Balıklar Yavru bakımı yapar mı?


enronÇevrim Dışı

Kayıt: 01/02/2009
İl: Mugla
Mesaj: 15
enronÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2009 20:23
Tekrar selamlar,
 
Merak ettiğim bir konu daha. Bildiğim ya da hatırladığım kadarıyla balıklarda yavru bakımı yoktur. Hatta bu konu ilköğretim fen bilimleri dersleri sırasında hala böyle anlatılmaktadır. Hatırladığım kadarıyla deniz memelilerinde yavru bakımından bahsedilmekte fakat balıklarda bunun olmadığı bilinmekte.
 
Tabii ki akvaristlerin bildiği, benimde yeni yeni okuduğum üzere; balıklarımız yavrularını ağzında büyütmekte ve hatta daha sonra bir süre beslemekte. Bir türün de yavrularını beslemek için yem püskürttüğünü okumuştum sanırım.
 
Bu konu hakkında bilgisi olan tecrübeli akvaristlerin ve hocalarımın bilgilerine ihtiyacım var. Referans verilebilecek kaynaklar da olabiliyorsa çok güzel olur.
 
Fırsat bulduğumda konuyu su ürünleri fakültesinde araştıracağım, şimdilik tecrbelerinize başvurmak istedim.
 
Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FahrettinÇevrim Dışı

Kayıt: 12/09/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 799
FahrettinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2009 20:45
Canlı doğuranlar haricinde diğer türler yavruları belirli boya gelene kadar bakarlar güvenli bir yer bulunca yavruları oraya bırakırlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alaeddinozmenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/12/2005
İl: Izmir
Mesaj: 286
alaeddinozmenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2009 21:02
Ağızda kuluçka yapan ve yumurta dizen balıkların tamamı yavrularına bakarlar. Yavru bakımı yuva yapma ve yumurtalarla ilgilenmeyle başlar. Yumurta saçanların bir kısmı yumurtaları güvenceye almak için yuva yapmayı yada uygun bir yere yumurtlamayı seçerler ama yumurtladıktan sonra hemen hepsi yumurtaları terkeder. Denizatı ve labirentlilerde de yavrularla erkek ilgilenir. Piranha tecrübem yok ama onların da erkeklerinin yumurtaları koruduklarını duymuştum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir