır bazlıdır.
Omurgasız/Corydoras/Pleco/Shark/Bitki v.b olan tankta kullanmayın.

Sağlıklı ve keyifli hobiler

Beğenenler: [T]223668,kdrackgz[/T][T]205902,ArifhbsAquatics[/T][T]213398,ternapi[/T][T]67980,İlksen Şahin[/T][T]233562,rei [/T]
+1: [T]223668,kdrackgz[/T][T]233562,rei [/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ArifhbsAquaticsÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 25/04/2018
İl: Sivas
Mesaj: 4150
ArifhbsAquaticsÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 14 Kasım 2022 10:19
[QUOTE=PLAKAT AKVARYUM ]

Vakti zamanında da Aqua Medic Pointex efsanesi vardı.D

Arif hocama ek olarak söylemek istediğim bir şey var.
İki üründe bakır bazlıdır.
Omurgasız/Corydoras/Pleco/Shark/Bitki v.b olan tankta kullanmayın.

Sağlıklı ve keyifli hobiler [/QUOTE]

Fatih hocam hatırlattığın için teşekkür ederim; zaten kutu üzerinde de ‘omurgasızları tanktan çıkarın’ tarzında uyarısı var. Çok narin bitkiler dışındaki bitkilere zarar verdiğini görmediğimi belirtmek isterim.

Beğenenler: [T]98206,PLAKAT AKVARYUM [/T][T]213398,ternapi[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir