YUNUS HAKKINDA


Mesut AksuÇevrim Dışı

Kayıt: 03/12/2012
İl: Ankara
Mesaj: 115
Mesut AksuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Eylül 2013 11:48
 Arkadaşlar kusuruma bakmayın ama kafamı kurcalıyan bir konu var.
1 senedir yunus besliyorum ve elimden geldiğince her konuyu okuyup bilgi almaya çalışıyorum.
Yunus hakkında çok yazılıp çizilmiş ve kafa yapısı için ilk önce ırk daha sonra ise 20 ile 22 derece su sıcaklığı önerilmiş hatta bunu abartıp 18 derece bile yazan var.Buruya kadar katıldığım veya katılmadığım konular var fakat örneğin 20 derecede büyütüp kafa yaptırdığımız yunus yazın sıcak havalarda en düşük 28 derece su sıcaklığında kaldığı zaman o kafa nasıl yerinde kalıyor ?
Anladığım kadarı ile kışlık ek depo olarak kafasına yağ depoluyor ama su ısındığı zaman buna ihtiyaç duymuyacaktır ve kafadaki depoyu indirmesi lazım değilmi?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mesut AksuÇevrim Dışı

Kayıt: 03/12/2012
İl: Ankara
Mesaj: 115
Mesut AksuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Eylül 2013 14:58
Arkadaşlar konu 90 defa görüntülenmiş ama olumlu veya olumsuz bir cevap yazan yok.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Malawi WorldÇevrim Dışı

Kayıt: 01/01/2012
İl: Bursa
Mesaj: 448
Malawi WorldÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Eylül 2013 16:22
 Yunuslar malawide yaşadığı alan sebebiyle akvaryum ortamına en uygun türlerden biridir. Sakin tavırları ilede hobicilerin gözdesi olmuştur. Bunu fırsat bilen bir çok kişi yunuslardan yavru alması zor olduğu için elektra ve plcidochromisle kırmalaştırıp bu şekilde para kazanma yoluna gitmiştir. Günümüzde piyasada kırma yunus çok fakat soya çekim olduğu için bazı kırma yunuslardada kafa yapan olabilmektedir. Çeşitli şekillerde yunusu tarif edenler var. Rengine bakarak ağız yapısına bakarak şu orijinal yunus şu kırma yunus gibi tarif etmektedirler. Ama bu şekilde yüzde yüz bilmek mümkün değildir. Damızlık boya geldiğinde yunusların ve bezerlerinin özelliklerini bilen kişiler ayırt edilebilmektedir.

Yunuslar yavruluktan itibaren doğru ve çok iyi beslendiği taktirde kafa yapar. Yavruların büyütüleceği ortam çok önemlidir. Tek tür beslenmeli ve akvaryum biyolojisinin iyi bilinmesi gerekmektedir. Annesi ve babası kafalı iken yavrular kafa yapmayabilir. Bu o yunusların kırma olduğu demek değildir. Çok küçük bir akvaryumda düzensiz beslenen yunus yavruları yanık olacaklar ve kafa yapmayacaklardır.

Bir çok üreticinin elinde çok güzel kafalı damızlıklar var. Sürekli yavru aldıkları halde büyütüp sattıkları pek görülmemiştir. Büyütenlerin bir çoğuda suyun biyolojisini bilmedikleri ve yanlış besledikleri için hayal kırıklığına uğramışlardır. Ticari olarak düşündüğümüzde yavrularını yüksek fiyattan sattıkları yunusları kendileri büyütüp sattıklarında yavru iken sattığı fiyatın çok çok fazlasını kazanacaklardır. Ama büyütmeden satmaktadırlar. Piyasada bilği babında bir çok üreticiden, akvaryumcudan ve hobiciden yunus yavrularına hangi yemi veriyorsunuz diye sorduğumuzda sera vipanda birleşiyorlar. Yanlış bir yemleme şeklidir. Yunuslar etcil ağırlıklı beslenmeli sera tetra jbl ve bio markaların damızlıklara verilen etcil yemlerini (ezmeden) suda 5 dk bekletip sonra 4-5 kez yıkayarak verilmeli. Suda bekletilmesindeki amaç yumuşaması değildir. Yemlerde kullanılan gıda boyasının yemden ayrılmasıdır. Bu şekilde yapılmayıp yem direkt atılacak olur ise gıda boyası suyu kirletecek su sarımtırak bir renk alacaktır. Yemi bekletip yıkayacağımız su en az 2 gün dinlenmiş su olmalı. Kaş yapayım derken göz çıkartılmamalı. Kuru yem haricinde canlı yemler ihmal edilmemeli sera vipan sadece yunuslarda diyet yemi olabilir. Yavrular için proteğin ağırlıklı yemler var pahalı olması ve bulunamaması sebebiyle pul yemler tercih ediliyor. Pul yemlerin geneli bitkisel ağırlıklıdır. Yavru büyütülürken kullanılan bir başka durum sürekli dip çekimi yapılmalı ama suyun biyolojisini bozacak kadar fazla su alınmamalı dipteki pislikler alınmalı. En iyi çözüm ise suplu bir akvaryumda yavru büyütmektir. Hergün elyaf değişimi sudaki çozülen amonyak nitrit ve nitrat oranına göre su değişimi yapmak yavruların dengeli büyütülmesinde faydası olacaktır. Aşırı su değiştirmekte yavruların gelişimini bozacaktır. Biyolojik filtrasyonlu bir akvaryumda büyütülen yunusla mekanik filtrasyonlu akvaryumda büyütülen yunus arasında kafa sağlık ömür olarak çok fark olacaktır. Kafalı yunusdan kafasız yavrular kafasız yunusdan kafalı yavrular elde edilebilmektedir. 

Bu yazdıklarıma bir çok üretici karşı çıkabilir ama bu bir gerçektir. Ellerindeki damızlıklar gibi yavrularını damızlık boya getirip damızlıkları gibi aynı kalitede balık satanı hiç görmedim. Satanlar çıkabilir ama çok azdır. Kafalı yunus yavrusu alıp büyütmek isteyenlere tavsiyem su biyolojisinden anlamıyorsanız büyüttüğünüz balıklar mavi sazan gürünümünde olma ihtimali olacaktır. Bu yazdıklarımı uygulayıp büyütüle bilir ama aklınızda olsun kedi yavrusu büyütmeye benzemez. İşin ehli olanlar yapmalı yunuslarda bilğili kişilerce büyütülmeli.

 
Hacı abiden izin alınmıştır.


NOT:ALINTIDIR...

Keyifli Hobiler...

Hepsini inceleme fırsatım olmadı.Umarım işinize yarar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir