Akvaryum Yapmak İstiyorum Balık Önerisi


Bunyaminerk99Çevrim Dışı

Kayıt: 10/05/2018
İl: Adiyaman
Mesaj: 42
Bunyaminerk99Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mayıs 2018 22:08
Balıklarla ilgilenmeyi çok seviyorum küçüklüğümde bir süre bakmıştım. Geçen gün neden yine balık almıyorum diye düşündüm ve zihnimde bir akvaryum tasarladım.
ölçü olarak
40x20x30h bir şey düşündüm (8 mm cam fiyatı 30 tl çıktı ama toplam 100 liraya kadar bir bütçem olduğu için önerilerinize göre bu ölçüleri arttırabilirim)
bu da stiedeki hesaplamaya göre 24 litre hacim yapıyor
daha önce akvaryum yapmadım ama camları birleştirmede sorun olmayacağından emin olabilirsiniz :D
24 litreye acaba hangi türden kaç tane balık alabilirim ?
ve anlayamadığım bir nokta bu akvaryum motorları illa suyun içinde mi olmalı? çünkü bir arkadaşımın başına talihsiz bir kaza gelmişti kalitesiz bir motor almış sanırım elektrik kaçağından dolayı 20ye yakın balığı ölmüştü ben bu riski göze almak istemiyorum :D (ayrıca 24 litreye hava motoru gerekli değil mi?)
ve sormak istediğim bir şey daha ısıtıcı gerekli olur mu?
çok teşekkür ederimmm
veya önce balık seçip sonra akvaryum düşünmek daha mı mantıklı olur? Bir acemi olarak eşsiz yardımlarınıza muhtacım. [:geek:][EDIT]Bunyaminerk99,2018-05-10 22:10:13[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MertZerdeÇevrim Dışı

Kayıt: 18/05/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 359
MertZerdeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mayıs 2018 22:22
Merhaba, akvaryumu kendi başına yapmak isteyenlerin genelde yüksek hacimlerin fiyatlarından dolayı bu yola başvuruyorlar. Bu işte beceriniz varsa yapın ama en önemli parçayı riske atmayın bence. 24 litreye beta, endler gibi balıkları düşünebilirsiniz. Eğer bol bitkili kurarsanız beta için hava motoruna ihtiyaç duymazsınız. 24 litre için bir dış filtre fazla akıntı yapacaından dolayı önerilmez. 2. El bir akvaryumun yanında 50-100 litre civarı ve dış motoruyla toplam 60 liraya satanlar vardır. Isıtıcı genel itibariyle şart ama evin sürekli sıcak olduğu noktada tutarsanız kışa kadar dayanabilirsiniz. 24 litreye 1 erkek beta ve 2 dişi beta düşünebilirsin. Endler için 3 dişi 1 erkek alırsan bir kaç ayda bolca yavru almış olursun. Genelde canlı doğuranlar için 1 litre 1 balık diye söyleyenler var ama o kadar sıkıştırmak gönlümüzü rahat etmez. Akvaryum motorları derken filtreden bahsediyorsunuz sanırım iç filtreler içten dış filtrelerin emiş boruları içten oluyor. Besleyeceğin balığa göre akvaryum seçmek daha mantıklı çünkü gidip 1 astronot alıp elindeki akvaryuma sığdırmaya çalışmaktansa ya balığa göre akvaryum yada akvaryuma göre balık fikrini seçin. Çoğu filtreler suya kabarcık şeklinde hava veriyor suya o yüzden gerekmiyor. Size tavsiyem akvaryuma 3-4 cm kum alıp elodea gibi basit bitkiler dikip sade ve sessiz bir akvaryumla başlamanız. Zaten sonrasında tecrübe ve yeterliliğinize göre yeni canlılar ve yeni akvaryumlara yönelebiliyorsunuz. Başlangıcınızda tecrübe edinmek için basit yollar izleyin.

Beğenenler: [T]206259,Bunyaminerk99[/T][T]81103,Kınayu[/T]
Teşekkür Edenler: [T]206259,Bunyaminerk99[/T]
+1: [T]81103,Kınayu[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Bunyaminerk99Çevrim Dışı

Kayıt: 10/05/2018
İl: Adiyaman
Mesaj: 42
Bunyaminerk99Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Mayıs 2018 14:26
[QUOTE=MertZerde]Merhaba, akvaryumu kendi başına yapmak isteyenlerin genelde yüksek hacimlerin fiyatlarından dolayı bu yola başvuruyorlar. Bu işte beceriniz varsa yapın ama en önemli parçayı riske atmayın bence. 24 litreye beta, endler gibi balıkları düşünebilirsiniz. Eğer bol bitkili kurarsanız beta için hava motoruna ihtiyaç duymazsınız. 24 litre için bir dış filtre fazla akıntı yapacaından dolayı önerilmez. 2. El bir akvaryumun yanında 50-100 litre civarı ve dış motoruyla toplam 60 liraya satanlar vardır. Isıtıcı genel itibariyle şart ama evin sürekli sıcak olduğu noktada tutarsanız kışa kadar dayanabilirsiniz. 24 litreye 1 erkek beta ve 2 dişi beta düşünebilirsin. Endler için 3 dişi 1 erkek alırsan bir kaç ayda bolca yavru almış olursun. Genelde canlı doğuranlar için 1 litre 1 balık diye söyleyenler var ama o kadar sıkıştırmak gönlümüzü rahat etmez. Akvaryum motorları derken filtreden bahsediyorsunuz sanırım iç filtreler içten dış filtrelerin emiş boruları içten oluyor. Besleyeceğin balığa göre akvaryum seçmek daha mantıklı çünkü gidip 1 astronot alıp elindeki akvaryuma sığdırmaya çalışmaktansa ya balığa göre akvaryum yada akvaryuma göre balık fikrini seçin. Çoğu filtreler suya kabarcık şeklinde hava veriyor suya o yüzden gerekmiyor. Size tavsiyem akvaryuma 3-4 cm kum alıp elodea gibi basit bitkiler dikip sade ve sessiz bir akvaryumla başlamanız. Zaten sonrasında tecrübe ve yeterliliğinize göre yeni canlılar ve yeni akvaryumlara yönelebiliyorsunuz. Başlangıcınızda tecrübe edinmek için basit yollar izleyin. [/QUOTE]

Öncelikle teşekkür ederim. Adıyaman ilinde yaşıyorum ve ikinci el akvaryum bulma şansım biraz düşük. Letgo gibi yerlere baktığımda benim ölçülerden biraz büyük ama fiyat olarak cok büyük şeylerle karşılaştım 100 150 tl arası fiyat yazıyorlar sade boş akvaryuma.
Pet shoplarımız (merkez nüfus 200binden fazladır pet shop bir elin parmaklarını geçmez) adeta insanın kanını emiyor (örneğin internette 3liraya aldığım kedi kumunu bana 20tl ye sattı ve ayrıca 1 balık+küçük bir fanus için 25 tl fiyat söylüyor)
Bu yüzden pet shoplara daha gidemedim belki daha ucuza verecek ama kendim yaparsam daha bir zevk alırım gibime geliyor:D
-İlk başta amacım yavru edinmek olmalı mı? Sonuçta ortalama 25 lirtelik bir akvaryumdan bahsediyoruz ve tecrübem hiç yok yavruların bakımı zor olmaz mı en azından ilk tecrübe için?
-motor dediğim bu hani suyun içinde kabarcık çıkaran şey havasızkalmasınlar diye:D yanlış mı biliyorum terimleri emin değilim
Ama dediğinize göre basit bir iç filtre bu hava kabarcığı olayını sağlıyormuş.
Aklımda 2 tane japon 1 tane de cüce vatoz vardı ama okuduğum bir yerde vatoz ile japon anlaşamıyormuş diyordu sizin böyle bi tecrübeniz oldu mu?
Balıklarla arası iyi olan bir abim ise bakımı en azından diğer balıklara göre kolay olduğu için japon önerdi
Veya akvatyumun küçük, bu yüzden lepistes gibi küçük balıklar al dedi(maksimum 2dişi1 erkek şeklinde)
Şu an kafam çok karışık açıkçası bu kadar araştırmamın ve soru sormamın kafa karışıklığımın nedeni balıkları alıp 3 5 gün sonra öldürmemek küçük dostlarımız için en uygun ortamı sağlamak.

O zaman şöyle birr şey düşüneuim
Bu akvaryumun ölçülerini
60×40×40h' a çıkarısam ortalama 65 litre hacimim oluyor
65 litre hacimli bir akvaryuma
5 adet beta balığı (cinsiyet seçimi bilmiyorum)
Kum
Bolca bitki
100 watt bir Isıtıcı
Bir de iç filtre.
Opsiyonum sizce nasıl?
Veya 10-15endler
Yanına yosun yiyen salyangoz veya cüce vatoz tarzı bir şeyler
Opsiyonu nasıl olur?
Veya mesela şöyle sorayım
65 litre bitkili/bitkisiz içinde mağaraları olan bir akvaryumunuz olsa nasıl bir kombinasyon yapardınız?
Ayrıca ilk cümlenizdeki 'en önemli parçayı unutmayın' kısmını anlayamadım.
Teşekkür ederim yoruyorum ama :)
Çok yardımcı oldunuz.[:3]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MertZerdeÇevrim Dışı

Kayıt: 18/05/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 359
MertZerdeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Mayıs 2018 15:10
Japon ve beta başlangıç olarak iyidir, lepistes basit doğurganlığı ve her yerde bulunmasıyla başlangıç olarak uygun görünür ama aslında çok hassas ve tecrübe gerektiren bir tür. Endler lepisteslere nazaran 24 litrede lepisteslere göre daha küçük olduğu için tavsiye edilir, lepisteslerden daha dayanıklı ve yavrularını yemeyen bir türdür. Canlı doğuranlar için yavru alımı çok basittir, japonlar ve betalar için uğraş gerektirir. Vatoz beslemedim hiç, ama japon balıkları kumu sürekli karıştırdığı için size kalan tek görev camları temizlemek olur. Salyangozlar camdakiyosunlardan çok bitkilerinizi yiyeceklerdir o yüzden başta düşünmeyin. Japonlar için anubias ve elodea gibi kalın yapraklı bitkiler seçebilirsiniz. Beta için en fazla 1 erkek istediğiniz kadar dişi koyabilirsiniz. Bahsettiğiniz türde bir akvaryum tasarımım var, 3 senedir canlı doğuran ve japon besledim, en rahatı beta beslemek oldu. En önemli parçadan kastım akvaryum, riske atmaya değmez zarar görse emeğiniz komple boş gider.
[URL]https://www.akvaryum.com/Forum/bitkili_beta_akvaryumu_k921863.asp[/URL]

Beğenenler: [T]206259,Bunyaminerk99[/T]
Teşekkür Edenler: [T]206259,Bunyaminerk99[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Bunyaminerk99Çevrim Dışı

Kayıt: 10/05/2018
İl: Adiyaman
Mesaj: 42
Bunyaminerk99Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Mayıs 2018 15:27
[QUOTE=MertZerde]Japon ve beta başlangıç olarak iyidir, lepistes basit doğurganlığı ve her yerde bulunmasıyla başlangıç olarak uygun görünür ama aslında çok hassas ve tecrübe gerektiren bir tür. Endler lepisteslere nazaran 24 litrede lepisteslere göre daha küçük olduğu için tavsiye edilir, lepisteslerden daha dayanıklı ve yavrularını yemeyen bir türdür. Canlı doğuranlar için yavru alımı çok basittir, japonlar ve betalar için uğraş gerektirir. Vatoz beslemedim hiç, ama japon balıkları kumu sürekli karıştırdığı için size kalan tek görev camları temizlemek olur. Salyangozlar camdakiyosunlardan çok bitkilerinizi yiyeceklerdir o yüzden başta düşünmeyin. Japonlar için anubias ve elodea gibi kalın yapraklı bitkiler seçebilirsiniz. Beta için en fazla 1 erkek istediğiniz kadar dişi koyabilirsiniz. Bahsettiğiniz türde bir akvaryum tasarımım var, 3 senedir canlı doğuran ve japon besledim, en rahatı beta beslemek oldu. En önemli parçadan kastım akvaryum, riske atmaya değmez zarar görse emeğiniz komple boş gider.
[URL]https://www.akvaryum.com/Forum/bitkili_beta_akvaryumu_k921863.asp[/URL][/QUOTE]
Konunu inceledim ve gerek tasarımı gerekse betta balığını çok beğendim
Ve şu andan itibaren bol bitkili bir betta akvaryumu kurmaya karar verdim :)
50 litre demişsiniz de acaba bu net 50 litre mi yoksa brüt 50 mi?
Ve ölçüleri ne tam olarak öğrenebilir miyim?
Ayrıca bir hata olmuş 60*40*40h ölçülerin hacimi 96 litre yapıyormuş süs bitki kum derken 65 70 e kadar iner bence hacim
Şöyle
65 litre suya
1 erkek 2 dişi betta
İç filtre
100 watt ısıtıcı
Düşünüyorum ve bitki/kum torf kismında da seninle aynı yolu izlemek isterim. Çok teşekkür ederim. [:)]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hasanumutÇevrim Dışı

Kayıt: 11/03/2018
İl: Antalya
Mesaj: 178
hasanumutÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Mayıs 2018 15:55
Ben de bir acemi olarak sana tavsiyede bulunayım o zaman [:)] acele etme, akvaryuma başlamadan önce bol bol forumda gez, aklına takılan herşeyi arama yaparak bulabilirsin. Okuyarak araştırarak biraz zaman geçir sonra pişman oluyorsun kendimden biliyorum [:D]

Beğenenler: [T]206259,Bunyaminerk99[/T]
Teşekkür Edenler: [T]206259,Bunyaminerk99[/T]
+1: [T]196575,Hasancan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

burakbiskiciÇevrim Dışı

Kayıt: 06/08/2017
İl: Denizli
Mesaj: 203
burakbiskiciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Mayıs 2018 16:06
Dişi betalar aynı yerde kavga çıkarmaz mı?

Beğenenler: [T]206259,Bunyaminerk99[/T]
Teşekkür Edenler: [T]206259,Bunyaminerk99[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Bunyaminerk99Çevrim Dışı

Kayıt: 10/05/2018
İl: Adiyaman
Mesaj: 42
Bunyaminerk99Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Mayıs 2018 16:23
[QUOTE=hasanumut]Ben de bir acemi olarak sana tavsiyede bulunayım o zaman [:)] acele etme, akvaryuma başlamadan önce bol bol forumda gez, aklına takılan herşeyi arama yaparak bulabilirsin. Okuyarak araştırarak biraz zaman geçir sonra pişman oluyorsun kendimden biliyorum [:D] [/QUOTE]
:) çok teşekkür ederim. Bol bol geziyorum forumu sağ ol
[QUOTE=burakbiskici]Dişi betalar aynı yerde kavga çıkarmaz mı? [/QUOTE]
Öyle bir sıkıntı varmış yukarıda bahsettiğim abim de aynı şeyi söyledi erkek dişi fark etmiyormuş baskın okan sıkıntı çıkarabiliyormuş bu yüzden betadan da vaz geçmiş bulunuyorum(en azından tek başına olacağı bir akvaryum oluşturana kadar çünkü şekillerini çok beğeniyorum)
Şu an aklım full red lere gitti
Ya full Red ya da japon
Ben her halükarda bu ölçülerde bir akvaryum ayarlayıp ine küçükten bitkisidir toprağıdır dizene kadar balık türleri arasında hop hop zıplarım😂😂
Teşekkür ederim hepinize

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

burakbiskiciÇevrim Dışı

Kayıt: 06/08/2017
İl: Denizli
Mesaj: 203
burakbiskiciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Mayıs 2018 21:53
[QUOTE=Bunyaminerk99]
:) çok teşekkür ederim. Bol bol geziyorum forumu sağ ol

Öyle bir sıkıntı varmış yukarıda bahsettiğim abim de aynı şeyi söyledi erkek dişi fark etmiyormuş baskın okan sıkıntı çıkarabiliyormuş bu yüzden betadan da vaz geçmiş bulunuyorum(en azından tek başına olacağı bir akvaryum oluşturana kadar çünkü şekillerini çok beğeniyorum)
Şu an aklım full red lere gitti
Ya full Red ya da japon
Ben her halükarda bu ölçülerde bir akvaryum ayarlayıp ine küçükten bitkisidir toprağıdır dizene kadar balık türleri arasında hop hop zıplarım😂😂
Teşekkür ederim hepinize[/QUOTE]
Akvaryum boyutunu büyüterek kribensis besleyebilirsin yada endler

Beğenenler: [T]206259,Bunyaminerk99[/T]
Teşekkür Edenler: [T]206259,Bunyaminerk99[/T]
+1: [T]205307,brkygt[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MuhammedUganÇevrim Dışı

Kayıt: 25/04/2018
İl: Ankara
Mesaj: 125
MuhammedUganÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mayıs 2018 04:38
Kardeşim benim bilgim olarak şöyle söyleyim bende cüce vatozu var ve erkek . Kocaman akvaryumda dişiyi barindirmadi dişiyi başka akvaryuma almak zorunda kaldim . Ayrıca demasoni yavrularimida kovaliyor bazen . Şöyle bi durum öğrendim cüce vatozlari kavga ederek aldiği bölgeyi savunuyormus sahip çikiyormus . Demasoni değilde ordakiler japon olsaydi kesin japonlarada vururdu . Japon da saten tecrübe isteyen bir balık türü olaya şu acıdan bakmak gerekli . Hadi hiç bi sıkıntı yok balıklarin aliştilar diyelim . Japonlar bir salgi salgilar ve suyun dengesi bozulur akvaryumu her temizlemediğinde cüce vatozun sıkıntıya gircektir ben öyle tahmin ediyorum . Cok düzenli bakman gerekecektir . İlk başlarda çöpcü tarzi ve canli doğuran ile başlamani tavsiye ederim balıklar ölünce insanin zoruna gidiyor yani . He dersen dişi vatozu naptin diye 40 litrelik bir akvaryuma aldim yanına bide beta alacağim kafamdaki düşünce şuan bu

Her okuduğum form yazisinda japonlara en az 100 litre oldugu yaziyor yani sıkıntılı balık bence sen hiç japon olayina girme

Fanus olayınada sakın girme

Beğenenler: [T]206259,Bunyaminerk99[/T]
Teşekkür Edenler: [T]206259,Bunyaminerk99[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ismet24Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/03/2018
İl: Balikesir
Mesaj: 1879
ismet24Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Mayıs 2018 07:03
60x40x40 akvaryuma
2 japon
2 köpek balığı (pegasius)
1 çöpçü
1vatoz
İşini görür
Petshopcu ya söyle o ayarlar

Kalabalık dersen yada para bitti dersen
çöpçü alma ve ısıtıcı şimdi alma
Havalar ısınıyor ısıtıcı sonbahar da alırsın
Uygun bitki ve kum, iç filtre
İç filtren iyi olursa hava motoru ihtiyacı olmaz
Renkli boyalı çakıl koyma

Betta işine girme
Betta istersen
Akvaryumu ikiye bölerek 1erkek 1disi besleyebilirsin ancak

Yada Lepistes kolonisi yanına uygun hoşuna giden bir tür daha eklersiniz

Beğenenler: [T]206259,Bunyaminerk99[/T]
Teşekkür Edenler: [T]206259,Bunyaminerk99[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RedkitÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/04/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 530
RedkitÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Mayıs 2018 07:42
Önce Akvaryumu koyacağınız yeri, sonra max. kaç lira bütçeniz olduğu, daha sonra ise akvaryumun en fazla kaç litre olabileceği ve en sonunda ise tür seçmelisiniz. Yada bütçeniz genişse direk başlangıç için tür seçip ona uygun Akvaryum yapabilirsiniz. Bence Full Red Lepistes olayına şimdi hiç girmeyin. Tecrübe kazanmak için dayanıklı balık türleri besleyin. Örneğin Zebra Danio sizin için çok iyi bir tür. Yada Endler Lepistes bulabilirseniz oda olabilir. Bütçeniz yoksa 40 Litrelik bir Akvaryumda bu balıklardan 3 tane alıp haftalık normal miktarda su değişimiyle rahat besleyebilirsiniz. Japon balığıda olabilir ama onun için büyük Akvaryumlar sağlık açısından daha iyi oluyor. Yani iki Japon balığı için ortalama (haftalık az miktarda su değişimiyle) en az 60 Litrelik bir Akvaryum lazım. Ben size ya biraz daha bekleyip forumda iyice araştırma yapıp fazla bilgi sahibi olmanızı ve kendi zevkinize göre karar vermenizi, yada hemen başlamak isterseniz Zebra Danio gibi kolay ve dayanıklı bir balık türüyle bu hobiye başlamanızı tavsiye ederim. [B]Mesela ben sizin yerinizde olsam 60-70 Litrede başlangıç olarak 6 Zebra 2 Erkek 1 Dişi Endler ve dibede 6 Çöpçü ile birlikte 2-3 Elma Salyangozu olan barışçıl bir Akvaryum kurardım. Yavaş yavaşta Endler'ler çoğalırlardı ve Akvaryumda göz doygunluğu olurdu. Ayrıca dibe Kuvars kum serer ve biraz basit bitkiler ile birlikte dış filitre alırdım. Isıtıcı konusunda ise suyun ısısını sabit tutsun diye mutlaka alırdım nasıl olsa Kaloriferli bir evde çok az para yakacaktır. Filitrasyon olarak biraz fazla para verip dış filitre tercih ederdim ama yoksa onun yerine Şelale filitre alırdım.[/B]

Beğenenler: [T]206259,Bunyaminerk99[/T]
Teşekkür Edenler: [T]206259,Bunyaminerk99[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KınayuÇevrim Dışı

[B]14703,1[/B]
Kayıt: 02/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 21466
KınayuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mayıs 2018 13:21
Selamlar Mert beye katılıyorum. Bünyamin bey akvaryumu ben yapabilirim gözüyle bakıyorsanız. Yazılarınızdan o anlaşılıyor bence daha büyük bir akvaryum yapın dediğiniz boyutlar çok küçük . Bu boyutlardaki akvaryumu yapmaya çalışmakla uğraşmanız ne bileyim [:(][EDIT]Kınayu,2018-05-12 13:22:19[/EDIT]

Beğenenler: [T]206259,Bunyaminerk99[/T]
Teşekkür Edenler: [T]206259,Bunyaminerk99[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MertZerdeÇevrim Dışı

Kayıt: 18/05/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 359
MertZerdeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mayıs 2018 13:36
Yeniden merhaba köpek balığı öneren biri olmuş, köpek balığı 1 metreye kadar çıkabilen bir yapıya sahip, ürkek ve temiz sularda rahatsız olan bir tür. Sakın köpek balığı denemeyin. Yanlış yönlendirme yapmayın. 50 litrede 2 çöpçü besledim aylardır hiç büyümedi. Birisine hediye ettim 1 hafta sonra balık kocaman oldu.

Beğenenler: [T]206259,Bunyaminerk99[/T]
Teşekkür Edenler: [T]206259,Bunyaminerk99[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir