Yunus Balıkları Hakkında Yanlış Bilinenler


FishboneÇevrim Dışı

Kayıt: 27/11/2006
İl: Ankara
Mesaj: 158
FishboneÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ekim 2013 22:53

Merhaba arkadaşlar,

20 yıldır akvaryum hobisiyle ilgilenmekteyim. Daha önce hemen hemen tüm türleri beslemiş biri olarak ciklet türlerine bir türlü ısınamadığım için hiç beslememiştim. Ama herşey arkadaşımın beslediği kaliteli yunus kolonisini görünce değişti ve yunus beslemeye karar verdim. Dediğim gibi daha önce hiç yunus beslememiştim ve yunuslar hakkında araştırmalara başladım. Neredeyse burada ve youtube'da yunuslarla ilgili tüm videoları izledim, yorumları okudum, üstadların yazılarını inceledim. Genellikle çok katı kurallardan bahsediliyordu ve bu beni korkuttu. Neydi bunlar: akvaryumun 300 lt olması, 10 günden önce kusturulmaması, yumurtaların mantarlaşması.. gibi birçok yorum okudum ve gerçekten az kalsın beslemekten vazgeçiyordum. Sonra ne oldu dersiniz? Yunusların büyüsünden kopamadım ve bunu yaşayarak denemeliyim dedim ve beslemeye karar verdim.

Arkadaşımdan harika renk ve formlarda; kafalı damızlık 1e 1d aldım ve yanına da 2 tane damızlık altı dişi koydum. Akvaryumum 180 lt olduğu için yumurtlamalarına pek ihtimal vermedim. Sonra bir sabah dişinin ağzını dolu gördüm. inanamadım uzun uzun baktım aynı video görüntülerinde olduğu gibi ne yem yiyordu ne de ağzını açıp kapatıyordu. O kadar hazırlıksız yakalanmıştım ki elimde ne bir kuluçka makinesi ne de bir yavru akvaryumu vardı. Aklıma okuduğum yorumlar geldi ve '' zaten bu şartlar altında yumurtaları ağzında çok tutmaz bakalım kaç tane yumurtlamış kusturayım bari '' dedim ve ilk heyecanla kusturdum. Tam 77 adet yumurta vardı ağzında. Şok olmuştum ve ne yapacağımı bilemiyordum. İşin ilginç tarafı bu işlem pazar günü yapıldığı için tüm akvaryumcular kapalıydı. Yani gidip kuluçka makinesi alacağım bir yer yoktu. Bu yumurtaların hareket etmesi lazımdı ama nasıl? Hemen balıkları yakaladığımız kepçenin içine yumurtaları döktüm ve kepçeyi hava motorunun önüne koydum ki gelen havayla yumurtalar hareket etsin. Birkaç saat sonra istediğim hareketliliği sağlayamadığımı anladım ve başka alternatifler üstünde düşünmeye başladım. Evet artemia çıkarma düzeneği artemia yumurtalarını oynattığı gibi yunus yumurtalarını da oynatabilirdi. Hemen yapılan yorumlar aklıma geldi: '' yumurtalara hava deymemeli '' Ama gerek bu düzenekte gerekse hava motorunun önüne koyduğum kepçe düzeneğinde hava değecekti! Dedim ya nasıl olsa ilk yumurtalar zaten çıkmazlar acemiyim özgüveniyle artemia düzeneğinde de 1 gün beklettim yumurtaları. 

Ertesi gün kuluçka makinesi alıp geldim eve ve yumurtaları bu makinenin içine koydum. Ama kendi kendime hala çıkmayacaklarından o kadar eminim ki amacım sadece tecrübe edinip diğer yumurtlamalardaki yumurtaları çıkarmaya çalışmak. 2-3 gün de kuluçka makinesinde kaldı yumurtalar. Sonra evde kuluçka makinesinin çıkardığı sesten rahatsız olan aile bireylerimin '' evin içi okyanus gibi oldu yeter artık guluk guluk '' serzenişlerini haklı buldum ve tekrar alternatif düşünmeye başladım :) Birden yavrular için aldığım yavru akvaryumu gözüme ilişti. Akvaryumum 25x25x15 lik bir ölçülere sahip. İçinde sadece şelale tipi küçücük ( 10-12 cm ) filtre var. Kendi kendime '' acaba bu akvaryumun içine yumurtaları atsam ve filitreyi çalıştırsam yeterli sirkülasyonu sağlar mıyım dedim ve denemeye karar verdim.

Akvaryumun içinde sadece filtre ve su koydum ( kum, ısıtıcı, derece hiçbir şey yok ) ve hareketliliği izledim. Biraz fazla gibiydi yumurtalar zarar görebilir; yumurtaları filtre çekebilirdi. Sonra filtrenin hava alma hortumunu çıkardım ve sadece su sirkülasyonu yapmasını sağladım. Çünkü hava teması yumurtaların mantarlaşmasına neden olur du. İçine 5 tane yumurta attım ve çevrilme hızını ayarladım. Yumurtalar o kadar ahenkle dönüyordu ki kuluçka makinesi yanında halt etmiş :) Sonra tüm yumurtaları akvaryumun içine attım ve filtreyi iyice yukarı kaldırdım yumurtaları çekmesin diye.

Sonuç ne mi oldu? 77 yumurtanın 70 tanesi yavruya dönüştü :) Bu bir tesadüf olabilir bu yüzden tekrar deneyeyim ve tekrar aynı başarıyı sağlarsam herkesle paylaşayım ki insanlar yunus beslemek ve üretmenin çok zor birşey olduğunu düşünmesin dedim. 1 ay sonra dişi tekrar ağzına yumurta aldı ve 6 saat sonra kusturdum. Dediklerimi aynen tekrarladım ( tabi kepçe ve kuluçka makinesini denemeden direkt akvaryumda denedim ) 68 yumurtanın 66 sı yavruya dönüştü :)

Bu açtığım konuda diğer yumurtlamada ( sanırım 1 ay içerisinde ) fotoğraflar ve videolar yükleyerek yaptıklarımı en ince ayrıntısına kadar sizlerle paylaşacağım. Amacım burda anlatılan çoğu klişelerin önüne geçmek ve yunus beslemenin o kadar da zor bir iş olmadığını hepinizle paylaşmak.

Kafanıza takılan birşey olursa burdan sorun elimden geldiğince yardım ederim.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AHMETÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1891
AHMETÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Ekim 2013 09:40
Merhabalar.
İsminizi bilmiyorum yazmıyorda size nasıl hitap edeceğim bilmiyorum.

Neyse, gelelim konumuza şimdi birçok arkadaşımız aynı hatayı yapmakta.
1.300 Litrenin altında yunus beslenmez diye birşey yok beslenir ama yunuslar hızlı gelişen ve diğer malawi grubundan büyük olduklarından dolayı geniz ve büyük akvaryumda rahat ederler bu balıkların uzun vadede sağlıklı kalması içindir.
siz 100 litrede beslemeye başlasaydınız balıklarınız ordada yaşar dişi yumurtlama döneminde yine yumurtasını alırdı ancak bu hesaplamalar gereksinimiyle alakalı. Neden birçok arkadaşımız 2 metrelik akvaryumlar kurup boylandırıyorlar ozaman 30cm dede boylanır durumuna geliriz.
2.Yunus balıkları çok barışçıl ve uysal bir balıktır yani zorluğuda yoktur.
3.Biz günlerle zaman ölçerken siz 6 saatte kusturmuşsunuz bu yumurtalar kesinlikle çıkmaz demek tabiki yanlış ama sizin o balıktan 6 saatte yumurtaları almanız kadar değil, sonucta balıkta bir canlıdır o balık yumurtayı tutacak o tecrübeyi yaşayacak'ki doğasında bu var amacımız doğasında gibi davranması ve stres olmadan yaşamasıdır.
4.Yumurtalarının çabuk mantarlaştığını sizden duyuyorum.
5.Yunuslar serin suyu sevdiklerinden özellikle sıcak suyu aramazlar, troplar gibi veya longfin gibi birkaç dereceden hemen etkilenmezler.
6.Kuluçka makinasını bende sevmiyorum ancak evde 4-5adet küçük yumurta akvaryumu koymaktan bence daha faydalıdır.
7.kuluçka makinasının sesini azaltmanın yöntemleri var.

Yunus beslemenize ayrıca çok sevindim, hayırlı olsun.
sağlıklı balıklar dilerim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FishboneÇevrim Dışı

Kayıt: 27/11/2006
İl: Ankara
Mesaj: 158
FishboneÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ekim 2013 20:59

Ahmet Bey yorumunuz için teşekkür ederim.

Öncelikle şu konuya açıklık getirmek isterim; ben '' bu şartlar altında '' yunus besleyin demiyorum. Öncelikle bunu açıklayayım. Benim söylediğim şu '' bu şartlar altında da '' yunus besleniyor diyorum ki kafasında '' acaba '' olan arkadaşlarımız da korkmadan yunus besleyebilsin.

Yunus yumurtalarının ne kadar dayanıklı olduğunu ölçmek için 6 saat sonra kusturdum ve hemen hepsinden yavru aldım. Eğer alamasaydım burda '' arkadaşlar siz siz olun yumurtaları şöyle yapmayın '' diye tekrar tavsiyede bulunacaktım ki acemi arkadaşlarımız ve ben bundan ders çıkaralım.

Ayrıca hala 1 gün sonra kusturma taraftarıyım çünkü anne balığın formsuz kalmasını istemiyorum. Öyle yada böyle yumurtalardan yavrular çıkıyorsa neden anne ağzında yavruları taşıyıp aç kalsın ki? Nitekim yumurtaları atma riski de var. Bu yüzden yumurtalardan yavruların çıkmasını bekleyene kadar beklemek pek mantıklı gelmiyor açıkcası.

Akvaryum kuluçka makinesinin avantajı şu: diyelim ki siz 10 tane kuluçka makinesine 500 yumurta koydunuz. Benim söylediğim şekilde 500 yumurtayı aynı yerde çıkartabilirsiniz. Yani sizin söylediğiniz gibi 4-5 tane akvaryum dizmenize gerek yok zaten 1000 yumurtayı bile bu sayede tek yerde çevirebilirsiniz. Ve söylediğim gibi inanın kuluçka makinesinden hiçbir farkı yok, yumurtaların çıkma oranlarını belirttim.


Ayrıca mesaj atıp soran arkadaşlar için biraz daha ayrıntılı belirteyim kuluçka için kullandığınız akvaryuma normal akvaryum suyunu koyuyoruz ve yumurtalara ilk gün 1-2 damla metilen mavisi damlatıyoruz.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir