300 Litrelik Japonevi (Yeni Video 52.Sayfa)


mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 24 Nisan 2011 15:54
Maşaallah balıklar canvar gibi alışmışlar geziniyorlar. Ranchular bir köşede birikip aşağı yukarı grup halinde yüzmeye başlayınca camkenarında, bilki yumurta döküyorlar, bende öyle döktüler yumurtalarını o ranchular. Evet doğru Rahmi, ilk hafta en tehlikeli haftadır, çünkü akvaryumdaki amonyak en üst safhalara doğru çıkar, amonyak ise nitrit ve nitrattan daha tehlikelidir balıklar için, bunun için ilk iki hafta yeni tanklarda tank sendromundan ölümlere rastlanabilir. 3. haftadan sonra faydalı bakteriler iyice artmaya ve tank oturmaya başlar. Bundan dolayı faydalı bakteri kültürünün oturması için, balıkları akvaryuma salmadan önce bir balık dışkısı olayına gerek oluyor. Bunun içinde ben akvaryuma önce elma salyangozunu salarım, iki hafta o burada yaşar çok dayanıklılar yeni tank sendromu falan dinlemiyorlar, ikinci haftada balıkları ekliyorum akvaryuma. Su değişimindede balıklar kendilerini kuma eşyalara sürebiliyorlar ilk günler, birde bazen bunu bir şekilde zannedersem solungaçlarına yahut tiksindikleri birşey oluyor hoşuna gitmeyen birşey ne bileyim aniden beklemediği anda yanından başka balığın sürtünmesi gibi, üzerine solungacına temas eden birşeyden dolayı birkere mahsus sürtüne biliyorlar normal.  mesutok2011-04-24 15:58:27

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

otnememÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/07/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 757
otnememÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Nisan 2011 16:06
O zaman bugün su degisimi yapayım mı? Yoksa 2-3 gun daha beklemeli miyim? Okuduğum yerde yeni kurulan tanklarda ilk su degisiminin geç yapılmasının bakteri oluşumu acısından daha faydalı olduğu yazıyor. O yüzden sordum abi?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 24 Nisan 2011 16:27
Fark etmez, konuştuğumuz gibi, yeni tanka, eski akvaryumun iç filtre süngerindeki suyu sıktıysan, zaten süngerdeki sudaki bakteriler yeni tankın suyuna geçmiştir onlar çoğalmaya başlamıştır ilk günlerden. Sen su değişimini vakti gelince yapabilirsin bence. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

otnememÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/07/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 757
otnememÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Nisan 2011 23:21
 İlk su değişimini yaptım. Tabir-i caizse anam ağladı  60 lt. su çekip 60 lt su eklemek. O arada kayalarında ufaktan yerini değiştirim çok etrafı tozutmadan. Benim küçük tankın tamamı 80lt burada yaptığım su değişimi 60 lt. Neyse kazasız belasız ama baya zaman geçirerek ve yorularak hallettim. Eklediğim suyun akvaryumdaki suyla aynı sıcaklıkta olmasına dikkat ettim. Su düzenleyiciyi eklediğim suya koymuştum her ihtimale karşı. Bu arada su değişimlerinde kesin fıtık olur insan. Dip çekimini biliyoruz orası malum da su eklemenin bir püf noktası var mıdır? Tecrübeli arkadaşların bilgisi varsa öğrenelim herkese de öğretelim 

Bu arada akvaryumda dikkatimi çekenler. Ranchular koloni halinde dolaşmıyorlar artık, calicolar beraber turuncular beraber dolaşıyor. Onlara diğer akvaryumumdan gelen, o akvaryumun şahı calico orandam zaman zaman eşlik ediyor. Oynaşmalar bu ara yok. Bezelyeye bayılıyorlar. Siyah teleskopum (affınıza sığınarak söylüyorum) hafif değil baya baya salak. Yem veya bezelyeyi yiyebilmesi için ağzını açıp kaparken içeri girmesi lazım  Hayır insan kendi balığına böyle demez tabi ama onu çok sevdiğim için ekstra ihtimam gösteriyorum, başına bir şey gelecek ondan korkuyorum. Klasik anne-baba tavrı işte.

Herkese sağlıklı balıklar.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ciebÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/12/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1859
ciebÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Nisan 2011 08:11

İstanbula geldiğim ilk saatlerde ilk önce akvaryumlarıma baktım sonra buraya senin akvaryumuna, mahşallah nazar değmesin. Benim balıkları sormuşsun(Japonları), geldiğimde moralim çok bozuldu açıkcası ışık led olduğundan sorun yoktu ancak elektrik kesintilerinden kafa motoru kilitlenip kalmış(malum tarihi eser bir kafa motoru idi) sonra yem makinasının yem haznesi yemleme deliğine düşmüş(Allahtan cam ile küçük kanal yapmıştım kanala sıkışmış suya düşmemiş)... Anlayacağın berbat durumda beklerken balıkları (26 gün yanlız kaldılar) baktım ki sadece büyümeleri durmuş bazılarında ufalmalar olmuş açlıktan, en çok da siyah teleskop balığım çok aşırı zayıflamış bir deri bir kemik derlerya öyle olmuş...

Girmeden önce yemin fazla dökülmesine karşı büyük elma salyangozları ve filtrenin arızalanmasına karşı midye eklemiştim ve gerçekten filtre çalışmamasına rağmen akvaryumdaki bıraktığım günki gibi berraktı.

Bir tek leopar vatozumu göremedim ya mağaralara saklanıyor veya elmalar yedi onu bilemiyorum...

Durum bundan ibaret; Sinop dan gelirken yanımda 10 dan fazla çeşit yem getirdim:))) Şişkolaştırmak için iri dip yemi filanda getirdim biraz bana benzesinler:)

Lepistesler de de 25 günde bir büyüme görmedim, yarın filan artemia verip büyümelerini sağlamayı düşünüyorum bakalım inşallah büyürler. Bendeki durum bundan ibaret senin konuda çok uzun anlattım artık hakkını helal et abicim. Bu kadar olumsuzluğa rağmen balıklar ölmemiş ya en çok ona sevindim varsın zayıf kalsınlar.

Senin rachular çok şişko ve salına salına yüzüyor ben böyle güzel hareketli olanlarını görmemiştim ondan dolayıda rachuları sevmezdim ama sayende onları da sevdim:) 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

otnememÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/07/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 757
otnememÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Nisan 2011 13:08
Önce geçmiş olsun. Kayıp olmamış ya önemli olan o. Şişmanlatma işini sen halledersin. Benim teleskop ben yemlerken bile zor buluyor yemi 26 gün gitsem iskelet olarak bulurum herhalde. Ben ilk yem verdiğin anda akvaryumun halini merak ettim. Çıldırmışlardır herhalde.Yalnız esas ilginç olan 26 günde suyun berrak kalması. Yemleme olmadığından mı yoksa salyangozların mucizesi mi? Ayırca benim konu senin konu olur mu hiç. Yaz yazabildiğin kadar. Hem biz hem diğer arkadaşlar faydalansın. Yem makinesini de kendin mi yapmıştın? Senin elinden geldiğini biliyorum o yüzden sordum. Yalnız iyi ki yemler akvaryuma dağılmamış. Buradan da anlaşılıyor ki japonlar için aç kalmaktan daha kötüsü aşırı yemlemek. 
Balıklarım için güzel sözlere ayrıca teşekkür ederim. Ranchular Hakan Abi sayesinde benim oldu ve çok eğlenceli balıklar. Dün su değişimi yaptığım için sabah biraz tedirgin gittim akvaryumun başına şükür ki sorun yok. Artık filreyi ve motoru kapadığım anda bizimkiler cama gelip "hani yem hani yem" şeklinde bekleşiyorlar. Her yerde 2 dakikada tüketebileceği kadar verin yazıyor ama ben herhalde temkinli davranıyorum az yem veriyorum. Benim canavarlar 1 dakikada silip süpürüyor. Dediğim gibi çok yiyeceklerine az yesinler 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 25 Nisan 2011 13:46
Cihan büyük şanssızlık yaşamışsın, bir hafta daha geç gelsen, belkide o balıkların çoğunu kaybetmiş olabilirdin, akvaryumda sen yokken olabilecek tüm aksaklıklar oluşmuş buda senin şanssızlığın, suyun berrak olmasının sebebi, faydalı bakteriler oluşurken, sudaki fala artık yemler varsa yemeye alışırlarsa, sudaki nitrit amonyak yerine, direkt yemle beslenen bir mekanizma geliştirirlermiş,  tatildeyken, makina bozulduğu için, tankta yem olmadığı için, faydalı bakteriler amonyak ve nitrite yüklendiler, balıklarda suda kalan en son artık yemleri süzüp yediler su alabildiğince beraklaştı. Gene dipte nitrat birikimi vardır su değişimi yapmak gerek.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ciebÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/12/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1859
ciebÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Nisan 2011 14:42

Rahmi abi ilk yemlediğimde balıklarda yeme saldıracak derman yoktu ilk işim hava motorunu ve filtreyi tam gaz çalıştırmak oldu. Hava taşlarından çıkan hava dibi karıştırdığı için çok az bi bulanıklık oldu. Bu  arada yem makinası Atman  AF 01 mi ne ondan, el ilede yaptım ama sağlıksız geldi kıyamadım balıklarıma güvenli olsun dedim gittim aldım ama keşke kendi yaptığımıda koysa imişim. Artık yem makinasının önünü aşağıya doğru değil yukarıya doğru tutarım böylece haznenin düşmesini engellemiş olurum.   

Mesut abi saolasın. Tahminimce ben gittikten 3-5 gün sonra yem makinesinin haznesi düşmüş ve filtrede öyle durmuş,çünkü elyafta en ufak bir pislik yok ve yemi kabına geri koydum sadece yarım cm azalmış(100ml kap). Anlamadığım olay hadi filtre elektrik kesintisinden arıza yapsın ama yem makinasının önünün düşmesi şansızlık oldu. Suyu birden değiştirmeyeceğim. Temizlenmesi için direk değiştirmek daha iyi olsada filtresi çalışmamış bir akvaryumda su değerleri taze su ile direk değişir ve balıklara zarar verir düşüncesindeyim her gün 14 lt değiştirmeyi ve 10 günde 140 lt su eklemeyi düşünüyorum. Tabi azar miktarlarda yaptığım için şu değişim oranı tahmini olarak 60 lt temiz su eklemiş gibi olacaktır.

Suyum berrak kalmasının nedeni bana kalırsa tepe sumpta devamlı bir zeolit olması(amanyağı emiyor), akvaryum suyunun ve bakterilerin oturmuş olması ve en önemli sebebide midyeler. 8-9 tane midye var akvaryumda ve 7-8 cm boyunda midyeler, midyeler filtrelemeye devam etti sanırım zaten midyeleri sırf bu amaç için almıştım.

Rahmi abi salyangozları sadece fazla yemleme olması halinde yemi tüketmeleri için koymuştum onların suyun berraklığına bu şekilde etkisi olabilirdi ancak hiç yem olmadığından balığı yemesini beklerdim çünkü en büyük elmanın kabuk boyu 7 cm ye yakın tahmini olarak:)))

Şu an su değişimini hala yapmadım nitrat oranı fazla ise balıkların durgun olması lazım ama yemlemeden sonra( özellikle dip yemi) balıklar inanılmaz hareketlendi.

Asıl ilginç olan ise tepe sump oksijenlendiriyordu suyu filtre çalışmayınca oksijende suda olmadı haliyle balıklar durgundu ama suyun üstünde değillerdi, elma salyangozlarından hava kabarcıkları çıktığını gördüm acaba salyangozlar suyu oksijenlendiriyor mu? Bunu merak ettim bende açıkcası.

cieb2011-04-25 14:46:18

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

whitestone58Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/02/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 1597
whitestone58Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Nisan 2011 14:47
Geçmiş olsun cihan büyük tehlike atlatmışsın.
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 25 Nisan 2011 14:56
Elma salyangozları bazen hava taşının üstünde yürür, kabuklarının içi hava dolar, bazen oradan hava kabarcığı çıkıp yüzeye doğru yüzer.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ciebÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/12/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1859
ciebÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Nisan 2011 15:00
  Mesut abi işin tuaf yanıda o ya ben hava motorunu sadece su değişiminde veya hastalık belirtisi gördüğümde çalıştırıyorum. Ben yokken hava motoru çalışmıyordu yani. Tepe sump zaten çok fazla oksijenlenme sağlıyor. Yani tek çaresi havayı yukarıya çıkıp alması.   cieb2011-04-25 15:00:57

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

otnememÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/07/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 757
otnememÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Nisan 2011 15:05
Cihan yazdıkların beni aştı kardeşim  hem çok şansızlık yaşamışsın hem de yaptığın başka şeyler bir şekilde eğrisini doğrusuna getirmiş  Şaka bir yana belki de oksijensiz ortamda balıklar daha az hareket edip kendilerini korumaya almışlardır. Bu arada filtredeki yararlı bakteriler ölmemiş midir? Filtreyi çalıştırmak sorun yaratmaz mı? Yanlış anlama bilmediğim için soruyorum? Sırf uzun yolculuklarda sorun çıkmasın diye hava motoru aldım. Bir balıkçı şöyle bir örnek vermişti hiç aklımdan çıkmaz "hava motoru olan akvaryumlar balıklar için klimalı ortam gibi olur" demişti.  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ciebÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/12/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1859
ciebÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Nisan 2011 15:23

Hava motoru çok öenmli tabiki ama benim sump çalışırken birde hava motoru çalıştırırsam kabarcıklardan balıklar görünmüyor:PPP

Filtreyi direk çalıştırmak tehlikeli tabikide sonuçta ölü bakteriler suya gidecek... Filtre malzemelerini temizleyip elyaflarını yenileyerek filtreyi çalıştırabilirsin. Kumda bulunan bakteriler zamanla filtreye yerleşecektir. 

Tekrar belirtmek isterim sump sistemlerinde suyu oksijenlendirme olayı mevcut ve de suyu akvaryuma belli yükseklikten dökersek hava motorundan daha iyi oksijen sağlıyor.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

otnememÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/07/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 757
otnememÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Nisan 2011 15:40
Cihan sen filtreyi hemen çalıştırdım deyince sordum o soruyu. Bir yanlış olmasın diye. Sen herhalde filtreyi temizleyip çalıştırdın.
Su yukarıdan dökülünce ciddi anlamda havalanıyor biliyorum. Benim küçük tankta eskiden şelale filtre vardı sonradan dış filtreyi de şelale kısmı yukarı gelecek şekilde kurdum gayet sağlıklılar. Hi. hava motoru kullanmadım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir