300 Litrelik Japonevi (Yeni Video 52.Sayfa)


otnememÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/07/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 757
otnememÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2011 01:16
Evet bir süredir üzerinde çalıştığım akvaryum projeme ufaktan başlamış bulunuyorum. Önce şunu belirteyim hiç acelem yok. Zaten yaklaşık 1 aydır forumun altını üstüne getirdim. Bazı noktalar kafamda oturdu bazılarını da sizlerle paylaşıp sonlandıracağım. Akvaryumun gelmesi en erken 10 gün sonrasında bir 20 gün veya 1 ay  kadar boş çalıştıracağım. Sonrasında da İstanbul'da geniş bir araştırma yapıp ender bulunan varyetelerden edinmeye çalışacağım burası biraz da kısmet tabi. 

Öncelikle akvaryum boyutları 100*50*40h veya 100*50*50h veya 110*50*50h gibi olacak. Hangi ölçüde olursa olsun rodajlı, 8mm cam, kayıtlı kuşaklı ayrıca dolaplı ve kapaklı bir akvaryum olacak.
Danışmak istediğim ilk nokta filtre. Fluval 305 modeli teoride uygun görünüyor. Ancak daha önce hiç dış filtre kullanmadım. Kullanımda zorlanır mıyım? Yukarıda belirttiğim ölçülerde bu filtre uygun mudur?

Kum olarak çok açık renk ve ince silis kum düşünüyorum. Japonlar için uygun mudur?

Bitki konusunda kararsızım. Daha önce canlı doğran akvaryumumda eledoa, anubias, saz vs bitkileri yetiştirmiştim. Ama forumda japonlar için bir çok türün uygun olmadığı yazılmış. Bitki koyarsam sadece taban bitkilerinden düşünüyorum. Aslında nette gezerken tilki kuyruğu tankında ilginç bir şekilde kullanan bir videoya rastladım. Tam olarak böyle olmasa da cam bir kaba tilki kuyruklarını ekip toprağa gömsem olur mu? Aşağıdaki videoya benzer bir şey yani.

[VID]http://www.youtube.com/watch?v=hWJo70MD16M[/VID]

Bir de taş veya kaya olarak açık renk silis kumla güzel kontrast oluşturacak ve japon için problem oluşturmayacak önerileri bekliyorum. Bu tür taşları akvaryumculardan edinmek dışında Bakırköy çevresinde bulabileceğim toptancı veya perakendeciler var mıdır?

Eğer bitki koymazsam sadece kaya-taş ve kütükten  oluşan bir dizayn uygun olur mu? Olur da şansım yaver giderse balıklarımın üremesi için uygun olur mu?

Fazla sordum biliyorum ama dediğim gibi acelem yok. Gelişmeleri de bu başlıkta yazmaya ve resimlemeye çalışacağım. Cevaplayan cevaplamayan herkese şimdiden teşekkürler.



otnemem2013-04-25 13:00:04

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MEB_Çevrim Dışı

Kayıt: 03/08/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 311
MEB_Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2011 05:38
Rahmi Bey belirttiğiniz ölçülerdeki akvaryum hacimlerinde japon beslemek gerçekten güzel olacaktır. Fluval kullanan biri olarak, filtre konusunda size yardımcı olmaya çalışayım. Öncelikle şunu belirtmek istiyorum, fluval , eheim' dan sonra kullanılabilecek en iyi filtrelerin başında geliyor. Daha önce dış filtre kullanmamış olmanız hiç önemli değil, gerek kurulumu gerekse çalıştırılması gayet basit. Kutu içerisinden kurulum cd'si de çıkmakta zaten. Fluval 300, teorik bilgilere göre, saatte 1000 Lt. su çevirebilmekte. Bu sizin istediğiniz hacimde akvaryumlar için yeterli gelecektir. Gerek sessiz çalışması, gerekse filtrasyonu sizi memnun edecektir.

Kum seçiminizde çok ince silis kum nasıl olur bilemiyorum. Japonların ufak taşlarla oynama gibi bir  alışkanlıkları olduğunu biliyorum ama tam olarak bir şey diyemeyeceğim açıkcası. Bahsettiğiniz kum türü malavi akvaryumlarında çok güzel duruyor :)

Taş ve kaya tedarik etme konusunda ise, akvaryumcular hariç Kemerburgaz taraflarında taş dünyası adı altında dükkanlar mevcut. Ben hiç gitmedim ancak gidip, yorumlayanlardan çeşitlilik konusunda tavsiyeler aldım. Aklınızda bulunsun.

Biraz uzunca bir yazı oldu ama sizin açtığınız konunun takipçisi olacağım. Gerek bitki tercihiniz gerekse ender bulunan varyeteleri temin edeceğiniz yerler benim de ilgimi çekmekte. 

Sağlıklı balıklar dilerim.




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

otnememÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/07/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 757
otnememÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2011 11:00
Ertan Bey, öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. Uzun olmasında problem yok aksine sevindim. Zaten yaklaşık 1 aydır japonlar ve akvaryumları konusunda forumu sildim süpürdüm. Okumaktan yılmam yani. Fluval konusunda bir kullanıcı görüşü çok değerli zaten okuduğum diğer yorumlar da aynı paraleldeydi. Demek ki dış filtre ok.

Taş kaya hususunda japonların geniş yüzme alanları sevdiği kanısı hakim. Bu demektir ki çok sayıda ve hacimde taş kaya kullanmam iyi olmayacak. Ancak benim özellikle ilham almak istediğim dizayn konusunda. Forumda bol bol tank dizaynı var diyeceksiniz ama genelde cichlid akvaryumları. Bu konuda yabancı kaynakları da henüz keşfedemedim. Belki forumdan yardımcı olacak arkadaşlar vardır.

Zaten silis kum isteme nedenim öncelikle iş yerimdeki 80 lt tankımda siyah hagen kum var ve sıkıldım siyahtan. İkincisi de forumda özellikle malawi tanklarında gördüğüm dizaynlar.

Varyetelere gelince konuştuğum bir kaç akvaryumcu eğer istersem ve ithalatçısında da varsa istediğim varyetelerden getirebileceğini söyledi. Aslında iş yerimin yakınında bir toptancı var onunla da konuşmayı düşünüyorum. Aslında balık için rahat bir 3-4 haftalık sürem var. Bakalım neler yapabileceğiz. 
otnemem2011-03-23 13:52:41

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

adige42Çevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 20/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 6939
adige42Çevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2011 15:21
Rahmi Bey hayırlı olsun diyelim şimdiden akvaryumunuz.Ben fluval kullanmadım hiç 100*40*50 ölçülerimdeki tankımda jebo-lifetech 838 modelını kullanıyorum gayet memnunum.Forumdan edindiğim bilgilere göre fluval iyi bir filtre bütçede sorun yoksa memnun kalabılırsınız.Japon akvaryumunda sılıs kumun cok ınce olacagını dusunuyorum kumla oynadıkları ıcın yutma ıhtımallerı sılıs kumda daha fazla bence sılıs kum hoş görünüyorr ama kullanmanız taraftarı değilimBitki konusunda bende anubias elodea amazon ve soganlı bitkiler mevcut.Anubiası sıddetle tavsıye ederım guzel kalın yapraklı bır bıtkı.Elodeayı kac defadır dıkıyorum fakat her seferınde yıyorlar bas edemedım:)amazon guzel bır arka plan bıtkısı olabılır japonlarım henuz onları yeme gırısımınde bulunmadılar.Soganlı bıtkı ıse gayet guzel tek sorunu cok cabuk boy atması ama yuksek bır tank alırsanız hos gorunucektır.Balık konusunda acele etmeyın şayet ithal balık getırtebıleceksenız en guzel turlerı getırtın gozumuz senlensın hatta neresı getırebılırse beraber getırtelım hepımızın rancuları olsunTebessümSağlıklı balıklar dılerım.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

otnememÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/07/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 757
otnememÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2011 16:43
Kadir Bey çok teşekkür ederim.

Silis kum hakkında söyledikleriniz önemli. Benim de çok küçük taneli olmasından dolayı şüphelerim var. Forumda japon akvaryumunda kullanan var mı merak ediyorum. Belki daha açıklayıcı bilgi verebilirler tecrübeleri doğrultusunda. Anubias şu anda iş yerindeki japon akvaryumumda mevcut ama bu sefer daha fazla görselliği olan taban bitkilerinden düşünüyorum. Yukarıdaki videodaki gibi bir sistem işler mi veya sakıncası olur mu merak ediyorum?

Balık konusunda forumda bir aktivite vardı. Mustafa kardeşimiz bir süre uğraştı ama çok talep olmadı sanırım. Ben yakındaki bir toptancıyla görüşeceğim. Bir ihtimal oradan daha perakendecilere dağıtılmadan seçme şansım olabilir. Eğer böyle bir şansım olursa katılmak isteyen japonseverlere de bir duyuruda bulunacağım. Dediğim gibi balık konusunda acelem yok, çok araştırıp ince eleyip sıkı dokumayı düşünüyorum. Bakalım kısmet.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ciebÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/12/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1859
ciebÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2011 20:16

Hayırlı olsun rahmi abi. 

Ben silis +dere + kalsiyumlu kum karışımı kullanıyorum.

Çok ince kum önermem; 2-4mm çaplı kumları kullan daha rahat oynuyorlar ucuz olsun dersen dere kumu al, silis kum daha güzel duruyor ben renk tonunu yakalamak için dere kumu ile karıştırdım.

filtre konusuna gelince japon besleyeceğin için kesinlikle alacağın filtrenin debisi akvaryum ltsinin 4 katı olsun zaten zamanla birde iç filtre edinmek isteyeceksin.

Eklemeyi unutmuşum bitki olarak seranın sitesine bakabilirsin oradaki türler oluyor. amazon bakopa moneri benim denediğim türler ancak köklerini sökmeleri beni deli etti o nedenle bir saksı ile koymanı öneririm. Anubiası taşa bağlı kullanabileceğin için anubiasda sorun yaşamazsın.



cieb2011-03-23 20:56:58

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

citronxÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 5773
citronxÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2011 20:27
Öncelikle yediği ölçüde,iyi pisleten bir tür düşünüyorsunuz. Ancak hobiye başlangıcınız hangi tür diye sorulan bir soruya %50nin üzerinde japon diyeceğide bir gerçek. Güzel,farklı türlerinin ayrı bir zevk olduğuda ayrı bir gerçek. Düşmanım sorsa dış filtre konusunda eheim al,bana dua et derim. Gerek çalışma sistemi,gerekse içerisindeki filtrasyon malzeme kalitesiyle,sessizliğiyle ilk kez kullanacaksanız bir de rahat olun denilecek bir marka. 2226 düşündüğünüz hacme uygun bir model.
Florya ve çevresinde peyzajcılar var biliyorum,kaya bulmakta sıkıntı yaşamazsınız. Bitki olarakta anubiasın çoğu türü, özellikle nana iyidir bana göre. Çok büyük yapraklı bitkiler bu anlamda dezavantaj,japonlarda arada göze hitap etmeli görünerek. Üremeyi sormuşsunuz,önce bir başlayalım arkası gelir diyorumTebessümHayırlısı olsun şimdiden kolay gelsin. Videosunu

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

adige42Çevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 20/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 6939
adige42Çevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2011 21:15
Mustafa kardeşimiz hala bu iş için yoğun çaba sarfetmekte fakat mevzuattan dolayı sıkıntı çekiyor.Şayet ithalat yetkisi olan bir akvaryumcu tanıdığınız var ise Mustafa ile görüşmenizin faydalı olacagı kanısındayım.Gelelim yukarıdaki sistemdeki gibi taban bitkisi göze gayet hoş geliyor ama japonlar bunu rahat bırkaırlarmı bılmıyorum.Bendekı bıtkılerı kemırenler genellıkle cometler ranchu ryukın ve orandaların yedıgını gormedım sımdıye kadar.Videodakı ranchularda gayet masum gorunuyorlar.Eğer bu tur balıklardan getıreceksınız lutfen sıranın en basına benım ısmımı yazın Tebessüm

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

otnememÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/07/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 757
otnememÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2011 22:34
Öncelikle cevaplama nezaketi ve zahmetinde bulunan tüm arkadaşlara teşekkür ederim. Sayenizde tam da istediğim gibi adım adım akvaryumun kurulumunu gerçekleştireceğiz. Hem hata yapma oranını düşürüp hem de bu kurulumun ileride ne hale geldiğinin bir belgesi olur belki bu konu.

Cihan kardeşim hayırlı olsun dileklerin için teşekkür ederim. Japon sevdamın gelişmesinde senin de katkın var. Baştan beri çok yardımcı oldun. Madem kum konusunu açtın şunu sorayım silis kumu renk tonu olarak çok beğeniyorum. Peki bu kumun daha büyük taneli seçenekleri var mıdır? Mesela aynı renkte 3-4 mm çaplı sisi kumu bulabilir miyim? 
Filtre konusunda Faruk Bey'in önerisini de dikkate alacağım. Eheim 2226da Fluval 305 'de suyu saatte 4-5 defa çevirebiliyor. Hatta sorduğum bir çok akvaryumcu bir alt model sana yeter abi  dedi. Yine de ileride sorun yaşamamak adına ve japonların kirletme potansiyelini göz önünde bulundurarak fikrimden caymayacağım. Fluval ve Eheim arasında bir tercih yapacağım.
Florya ve çevresindeki peyzajcıları tamamen unutmuştum. Oradan bana iyi iş çıkar Tebessüm

Bitkileri kesinlikle bir saksıda veya benzeri bir düzenekte kuma gömeceğim. Kafamdaki soru saksı nasıl olmalı ki suya salınım yapmasın. Cam bulabilsem harika olur ama alternatifi ne olabilir?

Gelelim Kadir Bey'in bahsettiği Japon varyeteleri konusuna. Bugün çok eski bir akvaryumcu abimizi ziyaret ettim. Kendisi 20 yılın üzerinde aynı yerde akvaryumculuk yapar. Dolayısıyla ortalama bir akvaryumcudan çok daha güvenilirdir. Özel japon varyetelerinden beslemek istediğimi söylediğimde ranchu gibi türlerin tuhaf yüzme şekillerinden dolayı alıcılar tarafından özürlü sanıldığı bu türleri ancak özel istek üzerine getirdiğini söyledi. Aslında kendisi açısından bu durum anlaşılabilir. Hem daha pahalı hem de satılması daha riskli türler sonuçta. Uzatmayalım eğer ithalatçısının elinde benim istediğim türlerden varsa özel olarak getirecek. Aslında elinde gerçekten formu çok düzgün en yakışıklısından red cap orandalar vardı lakin iş yerimdeki akvaryum hastalıklı balığım olduğundan alamadım. Red capleri görmem ileride gelebilecek türler için de ümitlendirdi açıkçası.

Son olarak Mustafa'nın uğraştığı konuda her gün önünden geçtiğim ancak henüz gitmenin kısmet olmadığı toptancıya bir uğramakta fayda var. Belki bir bağlantı sağlayabiliriz???



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ciebÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/12/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1859
ciebÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2011 22:53

silis kumun piyasada bulşunan boyutları(genelde sanayi veya filtre kumu olarak satılıyor):

0,250-0,500 mm Silis Kumu
0.5 mm - 1 mm Silis Kumu
1 mm - 2 mm Silis Kumu
1 mm - 3 mm Silis Kumu
2 mm - 3 mm Silis Kumu
3 mm - 5 mm Silis Kumu

Ben eski bir tanıdık camcıdan aldım illaki kolay bulunuyordur onda varsa.

Bu arada ince silis gibi sanki boyanmış gibi bir kum bekleme kalın silisde.

omardaing2013-01-17 13:06:17

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

adige42Çevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 20/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 6939
adige42Çevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2011 23:08
Rahmi Bey  bu akvaryumcunuzu merak ettim doğrusu İstanbulda hangi semte acaba yakışıklı orandaları görmek isterim.Ben ranchu,ryukin ve diğer cins japonların hepsine talibim lütfen iseyen arkadaşlar olduğunu belirtin akvaryumcunuza elinde kalmayacağını bilsin tabiki bunu öyle bir söyleyin ki fiyatlara yansıtmasınTebessüm

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

otnememÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/07/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 757
otnememÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2011 23:41
Cihan uğraştırdım seni, sağolasın. Buradaki renkler benim istediğimden biraz daha koyu. Biraz daha krem rengine yakın istiyorum ama onlar da ince oluyor sanırım. Dur bakalım biraz da görerek araştırıp inceleyelim.

Kadir Bey Akvaryumcu Bakırköy'de. Eğer size uzaksa bir kaç foto çekip size yollarım. Beğenmezseniz boşuna yol tepmiş olmazsınız. Bu arada hobiciler genelde büyük damızlık boyda japon tercih ediyorlar ama ben biraz küçük gelişimini gözlerimle görebileceğim boyları tercih ediyorum. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

adige42Çevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 20/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 6939
adige42Çevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2011 23:44
Rahmi Bey yakın sayılır bana şimdilik güneşlide ikamet ediyorum.Ev taşıma işlerimi hallettikten sonra oradaki akvaryumcuları gezerim inşallah dediğiniz gibi orandalar hala kalmış olurTebessüm

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

otnememÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/07/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 757
otnememÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2011 00:01
Kadir bey ne zaman gitmek isterseniz adres bilgilerini veririm. Dilerseniz öm ile de bildirebilirim. Aslında beklentiyi yükseltmek istemem çünkü sadece red cap'ler ilgi çekiciydi ama hepsi sağlıklı görünüyordu. Şöyle bir şey var, eğer gerçekten bu cins japon türlerinden getirebilecekse forumdaki meraklı arkadaşları da oraya yönlendirerek akvaryumcuyu bir anlamda teşvik etmiş oluruz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir