Artık olsun.


fzkdevilÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/01/2012
İl: Manisa
Mesaj: 624
fzkdevilÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Nisan 2012 03:46
Merhaba arkadaşlar.

          Daha önce yosun sorunu nedeniyle bozup, tekrardan temizleyip, dizayn ettiğim, 1 aylık akvaryumumu, hiç kimyasal kullanmadan, doğal yollarla yenmeye çalıştığım, yosun sorununa dayanamadığım için tamamen dağıttım.İçindeki tüm canlıları bitki ortamım oluşuncaya kadar süresiz uzaklaştırdım.

AKVARYUM   : 140X40X60
AYDINLATMA: 6*54 W ( 1*GROLUX - 3*AQUASTAR - 2*DAYLIGHT )
FİTRASYON  : 1100L BOYU DIŞ FİLTRE + 15W UV LAMBALI 1200L İÇ FİLTRE
CO2 SİSTEM : 7KG TÜP + REGÜLATÖR + DAMLA SAYACI + İSTA BÜYÜK BOY HARİCİ MAXMİX REAKTÖR
GÜBRELER    :  TUNÇ BEY MİSKET GÜBRE DEMİR+POTASYUM+NİTRAT+FOSTAT+MİCRO ELEMENT
                        SACHEM FLORISH EXCEL
KATKILAR     : TETRA BACTOZYM - PRODAC NİTRİDAC - SERA AQUATAN
TESTLER       : RED SEA FRESH LAB DELUXE 8 Lİ + JBL 6 İN1 STRİP TEST
SU                : HEM ŞEHİR ŞEBEKESİ RO SİSTEMLİ HEMDE HARİCİ RO SİSTEMİM VAR.
TABAN          : ELİMDE TABAN İÇİN KULLANDIĞIM 10L DAZS SOİL + JBL 10L MANADO VAR
                       (GEREKLİYSE ÇİÇEKÇİLERDE SATILAN VE İÇERİĞİNİ BİLDİĞİM TORF VEYA HİNDİSTAN
                       CEVİZİ TORFU İLE DESTEKLEYEBİLİRİM.)

KUM              : LAVALİT (lav kumu) + DEMİR İÇERİKLİ SİYAH BİTKİ KUMU (hagen değil)
                        (İlçemizde sönmüş yanardağ olduğu için Lav taşı Lav kırığı Lav kumunu kolaylıkla
                        temin edebiliyorum)


Yeni dizayndan istediklerim.
  1. Elodea - Cabomba gibi budandığı yerden uzamayan (budanan yer öylece kalıyor), sağından solundan sürgün verip tuhaf bir yerden uzayan bitkiler  dışında, budanan yerden büyümeye devam eden ve kökten sürgün veren yine o türden onlara benzer bitkiler kullanmak istiyorum. Önerileriniz nelerdir.
  2. İkidir yosun yüzünden bozduğum akvaryumuma gerekirse ki bu sefer kesin kararlıyım eklenmesi gereken kimyasallar (alg gidericiler - bakteri kültürleri - temizlik kimyasalları - su düzenleyicileri - sachem excel ve tunç bey imzalı diğer tüm gübrelerim var ) varsa kullanabilirim. Parası yada vereceği yıkım önemli değil çünkü güzel birşey olsun yeter. Gerekirse İRAN'dan nükleer destek istenilebilir.
  3. Aydınlatma seçeneğini ikiye çıkarmak istiyorum. Birincisi 5-6 saat kesintisiz 6*54 wattlık (1*grolux - 3*aquastar - 2*daylihgt) lambalarımdan uygun görülenleri yakıp, 3saat dinlendirdikten sonra, ikinci olarak Smd ledlerden 10-15 metre döşeyip 5-6 saatte onlarla ışık vermeye devam etmek. (bunun nedeni bazı arkadaşların led lambalarda bitkilerin gelişiminin devam etmesine karşılık alg gelişimine rastlamamış olmaları Örnek; xclusive ve safakozkan arkadaşlarımızın Led konuları).
  4. Su olarak çoğu ilde bile olmayan RO sistemi ilçemiz genelindeki şebeke suyuna uygulanmaya başladı. (tuvalette klozette bile RO suyu kullanıyoruz maalesef. Maalesef dedim çünkü tükettiği elektrik ve suyun 3 te 1 ini atık olarak ayırması israf olduğu düşüncesine sevektti beni)
  5. Dış filtre BOYU ef-45 1100L/h 4 sepetli elimde hiç kullanılmamış bioball, elyaf, sporax(makarnada deniyor),mavi biyolojik sünger, karbon, zeolit, sachem purigen ve lav kırığı var. Bunları en alttan üste doğru hangi sıra ile koymalıyım. Elimde tetra Bactozym var onu hangi sepete eklemeliyim.
  6. İç filtre 15 watt UV lambalı, 2 kat sepetli 1200L/h 50cm boyunda. UV özelliği bir anahtara bağlı ve sadece lamba devre dışı bırakılabiliyor. Sorum şu ilk başlangıçta kapalı tutmalımıyım.
  7. Sera Aquatan - Prodac Nitridac - Tetra Bactozym 8 tablet elimde olan bazı su hazırlayıcıları ve hazır bakteri kültürleri. Bunları nerelerde kullanmalıyım. Bu soru üstteki  soruyuda doğrudan etkiliyor sanırım.
  8. En başta söylediğim gibi akvaryumu yosun yüzünden dağıttım. Yeni dizayn aynı taban (dazs soil + manado) ve aynı kum (lavalit yani lav kumu + hagen olmayan siyah bitki kumu) üzerine kurulacak. Taban eski sudan ve artıklardan arındırılacak kadar yıkandı. Kum ovularak güzelce temizlendi. Bu uygulama kum için yeterlimidir yoksa kimyasal ek bir işleme gerek varmıdır. (Örnek; MICROBE-LIFT GRAVEL SUBSTRAT AKVARYUM KUM TEMIZLEYICISI).
  9. Tüplü sistem Co2 ve İsta harici büyükboy maxmix reaktörüm var.Bitki eklemesi ile birlikte mi Co2 gübrelemesi yapmalıyım yoksa adaptasyon boyunca vermemelimiyim. Verilecekse kaç baloncuk. ( Co2 ölçüm kitimde sadece var yok ve fazla cinsinden gösteriyor matematiksel bir büyüklük olarak ifade karşılığı yok yada ben bilmiyorum ).
  10. Sahip olduğum, 10 kadar cüce vatoz yavruları bir kaç aylık, 5 adet orta boy SAE ler, 2-3 aylık yada biraz daha büyük Komando çöpçüler, eklenmelimi ne zaman?
  11. Elimde bozduğum akvaryumdan kalan 40 kök kadar Cabomba -  christmas moss - java moss - Riccia vb. var bunları güzelce tazyikli su ile yıkadım ama hepsi yosuna maruz kaldı haliyle bu bitkileri kullanmalımıyım yoksa atayımmı?
  12. Bitki konusunda eğer tabanda şöyle çim görüntüsü oluşturamazsam gözlerim açık gidecek, Geçen seferki denemeden sonra tüm parvulaları çöpe gönderdim. Parvula lilaeopsis brasiliensis gibi önerebileceğiniz adaptasyonu kolay büyüme hızı ve yayılması orta yüksek bitki hangisi olabilir. Kullanılacağı bölge kesinlikle üzeri açık ışık alacak şekilde ayarlanacak.
  13. Kırmızı bitkilerin hayranıyım rotala red - a. reineckii gibi bitkilerimi hiç yosundan kurtaramadım onun için akvaryumda hiç kırmızı renk keyfi yaşayamadım önerebileceğiniz kırmızı orta kolay bitki ne olabilir.


Arkadaşlar tüm önerilerinizi titizlikle inceleyip dikkate alacağım.

Bir önceki başlığım Vira bitkili idi.

Bu defaki sloganım "ARTIK OLSUN". 

Önerilerinizde temin edilme zorluğunu düşünerek yardmcı olursanız sevinirim.

Haydi BİSMİLLAH. Yardımlarınızı bekliyorum.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pelerinlikediÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6658,2[/B] [B]8038,3[/B]
Kayıt: 02/07/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 1148
pelerinlikediÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Nisan 2012 13:26
Yeni kurulumunuz hayırlı olsun.
1. Bitkilere bakmanız lazım ki hangisini seçeceğinize ve tasarıma uyuyp uymayacağına kendiniz karar verin.
2. Yosuna bulaşmamak için stem bitkilerini bolca kullanın ilk bir kaç ay. Yosuna karşı katkı maddesi kullanmayın. Bakteri kültürü ve balık yoğunluğuna dikkat edin. Gübrelemeyi ve ışığı yarı yarıya yapın. Aydınlatma hep 4 açık 4 kapalı 4 açık olsun.
3. Led işini daha çok araştırın, ledsiz de yosunsuz akvaryumunuz olabilir.
4.RO bir fırsat sizin için, ama testlerle suyu besin olarak desteklemek önemli.
5.Karbon kullanmayın hiç. Sıralama için forumu araştırabilirsiniz.
6.Uv yi kapalı tutun.
7.Kullanma kılavuzunda yazdığı gibi kullanın. Bunlar gerekli.
8. iyice yıkadıysanız sorun olmaz.
9.Bitkiden sonra co2 verin.
10.Bir iki ay bekleyin ki, hem bitkiler köklensin hem de yemleren dolayı fazla yükleme olmasın.
11.Atın.
12. Parvula olabilir.
13.red - a. reinecki, kırmız gül, kırmızı zeytin.cryptonate wndtii brown.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kazım_öcaldıÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,1,51106[/C] [C]2,2,51106[/C]
Kayıt: 14/06/2008
İl: Adana
Mesaj: 1887
kazım_öcaldıÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Nisan 2012 11:32
İstek ve azminize hayran kaldım.Malzeme olarak temin ettikleriniz de sanırım her bitkicinin hayali.Ancak her bitkicide mutlaka olması gereken özellik sanırım sizde biraz eksik,o da "SABIR".Parvula zor gibi görünse de oldukça kolay ve sağlam bir bitkidir.Daha önceki iki tankımda da tüm taban bitkilerini denedim ve başarılı oldum ama parvula kadar zevk aldığım bitki olmadı.Öncelikle tabanınızı sağlam bir şekilde oluşturun.Nasıl derseniz alta lav kırığını ve misket gübreleri kullanın üzeine siyah kumu onun üzerine de diğer kumu kullanın.Altta geniş kumun kullanılması köklerin havalanması için önemlidir.üzerine de diğer kumları koyun,lav kumunda parvula çok zor.Sachem tabs da edinebilirseniz iyi olur.İlk adımda işe yarayacaktır,dikimden sonra bitki köklerine ekleyin.ışık sadece 2 flo yakın ve günde 7 saati geçmesin4-3-3 şeklinde olur.1 ay bitkiler adapte olana kadar bu şekilde gidin ve co 2 yi oldukça fazla verin saniyede 4-5 kabarcık bitkiler dikildikten sonra vermeye başlayın.Sıvı gübre şimdilik kullanmayın.1 aydan sonra her hafta 1 flo ile aydınlatmanızı arttırın,tüm flolar yandıktan sonra aydınlatma ssatini 9-10 saate kadar çıkartabilirsiniz tabi her hafta 1 saat arttırarak olsun birden bire değil.UV yi tankı kurduktan sonra aktif hale getirin açma kapama yapmasın 24 saat esasına göre çalışsın.Canlı eklemeyin adaptasyon aşamasında bu çok önemli,müdahala şansınız fazla olur.Bitkilerinizi atmanıza gerek yok hafif bir karartma ya da exel tedavisi sizi yosundan kurtarır.Bitki aldığınız kişi ve tankları iyi araştırın,salyangoz ve yosun olmamasına özen gösterin.Tbanınız oturana kadar eledoa,limon gibi bitkileri bir bölgede istifleyin.Tüm bunlara rağmen yosun olacaktır ,paniklemeyin kızmayın.Sakin olup çözüm yolları arayalım beraber.Tabanınız ne kadar eski olursa yosun sorununuz o kadar az alur.Tabanla oynamamay dikkat edin.Taban yüksekliğiniz önden arkaya 5 cm den 8-10 a kadar olabilir ama 5 cm den az olmasın.Bitki olarak parvula,bilixia aberti,pogestemon,red rotala ve walichi benim favori bitkilerim.Crismas mosslanmış bir kütüğe de hayır demem doğrusu.Gübreleme işi için de aele etmeyin.NPK ayarını iyi tutturun.Bir de benim de hayalini kurduğum şeyi size de önereyim.İyi birtane PH controler edinin.Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fzkdevilÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/01/2012
İl: Manisa
Mesaj: 624
fzkdevilÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Nisan 2012 17:53
Önceki iki kurulumda düştüğüm hatanın kaynağıda sanırım sabırsızlıktı ve daha 1. haftadan dayanamayıp balıkları doldurmam oldu.bitkilerin üzeri toz gibi bir kalıntı ile kaplandı. kum kirlendi. bu defa bu hataya düşmeyeceğim çünkü balıkların durabileceği bir tankım daha oldu orda ben gerek görene kadar takılabilirler.

Önerileriniz için Çok teşekkür ederim Ahmet bey. Sormak istediğim bir kaç şey var.
- Stem bitkileri nelerdir?Bir bitkinin Stem bitkisi olup olmadığını nerden bilebiliriz?( kaynak bulamadım da ) Sayısı ve türü Neye göre seçilmelidir? Daha sonra çıkarttığımızda kumu kaldıracağımız için bir korozyona yol açmış olmazmıyız? Önerebileceğiniz Stem bitkiler nelerdir?
-Karbon kullanmayın demişsiniz. Balık olmayacağı ve yemleme artığı kalmayacağı içinmi dediniz? çünkü bir kaç yerde ilk ay kullanın diye yazıldığını okumuştum.

Kazım bey Çok teşekkür ederim. Youtubede olsun diğer sitelerde olsun o muhteşem akvaryumları izlediğim an gerçek hobinin keyifin bununla uğraşmak olduğunu düşündüm ( Kim düşünmezki İnsanın kendi cennetini tasarlaması gibi birşey..). Allaha çok şükür Alkol Sigara kumar vs vs... gibi kötü alışkanlıklarım yok kendi çapımda ilçede Bilgisayar işletmem var Boş zamanı olup değerlendiremeyen oyunlarla kafasını dağıtan biriyken bulaştım bu işe iyikide bulaşmışım artık hiç zamanım yok.   Sabır Konusunda ki uyarınıza istinaden yukardaki giriş cümlesini yazdım zaten.

Söyledikleriniz doğrultusunda kafamda bir şablon oluşturmaya başladım.Tabanıma Coco peat ile takviye yapacağım yani cocopeat + dazsoil + jbl manado olacak. Kum belli zaten onunla ilgili bir değişiklik olmayacak.

Dış filtrede Tunç beyden aldığım BC karbonu kullanma konusunda Ahmet beyin söylediği kafamı karıştırdı. Biraz araştırma daha yapıp gelecek Cevapları bekleyeceğim.

UV konusunda da ikileme düştüm boş bir anımda onunla ilgili de biraz araştırma yapacağım sanırım.

Şimdilik aklımdaki bitkiler
Limnophila Aromatica - Rotala Wallichi - Parvula yada Ech. Tenellus - Çınar - Tiger Lotus - Aponegeton Capuroni - Aponegeton ulvaceus - Aponegeton madagascarensis - Eleocharis vivipara -  Myriophyllum aquaticum - Mayaca Fluviatilis - Rotala red - Pogestemon helferi (pek zor bulunuyor) - alternantha Reineckii - Blyxia Auberti. bunların arasından bir aranjman yapmaya çalışacağım ilk önceliğim bitkileri sitedeki hobici arkadaşlardan temin etmek daha sonra ticari kaygısı olan sitelere yönelmek.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pelerinlikediÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6658,2[/B] [B]8038,3[/B]
Kayıt: 02/07/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 1148
pelerinlikediÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Nisan 2012 21:20
Stem bitki olarak Tilki kuruğu, demersum bence ideal. kökü yoktur ve bütün besini sudan alır, çıkartmanız da koymanız da kolay olur. Besin fazlalığını dengeler; yosunu engeller. Sayısına gelince, akvaryuma eklediğiniz bitkilere göre koyup, bitkileriniz çoğaldıkça bunları azaltırsınız.
Bc karbon sıradan karbondan farklı ama onu da zamanı gelince değiştirmeniz gerek. Karbon berraklık için kullanılır. Suyunuz oturduktan sonra bakteriler o işi halleder zaten. Ayrıca, ilaç kullanımı sonrasında suyu temizlemek için kullanılabilir. Sıradan karbon sıvı gübreleri de içinde tutabildiği için pek tavsiye edilmez ama sizin aldığınız farklı bir ürün.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TwoFacedÇevrim Dışı

[B]6377,2[/B]
Kayıt: 01/05/2011
İl: Adana
Mesaj: 144
TwoFacedÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Nisan 2012 23:52
Fethullah bey, kurulumunuz hayırlı olsun.
Stem bitki eklenmesi konusunda Ahmet bey ve Kazım hocayla aynı fikirdeyim. Okuduğum çoğu makalede mümkün olan en çok bitki ile kuruluma başlanmasının biyolojik döngüyü hızlandıracağı ve yosun sorununu minumuma indireceği söyleniyor.
Taban konusu tartışmaya açık bir konu. Çok katmanlı tabanlarda besin yükü fazla olduğu için yosun kaçınılmaz bir hal alıyor, bazı inatçı yosunlar/bakterilerde tankı bozmayı bırakın insanı hobiden soğutmaya kadar götürebiliyor. Bir kısım tecrübeli akvarist tek/uygun kum türü ve tablet/misket gübre kullanmanın yeterli olduğunu, bir başka tecrübeli gurup ise çok katmanlı tabanın uzun süre bozulmayacak/müdahale edilmeyecek tanklarda kullanılmasının daha avantajlı olduğundan yana. Fakat çok katmanlı tabanlarda dikkatli olunması gerek, tabanda yapacağınız küçük bir oynama tankın tüm dengelerini bir anda altüst edebilir.
Yeni kurulan tanklarda U.V. filtre kullanımı ilk 2 ay tavsiye edilmiyor, gerekçesi ise biyolojik döngü oluşumunu hızlandırmak. Bildiğiniz gibi uv filtre tüm organizmaları öldürüyor, her ne kadar filtre çıkışına takılsada sonuçta sürekli bir devir daim söz konusu.  Bende mecburiyet olmadığı takdirde ilk 2 ay çalışmamasından yanayım.

Karbon için sudaki bir çok makro besini tutup (sıvı gübrelerde bulunanlarda dahil) suyu mineral yönünden zayıflattığı söyleniyor, dolayısıyla gerek olmadığı takdirde kullanılmasının da bir önemi kalmıyor. Sizin kullanacağınız normalden farklı bir karbon olduğu için satın aldığınız Tunç beye sormanız daha doğru olur.
Amaç netlik ise döngü oturduktan sonra u.v. filtre kullanmanızda aynı işlevi görecektir.

Yeni bir kurulum için daha önce herşeyi bir çok ayrıntısına kadar anlatan bir makale forumda mevcut. bir göz gezdirin eminimki çok faydası dokunacaktır.
http://www.akvaryum.com/Forum/bitki_akvaryumunda_basarihi-tech_k162934.asp
Kazım hocanında değindiği gibi bu hobide en önemli unsur SABIR. Maalesef ki bu konuda kendimde dahil olmak üzere bir çok hobicide bu erdem yok özellikle yeni kurulum aşamasında :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fzkdevilÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/01/2012
İl: Manisa
Mesaj: 624
fzkdevilÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Mayıs 2012 14:41
Merhaba arkadaşlar Bir süredir sadece yazıları takipteydim. Dünya evine girme hazırlığı nedeniyle küçük bir ara ve tekrar akvaryumun başındayım.

Dizayn olarak elimdeki kökler ile şu şekli oluşturdum elimde acayip kayalarda var ancak kullanım alanı bulamadım sadece köklerle oluşturduğum kompozisyon daha çok hoşuma gitti ilgili resimleride aşağıya ekledim.



























 Elimdeki kökler ile yaptığım bazı dizaynlar var en çok en sondakini beğendim taşlarım hoş ancak nerelere koyabileceğimi bilemedim. Kumum siyah.

Temin ettiğim bitkiler;

Aponogeton Madagascerensis 1 soğan 4-5 yaprak alındı

Aponogeton Capuroni 1 Soğan 4-5 yaprak alındı

6 KÖK ÇINAR ALINDI

6 dal Proserpinaca palustris ALINDI

6 dal rotala wallichi ALINDI

Blyxa Auberti  5-6 kök ALINDI

ROTALA RED 20-30 KÖK ALINDI

5 KÖK Heteranthera zosterifolia AYIRTILDI

Lobelia cardinalis 7 KÖK AYIRTILDI

Ludwigia Arcuata 7 KÖK AYIRTILDI

Limnophila aromatica 5 kök ayırtıldı

Eichhornia diversifolia 5 kök ayırtıldı

Pogostemon Helferi 5 KÖK AYIRTILDI

ALTERNENTHERA CARDİNALİS 6-8 kök ayırtıldı

ALTERNANTHERA RED ROUND 10 KÖK ayrtıldı

ludwigia inclinata 5 kök ayırtıldı

Alternanthera Reineckii 20 adet ayırtıldı

Bacopa monnieri - 20 adet  ayırtıldı

Mayaca fluviatilis 5 kök ayırtıldı

Java Fern 4-5 kök 4-5 yapraklı ayırtıldı

elimde bolca christmas moss var

Tilki kuyruğu temin edilecek stem bitkisi olarak acil durumlarda eklenecek 10-20 kök kadar

bitkilerden uygun olmayanlar olanlar nelerdir pek bilmiyorum. dediğim gibi akvaryuma uzun süre balık eklenmeyecek. dizayn konusunda da yardımcı olursanız sevinirim.

Tabana ( 10L dazs soil + 10L JBL manado ) ek olarak 10L Coco Peat eklemeyide düşünüyorum ama kararsızım.

Yusuf bey
Ufak bir araştırma sonucu Dış filtrenin en üst gözüne Küçük bir BC karbon + Purigen + zeolit karışımı  katman yaptım . Uv filtreyide en az 3-4 hafta kullanmayacağım.

Teşekkürler....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yasmutÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 29/08/2007
İl: Agri
Mesaj: 786
yasmutÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 07 Mayıs 2012 15:27
Fetullah Bey,

Akvaryumu yeiden kurmak aslından tam bir çözüm değildi zira akvaryumun tam olarak oturması 3-4 ay sürer ve bu sürede yosun problemleri meydana gelebilir bu normaldir.

Tabana mümkün olduğu kadar az  şey koyun sadece miisket gübre ve kum yeterli olur zira ne kadar malzeme koyarsanız o kadar kontrol dışı besin suya geçer.

RO suyu olması çok uygun değil tabi suyun sertliği 8 civarı olmalı va magnezyum yeterli miktarda bulunmalı bu sorunlardan birisi olabilir.

Ayrıca CO2 kontrol sistmei olmayan akvaryumlarda yetersiz CO2 sorunu hep yaşanıyor .  Genelde sorun Co2 den kaynaklanıyor.

BC karbonu kullanmaya devam edebilirsiniz  herzaman.


Ahmet Bey,

Konuyu tam bilmediğiniz için sanırım bir hata oluşmuş kafanızda. BC karbon sudaki micro partikülleri tutar bunlar berraklığı bozan başlıca şeylerdir. Bc karbon ömrünü doldurunca su eskisi kadar berrak olmamaya başlar ve değiştirilmesi gerekir. Bakteri döngüsü akvaryuma böyle bir berraklık kazandıramaz bakteriler organik maddeleri parçalarlar aslında berraklıkla direk bir ilişkileri bulunmaz. Bu nedenledirki dünyada yaygın bir şekilde akvaryumlarda kullanılmaktadır. Kullandığınız sürece cam kadar berrak bir tanka sahip olursunuz.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fzkdevilÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/01/2012
İl: Manisa
Mesaj: 624
fzkdevilÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Mayıs 2012 17:35
Tunç bey Çok teşekkür ederim. Verdiğiniz bilgiler çok değerli 3-4 ay bekleme işi beni gerdi biraz birde yeşil spot alg sorunu saç sakal diatom derken bozma kararını verdim. hem balıkların yükünü ortadan kaldırmak hem yeni bir dizayn hemde anlatılanlar doğrultusunda vites değiştirir gibi yavaştan hızlıya geçmek için. Asıl denemek istediğim bizzat senin tarafından yayınlanan "bitkili hi-tech akvaryumda başarı" makalesini adım adım uygulayıp başarıya ulaşmak. Yani bu akvaryum bozgunu bir ders ve deneye dönüşecek inşaallah.

Tabi makaleyi adım adım uygulamayı deneyeceğiz mutlaka aksilikler çıkacaktır yardımlarınıza başvurmaya devam edeceğiz.Sizinde değiniz gibi Şuan tek eksiğim PH controller. en yakın zamanda teminine çalışacağım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fzkdevilÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/01/2012
İl: Manisa
Mesaj: 624
fzkdevilÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Mayıs 2012 16:52
Kurulum tamamlandı 2*54 aquastar 3 saat açık 4 saat kapalı 3 saat açık 14 saat kapalı şeklinde günde 6 saat aralıklı ışıklandırma yapıyorum sıvı gübre takviyesi yok Co2 yaklaşık 3-4 baloncuk.

JBL 6 in 1 easy test kitine göre İlk değerler;

NO3 = 15
NO2 = 0,5
GH   = 25
KH   = 15
PH   = 7,7
CL2 = 0

Değerler bunlar yada Çok çok yakın (renk scalalı test olduğu için) GH ve KH yüksek gibi diğer değerler sanırım normal. Bol christmas moss (6-8 pet) Tilki kuyruğu (20-25 dal) ve Sessiliflora (35-40 kök)kullanıldı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fzkdevilÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/01/2012
İl: Manisa
Mesaj: 624
fzkdevilÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Mayıs 2012 20:46
Yeni kurulum bitti Allahın izni ile Kurulalı da 3. haftayı bitirdim.







yeni kurulumda sesliflora ları sola rotalaları sağa yasladım orta ve arkaya aromatica ve zosterifolia bitkilerini dolgun bir görüntü için döşedim wallichi ve çınarları iki kenarında ortalarına diktim. Bu resimlerde görünen taşlar ve maden suyu şişesi henüz batmak istemeyen kökler için ağırlık vazifesi görmekteler. ve aşağıda göreceğiniz resimlerde çıkarıldılar şişe hariç o kökün emiş gücünde bir problem var hala inatla batmıyor Son resimde karanlık olanda yaklaşık 1,5 metre şeritled ile içindeki durumu gözlemek amacıyla sürekli yanık bırakıyorum. bir zararı olurmu bilmiyorum. (normal 12V ile çalışmasına rağmen ben 9-10V civarı elektrik veriyorum ki daha sönük yansın)

Haliyle yeni köklerde oluşan fungus cıvık mantar bende de 3. günde başladı ve kökleri sardı  iğrenç bir görüntü. siteden temin ettiğim 15 dev elma salyangozu bu oluşumu yiyerek bitirdi kalanlarıda ilk su değişiminde mekanik olarak ben çektirdim







Kurulumda tetra bactozym kullanmıştım faydasını gördüm sanırım suyum daha ilk haftadan berraklaştı.

bitkilerin üzerlerinde saç yosununa benzer pamuksu oluşumlar görmeye başladım akıntı yapması ve uv özelliği olması sebebiyle tam ortadaki devasa iç filtreyi eklemek zorunda kaldım.
3. su değişimini dün yaptım ve nitridac ekledim.

sağ alt köşedeki çınarın bir yaprağı sakal yada fuzz alg ile kaplandı nedenini bulamadım başka bir yerde yok.

kesintisiz 4-5 baloncuk CO2 takviyesi ve 4açık-4kapalı-4açık şeklinde 4*54 watt 3aquastar 1 grolux aydınlatma devam ediyor (daha önce 2* 54 aquastar dı ancak bitkilerde form bozukluğu oluşmaya başlayınca 2 lamba daha yaktım doğrumu bilmiyorum)

gübreye başlamadım zemine bolca misket sermiştim. sadece 2 günde 1 10ml sachem exel pro ekliyorum dünkü su değişiminden sonrada 20ml exel ve 20ml potasyum ekledim.

su değişimi öncesi strip test sonuçlarım.

NO3  : 0
NO2  : 0,5
GH    : 21 den fazla
KH    : 15 civarı
PH    : 7,5-8,0 arası
CL2  : 0


akvaryumda halen fotosentez yok EICHHORNIA DIVERSIFOLIA btikilerimin tamamına yakını simsiyah oldu dün söküp yapraklarını tek tek kopardım yeniden diktim şimdi sökülen her yaprağın altından sürgünleri fışkırmış

Allahın izniyle bu sefer balıkları eklemedim olacak gibi duruyor yardımlarınızı bekliyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

davut erogluÇevrim Dışı

[C]3,1,82118[/C]
Kayıt: 21/10/2009
İl: Manisa
Mesaj: 318
davut erogluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Haziran 2012 11:28

Merhaba Fethullah. Önce ölçüm değerlerinden başlayalım.
RO kullanmana rağmen akv. suyu çok sert. Öncelikle ro da bir sorun var mı diye bak. Direk ro suyunun ph, gh ve kh ölç. Eğer yüksek çıkmazsa tankta salınım yapan veya senin eklediğin başka şeylerden dolayıdır. Bir kere bunu anlamalıyız.

Şimdi gelelim bitkilere. Tank hacmine göre bitki şu an çok az. Tabi yeni kurum olmasından. Bir de çoğu bitkin nazlılardan. Yavaş büyüdüklerinden sudan besin çekmiyorlar bu da sana yosun olarak dönüyor. Hele ki wallichi seni kanser eder. Onları ışığı en iyi gören yere dikmelisin. Tankın ortası ışık yoğunken bitkiler hep köşelerde bu çok yanlış bir başlangıç olmuş. Köşeye bitki dikeceksen önce boyları su yüzeyine yakın olmalı ki ışık alabilsinler.

Aydınlatma için floların 6 sını da yak. Ama şimdilik günde sadece 5 saat. Eğer oda gündüz çok aydınlık oluyorsa yani güneye bakan penceresi varsa aydınlatmayı gündüz yapmalısın. Akşam işten geldiğinde sadece kısa bir süreliğine bakmak için floları yak. Ledleri kullanma. Hele ki gece tamamen karanlıkta kalmalı. Bir hafta içinde yosunlar çürümezse iki günde bir karartma yapacağız.

Gelelim katkılara. Excel dozajını yosunları yakmak için artıracağız. Bir hafta boyunca her gün akşam 15ml dök. Sonraki hafta 10ml. Gübreleme:  30ml potasyum, 5ml seachem florish, 10ml nitrat, 5ml fosfat, 5ml demir. Bu gübreleri kattıktan sonra Nitrat, fosfat ve demir ölçümü yap ve kaydet. İki gün sonra hiçbir şey katmadan ve su değişmeden tekrar ölçüm yap. Ne kadar gübre kullanıldığını görüp ona göre dozaj ayarlayacağız.

CO2 miktarı için uzun süreli test aparatlarından kullanmalısın. O aparattan yoksa al. Çok pahalı değil. Aparata koyduğun solusyonun rengi koyu yeşilde kalacak şekilde co2 miktarını ayarlayacağız. Bu oldukça önemlidir.

Filtrelerden karbon, zeolit, elyaf vs. ne varsa çıkar. Sadece seramikler, boncuklar ve süngerler kalsın. UV ye de gerek yok. Su yüzeyinde hafif de olsa hareket olmalı. Gece bitkiler oksijen ihtiyacı duyarlar. Dış filtre emiş ağzı dipte olmalı. Çıkış ağzı ise yukarıda. Eğer su yüzeyinde yağlanma oluyorsa minik bir iç filtre ile yüzey temizleyici yapabilirsin. Nasıl yapıldığını sonra anlatırım. Filtrasyonun yeterli olup olmadığını en iyi anlatan amonyak ölçümüdür. Amonyak sıfır olmalı.

Tankta sadece salyangoz var sanırım. Yosuna karşı kiraz karides, sae ve cae eklemeni tavsiye ederim.

Şimdilik bu kadar. Test sonuçlarına göre devam ederiz.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fzkdevilÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/01/2012
İl: Manisa
Mesaj: 624
fzkdevilÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Haziran 2012 00:23
Merhaba , Davut abi tam dediğin düzene getirdim UV iptal, 5 saat öğleyin 6 t5 54 watt açık söylediğin dozda gübreleme yaptım ancak fosfat ölçümü için kit yok demir red sea test kiti ile demir  hep 0 gibi çıkıyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

davut erogluÇevrim Dışı

[C]3,1,82118[/C]
Kayıt: 21/10/2009
İl: Manisa
Mesaj: 318
davut erogluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Haziran 2012 09:38
Fosfat kitin yoksa bile olsun, nitrat ve demir kullanımına göre yorumlayabiliriz. Ancak demiri de ölçsek iyi olur. Sıfır gibi çıkıyorsa demir 10ml kat ve tekrar ölç. 5ml yetersiz geliyordur. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir