Akvaryuma Müdahale Ne Sıklıkla yapılmalı


metinzenbilÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/12/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 344
metinzenbilÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Nisan 2008 16:48
Merhaba,
Yaklaşık 1,5 senedir akvaryum hobisiyle uğraşıyorum. Bir kaç tür balık besledim. balık ölümleri hastalıklar vs. bir çok sıkıntısıylada karşılaştım. İlk bir kaç ay neredeyse hergün akvaryumla uğraştım. Zamanla bu haftada bire , daha sonraları ise iki haftada bir su değişimi dip çekimi vs. sebeplerle akvaryuma müdahale ediyordum. En son hanımla sıkı bir kavgadan sonra :) (Bıktım akvaryumundan nedir bu ya hergün hergün bunlamı uğraşılır diye ) yaklaşık 6 aydır akvaryuma elimi sürmüyorum. Ne dip çekimi ne iç filtre temizliği, ne bitkilerin düzenlemesi falan hiç birşeye dokunmadım. Günde iki defa verdiğim yemi bile akşamları eve geldiğimde verdiğim yem sayesinde günde bir bazen ise unutup iki günde bir yemleme yaparak geçiştirdim. Ancak son altı aydır bu düzensiz bakımıma rağmen hiç balık kaybım olmadı. bitkilerdede ışığı bir hafta açmadığım için hafif solmalar dışında tamamen kaybettiğim bitkide olmadı.  Acaba biz akvaryuma çok sık müdahale ettiğimiz içinmi akvaryumda türlü türlü sorunlar yaşıyoruz diye düşünmeye başladım o yüzden bu tartışmayı açmaya karar verdim. Sizce akvaryuma müdahale ne sıklıkla yapılmalı. Fazla müdahalenin yararları ve zararları nelerdir.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BvarisliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2007
İl: Bursa
Mesaj: 2414
BvarisliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Nisan 2008 17:35
 Metin bey sorduğunuz sorunun cevabı birazda kullandığınız tank boyutuyla alakalı. Mesela ben 100 litrelik tankımda günde iki defa yemleme 3 günde bir Gübre+NPK takviyesi haftada bir su değişimi ve bitki budaması yapıyorum. Dış filtreyi iki ayda bir tamamen temizleyip ayda bir kere ise içindeki duyu boşaltıp akvaryumdan yeni su dolduruyorum. Eğer bu dediklerimi zamanında yapmazsam bitkiler yüzeyi kaplıyor su değişimi aksarsa yosun problemi ile sağlıksız balık gelişimi oluyor.
 Nano tankımda ise 3 günde bir su değişimi 2-3 haftada bir şelale filtre temizliği yapıyorum ve yine 3-4 günde bir gübreleme.
Devletabi2008-04-18 17:36:20

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

jacobsen__Çevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,1,33377[/C] [C]4,2,33377[/C] [B]2813,3[/B]
Kayıt: 16/09/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 7157
jacobsen__Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Nisan 2008 18:23
Selamlar. Metin bey sakınan göze çöp batar lafı böle birşey olsa gerekBig%20smile Bendede bazen aynı durum oluyor, çokça değer verdiğim bir balık durduk yere ölürken  (demasonilerimCry) hiç özen göstermediğim tanktan ise yavru alıyordum.
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

*_challenger_*Çevrim Dışı

Kayıt: 12/11/2007
İl: Ankara
Mesaj: 125
*_challenger_*Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Nisan 2008 18:39
Bende akvaryumla çok oynayıp(dekor değişikliği v.b) birçok balığımı öldürmüştüm ama karar kıldım 4 aydır akvaryumla oynamıyorum ve balıklarımda mutlu bende.Bence akvaryumla oynanmayınca balık kendini daha iyi hissediyor galiba.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EnatiopuSÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/10/2006
İl: Antalya
Mesaj: 2009
EnatiopuSÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Nisan 2008 23:04
Arkadaşlar öncelikle akvaryuma neden müdehale ederiz ve bunu hangi sebepleri daha iyi hale getirmek için veya neyi düzeltmek için yaparız? Bu herşeyden önce beslenilen türle daha sonra tankın hacmi ile daha sonrada kullanılan ekipman, teknoloji ve bütçe ile ilgili! Müdehalenin başlıca sebebi bence gerçek akvaristlerin beslediği türü mümkün mertebe doğal habitatına uygun hale getirme çabaları! Zaten akvaristliğin en büyük zevki gerekli sıklıkda ve uygun şekilde müdahale etmek! Çünki nekadar uğraşsakda doğal habitatı sağlamak imkansız. Fazlasıyla paramız olsa ve hiçbirşeyden çekinmeden en son teknolojiyide kullanırak tüm koşulları sabit ve uygun hale getirirsek, müdehale edemediğimiz için bir süre sonra sıkıcı olacaktır. ( bu tabiki kişiden kişiden farkeden bir zevktir)
 
Gelelim diğer bir söyleme; Nekadar az oynarsanız o kadar sorunsuz akvaryumunuz olur! Bu aslında izafi bir söylem. Stabilitesi oturmuş akvaryumda tabiki oynamak dengeleri bozmak istenmez. Yeni kurulan akvaryumda ise bunlar kurulana kadar çok değişiklik yapılır. Yukarıda yazdığım gibi müdahale etme sıklığı kesinlilikle keyifen değil zorunluluk ve gereklilik şartlarında olmalıdır, buda tür, hacim, ve maddi olanaklarla doğru orantılıdır. Bu işin detay kısmı çok fazla biliyorsunuzki! Ama zaten bu işi hobiden ziyade akvarist olarak yapan arkadaşlar için yapılacak bu müdahaleler külfet değil, işin bilimsel yanı ve keyifli tarafıdır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

metinzenbilÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/12/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 344
metinzenbilÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Nisan 2008 12:35
Aslında bana göre sorun bilinçsizce bu hobiyi yapmaktan kaynaklanıyor.(Kendim için söylüyorum) Bilinçsizceden kasıt plansız iş yapmaktan kaynaklanıyor. İhtiyaçtan çok zevke göre hareket etmek bazen dengeleri bozuyor ve balıklara zarar veriyor. Kendin yap sistemlerden harcadığım paranın ve başarısızlığın :) sayısını hatırlamıyorum. Akvaryuma yaptığım her müdahalede balıkları strese soktuğuna eminim. Önce işi yapıp sonrasında detaylı araştırma huyu herhalde karadenizliliğimden kaynaklanıyor. Aslında bu huy insanda zamanla geçiyor ancak tahminimce hobiye yeni başlıyan hobicilerin en  büyük sıkıntısı. Sonuçta yeni başlayan birinin hevesi ve uğraşma isteği uzun süredir bu işle uğraşanlara kıyasla daha fazla oluyor. Buda akvaryuma bilinçsizce müdahalelere sebep veriyor. Buda haliyle balık ölümlerine sebep veriyor. En güzeli müdahale yapmadan önce iyi düşünüp planlamayı düzgün yapmak ve akvaryuma müdahaleyi en aza indirmek olsa gerek.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Doruk ErdemÇevrim Dışı

Kayıt: 28/11/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 337
Doruk ErdemÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Nisan 2008 02:40
Benim 80 litrelik akvaryumumda 1 mücevher 1 s.p ve 1 makrakantam vardı.Akvaryum hobimin en vasat dönemiydi sanırım.Neredeyse hiç yem atmaz filtre kullanmazdım.Ama balıklar inanılmaz boyutlara erişti.Özellikle hala bir makrakantayı o boyutlara getirebilmek için çok çabalıyorum fakat hassaslığından dolayı kaybediyorum..Bu yüzden bir akvaryuma çok özen gösterirken zarar verebileceğimiz fikrine katılıyorum.Biraz da yazılana çizilene değilde kendi hallerine bırakmak gerek sanırım..

Saygılar..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Nisan 2008 13:35
Bu konunun net bir cevabı yoktur, seçim çok büyük ölçüde sisteme bağlıdır. Sistemdeki tüketicilerin ürettiği biyolojik kirlilik, üreticilerin kulanabildiğinden fazlaysa sistem çöküşe gider.
 
Akvaryuma uzun süre müdahale etmeme sonucunda su değerleri ani değişim göstermediği için balıklar daha rahat eder. Ancak yeterli bir sistem yoksa bu değerler yavaş yavaş kötüye gider, zamanla en zayıf balıklardan başlamak üzere karın çekilmeleri, bakteriyel enfeksiyonlar gibi sorunlar ortaya çıkar. Eğer sistem sudaki biyolojik kirlenmeyi çözümleyebilecek kapasitedeyse seyrek müdahaleyle (bitki budaması, tıkanan filtrenin temizlenmesi vb.) sistem yürütülebilir.
 
Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yigit54Çevrim Dışı

Kayıt: 24/10/2007
İl: Sakarya
Mesaj: 157
yigit54Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Nisan 2008 17:24

Metin bey sizi tebrik ediyorum çok iyi bir konuya değinmişsiniz.Şahsım olarak o kadar titizimki bir tane toz tanesi masanın üzerinde görsem silmeden içim rahat etmez aynı durumum kendi akvaryumumda da söz konusu ayda bir yada  iki ayda bir mutlaka dış filtreyi değiştiririm havayı balıkları rahatsız etmeyecek şekilde ayarlarım ama oksijen kesinlikle yeterlidir.Ayrıca hergün bazende günde iki defa pilli dip çekim aletiyle balık dışkılarını alırım bazen peşlerinde bile makinayla gezdiğim olur akvaryumu kirletmesinler diyeSmile Haftalık mutlaka 3/1 su değişimi yaparım kurallara göre aqutan koyup yemlemeyi günde iki defa ve aynı saatte kesinlikle bir tane bile fazla kaçırmamaya veya karavanaya gitmemesi için tam özen gösteririm yere bir tane bile yem düşmez sonuç olarak akvaryum çok temiz ama bazı balıklarımda hafif yüzgeç erimesi var.

Bu kadar temiz bir akvaryumda böyle bir durumla karşılaşmak aşırı canımı sıktı.Çünkü bir arkadaşta 2 lt bir akvaryum da oda yarıya kadar su dolu bir lepistes yavrusunun 3 aydan beri yaşadığına şahitim.Yemleme haftada bir şu değişimi yok direk çesmeden bardakla paldır küldür su ilavesi, akvaryumun suyu yem yeşil gelin görünkü lepistes yavrusu büyük bir hızla gelişiyo ve yüzgeçleri gergin balık hayatından gayet memnun.Şaşıyorum açıkçası.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hacilarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/11/2007
İl: Ankara
Mesaj: 1608
hacilarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2008 15:19
[QUOTE=metinzenbil]Merhaba,
Yaklaşık 1,5 senedir akvaryum hobisiyle uğraşıyorum. Bir kaç tür balık besledim. balık ölümleri hastalıklar vs. bir çok sıkıntısıylada karşılaştım. İlk bir kaç ay neredeyse hergün akvaryumla uğraştım. Zamanla bu haftada bire , daha sonraları ise iki haftada bir su değişimi dip çekimi vs. sebeplerle akvaryuma müdahale ediyordum. En son hanımla sıkı bir kavgadan sonra :) (Bıktım akvaryumundan nedir bu ya hergün hergün bunlamı uğraşılır diye ) yaklaşık 6 aydır akvaryuma elimi sürmüyorum. Ne dip çekimi ne iç filtre temizliği, ne bitkilerin düzenlemesi falan hiç birşeye dokunmadım. Günde iki defa verdiğim yemi bile akşamları eve geldiğimde verdiğim yem sayesinde günde bir bazen ise unutup iki günde bir yemleme yaparak geçiştirdim. Ancak son altı aydır bu düzensiz bakımıma rağmen hiç balık kaybım olmadı. bitkilerdede ışığı bir hafta açmadığım için hafif solmalar dışında tamamen kaybettiğim bitkide olmadı.  Acaba biz akvaryuma çok sık müdahale ettiğimiz içinmi akvaryumda türlü türlü sorunlar yaşıyoruz diye düşünmeye başladım o yüzden bu tartışmayı açmaya karar verdim. Sizce akvaryuma müdahale ne sıklıkla yapılmalı. Fazla müdahalenin yararları ve zararları nelerdir.


[/QUOTE]
Biyolojik filtrasyon yeterli geliyordur.
Balık sayınız azdır,bitki sayısı yeterlidir.
Sistem kendini idare ediyor demekki.Cichlid akvaryumlarında böyle bir sistem kurabilmek imkansız gibi.Bitki yetiştirmek bu akvaryumlarda çok zor.
Bitki olmayınca amonyak,üre kullanılamaz,balık için ciddi tehlikedir.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kazımmÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/02/2008
İl: Ankara
Mesaj: 1383
kazımmÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2008 15:46
Arkadaşlar bu konuyu birde şu açıdan düşünelim.Biz insanlar kendimizde veya çevremizde bize rahatsızlık verici problemler veya hastalıklar olmadan herhangi bir müdehalede bulunuyomuyuz?Örneğin:Hastaysak ilaç almak gibi veya çevrede bi olumsuzluk verici durum varsa bunu düzeltmek gibi.Eğer akvaryumumuzda veya balıklarımızda herhengi bir problem yoksa bence çok fazla müdahele etmemiz sadece balıklarımıza vereceğimiz zarar olur.Tabi müdahele etmemiz gereken zamanlarda var ama bence sağlıklı ortamı yakaladıktan sonra sadece rutin kontrolleri yapıp bu ortamın devemlılığını sağlamamız yeterli olur diye düşünüyorum.Gerisi beslediğimiz canlılara kalmış...Saygılar,sağlıklı balıklar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ebombarÇevrim Dışı

Kayıt: 19/01/2008
İl: Izmir
Mesaj: 240
ebombarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2008 15:55
Her ne kadar çok dikkatli davransakta, yaptığımız bütün hareketler, akvaryum'un kapağını açmamız dahi, balıklarda strese sebep olacağı ve bu stresinde bütün hastalıklara davetiye çıkaracağını unutmamalıyız, yoğun ışık, sıcaklık değişimleri nasil balıklar için zararlıysa, bizim elimiz kolumuz, balıkların düzenine soktuğumuz bütün hortumlar, kepçeler, eklenilen çıkarılan kayalar, filtreler, kısacası akvaryuma yapılan her müdahale, onların mutsuz olmasına neden olacaktır, o yüzden aklımıza estiğinde müdahale etmek yerine, yerinde ve rutin bir müdahale bence en güzel seçim olacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PosseidonÇevrim Dışı

[B]2213,1[/B]
Kayıt: 19/12/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 836
PosseidonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Nisan 2008 14:31
Metin Bey öncelikle böyle güzel bir konuya ön ayak olduğunuz için teşekkürler. Böylesine ilginç bir konunun tartışılacak ve paylaşılacak okadar çok yönü varki. Benim açımdan tecrübelerinle, gözlemlerimle vardığım sonuç şu istikametde olacak .
 
1 - Doğru  Müdahalenin sıklığı balıklara ve sisteme bağlı olarak değişkenlik gösteriyor . Bunuda şu şekilde açıklamakda fayda görüyorum.
 
a : Oscar - Green Terör - Papağan beslerken 200 lt . akvaryumumda haftada bir %20 dip çekimi ve 2-3 ayda birde dış filitre temizliği , 15 günde birde iç filitre temizliği yapıyordum. Ve tankımda hiç bir ölüme rastlamadım. %50 su değişimimi 6 ay sonra yaptım ve aynı zamanda dekorda oynama yaptığımda oscarlar beyaz benek oldu ve 4 günün sonuda sağlıklarına kavuştular. Tabii bu arada hatırlatmak gerekir dış filitrem 200 lt yeterli idi.
 
b : Aynı ekipmanla ve aynı akvaryumumda bitkili olarak tropikal türlere baktığımda ( akvaryumum kısmında bakabilirsiniz ) . En az müdehale ile daha fazla verim albildiğimi gördüm. . Dış filitremi alışkanlık gereği bir kere 2 ayın sonunda temizledim. Daha sonraları bu süre 4 ayı aştı. Ayrıca iç filitrede kullanmadım. Bu akvaryumda geçen yazın sıcağına rağmen sadece zeytinlerim bir çoğu erimişti. Ve bu akvaryumumda Allaha şükür bir hastalık yüzü görmedi.
 
c : Şimdiki akvaryumum 380lt ve bitkili. Dış filitre ve 2 şelale filitre kullanıyorum. 8. ayın sonunda sadece %50 su değişimi yaptım ve 2 haftada bir eksilen suyu takviye yaptım. Diş filitremi sadece 2 kere temizledim. Şelale filitreler ayda bir temizleniyor. Tablet gübre kullanmadım. 6 aylık çubuk gübrelerden ve az miktarda sıvı gübre kullandım. Bu akvaryumda ise sadece yeni aldığım barb sürüsünden üç balığımı kaybettim. Şu anda geri kalanlar gayet sağlıklı.
 
d : Japonlarımı beslerkende iç filitrede motorlu değil pipo filitre kullandım ve iki haftada bir sadece 100 lt akvaryumda 15 lt dolana kadar dip çekimi yaptım ve bol havalandırılmış metilen mavisi eklenmiş su ileve ettim . 2,5 yıllık japon tecrübemden ve yavru alımımdan sonra kanımca japonlara fazla ihtimam göstermeden ama ufak bir iki müdahale ile ve doğru besleme ile gayet zevki balıklar diyebilirim.
 
Beslediğim cinslere göre farklı müdahale aralıklarını belirlemek tecrübe ve tecrübeleri paylaşma işi diye düşünüyorum.
 
Matrakanta örneğini bende yaşadım. Gayet uzun aralıklarla bakımını yaptığım pengasuslarla , matrakantalarım ciddi boyutlarda sorunsuz büyüdüler ve 3 yıla yakın benle dostlukları oldu.
 
2 : Stres olayı balıkların hastalıklara en açık olduğu zaman diye düşünüyorum . Akvaryumuma yaptığım müdahalelerde Sera Octebur bu konuda güvendiğim bir ürün. Balıkların taşınmasında veya komple tank temizliklerinde çok faydasını gördüm. Kanımca stresi en az seviyede tutmak en dikkat edilecek hususlardan bir tanesi. Ani hareketler veya hızlı su doldurma işlemleri veya elimizin akvaryum suyunda uzun süre hareketli bir şekilde kalması.
 
3 : Diğer bir hususda ardaşların bahsettiği ve üstünde durulması gereken konu müdahale yaparken önce planlamanın yapılıp dikkat edilecek hususlara göre hareket edilmesi gerektiği. Bu konu yeni tank kurulumlarındada en önemli faktör diye düşünüyorum. Bizim hevesimizin veya heyacanımızın veya acelecilimizin kurbanı balıklarımız oluyor. Benim bu konuda heyacanımın ve acelecilimin cezasını teralarım fazlasıyla ödediler. Yılların verdiği tecrübe olmasına rağmen ben ve balıklarım bunun bedelini fazlasıyla ödedik. Hatta bu konu ile başlık açtığımda tetra cinslerini yeni beslemeye başlamış ve ölümler başlayınca bir den şok olmuştum .Bu konu ile refet beyinde bir yorumu vardı. Bana büyük ders oldu açıkcası.
 
Paylaşımlarınız için sağolun.
Sağlıklı Balıklar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

celloÇevrim Dışı

Kayıt: 27/10/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 6
celloÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2008 19:02

Arkadaşlar selamlar,

Çok kurumsal ve teknik açıklamalar okudum, herkese bilgilendirmeleri için çok teşekkürler. Ama kanaatimide paylaşmadan edemeyeceğim, akvaryum hobicinin kayış sıyırmaya başladığını emin olun anlıyorLOL bu iletişimi yeni kayışınızın sıyırmaya başladığını Angryakvaryumunuza hissettirdiğiniz an emin olun akvaryumunuz kendiliğinden oturuyorBig%20smile


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir