Zebra Danio Yavru Alımı Tecrübem Ve Çıkarımlar


TalhaAkifÇevrim Dışı

Kayıt: 02/10/2016
İl: Ankara
Mesaj: 178
TalhaAkifÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Nisan 2017 14:44
Arkadaşlar pek bilimsel bir yazı olmayacak fakat 3 ay kadar önce kendi zebra daniolarımdan yavru almak istemem sonrasında yaptığım araştırmalar, verdiğim uğraş ve yaptığım hatalar sonucu elde ettiğim bir kısım tecrübemi sizlerle paylaşmak istiyorum. Amacım en ince ayrıntısına kadar her adımda daha iyi sonuç için ne yapılabileceğini bulmaktı. Sonuç olarak elimden geldiğince bir yazı ortaya koymaya çalıştım.(Elbette ki bu iş daha basit şekilde yapılabilir ve yapan benden daha tecrübeli olan arkadaşlarımızın sayısı da oldukça fazla) İlgilenen, okuyan ve daha doğru veya pratik yöntemler paylaşarak katkıda bulunan arkadaşlara şimdiden teşekkürler. (Fotoğraflar için kusura bakmayın, sadece hatırlatıcı nitelikte olması için birkaç tane eklendi.)
1.Üretim tankında kullanacağımız fazladan bir pipo filtreyi ana tankta 2-3 hafta kadar çalıştırarak bakteri kültürünün filtrede oturmasını sağlıyoruz.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/189604/090420171326401.jpg[/IMG]
2. Üretim tankı olarak kullanacağımız (15 litre benim için yeterli olmuştu.) bir akvaryumu ana tanktan aldığımız su ile dolduruyoruz ve ana tankta çalıştırarak bakteri kültürünün oluşmasını sağladığımız pipo filtremizi ve bir tane de ısıtıcıyı üretim tankımıza takarak kurulumu tamamlamış oluyoruz. Tankın kurulumunu tamamladıktan sonra dişi zebra daniolarımızı üretim akvaryumumuza alıyoruz.
3. 1 hafta 10 gün kadar hem erkek hem dişi zebra daniolarımızı canlı yem ile besleyerek kondisyonlandırıyoruz. (Ben elimde o olduğu için sabahları kurutulmuş tubifex akşamları da bitkisel yemleme yapmıştım. Ayrıca bu süreçte fazla proteinli yem verildiği için hem ana tankta hem de dişilerin olduğu üretim tankında 2-3 günde bir %20 lik su değişimi yapmakta fayda var.)
4.10. günün sabahı son kez balıklarımıza canlı yemlerini veriyoruz. Aynı günün akşamı dişi zebra daniolarımızı ve üretim tankındaki pipo filtremizi ana tanka alıyoruz. Işıkları kapatıyoruz. Akşam ne ana tanka ne de üretim tankına yemleme yapılmayacak. (Bunun nedeni balıkların mümkün olduğunca üretim tankına alındıktan sonra dışkılamamalarını istememiz. Ben buna dikkat etmediğim için yani üretim tankımın dibinde oluşan tortu ve pislikten dolayı yumurtaların bir kısmında metilen mavisi dökmüş olmama rağmen mantarlaşma olmuştu.)
5.Dişi daniolarımızı ve pipo filtremizi ana tanka geri aldıktan sonra üretim tankımızın içini hiçbir pislik ve tortu kalmayacak şekilde güzelce temizliyoruz. (Mümkünse çeşme altında da yıkayabilirsiniz)
6.Gece(hem balıklar uyuduğu için yakalamak kolay olacağından hem de balıkların mümkün olduğunca atıklarını ana tanka bırakmalarını istediğimizden geç saate bırakıyoruz ben böyle yapmayı tercih ettim.) 4-5 litre kadar dinlenmiş ve mümkünse sıcaklığı ana tankla eşitlenmiş suyumuzu üretim tankımıza dolduruyoruz, sonrasında 8-9 litre kadar suyu da ana tanktan alarak üretim tankımıza dolduruyoruz(Bunun nedeni de su değişimi yapmak istememiz), ısıtıcımızı ve pipo filtre yerine de bir hava taşı takıyoruz.( pipo filtremizi üretim akvaryumumuza henüz geri takmadık hala ana tankta çünkü yumurtaların mantarlaşmasını önlemek için metilen mavisi kullanacağız eğer filtreyi takarsak filtremiz de oluşmuş olan bakterilerimizi de öldürmüş oluruz.)
7.Suyu doldurduktan ve ısıtıcıyı, hava taşımızı bağladıktan sonra balıkları fazla dar bir alana hapsetmeyecek şekilde bir tül veya sineklik telini görseldeki gibi akvaryumun içine geriyoruz. (Ben sineklik teli kullanmıştım fakat fazla sert olduğu için yeterince geniş bir alan bırakamadım balıklara, bu yüzden tül gibi daha esnek bir malzeme kullanmanızı tavsiye ederim.)
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/189604/090420171329261.jpg[/IMG]
8.Üretim tankımızı tekrar hazırladık ve ardından erkek ve dişi tüm zebra daniolarımızı üretim tankımıza alıyoruz.(4, 5, 6. Maddelerin hepsini aynı günde gerçekleştirmemiz gerekiyor, bunun nedeni pek çok kaynakta yazdığı gibi (zebra danio besleyen arkadaşlarda bunu gözlemlemişlerdir) erkek zebra danioların günün ilk ışıkları ile dişi danioları kovalayıp yumurta dökmelerini sağlamaya çalışıyor olmaları.(Yani zebra daniolar aslında zaten sık sık akvaryumun içine yumurta döküyor.) İşlem bittiğinde hala 10. Günün gecesindeyiz. Artık kendimiz de dinlenmeye geçebiliriz.
9.Ertesi sabah normal şartlarda erkekler dişileri kovalamaya başlıyor ve buradan anlıyoruz ki yumurta dökme işlemi başlamış. (Ben denemedim fakat tarçın ve çay gibi maddelerin yumurtlamaya etkisi olduğuna dair yazılar var, fakat bana sorarsanız zebra daniolarda böyle bir şeye zaten ihtiyaç olmayacaktır. Yine de denenmek istenirse canlıların sağlığını tehlikeye atmayacak şekilde ve oranda , iyi araştırılarak denenebilir.) Ben aynı gün akşamüzeri anne ve babaları ana tanka geri almıştım.(Sineklik kullandığım için yerleri çok dar olmuştu dolayısıyla daha fazla sabredemedim.) Mümkünse siz 2. gün akşamüzeri balıkları ana tanka geri alarak daha fazla yavru alabilirsiniz. (Burada dikkat edilecek diğer husus da balıklara üretim akvaryumunda yem vermemek olacak.)
10. Balıklar ilk yumurtalarını döktükten sonra (ben bioichthyo metilen mavisini kullanmıştım, ilacın prospektüsünde önlem için kullanılacak miktar yazıyordu ona göre kullandım 20 litreye 5 ml, markadan markaya değişebilir.) metilen mavisini fazla olmayacak şekilde damlatıyoruz.
11.Yukarıda yazdığı gibi anaç balıklarımızı isteğe göre ya ilk gün ya da ertesi gün ana tanka geri aldık. Yavrular iki gün sonra yumurtadan çıkmaya başlıyor. Yumurtadan çıkan yavrular camlara yapışmaya başlıyor. Bu halde de iki gün kadar durup aşağı yukarı yumurtadan çıktıktan 4 gün sonra serbest yüzmeye geçiyorlar. Biz de yemlemeye 4. Gün başlıyoruz. Yemleme için ben yumurta sarısı kullandım. Yöntem olarak ise iyice haşlanmış yumurta sarısını bir tülbente sararak akvaryumun suyunda hafif dumanımsı bir etki bırakacak şekilde suya birkaç defa daldırıp çıkarmayı tercih ettim. (Görsel için şu https://www.youtube.com/watch?v=qrlOGtdzOZs videonun 2.50 dk sını izleyebilirsiniz.)
12. Yavrular 6-7 günlük olduklarında yavru yemi ile beslenmeye başlanabiliyor.(Benim elimde sera micron vardı onu kullandım.)
13.11 ve 12. maddelerde yemlemeden bahsettim, su değişimine gelecek olursak; yavrular yumurtadan çıktıktan iki gün sonra (henüz yemleme yapmadık) günlük 1-2 litre olacak şekilde (metilen mavisini seyreltmek için) hava hortumu kullanarak mümkünse damlama yöntemi ile su değişimi yapmak iyi olur 2-3 gün kadar su değişimini bu şekilde yapma ve sonrasında hava taşını çıkarıp ana tankta hazırda beklettiğimiz pipo filtremizi yavru tankımıza takmakta yarar var çünkü artık yavaş yavaş yemleme yapmaya başlayacağız.Bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta da yavrular yumurtadan çıktıktan sonra hava motorunun gücünü azaltarak yavruların zarar görmesini önlemek. Yavrular büyüdükçe zarar vermeyecek oranda hava motorunun gücü artırılabilir.
14.İlk haftayı atlattık, yemlememizi yeterince ufalanmış yemle veya hazır yavru yemiyle yapmaya devam ediyoruz.( Artemia konusunda bir şey diyemiyorum çünkü ben tedarik etmede sıkıntı yaşadığım için yavrular 1 aylık olduktan sonra artemia vermeye başlamıştım. Yine aynı şekilde mikro kurt da ilk 1 ay elimde yoktu fakat yavrular ilk haftalarından sonra mikro kurdu muhtemelen yiyebilecektir.) Su değişimini günlük % 50 olarak yapmak benim gözlemlediğim kadarıyla yavrularda herhangi bir sıkıntıya sebep olmadı, herkes kendisine uygun olanı bulacaktır. Fakat yaşadığım bir problem su değişimi sırasında sürekli yavruları da çekiyor olmamdı. Yavrular zarar görmedi ama atık suyu cam bir kaba çekmem sonra yavruları tek tek oradan toplayıp akvaryuma geri koymam gerekti. Bu konuda yem kalıntılarını çekmek isterken yavruları da çekmemek için yavru akvaryumunda elma salyangozu besleyen arkadaşlar var bu sayede artık yemler tüketilerek dip çekimi ihtiyacı azaltılmış oluyor.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/189604/090420171420121.jpg[/IMG]
Yavru bakımı konusunda özel bir şeye değinmiyorum arkadaşlar, bundan sonrası yiyebilecek boya geldiklerinde artemia veya mikro kurt gibi canlı yem vermek ve düzenli su değişimi yapmaya kalıyor. Yavrular büyüdükçe tankın hacmini artırabilirseniz de iyi olur.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/189604/090420171346041.jpg[/IMG]
Ek:Yavru akvaryumun da su sıcaklığının 27 derece civarı olması yavrularda bel eğriliği gibi sıkıntıların oluşmasına engel oluyor. (Bu konuda ki kaynağım yukarıda da linkini verdiğim videodur.)Fakat düşük sıcaklıkta yavru büyütmeyi hiç denemediğim için bu bilginin doğruluğu kesindir diyemem. Ya da zebra danio yavrularında bu tarz vücut bozukluklarının oluşmasının tek nedeni su sıcaklığıdır da diyemem. Diyebileceğim tek şey yavrularımı ilk 1 aylık süreçte 27 derece sıcaklıkta büyüttüğüm ve şuanda da hala 26 derece de oldukları ve vücutlarında hiçbir eğrilik veya kusur olmadığıdır ki petshoplarda bir sürü zebra danioda bu vücut eğriliği problemi var. Belki de yavrularımda herhangi bir kusur olmamasının nedeni anne ve babalarının akraba olmamalarıydı.
Ayrıca eklemek istediğim konulardan birisi de; zebra daniolarla ilgili araştırma yaparken pembe zebra danio ile doğal formda zebra daniodan alınan yavru ya doğal formdur ya da pembedir gibi bir paylaşıma denk gelmiştim fakat benim erkek zebra daniolarım doğal formda dişi daniolarım ise pembe idi. Bu balıklardan aldığım yavrularda ise vücudun genel rengi anneleri gibi pembe oldu fakat annelerinden farklı olarak vücutlarında babalarınınki gibi siyah çizgiler oldu.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/189604/090420171422231.jpg[/IMG] Zebra Daniolardan net bir fotoğraf yakalamak neredeyse imkansız[:)]

Arkadaşlar yazı fazla uzun oldu kusura bakmayın, inşallah sıkmamışımdır. Parantez içlerinde genelde yaptığım şeyin nedenini paylaştım. Yazı fazla karışık görünebilir ama uygulama konusunda gözünüz korkmasın. Amacım başta da söylediğim gibi kendi maceramı ve yaptığım hatalardan çıkardığım sonuçları paylaşmaktı, pek çok yazı mevcut bu konuda farkındayım ama belki bir nebze olsun yararım olur diye düşündüm. Paylaşımlarından yararlandığım İsrafil YILMAZ (iSrafiL06) beye, forumda zebra danio üretimi ile ilgili paylaşımda bulunmuş arkadaşlara ve zebra balığı üretimi adlı videoyu hazırlamış olan Çağlar SATILMIŞ’a teşekkür ederim.
Kaynak olarak ise forumdaki paylaşımları, https://www.youtube.com/watch?v=qrlOGtdzOZs linkteki videoyu ve tecrübelerimi gösterebilirim. Herkese bol yavrulu sağlıklı ve keyifli hobiler dilerim…
Talha Akif TULUK

(Kaynak gösterilerek istenilen yerde paylaşılabilir.)
[EDIT]TalhaAkif,2017-04-11 13:56:11[/EDIT]

Beğenenler: [T]191003,Oses[/T][T]185975,Gorkemkgo[/T][T]105913,ankaranchu[/T][T]183070,WLFcATA[/T][T]200533,Doganna[/T][T]198274,Secil34[/T][T]201842,BahadirEKC[/T][T]204439,deltaxy[/T][T]208430,MuhammetYldz[/T][T]209257,LEnfantSauvage[/T][T]179232,scouttoygun[/T][T]213612,yumurtlayan cins[/T][T]213974,tunasoylemis[/T][T]134645,sharpnes[/T][T]44449,Uzay[/T][T]196575,Redkit[/T][T]195540,Gokdeniz0660[/T][T]221883,Demirzkn[/T][T]140750,RuFKaD[/T][T]151367,erakay[/T][T]225327,Javamoss1[/T][T]225094,Hacanak[/T][T]31514,selom[/T][T]205105,çulsuz[/T][T]238142,DoğanMavuş[/T]
Teşekkür Edenler: [T]183070,WLFcATA[/T][T]200533,Doganna[/T][T]198274,Secil34[/T][T]204439,deltaxy[/T][T]208430,MuhammetYldz[/T][T]208274,AlperTunga38[/T][T]209257,LEnfantSauvage[/T][T]179232,scouttoygun[/T][T]213612,yumurtlayan cins[/T][T]213974,tunasoylemis[/T][T]134645,sharpnes[/T][T]196575,Redkit[/T][T]219255,aytacalp[/T][T]195540,Gokdeniz0660[/T][T]31514,selom[/T][T]238142,DoğanMavuş[/T]
+1: [T]213974,tunasoylemis[/T][T]216750,DRARH[/T][T]195540,Gokdeniz0660[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

deltaxyÇevrim Dışı

Kayıt: 01/03/2018
İl: Balikesir
Mesaj: 21
deltaxyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Mart 2018 21:14
Çok harika bir yazı olmuş. Aradığım her şeyi buldum. Teşekkür ediyorum :)

Beğenenler: [T]70829,molku[/T]
Teşekkür Edenler: [T]189604,TalhaAkif[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tunasoylemisÇevrim Dışı

Kayıt: 16/03/2019
İl: Manisa
Mesaj: 63
tunasoylemisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Temmuz 2019 04:10
Emeğine sağlık hocam güzel yazı ve güzel video olmuş. Teşekkürler [:iyi:][:iyi:][:iyi:][:nazar:]

Teşekkür Edenler: [T]189604,TalhaAkif[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TalhaAkifÇevrim Dışı

Kayıt: 02/10/2016
İl: Ankara
Mesaj: 178
TalhaAkifÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Eylül 2019 12:45
[QUOTE=tunasoylemis]Emeğine sağlık hocam güzel yazı ve güzel video olmuş. Teşekkürler [:iyi:][:iyi:][:iyi:][:nazar:][/QUOTE]
Teşekkürler Tuna bey, yalnız yanlış anlaşılma olmasın video alıntı:)

Beğenenler: [T]213974,tunasoylemis[/T]
Teşekkür Edenler: [T]213974,tunasoylemis[/T]
+1: [T]213974,tunasoylemis[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tunasoylemisÇevrim Dışı

Kayıt: 16/03/2019
İl: Manisa
Mesaj: 63
tunasoylemisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Eylül 2019 19:12
[QUOTE=TalhaAkif]
Teşekkürler Tuna bey, yalnız yanlış anlaşılma olmasın video alıntı:)[/QUOTE]
Merhaba,
Bilgi paylaştıkça çoğaldı yinede teşekkür ederim ve bana güzel yol gösterdi 16 adet yavru aldım. Yumurtalarda acemelikten çok fazla kayıp yaşadım. Mantarlaşma oldu metilen mavis kullanmama rağmen fakat şuan yaşayan 16 yavrum hayatımda gördüğüm en sağlıklı yavrular vücut yapıları, iştahları inanılmaz keyif veren izlenmesi :)
1dişi 1 erkek maviden aldığım yavrular koyu mavi, şeffaf renk, açık mavi gibi mavinin farklı tonlarında ama onları çok seviyorum sanırım kendim uğraştığım için onlara olan sevgim farklı :)

Beğenenler: [T]189604,TalhaAkif[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir