100*45*50 ilk heyecan


borutrampetÇevrim Dışı

Kayıt: 01/01/2010
İl: Izmir
Mesaj: 264
borutrampetÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Mart 2013 15:11
Hakan Bey merhaba,
Bu bitki biraz sürpriz oldu, Ümit Birkol diğer bitkilerin formu düşük olduğu için Proserpinaca palustris cuba getişmişti. Bahsettiğiniz bilgilere bende ulaştım ancak şansımı denemke istedim. Eğer beceremzsem değiştireceğim, ama tutarsa da memnun olacağım :)
Yalnız şu netleşti; CO2 kesin gelecek! :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

borutrampetÇevrim Dışı

Kayıt: 01/01/2010
İl: Izmir
Mesaj: 264
borutrampetÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2013 13:06
Merhabalar,
Dış filtreden aktif karbon çıkarıp lav kırığı miktarını artırdım.
Dün akşam da eksik olan 1x39w aquastar'ı şans eseri bir elektrikçide buldum. Kapak artık tamamlandı sayılır, sadece anahtarlara bağlantı için lehim yapılacak. Ben de forumdan öğrendiklerimi uyguladığım kapağın fotoğraflarını yayınlıyorum ki, illa ki birilerine yardımı olur.
Balastları ısıdan etkilenmemek adına kapağın dışına, arka kısma monte ettim. Balasta giden telleri de lehim günü kamufle edeceğim.



Bitkilerim;
Ceratophyllum demersum (kızıl çam)
Cabomba Caroliniana
Hygrophila Difformis (çınar)
Hygrophila Corymbosa (limon)
Ludwigia repens (gül)
Proserpinaca palustris cuba
Ludwigia arcuata
Eklemeyi düşündüklerim; rotala rotundifolia, ludwigia palustris, pogostemon helferi, echinodorus bleheri, bir-iki kök daha limon, zemine marsilia hirsuta.

Fotoğraflar telefonla çekildi, bitkiler artırılınca çok daha kalitelilerini ekleyeceğim.





İlk fotoğraftaki bitkinin ismini bilen var mı? Araştırdım ama bulamadım. 10 gün önce eklemiştim, ortasından kırmızı bir filiz geliyor
Bu arada çamlar fotosentez mi yapıyor yoksa başka birşeyden ötürü oluşan hava kabarcıkları mı onlar? 


Beğenenler: [T]206726,Betaseven[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Acil StopÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2011
İl: Aydin
Mesaj: 1182
Acil StopÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2013 14:16
Serdar bey kapağınız ve köklerin yerleşim planı gayet güzel gözüküyor. Sol önde bulunan bitki eğer çınar ise onu arkaya bir yere alın. Yoksa kısa sürede uzayıp o bölümü işgal eder. Işık kuvvetiniz yeterli seviyeye geldi CO2 eklemeyi düşünüyorsanız fazla ertelemeyin. Haftalık su değişim oranınız yeni kurulum için biraz az gibi gözüküyor. Mümkünse haftalık %40 - %50 seviyelerinde yapmaya çalışın.

Bu arada bitkileri iyi gözlemleyin. Bitkiler adaptasyon sürecini atlatıp büyümeye başlarsa veya bitkilerde bir anormallik sezerseniz gübrelemeye başlamanız gerekebilir. Şimdilik haftalık potasyum gübresini eksik etmeyin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

borutrampetÇevrim Dışı

Kayıt: 01/01/2010
İl: Izmir
Mesaj: 264
borutrampetÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2013 14:28
Ergün Bey, size ve diğer arkadaşlara ilginiz için teşekkür ederim, bir hayli yardımcı oluyorsunuz.

Sol tarafta 4 adet çınar var, öndeki formunu belli ediyor, arkadakiler ise emers yetiştirildiği için henüz su altı formunda değiller.
Aslında eksik bitkim çok fazla olduğu için yerleşimi henüz netleştiremiyorum. Malum ilk tecrübem olduğu için türleri henüz elimde inceleme fırsatım olmadı; özelliklerni gözlemleyemedim. O nedenle şimdilik alışsınlar diye öylesine yerleştirdim, bunda yanlış mı yapıyorum?

Bu arada ilk fotoğraftaki bitkinin ismi ve çamların üzerindeki hava kabacıklarının fotosentez olup olmadığı konusunda yorumları bekliyorum.
Teşekkürler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Acil StopÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2011
İl: Aydin
Mesaj: 1182
Acil StopÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2013 15:03
İlk fotodaki bitkiyi dün bir tanıdığımın tankında gördüm ve ismini de söyledi ama çok unutkan olduğum için hatırlayamıyorum. Fotodan çamlarınızdaki hava kabarcıklarını göremedim. Eğer suyu yeni doldurmadıysanız ve bitkiden kendiliğinden kopup akvaryumun üstüne doğru çıkıyorsa fotosentez sonucu oluşan hava kabarcıklarıdır.

Peyzaj konusunu google görsellerden halledebilirsiniz. Bitkinin ismini google görsellere yazın ve orada çıkan tank resimlerini inceleyip bitkilerin ileride tankı kaplayınca nasıl gözükeceğini oradan gözlemeleyin.

Öndeki çınarlar hızla büyüyünce onları arka kısma almak zorunda kalacaksınız o zaman da köklerini söküp arkaya almak için kumu eşelemeniz gerekecek. Bu sefer de kumda bulunan bitki ve balık artıkları nedeniyle suya yüksek oranda amonyak, nitrit ve fosfat gibi zararlı maddeler karışacak. Bu hem balıklarınız için zararlı olabilir hem de yosun sorununa yol açabilir. En iyisi şimdiden aynı tür bitkiler yan yana gelecek şekilde arka kısımda gruplama yapın.

Eğer hollanda tarzı buket buket bitkilerin olduğu bir bitkili akvaryum düşünüyorsanız, arka kısımda kullandığınız bitkileri yaprak şekillerine ve renklerine göre düzenleyin. Yani bir iğne yapraklı bitkinin yanına bir başka iğne yapraklı bitki eklemeyin. Aynı şekilde renkleri de farklı farklı renkler yan yana gelecek şekilde kullanın. Böylece kontrast artacak ve bitkiler göze daha hoş gözükecek.

CO2 ve gübre temini konusunda neler yapıyorsunuz?
Acil Stop2013-03-20 15:05:30

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

borutrampetÇevrim Dışı

Kayıt: 01/01/2010
İl: Izmir
Mesaj: 264
borutrampetÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2013 17:14
Önceden planladığım tüm bitkiler için bir excel tablosu hazırlayıp özelliklerini ve görsellerini incelemiştim. Ancak pratik çok farklı :)
Suyu  Pazar gününden beri ellemiyorum, filtrede hava kalmadığına da eminim, fotosentez bu sanırım.
Kalan bitkileri bir an önce edinip peyzajı bu haftasonu tamamlayacağım. Dediğiniz gibi bir çok bitki şu anda kendi içerisinde gruplanmış durumda. Son hallerini ancak diğer bitkiler geldiğinde verebileceğim. Görünen o ki elimi hızlı tutarsam srounlar minimuma inecek.

CO2 muhtemelen olacak ancak ne zaman başlayacağına karar veremedim. Tanka karides de eklemeyeceğim için kararsızım. Olursa mayalı sistemden forumda gördüğüm yangın tüpü + vortex çözücü yapacağım. Sizin karidesler için yorumunuz nedir?

Henüz gübre kullanmadım, haftasonu kendi yapacağım potasyuma başlayacağım. 1ml 50lt'de 1ppm potasyum sağlıyor ve açıkçası potasyum ölçümü yapmadığım için (henüz hiçbir test ekipmanım yok) ne kadar ilave etmem gerektiği konusunda bilgim yok. Tabanda ve dış filtrede bolca lav kırığı olduğu için demir eklemeyi düşünmüyorum. Yorumunuz nedir acaba?
Notlarım arasında şöyle bir bilgi buldum: "CO2 kullanılmayan bir sistemde dışardan nitrat yada fosfat verilmez. Yalnız potasyum ve mikrogübre(demir, mangan...) verilir. Haftada bir 10ppm potasyum yeterli"
İlginiz için tekrar teşekkür ederim.



borutrampet2013-03-20 17:15:34

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Acil StopÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2011
İl: Aydin
Mesaj: 1182
Acil StopÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2013 21:39
Eğer maddi durumunuz müsait ise küçük de olsa bir co2 tüpü edinin. Karides beslemek istiyorsanız tabi ki besleyebilirsiniz. Akvaryumda olması gereken potasyum değeri 20-30 ppm arasındadır. Potasyumun bir ölçüm kiti olmadığından haftalık 20 ppm civarında eklemeniz yeterli olacaktır. Bir eksiklik görürseniz o zaman dozlamayı artırırsınız.

Lav kırığının demir içerdiğini duymuştum eğer demir eksikliği gözlemlemezseniz bir süre demir gübresi eklemeyebilirsiniz.

CO2 kullanmasanız bile çoğu zaman akvaryumdaki nitrat tamamen tükenir bu da gelişim bozukluklarına ve yosun sorunlarına yol açar. Bu nedenle co2 kullanılan sistemlere oranla daha az miktarda olsa nitrat eklemek gerekebilir. Aynı şekilde mikro element gübrelerini de az miktarda da olsa eklemek gerekir.

Balık bulunan bir akvaryumda yemler nedeniyle fosfat oranı çoğu zaman yeterli hatta olması gerekenden fazla miktarda bulunur. Çok zor durumda kalınmadan fosfat eklemeye gerek kalmaz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

borutrampetÇevrim Dışı

Kayıt: 01/01/2010
İl: Izmir
Mesaj: 264
borutrampetÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2013 19:26
Tekrardan merhabalar. Öneriler, tecrübeler derken tankın son durumunu paylaşayım istedim.
Yeni bitkiler tedarik ettim, az bir eksiğim daha kaldı. Balıklar eklendi, ve bazılarını maalesef kaybettim. Şu anda 2 garra rufa, 2 sae, 2 kribensis, 8 panda çöpçü ve 8 rasbora var. Haftada 2 kez yaklaşık % 20 su değişimine ve potasyum takviyesine devam ediyorum. Tankın son hali aşağıda.



1.Rotala rotundifolia
2.Hygrophila corymbosa (limon)
3.Echinodorus cordifolius
4.Proserpinaca palustris cuba
5.Echinodorus bleheri
6.Hygrophila difformis (çınar)
7.Anubias barteri var. nana
8.Ceratophyllum demersum (yeşil)
9.Ceratophyllum demersum (kızıl)
10.Ludwigia arcuata
11.Staurogyne repens
12.Echinodorus rose olduğunu düşünüyorum.
Zeminde marsilea hirsuta

Tanktaki en sevdiğim iki bitki proserpinaca palustris cuba ve ludwigia arcuata. Koyu bakır renklerini oldukça güzel belli ediyorlar, sanırım CO2 de olsa gözümü alamayacağım
Hirsutalardan umutluyum, 170 civarı kökü dikmem 2 satimi aldı
Çmaları şu ana kadar 2 kez, rotalaları ise bir kez olabildiğince hunharca budadım.

Bundan birkaç hafta önce kökler ve tüm bitkiler saç ve sakal yosunu ile kaplanmıştı. Erkenden önlem alarak 4 adet garra rufa ekledim, tüm yosunlardan kurtulmam 3 gün sürdü. 3-3-4 olan ışıklandırmam şu anda 6-3-6 ve yosun sorunu camlarda oluşan algler dışında sıfır.

Kribensis ve rasboraları birkaç gün önce ekledim. Kribensisler 2. akşam birbirlerini kovalarken 3.gün kurlaşıyorlardı. Şu anda birbirlerinden yemleme zamanı hariç ayrılmıyorlar.
12 adet rasboradan 4 tanesini ayrı günlerde kaybettim. Bir tanesinin karnı oyulmuştu, 2 tanesinin ise gözleri. Kribensiler mi öldürdü, yoksa zaten ölmüşlerdi de bedenleri sonradan mı zarar gördüler bilemiyorum.

Düzgün bir fotoğraf makinesi bulup detayları görüntülemeye çalışacağım. Kribensislerden bir kare ile bitireyim



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

syasarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/03/2010
İl: Izmir
Mesaj: 467
syasarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2013 19:50
Balıkları eklemekte biraz aceleci davrandığınızı düşünüyorum. Yosun sorunlarıyla uğraşmamak için yemlemenizi minimumda tutmanızı ve nitrat ilavenizi dikkatli yapmanızı öneriyorum. 
Sağlıklı hobiler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Acil StopÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2011
İl: Aydin
Mesaj: 1182
Acil StopÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Nisan 2013 13:33
Serdar bey ben de Sinan beye katılıyorum ve balıkları çok erken eklediğinizi düşünüyorum. Hele hele günlük ve bol bol yemleme yapıyorsanız siyah sakal yosunları başta olmak üzere çeşitli yosun sorunlarına davetiye çıkarıyorsunuz. Balıklarınız suyun sertliğinden ya da oturmamış su nedeniyole oluşan amonyak piklerinden eklenmiş olabilir. Zamanla ölümler kesilecektir.

Tasarım olarak gayet güzel gözüküyor. Anubiası az ışık alan bir köşeye almanızı tavsiye ederim. Bu kadar güzel bir kurulumun boşa gitmemesi adına CO2 tüpünüzü ve mümkün ise test kitlerinizi bir an önce edinin derim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

borutrampetÇevrim Dışı

Kayıt: 01/01/2010
İl: Izmir
Mesaj: 264
borutrampetÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Mayıs 2013 23:26
Tekrardan merhabalar,
Kurulumun üzerinden 2 ay geçti. Tanka biraz daha bitki ekledim. Fosfat, nitrat ve ph test kitleri edindim. Ancak çıkan sonuçlar yeni tankların birçoğunda okuduğum gibi ne nitrat ne de fosfat fazlasını gösteriyor, hatta oldukça düşük seviyelerde. Hem 11.05 hem de 15.05 tarihlerinde çıkan sonuçlar aynı. Nitrat 1-2ppm, fosfat ise 0,1ppm civarı görünüyor. Fosfat testinin rengi fotoğrafta göründüğünden daha açık renk, fotoğrafta ise gölgeden dolayı koyu çıkmış. Yarın su değişimi yaptıktan sonra tekrar ölçüm yapacağım. ph ise oldukça yüksek.



Su değerleriyle ilgili yorumlarınızı bekliyorum. Çünkü fosfat ve nitrat eklemiyorum. Haftada 2 su değişimine devam ediyorum ve haftada bir çay kaşığı potasyum ekliyorum. Rotalalar dışında bitkilerin geneli iyi durumda. Nedense rotalaların sağ tarafta kalanlarının sapları ve yaprakları gövdeden kararmaya başaldı. Hirsutalar sağlıklı yapraklarla çoğalıyor, sanırım birkaç ay sonra iyice yayılmış olurlar.





Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Acil StopÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2011
İl: Aydin
Mesaj: 1182
Acil StopÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Mayıs 2013 10:07
Serdar bey terbrikler bitkiler çok sağlıklı gözüküyor. Rotalalar yumuşak su ve düşük ph isteyen bitkiler olduğu için su sertliğinden etkilenmiş olabilirler. Nitrat ve fosfat oranlarınız da çok düşük belki de gübre yetersiz geliyordur.

Su değerleriniz fena değil. Fosfat oranınız sınırların üzerine çıkmadığı sürece çok büyük yosun sorunları ile karşılaşmazsınız. Yine de nitrat oranınızı 10 ppm, fosfat oranınızı ise 0,5 ppm seviyesine çıkarmaya çalışırsanız bitkilerin gelişimi daha sağlıklı olacaktır diye düşünüyorum. Tabi bu şekilde bir gelişim sıkıntısı yaşanmıyorsa düşük destekli bir tank olduğu için şimdilik müdahale etmeyebilirsiniz. Ne zaman ki bitkilerde gelişim bozukluğu gözlemlediniz o zaman müdahale edebilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

borutrampetÇevrim Dışı

Kayıt: 01/01/2010
İl: Izmir
Mesaj: 264
borutrampetÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Mayıs 2013 11:59
Ergün Bey teşekkürler. Bugün dıy fosfat gübresi edinip kullanmaya başlayacağım.
Bu ay tüplü co2 sistem kuracaktım ama kedim Maya ameliyat olduğu için paraları kıza harcadık :) Haziran ayında sistemi kurmayı planlıyorum.



Bu arada tankın yeni olması dolayısıyla yosun sorunu yaşamamak için potasyum dışında misket gübre vs hiçbir katkı kullanmıyorum. Sizde kullanma vakti geldi mi? Bazı bitkilerin alt yapraklarında dökülmeler ve rotalalardaki kadar olmasa da saplarında kararmalar var.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Acil StopÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2011
İl: Aydin
Mesaj: 1182
Acil StopÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Mayıs 2013 13:33
Serdar bey kızınıza geçmiş olsun :) Yosun sorunu genelde düzenli gübrelemeden olmaz. Tam tersi eksik gübrelemeden veya besin dengesizliğinden kaynaklanır. Bu nedenle sıvı gübrelemeye başlamanız gerekiyor. Misket gübre daha çok kökleri ile beslenmeyi seven ve hızlı büyüyen bütün bitkilerin dibine ilk kurulumdan itibaren konması gereken bir gübredir. Tabana kurcalamadıkça suya salınım yapmayacağı için genelde yosun sorununa yol açmaz.

Elinizde misket gübre varsa bitkilerinizin köklerine yakın yerlere gömün ve elinizde test kitlerinin bulunmasının avantajı ile nitrat fosfat arasındaki dengeyi 16-1 kuralına uygun olarak korumanızda yarar var.

CO2 tüpü geldikten sonra bitkileriniz ciddi manada sıvı gübre tüketmeye başlayacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir