Zeolit İşini Netleştirelim


MussstafaÇevrim Dışı

Kayıt: 31/08/2016
İl: Adana
Mesaj: 67
MussstafaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Eylül 2016 20:58
Daha önce zeolit kullanmamıştım, akvaryumcuda açık satılanı ucuz bulunca bir deneyeyim dedim ve amonyak seviyesini 1 günde çok güzel düşürdü. Yalnız çok pis bir şeymiş yıka yıka bulanıklık gitmedi. Yavru akvaryumunun tabanına da serdim aynı zamanda kum gibi de oldu[:)]
Zeolitin tam olarak nasıl doğru kullanılacağını araştırıyorum ancak her yerde başka şeyler yazılmış(forumumuzda bile üst üste yazılmış mesajlar çok farklı şeyler anlatmış.) Kimş demiş zeoliti 3-4 ayda bi değiştirin kusma yapar, kimi demiş tuzlu suda bekletin, kimi demiş çamaşır suyuna basın, kimi demiş sirkeli su, kimi demiş hiçbir şey yapmayın kimyasal açıdan uç bir tepkime olmadıkça kusma yapmaz..... Bu listedekiler sadece forumda en çok okuduklarım. Herkes farklı bir şey söylemiş ve tüm balıkların hayatı için risk oluşturabileceğinden bahsedilmiş.
Bu konuya bilimsel bir netlik kazandırmak bize ve bizim gibi işi ataştırarak yapan akvaristlere yardımcı olacaktır. Belki de bir mesaj sayesinde birkaç balık hayata devam edecek.
Zeolit meselesini, kimya ile arası biraz iyi olan biraz daha bilimsel olarak açıklayabilecek bir üstad var mı?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Eylül 2016 23:29
Emre bey,
bildiğim kadarıyla zeolitin çeşitleri var belki tam doğru cevap almanız için ne çeşit bir zeolit aldığınızı da yazmanız gerekirdi.
Ancak yine bildiğim kadarıyla hobi dünyasında na-z (sodyum zeolit) ler kullanılıyor. Ürünün özelliği barındırdığı iyonu başka bir iyon ile değiştirebilmesi.
Yani aldığınız zeolitte sodyum iyonları bulunuyor, bu iyonlar sudaki kalsiyum ve mağnezyum gibi iyonlarla yer değiştiriyorlar ve böylece suya sodyum verip kalsiyum ve mağnezyumu toplamış oluyorsunuz. Malzeme doyma noktasına geldiğinde ise malzemeyi yoğun nacl ye yatırdığınızda, yoğun tuzluluk altında tersine bir işlem gerçekleşiyor.
Zeolitin amonyak tutumu konusundaki başarısı hakkında tam bir bilgim yok.

Beğenenler: [T]188626,MRLVR[/T]
Teşekkür Edenler: [T]188626,MRLVR[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir