100*45*50 ilk heyecan


borutrampetÇevrim Dışı

Kayıt: 01/01/2010
İl: Izmir
Mesaj: 264
borutrampetÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mayıs 2013 16:57
İlk tecrübem olmasına rağmen staghorn yosun sorununu çok kısa bir süre yaşayıp atlatmıştım. Şu an camlarda ve anubias'ta spot alg, ayrıca bazı bitkilerin (limon, hirsuta ve arcuata) eski yaprak kenarlarında iplik yosunu olduğunu düşündüğüm yapılanma var. Ancak boyları bir kaç milimi geçmiyor. Sanırım 2 sae ve 2 garra rufa hallediyorlar.
En büyük sıkıntım hava sıcaklıkları oldu. 30 dereceye çıkan su sebebiyle 3 günde 5 panda çöpçümü kaybettim ve çok üzgünüm. Kapak akvaryuma tamamen oturuyor, sadece hortumların geçtiği deliklerden hava alıyor.  Kapağı revize edeğim, 2 veya 3 adet pc fanı ne kadar çözüm olacak göreceğiz.

Bu arada çok güzel bir haber var, bunu sona sakladım :) Bir haftadır ortalarda görünmeyen dişi kribensis yavrularla birlikte akvaryum turu atıyor :)



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Acil StopÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2011
İl: Aydin
Mesaj: 1182
Acil StopÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Mayıs 2013 13:13
Serdar bey ilk önce yavrularınızı kazasız belasız büyütürsünüz inşallah.

Su sıcaklığı yosun sorunlarının temelini oluşturuyor. Müdahale etmezseniz bitkileriniz sıcaktan eriyip gider. İlk hedefiniz su ısısını düşürmek olmalı. Oranlama yapmanız için söylüyorum. 130x50x55 boyutlarındaki tankıma 12 cm çapında fan ekledim su ısısını bir günde 27 dereceden 23.5 dereceye düşürdü. Şu anda yeterli geliyor ancak çok sıcak günlerde yeterli olmayabilir. 

Bunun dışında fosfat miktarı sıfır ise yeşil nokta yosunları ile karşılaşmanız normaldir. Sıvı gübreler ile fosfat ve nitrat eklemeye başladığınızda sorun kendiliğinden çözülecektir. Fosfat sıfır olduğu sürece yeşil noktalar haricinde çok fazla yosun sorunu yaşamazsınız.

Yaprak kenarlarında gördüğünüz yapılanmaları internette bir araştırın bakalım fuzz alg'e benziyor mu? Eğer fuzz alg sorunu yaşıyorsanız bu da besin eksikliğinden meydana gelen zamanla besin artınca kaybolup giden bir sorundur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PenguenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/04/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 287
PenguenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Mayıs 2013 21:26
Pandalara uzuldum. Umarim yavrular sorunsuz buyur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

borutrampetÇevrim Dışı

Kayıt: 01/01/2010
İl: Izmir
Mesaj: 264
borutrampetÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2013 20:11

Arkadaşlar merhaba,

Uzun bir aradan sonra tankın son hali..

Bitkiler eklendi, çıkarıldı, yerleri değiştirildi. 4 katil, 4 nerite salyangoz eklendi. Platiler ürüyor, 12 yavru saydım. Kribensis yavrularından sadece 1 tanesi hayatta. Haftasonu yaptığım budamadan sonra rotalalar ve limonlar iyice kısaldı. Arka plan orta kısım için tamamen yeşillik ve önünde de kıpkırmızı ludwigia palustris dalları tasarlamıştım ancak olmadı.. bir kaç aya halledeceğim.

Son halinden bu yana tankta  yeşil nokta alg dışında yosun sorunum hiç olmadı, ancak o da canımı oldukça sıktı. Özellikle de ludwigia palustrislerin alt yapraklarında oluşanlar iyice kahverengileşti. Düzenli fosfat eklememe rağmen (haftada 2-3 kez 0,4ppm) yeterli gelmedi sanırım. En son celallenip 1,5 ppm fosfat ekledim. Tanka fosfat yetmiyormuş, aşağıdaki değerlerden onu anladım. Sizler de yorumlarsanız sevinirim.

1,5 ppm fosfat öncesi ve sonrası:


02.09.2013 03.09.2013
Nitrat 30-35 1-2
Fosfat  0,1 0,7


Birkaç konuda yardımcı olursanız sevinirim arkadaşlar. İlki yapraklarda oluşan yeşil nokta algler koşullar düzeldiğinde zamanla geçer mi yoksa yapraklarda daimi olarak kalır mı?
İkincisi orta kısım arka plandaki çınarların boylanma yerine tabana yayılma eğilimi göstermeleri normal midir? Değil ise nedeni ne olabilir, mesela yüksek ışık?








Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MatimÇevrim Dışı

Kayıt: 04/12/2012
İl: Izmir
Mesaj: 141
MatimÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Eylül 2013 00:49
Merhaba abicim yapraklarda ki yosunlar düzelmez gibi geliyor ama emin değilim(benim green ozelot bitkimde düzelmemişti)tabi bu benim akvaryumumda oldu belkide düzelir, boylanma bana kalırsa yüksek ışıktan dolayı bitkiler zemine yayılıyor ama bunlar benim tahminlerim tabi yanlış bilgi verdiysem kusura bakmayın  

Akvaryumu evden bizzat gördüm ve seyrine doyulmaz süper bir kurulum abicim misafirperverliğin için ve hediye bitkilerin için çok teşekkürler :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Acil StopÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2011
İl: Aydin
Mesaj: 1182
Acil StopÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Eylül 2013 08:42
Serdar bey çok uzun bir süredir forumda paylaşımda bulunmadınız. Bu süre zarfında çok yol katetmişsiniz. Bitkilerin görünümü çok güzel. Tabi bu kadar hızlı büyüyen bitkiye gübre yetiştirmek de ayrı bir iştir.

Anlatımınızdan ve test sonuçlarından da belli olacağı üzere yeşil nokta yosunu sorununuzun nedeni fosfat eksikliği. Hem yosun sorunlarından kurtulmak için hem de bitkilerin daha iyi gelişimini sağlamak için fosfat miktarını artırmanız gerekiyor.

Nitrat ve fosfat arasında 10/1 ila 16/1 arasında bir oran olması gerekiyor. Bu oranları koruduğunuz sürece sorun yaşama olasılığınız daha düşük olur. Yani akvaryumunuza 10 ppm ve üzeri nitrat eklerseniz 1 ppm'de fosfat eklemeniz gerekiyor.

İlk başta akvaryumunuzda 30-35 ppm nitrat gibi çok yüksek bir nitrat oranı varmış 1.5 ppm fosfat ekleyince inanılmaz şekilde bir günde sıfırlanmış. Yaklaşık 2 ppm olan fosfatta 0.7 ppm kalmış.

Bu durumda bitkileriniz.

30-35 ppm nitrat - 1.3 ppm fosfat harcamış oluyor.

Bitkilerin nitratı ortalama değerlerden fazladan harcaması bana bitkilerin kökleri vasıtası ile çürümüş balık yemlerinden ve balık artıklarından fosfat sağlayabildiklerini düşündürüyor.

Bu durumda 1 ppm fosfat eklerseniz en az 16 ppm nitrat ekleyebilirsiniz.

Diğer gübreleri nasıl kullandığınızı yazmamışsınız ama şöyle önerilerde bulunabilirim.

Potasyumu haftada 2 defa şeklinde örneğin; pazartesi 25 ppm çarşamba 25 ppm şeklinde toplam 50 ppm ekleyebilirsiniz.

Aynı şekilde nitrat ve fosfat dozlaması yaptığınız günlerde demiri de 0.2 ppm artıracak şekilde eklemeniz iyi olur.

Mikroelement gübrelerini de bir eksiklik gözlemlenmiyorsa üstünde yazan dozlarda kullanabilirsiniz.

Bir de bu şekilde bir kaç hafta deneme yapın bir sorun gözlemleniyorsa buradan bildirirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fatihcanerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/01/2007
İl: Antalya
Mesaj: 607
fatihcanerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Eylül 2013 12:26
Serdar Bey tankınız örnek teşkil edecek kadar başarılı bir tank, bir atasözünü paylaşmak istiyorum, KIRIK DEĞİLSE TAMİR ETMEYİN, Antalya' nın sıcakları sayesinde son 5 yıldır bitkiden ziyade ALG yetiştirdim ve daha sonra bilinen birkaç yöntemi sabırla uygulayarak bunları yenebildim. Bu gün bu nedenle gönül rahatlığı ile ALG hakkında öneri yapabiliyorum. 

YEŞİL NOKTA ALG i tüm diğer algler için ÇÖL koşullarının oluştuğunun ve tankın dengesinin mükemmele çok yakın olduğunun EN BÜYÜK GÖSTERGESİ dir. Tankınızda zaten çok hızlı büyüyen ve nitrat & fosfat canavarı bitkiler mevcut. 

Ben size bu düzgün dengeyi korumanızı, yok eğer çok şikayetçi iseniz; L- Ascorbyl Monophosphate içeren kaliteli yemlerin kullanımını artırmanızı tavsiye ederim. 

Mevcutların kaybolacağını düşünmüyorum ama gelişimi kesinlikle duracaktır. 



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

borutrampetÇevrim Dışı

Kayıt: 01/01/2010
İl: Izmir
Mesaj: 264
borutrampetÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Eylül 2013 00:36
Ergün Bey merhaba,
Makalelerde yazıldığı, benim tahmin ettiğim ve sizin de belirttiğiniz gibi sorun fosfat eksikliğiymiş. Fosfat artırımı sonucu 10 gündür ne camda, ne de herhangi bir bitkide yeni yeşil nokta görmedim.
JBL misket gübre, haftalık 20ppm (birkaç gün arayla 10+10ppm) potasyum ve düşük seviyede olduğu zaman 0,4ppm fosfat dışında başka gübre kullanmıyorum. Desteğiniz için teşekkür ederim.

Fatih Bey merhaba,
Tuğberk'in yorumu ve Ergün Bey'in her zamanki desteği haricinde herhalde başka yorum gelmeyecek derken övgü dolu mesajınız iyi geldi doğrusu, teşekkür ederim. Aslına bakarsanız alt yaprakları kahverengiye çevirecek kadar olmasaydı yeşil nokta algden bu kadar şikayetçi olmazdım. Havaların biraz daha soğumasıyla (malum sizin gibi biz de İzmir'de henüz beklemedeyiz) iyi bir budamayla eski yaprakları ayıklayıp tankı tazeleyeceğim. Şu anda hafif bir fuzz alg gözlemledim, o da sanırım fosfata çok yüklenmemden kaynaklandı.

Orta-arka planı yeşillendirmek için çınarları sol tarafa topladım ve limon, tütünleri budayıp, çınarların eski yerine diktim. Umarım istediğim orta-arka planda yeşil fon önünde kırmızı bitkiler görünümünü yakalarım.






borutrampet2013-09-13 00:49:17

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kemal KİREZCİÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/11/2012
İl: Izmir
Mesaj: 1006
Kemal KİREZCİÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Eylül 2013 10:02
Hadi gözün aydın. Alglerden kurtulmana sevindim ama ne kadar alg o kadar tecrübe :).

Tankının görüntüsü de çok güzel olmuş. Orta ön kısma fernlerin altına Alteranta mini bulabilirsen bence daha bir güzel olur. Aklının bir köşesinde dursun :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir