Betta Hakkında Net Yanıt Bulamadığım Sorular


GtuncayÇevrim Dışı

Kayıt: 27/09/2017
İl: Eskisehir
Mesaj: 305
GtuncayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Eylül 2017 05:42
Efendim selamlar kız arkadaşımın turuncu boyalı çakıl taşlı, yaklaşık 2-3 litre civarında fanusun içinde hediye olarak aldığı Bettam ile başlayan serüvenim. ( Araştırdığım kadarıyla veiltail olarak geçiyor). Sorularda burada başlıyor. Öncelikle araştırmaya başladım ve fanusta balık beslemenin aslında bir katliam olduğunu çeşitli makalelerde okudum. Daha sonra boyalı taşların boyasında ki zararı öğrendim. İlk iş olarak balığımı nasıl rahat ettirebilirim, bir problemi var mı, olduğunda nasıl anlarım diye forumlara gömüldüm.

İlk geçen günün ardından küçükte olsa bir akvaryum almaya karar verdim. Yine sizlerin değerli yazıları sonucunda filtreleme sistemlerini okudum. Sanıyorum 10-12 litre civarında bir akvaryum aldım. Filtrelemeyi sağlamak içinde minik bir şelale filtre, yaklaşık 1-2 avuç kadar doğal çakıl taşı ve adını yazamadığım mavi yeşil kutulu ilaçlı sudan aldım.Satıcı kız arkadaşıma bakımını vs. o kadar basit anlattığı için verdiği yemin kalitesine de güvenemeyerek Tetra marka yem aldım. Adım adım yazıyorum ki bir hatam olduysa müdahale edin.

Öncelikle aldığım herşeyi güzelce yıkadıktan sonra, taşları yere yaydım. Fanustan alabildiğim kadar suyu alıp akvaryuma boşalttım daha sonra üzerine dinlendirilmiş içme suyunu ekledim.O ilaçtanda 1 damla. Bu arada şelale filtrenin içine dikdörtgen şekilde bulaşık süngerinin sarı kısmını kesip ilave ettim. Şu an balığım baloncuklar çıkarmakta sanıyorum keyfi yerinde veya çiftleşmek istiyor. Sanki hisli hayvan değer verildiğini biliyormuşcasına beni gördüğünde şımarmalar oynaşmalar başlıyor. Onun dışında sürekli aktif olarak geziyor. Madde olarak yazarsam sorularımı daha iyi olacak.
1. Balığım için ihtiyaç olan aydınlatma.
Yine okuduğum kadarıyla onlar içinde gece gündüz döngüsü gerekiyormuş. Sabahtan akşama kadar odam zaten ışık alıyor, gece de belirlli bir vakite kadar monitörüm sayesinde bir aydınlatma mevcut. Bu uygulama doğru mudur ? Eğer yapmam gerekirse 2-3 led ile bu sorunu halletmemde herhangi bir sakınca olur mu ? Ben yatana kadar ışıklar açık mı kalmalı? Keyfi izlemek için aydınlatma istemiyorum zaten monitör ışığında dahi görebileceğim aydınlıkta.
2. Suyun temizliği ve berraklığı
Bugün akvaryumda 2. günümüz herhangi bir bulanıklık mevcut değil. Filtrem sürekli çalışıyor. Bakterilerin oturması içinde bir süre gerekliymiş şuan ona rağmen herşey yolunda gözüküyor. Bir ışık kaynağı ile baktığımda dipte yem artığı gibi şeyler gördüm taşlara biraz çubukla dokunduğumda dipten yukarı doğru şeffaf tanecikler yükseldiğini farkettim bi 2-3 dk su bulanık şekilde kaldı. Böyle olması normalmidir ? Filtremi kısık ayarda çalıştırdığım için çekmiyor mu yoksa bunlar dipte olması gereken yararlı şeyler mi ? Bir arkadaşım akvaryum yeni olduğu için herhangi bir temizlik yapmamam konusunda beni uyardı. O yüzden ellemedim dibini çekmelimiyim ?
3. Isı
Malum önümüz kış, odam kış aylarında t-shirt ile oturabildiğim sıcaklıkta oluyor. Bu sıcaklık yeterli mi ? Ekstra bir ısıtıcı takviyesi yapmalı mıyım ? Forumlarda normal bir oda sıcaklığının yeterli olduğunu söyleyende var, kesinlikle ısıtıcı takılması gerek diyende. Kimi ideal sıcaklık 22 kimi 28 derece diyor.Bir konu okuyorum betta sıcağı sevmez deniliyor hemen altında ki konuda tam tersi.
4. Başını sokabilecek bir yer
Akvaryum malzemesi satan yerlerde gördüğüm ufak mağalar vs. gibi içine girip kafa dinleyebileceği bir şey almalımıyım ? Ben şuan ki görselden memnunum kendim için değil balık için yararlı olacaksa kaliteli(boyası atmayanından) alabilirim. Almalımıyım ve alacaksam ne almalıyım tavsiyeniz çok önemli.
5. Bitki
Henüz bu işle birkaç gün önce tanışmam sebebiyle kendimi bitki yetiştirmek için yeterli bulmuyorum ve ertelemeye karar verdim. Balığım için faydalı olacaksa ona da el atmak isterim ne yapmalıyım ?
6. Mavi ilaç
Henüz yapmadım fakat önümüzdeki günlerde %15-20 lik su değişimi yapacağım bunu her yaptığıma o ilaçtan kullanmalımıyım ?

Biraz uzun oldu okuyanlara vaktini aldığım için özür diler ve teşekkür ederim. Benim sorduğum sorular forumda var fakat dediğim gibi net olmayan cevaplarda mevcut birinin söylediğini diğeri tutmuyor muallakta kaldım. Yazdıklarım haricinde bir öneriniz varsa çok sevinirim. Sevgiler saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SplendorÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/06/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 1901
SplendorÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Eylül 2017 08:49
1. Balığım için ihtiyaç olan aydınlatma; bunu çok da dert edinme. Senin uyuduğun vakitler oda karanlıksa problem olmaz.

2. Suyun temizliği ve berraklığı; bilgim yok. Çökmüş suyun dibi karıştırılması pek tavsiye edilmez. O bulanıklığın sebebinin yeni akvaryumlarda akvaryumun düzenini kuran bakterilerin oluşumuyla ilgili olduğunu okumuştum buradaki bir tane başlıkta. Bilgisi olan aydınlatsın.

3. Isı; yaz kış 25-26 derece iyidir, dışarısı sıcak iken su da aynı oranda ısınmıyor. Isıtıcı kullanmak şart.

4. Başını sokabilecek bir yer; fena olmaz, ben de bir tane çanak var, geceleri içine girip ölü gibi yatıyor :D Gerçi bazen de akvaryumun sağında solunda bir yaprak altında ya da filtrenin arka tarafına doğru kuytu köşeye çekildiği de oluyor.

5. Bitki; anubias güzeldir, ağır büyür, bakım istemez, (co2, ışık, bol gübre gibi) normal su şartlarında akmaz kokmaz bir bitkidir. Aynı şekilde java fern, su üstü olarak pistia da düşünebilirsiniz.

6. Mavi ilaç; hayır. Metilen mavisi olsa gerek. Kuyruk erimelerinde kullanılır. Iyı kötü tüm bakterileri öldürdüğünden ayrı bir kapta balığın tedavisi yapılır.

Yanlışım varsa ustalardan güncellemeler bekliyoruz.[EDIT]Splendor,2017-09-27 08:51:59[/EDIT]

Teşekkür Edenler: [T]200234,Gtuncay[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Bettafanclub.07Çevrim Dışı

[B]12576,2[/B]
Kayıt: 09/02/2012
İl: Antalya
Mesaj: 108
Bettafanclub.07Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Eylül 2017 09:44
1) öncelikle hoşgeldiniz betta dünyamıza ışık çokta pnrmli deil bettalar için aksine saplam ışıklarda rahatsız olurlar gece ve gnduzu yasamak ısterler..

2) Balığınızın akvarymuna çakıl taşları koymanızı tavsıye etmıyırm nekdr selale fltrenızde olsa dıskıları o cakllarn arasnda kalacagı ıcın nitrat patlaması yaratacaktır herşeyı cıkarn tankdan guzel bı kok ayarlayn dallı ve su üstü btklerne buyuk yapraklı btkılere bayılırlar bırde olmassa olmazo catappa yapragıdır dark suları severler ph dengeleer vd mukozasını saglamlastırır ve brsuru faydası var o yspragn... Dıp ckımınıde dibi pislendikçe yarsına kdr dıpten pislikleri cekerek yapım su degsmıaksıne faydalıdır bettalar ıcın o metilen mavısnın bı ıse yaradıgı yk kllanmayın hasta olmadgı surece ılac kllanmayn catappa onun goreno fzlasıyla görecektir..

3) ısı 26 28 olmalı yaz kıs frketmez

4)çanak çömlege gerek yk uyuyacagı buyuk yapraklı btkı koymanız ona yetecektir..

5. Ve 6. Sornuzun cvbnıda 2de vermısım :)

Teşekkür Edenler: [T]200234,Gtuncay[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DeadPooLÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/01/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 105
DeadPooLÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Eylül 2017 12:20
Merhaba Gökhan ,

Çok keyifli bir uğraşa güzel bir balıkla merhaba demişsin. Öncelikle keyifli olsun.

1. Balığım için ihtiyaç olan aydınlatma : Aydınlatma geneli itibariyle bitkiler için önem arz eder. Betta zaten gece gündüz döngüsünü normal şartlarla da sağlayabiliyor. He ayrıca ışıklandırmam olsun dersen , güçlü olmayan bir led ya da masaüstü lambası da düşünebilirsin.

2. Suyun temizliği ve berraklığı : Betta'lar özellikle çok sayıda yemlenmediği için , vereceğin yem adedini yavaş yavaş belirleyeceksindir. Zaten yemeyip bıraktığında mutlaka kalan o yem'in su'dan çıkarılması gerekiyor.

3. Isı : Oda sıcaklıkları su sıcaklıkları ile farklı seyreder. Sen ekstra mini bir ısıtıcı takviyesi yap zaten derecesini yakaladığında sürekli çalışan ve elektrik tüketen bir durumu yok. Sabit sıcaklıklar sağlık ve gelişim açısından önemli. Zaten takriben 25w bir ısıtıcı vereceklerdir. Fazlasıyla ihtiyacını görür. 26-28 derece arası ideal'dir.

4. Başını sokabilecek bir yer : Çok gerekli değil . Arkadaşın dediği gibi büyük yapraklı bitkiler aynı işlevi görür. Zaten litre küçük olduğundan yüzebileceği alanda önemli ama bunu şu aşamada sağlayamam dersen küçük bir hindistan cevizi kabuğu'da iş görür.

5. Bitki: Canlı yaşayan bitkiler olarak Su üstü " pistia " gibi bitkiler hoşuna gidiyor. Bu olmasa bile bakımı kolay olan " nano anubias " öneririm. Özel bakım gerekmiyor. Kurumuş yaprak olarak " Catappa yaprağı " öneririm.

6. Mavi ilaç : İlk etapta akvaryum kurulurken yapılan bir durum kesinlikle bundan sonraki aşamalarda akvaryuma ekleme. Bütün yararlı bakterileri yok eder. Su değişimleri yaparken dilersen çokta mühim değil ancak " Reeflowers Betta Bonny " ekleyebilirsin değiştireceğin su'ya.

[:nazar:]

Teşekkür Edenler: [T]200234,Gtuncay[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

özlemazukiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/08/2016
İl: Ankara
Mesaj: 492
özlemazukiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Eylül 2017 12:33
Betalar uyuyan balıklar olduğu için akşam izlemek istediğinizde açacağınız ama spot vari güçlü olmayacak basit bir aydınlatma kullanabilirsiniz. Özellikle geceleri uyurken gözlerindeki farkı görebilirsiniz. Alttan bi perde kapanıyor gibi 😊Çakıl taşını ben önermiyorum. Çünkü zamanla aralarda, dip çekimiyle de alınamayacak birikintiler oluşuyor. Betalar su dengesine hassas hayvanlar. Silis kum öneririm. Eğer bitki düşünürseniz beta bitkiyi saklanma alanı olarak da kullanacaktır. Düzenli su değisimi yaparsanız baligıniz saglıklı devam edecektir. İlaç kullanmayın. Ben yaklaşık 8 aydır hiç bir akvaryumumda ilaç kullanmiyorum. Ara ara sıkıntı oldugunu düşünürsem su değişimini sıklaştırıp gözlemliyorum ve şükür ilaca gerek kalmıyor. İster metilen ister mikofish olsun, tank dışında banyo vari öneriyorum ben😊

Teşekkür Edenler: [T]200234,Gtuncay[/T]
+1: [T]196575,Hasancan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GtuncayÇevrim Dışı

Kayıt: 27/09/2017
İl: Eskisehir
Mesaj: 305
GtuncayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Eylül 2017 15:46
Öncelikle hepinize değerli yazılarınız için teşekkür ederim. Işık olayında bu şekilde devam ediyorum. Ufak çaplı bir araştırma dahilinde 25 Wattlık bir ısıtıcının yeterli olduğunu düşünüyorum. Fiyatları ortalama 30-180 arası değişmekte illa ki pahalı olanların bir farkı vardır ama hangi fiyat aralığına yönelmeliyim. Ayrıyeten bir termometre alıp ölçüm yapmak ve ona göre ısıyı ayarlamak daha mantıklı geldi. Yukarıda belirttiğiniz gibi çakılların arasında ki artıklardan dolayı taşları iptal edip silis kumu ve beraberinde anuabis bitkisi almaya karar vermiş bulunmaktayım. Catappa yaprağı ile takviye yapacağım. Metilen mavisini de hayatımdan çıkarıyorum o halde. Akvaryumu da alırken hiç bu işlere gireceğimi düşünmediğim için küçük tercih etmiştim, şimdi biryerden filtre bir yerden ısıtıcı ve bitki derken hayvancağıza sanki yer kalmayacak gibi. Peki şimdi bu akvaryuma geçişimizin 3. günü malzemeleri bugün-yarın aldığımda bu değişikliği yapmam bir sakınca teşkil eder mi ? Yoksa belirli bir süre suyun oturması için beklemelimiyim. Yavrucağızı ordan oraya taşıyasım gelmiyor [:)]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

math1Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/06/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 817
math1Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Eylül 2017 16:23
İstiyorsanız daha henüz işin başındayken 30 litrelik bir akvaryuma yönelin zaten çok fazla da tutmayacaktır fiyatı uygun bir tane bulabilirsiniz, 10 litrede problem yaşarsınız çünkü istiyorsanız tam ölçüleri yazın boy,en vs. Aynı filtreyi kullanırsınız yine 30 lt de muhtemelen, filtrenin de bilgilerini yazın isterseniz., ısıtıcıda tetra tec, eheim, jbl vb. kaliteli markaları tercih edebilirsiniz 70-80tl ye bulabilirsiniz kaliteli bir marka, ben fiyatı uygun olduğu için prodac tercih ettim ancak deneme fırsatım olmadı bir problem yaşamam diye tahmin ediyorum. Anubias'ın yanı sıra yukarıda da önerildiği gibi java fern de öneririm ikisine de çok rahat bakarsınız.

Metilen mavisini dediğiniz gibi kullanmamak lazım onun yerine bir su düzenleyicisi alabilirsiniz. Ben sera aquatan kullanıyorum suda ki klor, kloramin gibi zararlı maddeleri bağlıyor ve balık için faydalı bir mineral ve vitamin var. Özellikle suyu dinlendirmediğiniz zamanlarda muhakkak su düzenleyicisi kullanmak lazım ama suyu dinlendiriyorsanız şart değil.

Teşekkür Edenler: [T]200234,Gtuncay[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GtuncayÇevrim Dışı

Kayıt: 27/09/2017
İl: Eskisehir
Mesaj: 305
GtuncayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Eylül 2017 17:07
[IMG]https://i.hizliresim.com/qJl9VB.jpg[/IMG]
[IMG]https://i.hizliresim.com/May9mk.jpg[/IMG]
[IMG]https://i.hizliresim.com/Qpl1mv.jpg[/IMG]
[IMG]https://i.hizliresim.com/XEo2m0.jpg[/IMG]
14 x 30 x 24 şimdi ölçtüm. Acemiliğimi atana kadar özellikle küçük akvaryum tercih ettim. Malum ne kadar büyük o kadar sorumluluk gerektiriyor. Filtrenin herhangi bir kutusu olmadığı ve üzerinde de bir yazı olmadığı için fotoğrafını çekebildim. Muhtemelen küçük ve kaliteli olmayan bir cihaz. Bu arada yeni akvaryumla beraber yemi değiştirdikten sonra yemi ağzına alıp tükürüyor. 1.5-2 gündür yem vermedim şuan verdiğimde de aynı şeyi yaptı. Tükürdüğünü de yine alıp tükürüyor. Taşlardan dolayı yem artığı göremiyorum ya daha sonra yiyor ya da taşların arasına düşüyor. Bitki olayınıda çeşitli yapıp çoğaltmak istemiyorum. En azından bakımını biraz anlayıp kavrayana denk. Anubiaslarında fazla bakıma gerek duymadığı (ışık vb.) ve kolay olduğu için tercih etmiştim. Balığımında çekebildiğim kadarıyla fotoğraflarını ekledim eğer bir problem olduğunu görürseniz lütfen uyarın. Çok teşekkür ederim.
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

math1Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/06/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 817
math1Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Eylül 2017 17:23
Filtre şelale tipi işinizi görecektir yerince, daha büyüğü akıntı oluşturur ve bettalar akıntı sevmez hiç. Java fern de bakım istemez hic hatta anubias gibi o da kuma gomulmez ışık istemez bakım için özel bir şey yapmanıza gerek yok. Yem yememe problemi ilk akvaryum değişiminde olabiliyor zamanla yemesi lazım ama yemiyor diye fazla yem atmayın. Balık ise bana biraz yuzgecleri kapali gibi geldi biraz gozlemleyim stress olabilir hep mi kapalı üst ve altı açıyor mu hiç?

Teşekkür Edenler: [T]200234,Gtuncay[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GtuncayÇevrim Dışı

Kayıt: 27/09/2017
İl: Eskisehir
Mesaj: 305
GtuncayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Eylül 2017 17:33
Genelde açık oluyor, ileri doğru hareket ederken çektim fotoğrafları eşek sıpası yerinde durmuyor ki fotoğraf çekebileyim :) belki o yüzden kapalı gözüküyor olabilir. Tabi doğru anladıysam büyük salkım saçak bir yüzgeci zaten yok. Şu an taşların arasında birşeyler arıyor üstü anten gibi yukarıda. Yine de farklı fotoğraflar isterseniz yükleyebilirim.

Beğenenler: [T]198295,math1[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

math1Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/06/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 817
math1Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Eylül 2017 17:39
[QUOTE=Gtuncay]Genelde açık oluyor, ileri doğru hareket ederken çektim fotoğrafları eşek sıpası yerinde durmuyor ki fotoğraf çekebileyim :) belki o yüzden kapalı gözüküyor olabilir. Tabi doğru anladıysam büyük salkım saçak bir yüzgeci zaten yok. Şu an taşların arasında birşeyler arıyor üstü anten gibi yukarıda. Yine de farklı fotoğraflar isterseniz yükleyebilirim.[/QUOTE]

Tamam açık diyorsanız sıkıntı yoktur :) maşallah güle güle bakın[:iyi:]

Akvaryumdaki cakillari cikarma ve kum ekleme işleminde istiyorsaniz balığı ve icerdeki suyu baska bir yere alıp oyle yapın yada çakıl çok yok diyorsanız cakillari aldiktan sonra yıkanmış kumu bir pet sise icine doldurup yavas yavas yavas dokersiniz suyun içinde yada avucunuza alıp su içinde birakirsiniz 10 litre oldugundan fazla ugrastirmaz herhalde ama balık rahatsız olabilir.

Bir de alt kuyrugunun arkasında dejenerasyon var gibi onu da gozlemleyin zamanla duzelmesi lazim.
[EDIT]math1,2017-09-27 20:04:42[/EDIT]

Teşekkür Edenler: [T]200234,Gtuncay[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GtuncayÇevrim Dışı

Kayıt: 27/09/2017
İl: Eskisehir
Mesaj: 305
GtuncayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Eylül 2017 20:17
Evet çakıl çok fazla yok ama yinede içim rahat etmez suyu başka yere aktarıp temiz temiz yapma niyetindeyim. Kum da oturduktan bir süre sonra balığı yine yerine alırım. Hemen takibe alıyorum alt kuyruğu. Bu arada hayvancağız mağazada bırakın kadehi su bardağının içindeymiş alındığında. Geldiği günden bu yana yaklaşık 4-5 gün oldu gözle görülür bi toparlanma yaşadı. Sanki beni gördüğünde teşekkür eder gibi oyunlar oynuyor. İşin ilginci de başka bireyleri gördüğünde tepkisiz :) Tetra olan yemi tırnağımın arasına koymuştum suyun üzerine atlayıp aldı hayret ettim [:)]

Beğenenler: [T]197679,Kunterk[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bubalusÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/02/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 278
bubalusÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Eylül 2017 00:52
[QUOTE=Gtuncay]....
1. Balığım için ihtiyaç olan aydınlatma.

2. Suyun temizliği ve berraklığı

3. Isı

4. Başını sokabilecek bir yer

5. Bitki

6. Mavi ilaç
[/QUOTE]

Bettalar spesifik aydınlatmaya ihtiyaç duymazlar, hatta direkt parlak ışık sevmezler. Odanın ışığı yeterlidir, ya da hafif masa lambası şiddetinde gölgelerden geçen bir aydınlatma yeterlidir. Bazı balıkların üreme, yaşama döngüsü ışıkla alakalıdır ama betta böyle bir balık değildir.

10 litrede kalın bir zemin kullanmıyorsanız, az besleme yapıyorsanız , güçlü ışık kullanmıyorsanız bettada filtre-motor önermem. Zeminle oynamadıkça, suya kimyasal ve klor sokmadıkça zamanla denge oturacaktır. Günlük azar azar birer bardak su değişimleri yeterli olur. Betta sükunet sever, har har motor değil. Medikalciden pipet alıp tek balığın pisliği başlarda çekilir, bir süre sonra kendi kendine çözülebiliyor olacak.

24 derecenin üzerindeki sıcaklık yeterlidir. 10 litrelik sudaki en küçük ısıtıcı dahi aşırı sıcaklık farkları yaratacaktır, evin en sıcak, rüzgarsız, sıcaklık değişimi olmayan noktasına koyup, akvaryum altına zeminle arasına kesip koyacağınız bir kumaş/fitilli kağıt/köpüklü plastikle korumanız lazım.

Bir kaç çınar-meşe yaprağını üçgen olarak koymanız ya da kiremit yoğurt kasesini kırıp akvaryum duvarına yaslamanız yeterli.

Bitki olarak hiç bir şey yapmanıza gerek yok başlangıç için. Bir dal tilki kuyruğu yada bir türevini atın, ister dibe sabitleyin, ister serbest bırakın. O bir şey vermeden de kendi kendine büyür.

Mavi ilaç bütün bakteri ve mantarları öldürmek içindir. Hiç bir şey işe yaramadığındaki son yöntemdir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GtuncayÇevrim Dışı

Kayıt: 27/09/2017
İl: Eskisehir
Mesaj: 305
GtuncayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Eylül 2017 01:32
Can bey yorumunuz için öncelikle teşekkürler, ışık konusunda dediğiniz gibi oda ışığı kullanıyorum. Zemin olarak şuan çakıl mevcut ama dibi kirli kaldığı için 1 paket silis kumla değiştirmeyi düşünüyorum. Yararlı diye tavsiye ettikleri içinde anuabis düşünmüştüm önerdiğiniz bitkiyede bakayım. Bir de ısıtıcı konusunda kafam karışmış durumda yukarıda 3-4 kişi sıcaklığın sabit olması ve ısıtıcının muhakkak olması gerektiğini söyledi. Akvaryumun altında şuan bir parça kumaş ve kendi plastik altlığıyla komidinin üzerinde duruyor. Yarın alışverişe çıkacaktım kum ve ısıtıcı almak için ne yapsam bilemedim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir