Yunuslarımda yumurtlama problemi..


Serhan OkutanÇevrim Dışı

Kayıt: 15/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 15
Serhan OkutanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Aralık 2008 22:07

Öncelikle merhaba..

 1 hafta önce 2 erkek 14 dişiden oluşan bir yunus kolonisi aldım. Bu balıkların 2 erkek 8 dişisi uzun süredir birlikte yaşayan ve düzenli yavrulayan bir koloniydi, ben ekstradan 6 dişi daha ekledim. Erkekler 17-18 cm, 10 adet dişi 15-17 cm ve 4 adet dişi de 12 cm boyundalar. Akvaryumumun ölçüleri 130x50x60 cm ve içinde sadece bu yunus kolonimle 1e-4d sarı prenses kolonim bulunmakta. Akvaryumun ortasında 2-3 adet büyük kaya var sadece, böylece 2 erkek kendi bölgesine ayrılıyor. Başka da hiçbir dekor veya kum yok. Akvaryumumda 2 adet otomatik yemleme cihazı var, birisi günde 2 defa Sera Granumeat, diğeri günde 2 defa Nls All Purpose ile yemleme yapıyor ve ayrıyetten ben akşamları gelince 1 kere Tetra bits veriyorum. Yemlerin miktarının da balıkların hepsine yettiğini düşünüyorum.
 Bu akşam geldiğimde bir dişimin yumurtladığını farkettim. Yumurtaların bir kısmını ağzına almış olduğu anlaşılıyordu ve yumurtlamaya da devam ediyordu. Onun altında da bir grup dişi yunus ve sarı prensesler o daha yumurtaları ağzına alamadan yutuyorlardı, ayrıca aynı zamanda heyecandan ağzından dökülenler de diğer balıklarca kapışılıyordu. Sonra küçük erkek yumurtaları döllemeye geldi, bu sefer de diğer dişi yunuslardan bir kısmı erkek ile yumurtlamış dişinin arasına girip onları rahatsız etmeye başladılar. Erkek bir süre uğraştı; ama başarılı olabildi mi veya dişinin ağzında döllenmeyi bekleyen yumurta kalmış mıydı bilmiyorum. 
 Merak ettiğim acaba kolonim akvaryumuma kalabalık geldiği için mi balıklar birbirlerini rahatsız ediyor? Balıklar açlıktan mı yumurtaları yiyorlar? Yoksa dişiler bir güç gösterisi olarak mı diğer dişinin yavrulamasını engellemeye çalışıyorlar? Ya da benim bilmediğim başka birşey mi var? Sizce ne yapmalıyım? Kolonimi ikiye bölüp, sarı prensesleri çıkartıp bu akvaryumda 1e-8d veya 2e-8d yunus mu bırakayım? Yemlemeyi mi artırayım? Dekoru mu artırayım? Yoksa hiçbirşey yapmayıp balıkların kendiliğinden düzene girmesini mi bekleyeyim?
 Yazdıklarım biraz uzun oldu; ama Malawilerle ilgili ilk tecrübem olduğu için herşeyi sormak istedim.Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim.
Serhan Okutan2008-12-30 22:09:33

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ekko54Çevrim Dışı

Kayıt: 15/11/2008
İl: Sakarya
Mesaj: 36
Ekko54Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Aralık 2008 22:22
selam.Sanırım akvaryum biraz kalabalık.Sarı prenseslerin bu şekilde yumurta çaldığına ben de tanık olmuştum.Bu yüzden yunusların tek tür ve sakin bir akvaryumda bakılmasını tavsıye ederim.Gerçi sizin de ölçüler gayet güzelmiş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

niburuxÇevrim Dışı

Kayıt: 06/01/2008
İl: Mugla
Mesaj: 463
niburuxÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Aralık 2008 00:38
Akvaryumumuz hemen hemen aynı büyüklükte. Dekorunuzun yetersiz olduğu kanaatindeyim. Balıklarınızın diğerlerinden sağlanabileceği alanlar yaratmalısınız. Benim akvaryumumda arka tarafta bol delikli kreçtaşı kayalardan oluşan aralarında alanlar (evlerdeki odalar gibi) oluşturulmuş bir dekor var.  On tarafı boş ve yunuslar raharça dolaşıyor. Bu halde bile hem yunusların hem sp lerin yumurta çaldıklarını gördüm. Ama balıklar eninde sonunda saklanacak yer bulup çiftleşiyorlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Serhan OkutanÇevrim Dışı

Kayıt: 15/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 15
Serhan OkutanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2009 20:35
Balıkları hiç ellemedim, aynı şekilde duruyorlar; ama ağzında yumurta olan da artık yok sanırım. Bakalım ne olacak.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir