“Wind, Forest, Fire and Mountain” – Kurulum


mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 09 Mayıs 2008 20:41

“Wind, Forest, Fire and Mountain” – Kurulum (90 cm)

 
Yazan: Wayne Sham
2006/03/16


Kurulum
Tank boyutları: 90cmX45cmx45cm
Filtre: Ehem 2028
Işıklandırma: ADA 903 (NA 32Wx3) 4x T5HO
co2 sistemi: 1kg
saniyede 3 kabarcık 
Substrat: ADA Black soil Power Sand Special(s) Penac W
Dekorasyon: OHKO taşları

Bitkiler
1. Riccia fluitans
2. Glossostigma elatinoides
3. Didiplis diandra
4. Blyxa japonica
5. Hygrophila polysperma var. "Rosanervig"
6. Rotala rotundifolia
7. Hydrocotyle Verticillata
8. Heternanthera zosterifolia
9. Potamogeton oxyphyllus
10. Echinodorus tenellus
11. Ranunculus papulentus

 

ÖNSÖZ

“Wind, Forest, Fire, and Mountain” (Rüzgar, Orman, Ateş, ve Dağ) olarak temalandırılan 3 ft (90 cm) lik tank, önceki 120 cm’ lik ile karşılaştırıldığında ölçekte daha küçük olmasına rağmen, yinede denenmiş ve gerçek, vakit alan bir öğrenme tankı. Bu fikirle ilk adımı atılan başlangıçtan, tema seçimi, malzeme toplanması, tank kurulumuna, bakım, fotoğraf, ve sonraki değişiklikler; her adım çok büyük miktarda zaman aldı ve adanmışlık, kullanımı, birşeylere yaklaşmak, kalbimde hayal ettiğim şeyleri sırayla elde etmek için en iyi yol olduğunu düşündüğüm şey!!

Şimdiye kadar hep çok popüler Japon “Zen” sualtı peyzajı metodolojisi, insanların doğayı taklit etmeye çalışarak doğadan bir parçayı evlerine getirmeleriydi. Çoğu zaman, bununla birlikte, etraflarındaki birçok rasmi ve oluşumu gözden kaçırdılar. Basit bir şekilde az miktar hayalgücü ve çok miktar gözlemin katılmasıyla, sıkıcı ve ilginç olmayan şeyler bile ebediyen capcanlı hale gelebilir. Bu düzenlemenin fikri hiç bitmeyen gece ışıklarıyla parıldayan etraftaki gökdelenler ile Victoria limanından geliyor. Böylece ‘Wind, Forest, Fire, and Mountain’ doğdu!! Eğer herkes tüm binaların kayalarla yerdeğiştirdiğini hayal edebilirse, tüm ışıklarda ince stem bitkilerle yer değiştirecek ve iç düzenleme oluşacak!!

 

GERÇEK MÜCADELE

Başlangıçta öncelikli olarak ekipman ve materyaller gerekli!!

ADA ısıtma tabakası
Kum-altı ısıtma tabakası/ısıtma kablosu yeni bir teknoloji veya yeni bir alet değil. Ana amacı tankın taban ve yüzeyindeki farklı sıcaklıklar arasında bir sirkülasyon sağlamak. Bu, substrat ve anaerobik bakterilerin aktivitesinden dolayı oluşan kötü durumu azaltmaya yardım eder, hatta daha güçlü bir gelişimi izin sağlayacak oksijeni köklere sağlar.

Bahsi geçen şeyler hep kitaptaki teorilerden gelir. Öyle yada değil bunlar ileri deneylerle gözlenmiş doğrulardır. (Not: Üç yıldır bu tür ürünler kullanmadan bitki bakıyorum, ve bitkilerin hepsi çok sağlıklı. Hala kitapları takip etmeye çalışmak değerli)


 


Ponza taşları

Ana amacı suyu sirküle etmek, durgun kalmasını önlemek. Bu, substratın yaşlanmasını yavaşlatarak bakterilerin artmasına yardım eder. Her zaman bu yaklaşımı kullansamda, hala bir sorum var; şimdiye kadar kimse bunu düşündümü diye merak ediyorum.

Ponza taşlarını eklediğim halde, düzgün bir su sirkülasyonu için substrat hala fazla sıkı. ısıtma tabakası kullanırsam durgun ve taze suyun yerdeğiştirmesinde daha iyi yardımı olduğuna, böylece ponza taşlarının etkisini alacağına o yüzden inandım.

***Ponza taşlarının pH’ ı yükselteceğini dikkate alın. Taban gübrelemeleri.


 


Substrat Eklenmesi

ADA substratı ilk kullandığım zaman substrat gübrelerinin kullanımı hakkında hiç fikrim yoktu. ADA substratları periyodik sıvı gübreler ile birleştirilmiş yeterli besini içeriyorlar, bu, bitkileri bir süre besleyebiliyor. Ancak, işin gerçeği, ADA substratları altı aydan fazla kullanım sonunda bitkiler için yeterli besini sağlayamaz hale gelir. Bitkiler sadece yaşar, fakat canlılıklarını kaybederler. Bu sebeple, daha sonra üzülmemek için substratı zenginleştirmek en iyisi....

penacW başka söze gerek yok. Kullanımı önceki kurulumlarda açıklandı (substratı canlandırmak için)
Dupla Root ve Duplarit G kök gübresi


 


Kayalar

Aslında, OHKO taşları dikey ve yatay çizigilerle birleşmiş doğal olmayan yüzeylere sahip. Dizayn aşaması sırasında, bu yüzden, taşlar arasında uygunluk olmalı. Bunun sonucu olarak, zorluk seviyesi artmış görünüyor. Fakat Shou taşları sıcak tip kayalara daha uygun, şekilleri çalışma üzerinde daha kabul edilebilir olacak. Bu sefer kaya çalışmaları anlamında ana tema Shou taşları, bu yüzden daha büyük parçalar seçtim (en büyüğü 30 cm uzunluğunda).


 


Sıfırdan başlıyoruz, ilk olarak ısıtıcı tabakayı ekleyin.


 


Yüzey alanının 5/6 sını kaplayacak kadar çakıl serin, arkaya doğru tankın kenarına akmasını önleyin.


 


Daha düzgün dağıtmak amacıyla penacW‘ yu substratın üzerine sermek için bir elek kullanın.


 


Az miktar substrat gübresi, artı eski substrat (özel bir nedeni yok, eski substrat zaten vardı böylece yeni substrat üstteyken oda tabanda kalacak) ile bitirin.


 

 


Daha sonra, eski substrata biraz daha substrat gübresi ekleyin. Sonra yeni substrat ile tamamlayın!! (***Buradaki substrat muhtemelen ADA Amazonia her ihtimale karşı kimsenin buradaki substrat ve çakılla ilgili aklı karışmasın)


 

 

 

Kayaları düzenleme peyzajda zaman alan ve üzerinde düşünülmesi gereken bir bölüm. Bitkiler kolayca çıkarılıp tekrar düzenlenebilir, ancak, kayalar okadar kolay olmaz. Yani bunun uygulanmış olması zorunluluğu vardır.


 


Toplam üç saat sonunda zaman harcandı, bunun yarısı şekilverme olasılıklarına saf bakış açısı sağlamakla geçti. Önceden bahsedildiği gibi, kaba düzenleme akılda hazır olduğunda, kayaların biçim ve çizgileri, sadece uygun bir düzenleme nasıl görünürü çözmeyi çok zor hale getiriyor (arka tarafın sabahtan akşama değiştiğini kimse farketti mi).


 


Kayaları yerleştirirken dikkat edin, etrafındaki küçük taşların büyük olanları işaret edecek şekilde yerleştirilmesi önemli. Bu düzenleme ana kaya parçası üzerine odaklanmalı. Önceki peyzajımda üzerinde çok düşündüğüm bir metoddan yararlandım.
Saatime bakarken, uyuma zamanı olduğunu farkettim. Yarın devam ederiz....

 


Günlük

Ekim 1

İkinci gün, su hala....açık şekilde bulanık! Yinede eski bitkilerden bir miktar, herhangi bir zaiyatı önlemek için eklendi.


 


Ekim 2

Görünürlük çarpıcı şekilde arttı


 


Ekim 13

Tüm bitkiler yeni ortama uyum sağladılar. Özellikle güçlü bitki glosso, günde iki düğüm* büyüyor. Bu noktada bir aydan kısa sürede tankın ön kısmının tamamen kaplanacığını sanıyorum. Bir başka not,Temanın “Rüzgar” bölümü siyah neon tetraların hareketi ile başladı.

*Çevirmen notu: buradaki düğüm kavramından kasıt iki yapraklı bir kök bitki olabilir.


 


Kasım 1

(iç çekme).... moss’ un bolca büyümesi kadar bitkiler yapraklarını dökerken, suyun neden sarıya dönmeye devam ettiğini merak ediyorum. Hatta en güçlü glosso bile yavaşça srıya döndü. Güzel görünmesine rağmen proje devam etmemeli mi?
Olası nedenler üzerinde düşünürken, pH metre taktım ve göstergenin....7,8 deydi.....hiç farketmemiştim; ‘Wind, Forest, Fire, and Mountain’ yavaş yavaş tuzlu tankına dönüşüyordu.
Bundan sonra pH düşüren ADA Plam Net kullanan Eric ten yardım aldım. Şimdi pH 6,4-6,8 arasında!! Harika, gerçekten!!


 


Aralık 19

, üzüntü zamanı unutturdu (aslında iş unutturdu). Bir ay içinde hiç fotoğraf çekilmedi. pH normale geldikten sonra glosso güçlü olmaya devam ediyor. Günde birkaç düğüm büyüyor, tam bir halıya dönüşüyor.
Hiçbirşeyi budamayacağım; belirli bölegeleri daha hızlı ve daha iyi bitkilendirmek için!!


 


Ocak 2

Şimdi güzel anıların zevkine varmanın zamanı. Fotoğraf makinesi alındı ve birçok fotoğraf çekildi. Klik, klik, klik..............son hali olarak görünmemesine rağmen, bu fırsat kaçırılmazdı.


Detay için lütfen linki tıklayın

 


Sonsöz

İnanıyorumki, hatırlarsanız, 2004’ te internette, canlandırma ve yolları hakkında detayları konuşmuştum. Bu güzel bir cevap, ve sadece Hong Kong ve Taiwan ve çinlilerin yaşadığı diğer bölgelerde değil. Amerika ve diğer ünlkü bitki forumlarına kadar uzanmış bir görüşme.Su altı peyzajının bilinen sınırları olmadığına inanıyorum. En önemli ders nasıl paylaşacağını bilmek!! Herkesin paylaşması ümidiyle!!



*Creative Aquascape Union sitesinden alıntıdır, aşağıda orijinal link i verilen sayfadan tercüme edilmiştir:
http://www.cau-aqua.net/index.php?option=com_content&task=view&id=36&Itemid=38

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

coryÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2006
İl: Burdur
Mesaj: 2035
coryÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Mayıs 2008 20:51

Hocam gerçekten titiz, detaylı bir çalışma olmuş.

 

En çokta böyle bir çalışmaya bir tema öncülüğünde başlamanız proffeyonelliğinizi tam anlamıyla ortaya koyuyor.Sağlıklı balıklar.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Barış ERÇevrim Dışı

[B]5387,3[/B]
Kayıt: 26/09/2007
İl: Izmir
Mesaj: 2835
Barış ERÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Mayıs 2008 11:30
Mustafa bizi teşekkür etmekten bıktırana kadar devam.Bu çalışma içinde çok çok teşekkürler.

''Su altı peyzajının bilinen sınırları olmadığına inanıyorum. En önemli ders nasıl paylaşacağını bilmek!! Herkesin paylaşması ümidiyle!!''

Bu tip paylaşımlar oldukça hobimiz dahada ilerliyor...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

enginkoc34Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/11/2007
İl: Gaziantep
Mesaj: 4780
enginkoc34Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Mayıs 2008 11:48
Mustafa ne diyeyim gene süper bir çalışma olmuş,bu formda artık herkesin bitkili akvaryumu olacak galiba.
Eline sağlık.
Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ma_vi222Çevrim Dışı

Kayıt: 12/11/2007
İl: Aksaray
Mesaj: 30
ma_vi222Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Nisan 2009 23:13
Harika bir çalışma.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir