yitip giden ve sevenlerin yüreklerini dağlayan AKVARYUM SEKTÖRÜ


zallÇevrim Dışı

Kayıt: 16/08/2009
Mesaj: 10
zallÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Temmuz 2012 20:22
      Uzun zamandır bu konuyla ilgili yazmayı düşünüyordum.Nasip bu güne imiş.İzmirli bir akvarist olarak 1979 senesinden beri ve ilerleyen yıllarda da su ürünleri mühendisi olarak ta Sektörün her alanında profesyonelce çalışarak Akvaryumculuğa ve Akvaryum severlere gönülden hizmet etmiş biri olarak öncelikle İzmir'de Akvaryumculuk mesleğinin her geçen gün ölüyor oluşunu izlemek yüreğimi acıtıyor.Bu olayın pek çok nedeni mutlaka var,ülkemizin piyasa ekonomisinin bozuk oluşu,ki Akvaryum Sektörü ilginç bir yerdedir,piyasalara para girdiğinde en son bizim sektörümüze uğrar,piyasalardan para çıktığında da ilk önce bizim sektörümüzü terkeder.Yetişen genç nesilin artık hobilerinin değişiyor olması,özellikle teknoloji ve internete ilgi olarak yakınlaşmaları,yani Akvaryum sever gençlerin sayıca azalması. Sektörü yaralayan bir başka unsurda yerli üreticilerin zor şartlara dayanamamaları ve sektör dışına çıkmaları,ayrıca uygulanan ithalat politikasında ki büyük yanlışlar.Ve tüm bunların yanında haklarını koruyamayan,dernekleşemeyen,hatta gönül ister ki ticaret odalarında temsil edilen bir sektör,yani değerli Akvaryumcu kardeşlerimiz.
 İşte İzmir'de siz AKVARYUMCU kardeşlerimin her geçen gün yok olduğunu görmek,yarınlarda İZMİR'de bu sektörün ne şekil alacağını düşünmek,tüm bunlar ben de derin üzüntülere sebeb oluyor.Tam bu noktada bir Akvarist gibi bakıyorum olaya,zaten azalan ilgi,ekonomik sebebler ve daha pek çok sebeblerle Akvaryumculuk mesleğini icra etmeye gayret ederken,talep yetersizliğinden arzlarıda Akvaryumcu kardeşlerim yerine getiremediklerinden,mevcut dükkanlarda ki kalite ve çeşitlilik her geçen gün azalıyor,kötü sunum ilgiyi de köreltiyor.
     Gelin siz değerli Akvaristler lütfen İzmirdeki zor şartları zorlayan AKVARYUMCU kardeşlerimizi,abilerimizi henüz herşey bitmemişken lütfen DESTEKLEYELİM.
   BİRİ gider Başka biri gelir demeyelim,bölgemizde ki AKVARYUMCULARIMIZA alışveriş yaparak destek olalım.Yoksa yarınlarda balığı sadece internette resim olarak görebileceğiz.
  Saygılar sunuyorum.
   GÖKHAN ÖNCÜ 
   SU ÜRÜNLERİ MÜHENDİSİ
   AKVARYUM BALIKLARI ÜRETİCİSİ

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ARDA68Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/12/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 1763
ARDA68Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Temmuz 2012 21:48
Bir hobici olarak yazınıza kesinlikle katılıyorum.Ancak sizlerde çok iyi biliyorsunuz ki bu sorun sadece güzel İzmir'le sınırlı değil eminimki bu durumda olan ülkemizde yüzlerce akvaryumcu var.Ancak genel tıkanıklık herhalde bu işin ithalat ayağında başlıyordur sanırım.Yada ithal edilen balıkların piyasaya sadece bir kaç elden ve fahiş fiyatlarla sunulması da bu sıkıntıların oluşmasına neden olabilir diye düşünüyorum.Ayrıca sizinde yazınızda belirttiğiniz üzere bu işin bir hobi olması ve bencede zorunluluk teşkil etmediğinden maalesef bu tür sıkıntılar kaçınılmaz oluyor diye düşünüyorum.Bu işin birde tüketici tarafı var.Akvaryumculardan ki benim birebir yaşadığım olaylara istinaden yazıyorum fiyatlarını az çok bildiğim halde ve her ne kadar elektrik,kira vs.masrafları olmasına rağmen falanca balığın yada yemin yada herhangi bir malzemenin ederinin çok üzerinde fiyatla müşteriye sunulması ve bazı akvaryumcuların yada akavaryumcu olduklarını sananların müşterileri balıklar yemler ve malzemeler ile ilgili kendi bilgilerinin eksikliğinden dolayı yanlış yönlendirmeleri bence ister istemez bu hobiye yeni başlayanların karşılaştıkları sorunlar neticesinde hobiden uzaklaşmalarına kadar giden bir yol oluyor ve bu da ister istemez işini hakkıyla yapmaya çalışan akvaryumcu esnafımızıda bir hayli etkiliyor düşüncesindeyim.Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kribensis7Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 513
kribensis7Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Ağustos 2012 14:40
Sanırım bu sorunun temelinde biçok sektörü baltalıyan internet satışlarını sebep gösterebiliriz. İnternetteki balık satışı ve  çeşitliliğine bakılırsa durum çok açıktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

samet24Çevrim Dışı

Kayıt: 24/07/2012
İl: Bursa
Mesaj: 308
samet24Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Aralık 2012 16:34
Söylediklerinize bende katılıyorum ama anlamıyan kısılere erkek balıkları 1 haftaya kadar yavrulucak dıye satan bu akvaryumcularımız degılmıydı yada ınternette aynı marka aynı urunun 20tl satılırken akvaryumcularımız 80tl fıyat ıstemedımı bunları yapmıyan temız akvaryumcularımızda vardır ama cogunluk boyle yaptıgı ıcın sonuc herkes ınternetten alıs verıs yapıyor ve acılan akvaryumcular 3 4 ayda kapanmak zorunda kalıyorlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

samsuncikletÇevrim Dışı

Kayıt: 21/08/2012
İl: Samsun
Mesaj: 152
samsuncikletÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Aralık 2012 16:45
Hepsi iyi güzelde bu işi yapanlarda ticareti bazı durumlarda 2.plana atsalar yaklaşımları daha sıcak olsa bu duruma gelmez dusuncesindeyim.
En basit örnek ince beyaz kum ihtiyacım oldu Samsun'da en ucuz kilosu 3 liraya dediler o da zor bela 50 Kilo alacaktım üstelik 150 Lira para ederken internetten kargo dahil 60 Liraya aldım aradaki uçurumu görebilirsiniz. Son olarakda gecen günlerde bir kaç tane balık aldım 21 Lira tuttu 20 Lira verim dedim 1 Lira daha talep edildi. Bende tamam dedim 21 Lira kredi kartından çektirdim Nakit 20 verecekken. 1 Liram olmadığı için değil ama sizcede ne kadar iyi bir yaklaşım bunlar hobiciler için. Bende ticaret yaptım farklı bir alanda ama yeri geldi ciddi anlamda zarar etsemde insanları kırmamak için tamam dedim. Bu işi ticaret olarak görmek yerine birazda hobici gözünden bakılsa inanın çok daha güzel olur. Herkez internetten almak yerine görerek dokunarak almak ister eminim ama arada bu kadar fark olursa göz göre görede kimse gidip oradan almaz. 150 Lira nerde 60 Lira nerde?
Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bysitoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9970,2[/B]
Kayıt: 15/05/2012
İl: Ankara
Mesaj: 370
bysitoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Aralık 2012 22:34
Öncelikle tabiki nerede o eski akvarumcular ve nerede o müşteriler diyerek konuya bende dahil olmak isterim tabiki eski bir müşteri olarak tabiki akvaryumcu arkadaşlara destek olalım destek olurken de kendi kesemizi düşünelim para kolay kazanılmıyor ve kolay harcanmıyor (Dürüst akvaryumcuları tenzih ederim) 3 liralık ürüne 43 lira fiyat koyan,hastalıklı balıkları satan,japon balıkları ile cikletler aynı anda yaşar deyip milleti kandıran,en önemlisi sattığı canlıları canlı gözüyle bakmayan ve onları gerektiğinde diğer balıklara hiç acımadan yem diye sunan akvaryumcular mı? evet işte ben bunlara destek olmak istemiyorum tam aksine köstek olmak istiyorum; örneğin daha geçen hafta yazdım ya el insaf be kardeşim 200 gr bile gelmeyecek hagen dediğimiz siyah kumu poşetleyip made in germany diye 10 tl ye satan dükkanlar var,gidin de Ankaranın yıllardır akvaryumcularının bulunduğu mekanı gezip akvaryumcuların halini görün adamlar mozaik'i kırdırıp kuvars kum diye satıyorlar,bazen de boyayıp hagen diye .İşte bu yüzden alış verişlerimi internetten yapıyorum başım ağrımıyor,hem taksit imkanı var hem iade şansınız çok daha yüksek en önemlisi acaba kazık yermiyim diye düşünmüyorsunuz.Bu bir döngüdür işini dürüst yapan akvaryumcular zaten yıllardan beri varlar ama sırf para kazanmak için  samet arkadaşımın dediği gibi ''erkek balıkları 1 haftaya kadar yavrulucak dıye satan ''akvaryumcular yok olmaya mahkumdur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SEZERÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/03/2008
İl: Ankara
Mesaj: 1122
SEZERÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Aralık 2012 22:53
Hobiyi yaptığım süre boyunca alış-verişimi akvaryumcu arkadaşlardan vede en yakınımda olandan yapmaya çalıştım,ne zaman ki istediğim canlı veyahut malzeme kendisinde yok ise ve getirtme imkanı olmuyorsa o zaman diğer yerlerden alış-veriş yaptım,bunu da herhangi bir konu açılınca konuda belirttim ve tavsiye ettim..
 
Akvaryumcu sektörü değil sadece tüm sektörler için geçerli olan, var olmak için günün şartlarına kendisini adapte edebilmesi gereklidir..Günümüzde internet kullanımı bu kadar yaygınken,kişi istediği bilgiye tek tuşla ulaşabiliyorken ve gün geçtikçe bilinçlenirken akvaryum sektöründeki ticari kurumlar buna duyarsız kalmamalıdır ve buna hazırlık olarak kendilerini geliştirmelidir,eğer bunu yapamıyorlar yada yapmıyorlarsa sonuçlarına katlanmak zorundalar...
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OlurunaBırakÇevrim Dışı

Kayıt: 02/12/2012
İl: Adana
Mesaj: 44
OlurunaBırakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Aralık 2012 22:59
 Bu işin ana nedeni bence internetin yaygınlaşması,ayrıca akvaryumcuların hobicilere sicak yaklaşmaması,balık satmaya götürüyoruz almıyolar,abi para önemli değil yerine yem falan versen diyoruz onada yanaşılmıyor,haliyle ne oluyor ben elimdeki 50 lepistesi ya internet üzerinden 50 kuruş cıvari gibi bir fiyata satıyorum yada yine internet üzerinden hediye olarak veriyorum.Bu belki ufak bir etken ama yinede sektöre kendi kendilerine vurdukları bir darbe,pazarı kendi kontrollerine almak yerine biz hobicilere bırakıyorlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Alp AtuÇevrim Dışı

Kayıt: 12/03/2012
İl: Izmir
Mesaj: 831
Alp AtuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Ocak 2013 03:05
Senin her yazdığına okumadan imzamı atarım. Önce bunu yazıyorum, sonra yukarıda yazdıklarını okuyacağım ÜSTAD...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yaldizÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/07/2011
İl: Antalya
Mesaj: 335
yaldizÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Ocak 2013 17:48

İyi bir konuya değinmişsiniz arkadaşlar ama malesef yapacak pek birşey yok tabi petşooplar adına kendi kendilerinin kuyusunu kazıyorlar ve size şunu söyleyeyim antalyadaki pek çok petsop bunu biliyor ama alışmışlar birker günü kurtarma telaşına düşmüşler erkek balığı dişi diye dişi balığı erkek diye satabiliyorlar fiyatlar zatten havada uçuyor

internet ortamı olunca artık hobicide istediği her şeyi rahatlıkla bulabiliyor güvenlir o kadar sanal market varki.
en önemliside akvaryum com sitesi bu işi gönülvermiş tüm hobici arkadaşarı bir araya getirip bilgi ve ticaret ortamı yaratıyor.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sadık 42Çevrim Dışı

Kayıt: 09/02/2009
İl: Izmir
Mesaj: 257
sadık 42Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Ocak 2013 18:06
Bende arkadaşlarıma katılıyorum,bizim ilçede 5  tane petsop var idi şu an ikisi kapattı neden dürüst olmadıkları,fiyatlarının uçuk olması birde esnaflığı öğrenememeleri sonuç kapattılar,mesela dükkana giriyorum adam bilgisayarın başında hiç oralı değil,yerinden bile kalkmıyor böyle esnaflık olmaz olursada tepe takla gelirsin nasıl olsa ufak yer buraya gelecekler diye ohhh bu ne rahatlık böyle petşoplar batmaya mahkumdur..herkese saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oscarusÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/07/2011
İl: Sivas
Mesaj: 3332
oscarusÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Ocak 2013 18:27
Kimse kusura bakmasın ama internetten daha ucuza alış veriş yapmak varken hiç kimse akvaryumculardan kazık yemek istemez. Akvaryumcunun 200 tl dediği dış filtreyi kargosuyla 120 tl'ye alıyorsam kimse bana akvaryumcudan alış veriş yap diyemez.Parayı sokaktan toplamıyoruz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tlgtckÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2367
tlgtckÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2013 15:27
 Son 15 yılda çok fazla balıksever kaybı yaşandı.
Türkiye'de akvaryumcuların kapanmasının nedeni:
Türk milletinin balıklar ölüyor diye bu işlerden vazgeçmesidir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir