Beyaz Benek Sorunu - Parazit İle İlgili Sorunlar


KyraxÇevrim Dışı

Kayıt: 02/10/2024
İl: Istanbul
Mesaj: 9
KyraxÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ekim 2024 22:26
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/250993/021020242024591.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/250993/021020242025231.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/250993/021020242026261.jpg[/IMG][

Tank: 150x60x60 Custom

Tür: Amerikan ağırlıklı + Malavi Comunity

Kapasite : 540LT (Sump hariç)

Filtrasyon: Sump

Canlılar:Çikolata Cichlid 25cm , Silver dollar 3 adet 12-14Cm, Oscar 2 adet 13-14CM, Balon Zebra 8cm, Blue akara 11Cm, Gold Severium 13cm, green Severum 16cm, Jack Dempsey 18Cm, 2 adet leopar ve Albino vatoz 18Cm, 5 star General 12cm, Green Terror 14cm, Balon Texas 7cm, Mücevher Cichlid 10Cm, Makrakanta 4 adet 8cm, Jaguar Cichlid 13Cm, Rainbow cichlid 2 adet 8cm, Flowerhorn King Kamfa Dişi 14cm, 1 adet Sülfür kafa 11cm, 1 adet şekerpembe 11cm

Isıtma: 2 adet 300w
Havalandırma: 2 adet Dalga Motoru, Sump dönüşü suyun yüksekten bırakılması, Tedavi sürecinde +2 Hava motoru
Karantina Tanklar : 1 adet 100 LT 120 CM, 1 adet 40LT 60cm

Hastalık: Ich ( Beyaz Benek)

İlaçlar Kimyasallar: Seachem Paraguard , Crystal Pro Spotix, Sera Mycopur, Metilen mavisi, Kaya tuzu

Destekler(Seachem Stability-Reeflowers Bacteria feeder, Reeflowers Ph Buffer - Ph Minus, Seachem American Salt)

Yemler: Tropical Krill Gran , Krill Gran XXL, Tetra Cichlid sticks, Omega One Freeze Dried Krill ödül yemi, Tetra FreshDelica Krill Jel ödül yemi, 15günde bir Haşlanmış Ispanak

Dekorasyon: Drift Wood, Dere Kumu 2,5mm, Çakıl, Mangrow kökü, Mini scape ve dere kayaları, imitasyon bitkiler.


Merhaba,

Foruma yeni üye oldum, uzun müddettir takipte fakat üye olup katılım yapma imkanı bulamamıştım.

Çok uzun seneler Tetra grubu besledim, fakat son 2 senedir Amerikan Cichlidlerine hobi olarak merak saldım.
Yukarıda canlılar kısmında şu an sahip olduğum türler mevcut, bir kısmınızın bu türlerle bu türler beraber olurmu diyeceğini tahmin ediyorum. 2 adet Malavi Cichlid mevcut, su sertlik değerlerinin, beslenme ve davranış biçimlerinin Amerikanlar ile birlikte olmayacağını düşünmüş olabileceğinizi tahmin ederek, şöyle bir açıklama yapayım. Öncelikle Bu şekilde karması olan bir çok arkadaşım var bir kısmı yurt dışında, doğru şartlar sağlandığında hiç bir sorun yaşamadıklarını belirttiler, buna istinaden bende abartmadan bu şekilde bir karma tank oluşturdum, PH değerlerini birinin üst diğer türün alt sınırlarında kontrollü şekilde tuttuğumuzda su sertliği tarafında sorun olmuyor, yemlerde tekt ip olmadığı için balık türüne özel karma veriyorum sorun olmuyor. Isı değerleride birinin üst diğerinin alt sınırına yakın şekilde ayarlandı, buradada sorun yok. Davranış biçimi olarak, Malavilerin biraz agresifliği mevcuttur , fakat Amerikanların boyutları itibarı ile, kabadayılık yaptırmamaları, gerektiğinde bastırmalarıda o sorunu çözüyor. Amerikanların çoğu 1-2 senedir beraber, Malavilerde 6 aydır tankta, saldırganlık kavga döğüş gibi vukuatlar yok.

Sorunum, Isıtıcıları kontrol eden termostat cihazının arızalanarak, ısıtıcılara giden akımı kesmesi ile oluştu, farkında olmadan ani ısı düşüşü oldu.
ilk Önce Koyu renkli oscar üzerinde beyaz benekleri farkettim, hepsinde değil fakat bazılarındada az da olsa yüzgeç ve kuyruklarda vardı.
Daha önce yaşamadığım bir durumdu,hemen araştırmaya başladım, Yerli yabancı Forumlarda, youtube kanallarda yüzlerce konu ile alakalı bilgi ve çözüm mevcut, her kafadan bir ses çıkmış ama çoğunda ortak olan çözüm önerileride mevcuttu.

Sonuçta bunun ani ısı değişikliklerinde hortlayan ama zaten hali hazırda bir çok akvaryumda bulunabilen Beyaz benek ( ICHTHYOPHTHIRIOSIS) adlı parazit olduğunuda öğrenmiş oldum.

Edindiğim bilgilere göre tedavi önerileri
-Isıyı kademeli yükselt, balıkların direnebileceği sınırlarda (29-30 derece gibi)
-Mümkün ise Karantina tankına al , akvaryum litresine göre hesaplanmış oranlarda Kaya tuzu ve Metilen mavisi ekle
-Işıkları Kapat, Aktif karbon gibi filtredeki ayrıştırıcıları çıkart, yemlemeye devam et ( Etme diyende var)
-Suyu %20- 30 değiştir dip çekimi yap
-Pahalıdır ama Seachem Paraguard kullan , yararlı bakterileri öldürmez ama 14 Gün tedavi sürer
-Metilen mavisi ana tankta kullanırsan Dekorları silikonları boyar, yararlı bakterileri öldürür
-Spotex kullan, bitkilere zararı yok ama az da olsa boyama yapabilir
-Kimi kesinlikle Çözümü Kaya tuzu der iken, kimisi Sadece direnci arttırır paraziti öldürmez demiş. Ayrıca Vatozlar var tuz onlara zararlı demiş (Mantıklı tanka her attılan maddenin üzerine gidip emcükledikleri için)

Neyse, bu kadar şey yazdım özünde soracağım 2 soru aslında,

Bu parazitin yüksek ısıda gelişme evresini hızlandırarak balıktan ayrılıp, üremek ve çoğalmak üzere dipe gittiğini, burada üredikten sonra yaşamak adına, kendilerine beslenebilecekleri bir balık aramaya başladığını, bulamaz isede 2 gün içinde öleceği yazılmış, bu ortak bilgi ve doğruluğuna inanıyorum.

Çözümü şu şekilde düşünüyorum, Yukarıda yazmış olduğum sahip olduğum donanım ve ilaçlara istinaden.

Tüm balıkları vatozlar hariç, üzerinde benek olsun olmasın karantina tankına alarak, 29 derece ısıda, 100LT akvaryuma 5 tatlı kaşığı kaya tuzu koyarak, ve önerilen oranlarda spotex ilave ederek kapalı ışıkta 7 gün tedavi, bu sürede havalandırmayı arttırıp, 2 günde bir dip çekimi yaparak sonlandırmak.

Vatozlarıda 60CM akvaryuma aktararak aynı şartlarda sadece spotex ile kaya tuzu koymadan tedavi yoluna gideceğim.

Ana Tank Dekor olarak çok yüklü olduğu için bu sürede balıkda olmayacağından, mevcut suya yüksek dozajda Kaya tuzu koyarak 2 gün filtrasyona devam edeceğim, sonrasında dekorları bozmadan, tüm suyu boşaltıp, ve tüm sump filtre elemanlarını temizleyerek, su olmadan 2 gün tankı boş tutacağım. Sonrasında Su doldurarak 2 gün dinlendirme,ardından Conditioner ekleyeceğim, klor ve zararlı maddeleri bağlamış olacak. Bu sürede Bakteri döngüsü kaybolmuş olacağı için, Seachem Stability ve Bacteria feeder kullanacağım. 7. gün balıklarda beyaz benek kalmamış ise tuz ve spotex etkisi ile tüm parazitlerin öldüğünü düşünerek ana tanka alacağım.

- Yukarıda yapmayı düşündüğüm tedavi şekillerine göre, yanlış düşündüğüm yada sizin önereceğiniz bir şeyler varmıdır?
-2 gün balıksız sonrasındada 2 gün su olmayan ana akvaryumda, parazitlerin sağ kalma ihtimali varmıdır?
- 2 gün Yoğun tuzlu su ile filtrasyon, dekorları ve filtre malzemelerinide dezenfekte etmiş olacakmıdır?
- 7. günde Karantina tankında Tuz ve Spotex'e rağmen canlı parazit kalmış olurmu? Tekrar ana tanka geçmeme adına soruyorum?

Bakteri döngüsü konusunda endişem yok, Seachem Stability ve Bacteria Feeder ile 1 hafta- 10 gün oturuyor, defalarca kullandım, hiç bir zaman sorun olmadı.

Bu kadar uzun yazma sebebim, okuduklarım arasında, balık kayıplarına yol açabilecek bir parazit olması, 2 sene hatta daha fazla birlikte olduğum ve belli bir büyüklüğe gelen balıkların kaybında korkmam. Açıkcası bazıları ile Eşim ve ben Duygusal bağda kurduk gibi, Bir balık tedarikcisine gittiğinizde istediğiniz türde ve büyüklükte balık bulmak çok zor şu anda. Monster türleri var, ev kirası fiyatlarına varan rakamlarda :) onlarıda ben pek sevmiyorum .

Kusura bakmayın, özünde 3 tane soru soracaktım, bu kadar uzun yazdım, ama yazmasam , yazdığım her şeyi soracaktınız muhtemelen. Net cevap alma adına uzun uzadıya yazdım.

Beğenenler: [T]160920,BabySoul[/T]
+1: [T]160920,BabySoul[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cem AltayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/03/2018
İl: Bursa
Mesaj: 2770
Cem AltayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Ekim 2024 00:22
Seachem Cupramine alıp önerilen miktarda kullanın.
Canlıları tanktan uzaklaştırmanıza vs gerek yok.
Maks üç günde beyaz benek sorununuz hallolacaktır.
Geçmiş olsun.

Beğenenler: [T]250993,Kyrax[/T]
Teşekkür Edenler: [T]250993,Kyrax[/T]
+1: [T]224123,valarmorghulis12[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

valarmorghulis12Çevrim Dışı

Kayıt: 29/05/2020
İl: Istanbul
Mesaj: 258
valarmorghulis12Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ekim 2024 09:44
Öncelikle balıklarınıza maşallah diyelim [:nazar:]

Amerika - Afrika konusunu bilinçli olarak yaptığınızı zaten belirtmişsiniz , bahsettiğiniz şekilde özellikle yurt dışında Polleni gibi bazı heybetli Afrika cikletlerinin Amerikan karmalarına eklendiğini ben de görüyorum. Ama yine de kitaba ters :)

Bu kadar dekorlu ve kalabalık bir tankta balıkların hepsini yakalayıp karantina akvaryumuna almak hem sizi hem de balıkları çok yorup strese sokacaktır bence. Bu kadar stres yerine bence ana tankta tuz ya da spotex tedavisi deneyebilirsiniz. Evet tuz vatozlar için zararlı , ben de benzer tankta beyaz benek sorununda tuz kullanıp vatozlarda kayıp yaşamadan sorunu çözmüştüm. (3 ay sonra pacu hepsini yedi orası ayrı tabi :) Yine de ben yaptım siz de yapın bir şey olmaz demiyorum. Gözlemlerime göre beyaz benek ilk evrelerde müdahale edilirse diğer parazitler kadar ölümcül değil ama yavru balıklarda çok hızlı gelişebiliyor. Ana tankı ne kadar dezenfekte ederseniz edin her zaman yararlı ve zararlı parazitler olacaktır içinde.

Ben su değişimlerinde direkt çeşme suyu + Seachem Prime kullanıyorum. 3 Gün önceki son su değişimimde havalar hızlı soğuduğu için çeşme suyu da hızlı soğudu ve 4.5 derecelik bir fark oluştu su değişimi sonrası. Severum ve black beltte seğrimeler mevcut ama herhangi bir beyaz benek göremedim üstlerinde. Devam ederlerse ben de benzer şekilde tuz ya da spotex tedavisi uygulayacağım tanka.

Son olarak tankınız ile ilgili şahsi yorumum , ışıklandırma , kum ve arka fonda değişiklikler yaparsanız çok daha güzel görüntüler alabilirsiniz. Özellikle ışıklandırma bu boyutta ve bu karmaya sahip bir tankta balıkların renklerini öne çıkarabilmek için önemli bence. En azından o ortadaki mor ışığı yok edebilirsiniz [:D]
Siyah , mavi ya da buzlu cam şeklinde tek renk bir arka fonla balıkların öne çıkmasını da sağlayabilirsiniz[EDIT]valarmorghulis12,2024-10-03 09:44:29[/EDIT]

Beğenenler: [T]250993,Kyrax[/T]
Teşekkür Edenler: [T]250993,Kyrax[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KyraxÇevrim Dışı

Kayıt: 02/10/2024
İl: Istanbul
Mesaj: 9
KyraxÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ekim 2024 12:55
[QUOTE=Cem Altay]Seachem Cupramine alıp önerilen miktarda kullanın.
Canlıları tanktan uzaklaştırmanıza vs gerek yok.
Maks üç günde beyaz benek sorununuz hallolacaktır.
Geçmiş olsun.[/QUOTE]

Çözüm öneriniz için teşekkür ederim.

Tedaviye hangisi ile başlayayım karar aşamasında bayağı bir araştırma yapmıştım,Cupramine hakkında, kullanım süresi, dozaj, ve içerik hakkında çok fazla net bilgi bulamadığım için, bakır içerikli olduğundan riske girmeme adına tercih etmemiştim. Tüm bilgilerde, deniz akvaryumları üzerine kullanılmış çoğunlukla, üreticide dozaj bilgisini buna göre vermiş, sadece tatlı suda dozajı yarıya düşürün demiş. Tedavi sürecine dair detaylı bir bilgiye ulaşamamıştım.

Yukarıdaki sebeplerden dolayı, geç kalmama adına Seachem Paraguard ve Kaya tuzu ile başlamıştım tedaviye. Cupramine Maks 3 gün, çok iddialı ve çok cezbedici bir süre.

Başka ilaçlar ile birlikte kullanmayınız dendiği için şu aşamada Bakır içerikli Cupraimine ile tedavi başlatmayı riskli buldum kendi adıma. Paraguard'ın da çok yavaş ve uzun süreci var, ayrıca 14 gün belirtilen dozajda kullanmak için 500ml civarı bir tüketim söz konusu, %50 su değişimi sonrası ana tankta Cupramine yada Spotex ile tedaviye devam edebilirmiyim?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cem AltayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/03/2018
İl: Bursa
Mesaj: 2770
Cem AltayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Ekim 2024 13:16
Crystalpro Spotex de kullandım zamanında,etkili bir ilaçtır ve f/p bir ürün.
Fakat doz aşımında Cupramine ürününe göre daha riskli oldugu icin Seachem Cupramine dedim.
Bunu yapın diye söylemiyorum fakat;
Cupramine ekledikten sonra tankta su değişimi harici hicbir uygulama yapmadım.Aynı şekilde aktif karbonla uzaklaştırma vs uygulamadım.
Sadece ekleme yaptım ve üç gün sonra su değisimi uyguladım.(Bilimsel değildir sadece benim uygulamam)
Seachem Paraguard'a gelince,,o ürün daha geniş yelpazeli bir ürün.14 gün hayatı riski minimum olan en basit hastalık için uğraşmam
Cupramine benim gözlemime göre nokta atışı bir ürün(ki zaten dış parazit olarak belirtiyor).
Bir de bildiğim kadarıyla bu tür ürünlerin çoğunda bakır vardır ve firma az riski olmasına rağmen karides,salyangoz vs canlıları çıkarıp tedavi bitiminde karbonla ilacın uzaklaştırılmasını önerir.
Hiç yapmadım.Sadece su değisimleriyle seyrelttim.

Beğenenler: [T]205902,ArifhbsAquatics[/T][T]224123,valarmorghulis12[/T]
+1: [T]224123,valarmorghulis12[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KyraxÇevrim Dışı

Kayıt: 02/10/2024
İl: Istanbul
Mesaj: 9
KyraxÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ekim 2024 13:21
[QUOTE=valarmorghulis12]Öncelikle balıklarınıza maşallah diyelim [:nazar:]

Amerika - Afrika konusunu bilinçli olarak yaptığınızı zaten belirtmişsiniz , bahsettiğiniz şekilde özellikle yurt dışında Polleni gibi bazı heybetli Afrika cikletlerinin Amerikan karmalarına eklendiğini ben de görüyorum. Ama yine de kitaba ters :)

Bu kadar dekorlu ve kalabalık bir tankta balıkların hepsini yakalayıp karantina akvaryumuna almak hem sizi hem de balıkları çok yorup strese sokacaktır bence. Bu kadar stres yerine bence ana tankta tuz ya da spotex tedavisi deneyebilirsiniz. Evet tuz vatozlar için zararlı , ben de benzer tankta beyaz benek sorununda tuz kullanıp vatozlarda kayıp yaşamadan sorunu çözmüştüm. (3 ay sonra pacu hepsini yedi orası ayrı tabi :) Yine de ben yaptım siz de yapın bir şey olmaz demiyorum. Gözlemlerime göre beyaz benek ilk evrelerde müdahale edilirse diğer parazitler kadar ölümcül değil ama yavru balıklarda çok hızlı gelişebiliyor. Ana tankı ne kadar dezenfekte ederseniz edin her zaman yararlı ve zararlı parazitler olacaktır içinde.

Ben su değişimlerinde direkt çeşme suyu + Seachem Prime kullanıyorum. 3 Gün önceki son su değişimimde havalar hızlı soğuduğu için çeşme suyu da hızlı soğudu ve 4.5 derecelik bir fark oluştu su değişimi sonrası. Severum ve black beltte seğrimeler mevcut ama herhangi bir beyaz benek göremedim üstlerinde. Devam ederlerse ben de benzer şekilde tuz ya da spotex tedavisi uygulayacağım tanka.

Son olarak tankınız ile ilgili şahsi yorumum , ışıklandırma , kum ve arka fonda değişiklikler yaparsanız çok daha güzel görüntüler alabilirsiniz. Özellikle ışıklandırma bu boyutta ve bu karmaya sahip bir tankta balıkların renklerini öne çıkarabilmek için önemli bence. En azından o ortadaki mor ışığı yok edebilirsiniz [:D]
Siyah , mavi ya da buzlu cam şeklinde tek renk bir arka fonla balıkların öne çıkmasını da sağlayabilirsiniz[/QUOTE]

Çözüm ve Tank hakkındaki düşünce ve tavsiyeleriniz için teşekkür ederim.

Dediğiniz gibi, Dekor var iken yakalamak , karantinaya aktarmak zor, Toroman olan büyükler sorun olmuyor ama Makrakanta,Silver dollar gibi heyecanlı ve seri olanlar büyük sıkıntı.

Arka plan için, siyah folyo almıştım fakat, tank arkasına girmem zordu, suyu boşalttığımda öne çekerek yapacağım. Işıklandırmayı resim çekmek için açmıştım anlık, Spotlar RGB olduğu için biraz mor renkte kalmış, kullanmıyorum o tonlarda renkte aslında.Kum olarakta silisli kumu dere kumu ile değiştirmiştim, silisli kum üzerinde dışkılar çok kötü duruyordu.

Daha önce spotex kullandığınızı anlıyorum yazdıklarınızdan, kaç günlük bir sürede çözüme ulaştınız ana tankta? dozaj ve kullanım periyotları hakkında bilgi verebilirmisiniz.

Spotex elimde mevcut, Cupramine civarımda tedarik edeceğim yerlerde mevcut değil, internetten gelmesi 2 gün sürecek muhtemelen. Paragurad'ı bu aşamada durdurup, Spotex ile devam etmeyi düşünüyorum. Ama bu şekilde peş peşe iki ilaç kullanıp sorun yaşayan var ise mecburen devam edeceğim Paraguard'a.

Beğenenler: [T]224123,valarmorghulis12[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

valarmorghulis12Çevrim Dışı

Kayıt: 29/05/2020
İl: Istanbul
Mesaj: 258
valarmorghulis12Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ekim 2024 13:54
[QUOTE=Kyrax]

Çözüm ve Tank hakkındaki düşünce ve tavsiyeleriniz için teşekkür ederim.

Dediğiniz gibi, Dekor var iken yakalamak , karantinaya aktarmak zor, Toroman olan büyükler sorun olmuyor ama Makrakanta,Silver dollar gibi heyecanlı ve seri olanlar büyük sıkıntı.

Arka plan için, siyah folyo almıştım fakat, tank arkasına girmem zordu, suyu boşalttığımda öne çekerek yapacağım. Işıklandırmayı resim çekmek için açmıştım anlık, Spotlar RGB olduğu için biraz mor renkte kalmış, kullanmıyorum o tonlarda renkte aslında.Kum olarakta silisli kumu dere kumu ile değiştirmiştim, silisli kum üzerinde dışkılar çok kötü duruyordu.

Daha önce spotex kullandığınızı anlıyorum yazdıklarınızdan, kaç günlük bir sürede çözüme ulaştınız ana tankta? dozaj ve kullanım periyotları hakkında bilgi verebilirmisiniz.

Spotex elimde mevcut, Cupramine civarımda tedarik edeceğim yerlerde mevcut değil, internetten gelmesi 2 gün sürecek muhtemelen. Paragurad'ı bu aşamada durdurup, Spotex ile devam etmeyi düşünüyorum. Ama bu şekilde peş peşe iki ilaç kullanıp sorun yaşayan var ise mecburen devam edeceğim Paraguard'a.
[/QUOTE]

Spotex elimde mevcut ama daha önce kullanmadım hiç. Ama hemen her kaynakta oldukça etkili ve kesin çözüm olduğunu okudum , o yüzden önlem olsun diye bulunduruyorum elimin altında. Dediğim gibi mevcut seğrime sorunları artarsa öyle kullanmayı düşünüyorum.
Bence paraguard tedavisine başladıysanız , yarıda kesip başka tedaviye geçmeseniz daha iyi olur gibi. Tabi tedavinin gidişatına da bağlı , beyaz beneklerde azalma vs görüyorsanız tedavi ilerliyordur , paraguardı değiştirmeyin derim. Ama kısa yoldan çözüme kavuşmak için Cem Bey'in de tavsiye ettiği gibi Cupramine ya da spotex tercih edilebilir. İlaçların birbiri ile etkileşimi nasıl olur bilmiyorum. Ben paraguardı değiştirecek olsam , karbonla birkaç gün mevcut kalıntıları uzaklaştırıp sonrasında yeni tedaviye başlardım ki bu da zaman kaybı demek , gereksiz olur.
Beyaz Benek gibi basit bir hastalık için tankı komple boşaltmayı ben tercih etmezdim açıkçası

Beğenenler: [T]204774,Cem Altay[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HOPPALAÇevrim Dışı

Yönetici
Kayıt: 26/08/2022
İl: Antalya
Mesaj: 640
HOPPALAÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 03 Ekim 2024 20:02
Beyaz benek için piyasada etkili olan içerik bakımından seachem cupramin, prodibio spots&velvet ve sera costapur iyidir. Spotex, costapur'un kopyasıdır. Paraguard'da ich için kullanılıyor ve etkili ama kullanım süreniz ve kutu sayınız çok fazla olur, malum mevcut tank hacmine göre daha fazla paraguard temin etmeniz gerekir. Parazitin hangi aşamada olduğunu bilemediğimiz için tedavi ana tankta uygulanmalıdır. Tuz, sıcaklık yükseltme veya karartma şart değildir. Farklı ilaç kullanmak istiyorsanız öncelikle mevcut tanktaki paraguard ilaç kalıntısını iyi bir aktif karbon vb (hindistan cevizi en yüksek emilimlidir) ile absorbe etmelisiniz.

Beğenenler: [T]250993,Kyrax[/T]
Teşekkür Edenler: [T]250993,Kyrax[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KyraxÇevrim Dışı

Kayıt: 02/10/2024
İl: Istanbul
Mesaj: 9
KyraxÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2024 17:00
Tecrübe ve fikirlerini paylaşan arkadaşlara teşekkür ederim.

Uzun araştırmalar sonucunda, bu parazitin 1-2 ay süre içinde bile tamamen temizlenemeyeceği ve yokedilemediği gerçeğine, bilimsel bir iki makaleyi, okuduktan sonra kanaat getirdim.Balıksız,Boş ve Su olmayan bir tankta bile 76 gün hayatta kalabildiği kanıtlanmış.

Yani Akvaryumu tamamen dağıtıp her şeyi yenilemek lazım, yada 70 küsur gün beklemek, bu esnada balıklarda karantinada ilaç tedavisi dahi olsa , solungaçlarında barınabileceği ve sonrasında yeni kurulu akvaryumada geçmeyeceğini garantisi olmadığı belirtilmiş.

Bu konu ile alakalı bir bilimsel yaklaşım yazısı mevcut, linkini atmış olayım, ingilizce sayfayı Türkçe'ye çevir seçeneği ile Türkçe'de okuyabilir yabancı dil bilmeyen arkadaşlar.

https://aquariumscience.org/index.php/10-2-2-7-ich-and-heat/

Yazıya göre, en başta bu parazitin korkulduğu kadar ölümcül olmadığı, Ölümlerin büyük kısmının geç başlanmış ilaç tedavisi, yada yeni kurulum yapılmış, filtrasyonu yeni akvaryumlarda olduğu belirtilmiş.

Yazıda, Isının yükseltilmesi,ışıkların kapatılması, Kaya tuzu tedavisi gibi önerilerin Şehir efsanesi olduğunu kanıtlarıyla belirtmişler.

İşin özünde, filtrasyonu iyi bir akvaryumda, bu parazitleri yiyebilecek etobur bakterilerin olduğu, bu sebeple yenilenmiş sıfırlanmış bir akvaryumda, fitre ve Bakteri döngüsü oluşmadığı için, Parazitin daha etkin davrandığını ve çoğaldığını yazmışlar. Ve ölümlerin genelde bu döngüye sahip olmayan akvaryumlarında olduğu söyleniyor.

Isı arttırımı konusunun, sadece parazitin yaşam döngüsünü hızlandırdığı, bu evreninde yazılanlar gibi 4 gün değil, 6 gün olduğu belirtilmiş. Kullanılan ilaçların, bu dönemde paraziti öldürmediği, balığın Mukozasında direnci arttırdığı, parazitin tutunmasını zorlaştırdığı anlatılmış.

Özetle, Oturmuş akvaryumda,filtrasyonunuzu bozmadan, balıkların direncini arttıracak tedavilerin uygulanması, parazitlerin koruma kabuğunda, akvaryumunuzda pasif halde durmasına sebep olacak, yukarıda belirtilen 70 küsur gün sonunda balıktan beslenemedikleri için ölecekler. Bu esnada Balıklarınızda sorunsuz yaşamış olacak.

Linkini attığım yazıyı belki daha önce okuyan olmuştur, okumamış olanlar için bir fikir verecektir.

Bu bilgiler doğrultusunda, akvaryumu boşaltıp, balıkları karantina tankına alıp 29-30 derecede, (Süreci hızlandırma adına) ,oksijen desteği ile, yemlemeye devam ederek,Seachem Cupramin ile önerilen dozda 6 gün tutacağım, zaten çoğunda şu an kalmadı benek, bazılarında az miktarda kaldı, bu sebeple ileri evrede olmadığı için Karantina tankının Filtre döngüsü olmadığı halde sorun olmayacağını düşünüyorum. Karantina tankına bu esnada bakteri kültürü ekleyerek bakterileride besleyeceğim.

Ana tankta zaten dekor değişikliği yapacaktım, Sump hariç,tüm suyu boşaltıp, tank içine musluk suyu koyarak 6 günlük süreçte klordan arınmasını sağlayacağım, 2 gün yetiyor gerçi, sonrasında Conditioner ile suyu düzene sokup, Stability ile bakteri desteği yapacağım ve yemleyeceğim, Musluktan aktardığım suyu Sump ile filtre döngüsüne dahil etmeyeceğim için, filtredeki bakteriler duracaktır, Suyu düzenledikten sonra filtrasyona dahil edip, sıcaklıkları eşitleyerek, Karantina tankından ana tanka alacağım balıkları.
Parazitin hala Ana akvaryumda mevcut olduğunu biliyor olacağım, zaten Çoğu akvaryumda zaten olduğu belirtilmiş. Düzenli su değişimi ve iyi yem seçimi ile balıkları dirençli tutacağım.

Planladığım çözüm bu şekilde, sizlerden yanlış düşündüğüm var ise belirtmenizi rica ederim. Linkini attığım yazıdakilere ikna olduğum için bu şekilde planladım süreci.

Beğenenler: [T]240932,Ehtiyar[/T][T]224123,valarmorghulis12[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

valarmorghulis12Çevrim Dışı

Kayıt: 29/05/2020
İl: Istanbul
Mesaj: 258
valarmorghulis12Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ekim 2024 13:37
Son durum nedir ?
Nasıl bir tedavi yolu izlediniz ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KyraxÇevrim Dışı

Kayıt: 02/10/2024
İl: Istanbul
Mesaj: 9
KyraxÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ekim 2024 15:52
[QUOTE=valarmorghulis12]Son durum nedir ?
Nasıl bir tedavi yolu izlediniz ?[/QUOTE]

Tüm balıkları 100 Litrelik Karantina akvaryumuna, 2 adet Vatozuda 40lt olan karantina tankına aldım, 29 derece ısıda Vatozlar sadece Cupramine, diğerleri Cupramine + Kaya tuzu olarak tedaviye devam ettim. Salı günü 4. gün olacak. Çoğunda beyaz benek yoktu bir iki tanesinde vardı, FlowerHorn'da çok vardı. Şu an pek bir şey kalmamış gibi. Yarın Tedaviyi sonlandıracağım.

Bu esnada, Ana tank filtrasyonu kapadım, Sumpa tanktan su akışını kestim, Bolca Kaya tuzu ile 2 gün beklettim dezenfektan özelliği sebebi ile. Bilimsel makalelerde Şehir efsanesi yöntemleride tedaviye dahil etmiş olduk bu arada :) Sonrasında, ana tank komple boşaltıldı, Sumptaki filtre malzemeleri hariç. Tank arka ve yan camlar komple siyah folyo kaplandı. İç dekorasyon sade biçimde yeniden yapıldı. Şu an Su dinlenme aşamasında, yarın 4. gün olacak Cupramine tedavisi. Isı farkı oluşturmadan Balıkları ana tanka alacağım, sonrasında kademeli 27 dereceye düşürüp gözlemleyeceğim. 2 gün yetiyor su için, Conditioner ilede işi garantiye alırım her zaman. Sumpda oturmuş bakteri mevcut fakat, yeni suya bakteri kültürü ekleyeceğim , sonra filtrasyonu açacağım.

Beyaz benek parazitin bu süre sonunda, Akvaryumda öncekinden daha azda olsa mevcut olacağını biliyorum, Filtredeki etobur bakterilerin, onların popülasyonlarını kontrol altına alacağını düşünüyorum. Krill yemleri sarımsak suyunda marine edip kurutup vereceğim bir müddet, bu yöntem balıkların terleyerek üzerine parazit yapışmamasına neden oluyor. Böylece Yaşam döngüsü zaten kısa olan parazit. beslenecek balık bulamayacağı için tamamen yok olacaktır.


Beğenenler: [T]224123,valarmorghulis12[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

valarmorghulis12Çevrim Dışı

Kayıt: 29/05/2020
İl: Istanbul
Mesaj: 258
valarmorghulis12Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ekim 2024 16:15
Elinize sağlık , bolca emek vermişsiniz. Umarım karşılığını fazlasıyla alırsınız

Paylaştığınız linki ben de inceledim , kaya tuzuna ve ısı artırma yöntemine ısrarla şehir efsanesi denilmiş ama ilk yorumumda bahsettiğim seğrimeler sonrasında ben de kendi tankımda bazı balıklarda 2-3 nokta olacak şekilde beyaz benek gözlemledim. Isı artışı ve kaya tuzu dışında herhangi bir müdahalede bulunmadan (Spotex kullanmayı düşünüyordum ancak dış filtrede purigen var , filtreyi açıp purigeni almak vs. zor geldi :)) beyaz benekler bitti , seğrimeler de sanıyorum bir kaç güne geçecektir. Yani tuz ve ısı artışı bence o kadar da faydasız değil :)

Sumpa su akışını kestim demişsiniz ama hava taşı falan attınız mı sumpa ? Gerçi üstü açık olduğu için "belki" sorun olmayabilir ama filtreye su akışı kesildiğinde oksijenli ortamda yaşan bakteriler yok olduğu için bakteri yıkımı ve sonrasında çürük yumurta kokusu oluşuyor. eğer böyle bir koku alırsanız tüm filtre ekimpanını yıkamanızı tavsiye ederim.

Beğenenler: [T]250993,Kyrax[/T]
Teşekkür Edenler: [T]250993,Kyrax[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KyraxÇevrim Dışı

Kayıt: 02/10/2024
İl: Istanbul
Mesaj: 9
KyraxÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ekim 2024 22:17
[QUOTE=valarmorghulis12]Elinize sağlık , bolca emek vermişsiniz. Umarım karşılığını fazlasıyla alırsınız

Paylaştığınız linki ben de inceledim , kaya tuzuna ve ısı artırma yöntemine ısrarla şehir efsanesi denilmiş ama ilk yorumumda bahsettiğim seğrimeler sonrasında ben de kendi tankımda bazı balıklarda 2-3 nokta olacak şekilde beyaz benek gözlemledim. Isı artışı ve kaya tuzu dışında herhangi bir müdahalede bulunmadan (Spotex kullanmayı düşünüyordum ancak dış filtrede purigen var , filtreyi açıp purigeni almak vs. zor geldi :)) beyaz benekler bitti , seğrimeler de sanıyorum bir kaç güne geçecektir. Yani tuz ve ısı artışı bence o kadar da faydasız değil :)

Sumpa su akışını kestim demişsiniz ama hava taşı falan attınız mı sumpa ? Gerçi üstü açık olduğu için "belki" sorun olmayabilir ama filtreye su akışı kesildiğinde oksijenli ortamda yaşan bakteriler yok olduğu için bakteri yıkımı ve sonrasında çürük yumurta kokusu oluşuyor. eğer böyle bir koku alırsanız tüm filtre ekimpanını yıkamanızı tavsiye ederim.
[/QUOTE]
Geçmiş olsun, süreci sorunsuzca atlatırsınız umarım.

Sump son kademe, motorun olduğu bölümde su azalmıştı, ilk kademeden dinlenmiş su ekleyerek, tüm bölmelerden geçerek motor haznesini doldurmuştu, çok azda seachem stability ve bacteria feeder eklemiştim suya, eklediğim sudaki oksijenin yeterli olacağını düşünüyorum.

Yaşam döngüsü sonucunda parazit,tutunacak balık bulamadığında, kendini koruma kabuğuna alıp, pasif halde bir yerlerde pasif şekilde duracak demiti. Linkteki yazıda zaten şehir efsanesi yöntemlerin hangisi olur ise olsun işe yaradığını düşüneceğimizi belirtmiş bu sebeple :) Valla bu durumda canlıların direncini ve su kalitesini yüksek tutup, bana dokunmayan Yılan bin yaşasın, demekten başka bir şey gelmiyor aklıma. Yemleri sarımsak suyuna yatırıp, kurutup vermekde çok mantıklı geldi, Terleyen balıktaki bu durum parazitin hoşlanmadığı bir durummuş, bu sebeple tutunmuyormuş.

Beğenenler: [T]224123,valarmorghulis12[/T]
Teşekkür Edenler: [T]224123,valarmorghulis12[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BabySoulÇevrim Dışı

Kayıt: 16/04/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 4360
BabySoulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ekim 2024 22:54
Bu uzun arastırmanın özeti, yüksek ısı üremelerini tetikler ve balıktan bu sebeple ayrılırlar, tuz normal balığın mukozasına da zarar verir(sümüksü yapı)vs.. Solungaçlara bulaşan ichyto parazitleri balığı oksijensiz kalmadından öldürür. Bakır sülfat ya da potasyum permanganat banyosu benim kullandığım ilk yöntemdir ki, ilk permasolu denerim ama inatçıysa o zaman bakır sülfat banyosu.. seachem cupramine içeriği de zaten bakır sülfattır. Sadece 15-20 sn banyo ve dozajla yapılmalı. Gram olarak ölçmen bile zordur 10 15 litreye mercimek boyutu kâfi geliyor.

Beğenenler: [T]250993,Kyrax[/T]
Teşekkür Edenler: [T]250993,Kyrax[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir