Yıllar sonrası...


ReallyÇevrim Dışı

[C]4,1,10135[/C] [B]3329,2[/B] [B]2829,3[/B]
Kayıt: 10/04/2006
İl: Ankara
Mesaj: 3890
ReallyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2009 22:56
[QUOTE=AQUAGEN]   Burası yurt dışı değil malasef bunu yurt dışından birilerine sorun. Bir an kendimi suçlu sizide hakim gördüm. Sevilmedikleri için yaygın değiller sevilseler olurlardı. Bunun artısıda eksiside budur 2kere 2 : 4 . Saygılar , kolay gelsin.[/QUOTE]


Bu yazdıklarınızın benim yazdıklarımla ilgisi yok Ufuk Bey. Olayı dramatikleştirmeye gerek yok. Bir şeyi sevmeden önce bilmek ve tanımak gerek.

Hobinin ulaştığı noktadan bahsediliyordu. Ben de amerikan çiklitlerinin üyük çoğunluğu bulunamazken hobi gelişmiştir diyemeyiz dedim. Bu fikre katılmıyorsanız nedenleriyle açıklarsınız. Tartışma böyle olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AQUAGENÇevrim Dışı

Kayıt: 16/12/2007
İl: Kocaeli
Mesaj: 2119
AQUAGENÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2009 23:21
  Aynı şeyi iki kere yazmanın forumda sadece kalabalık yaratıcağini düşünüyorum , teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

baris.aydinÇevrim Dışı

Kayıt: 02/11/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1563
baris.aydinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2009 23:23
[QUOTE=AQUAGEN][QUOTE=Really]Amerikan çiklitlerinin yaklaşık %90 u şu an TR de yok. Mevcut türlerin çoğunu bulmak da zor. Amerikan çiklitlerinin hobi açısından gelişmiş ülkelerde ne kadar yaygın olduğunu düşünürsek Türk hobisi hala çok geride. [/QUOTE]
 
     American türleri genellikle sıkıntılı ve kavgacı olduğu için bulunmamasıda normal olarak böylede devam eder gibi. Arz ve talep meselesine dönüyor ve insanlar neye yönelirse uzun süreçtende geçse o balıklar geliyor. Türk hobisinin ileride yada geride olması American cichlidlerine bağlamak oldukça sıra dışı bir yazı olmuş. Yarışmalara katılan discus üreticilerini , bitkili tankları ve diğer akvaryumları gördükçe bunun doğru olma payının çok az olasılığı olucaği bir gerçektir. Örnek vericek olursak Mustafa Erdoğan`ın bitkili tankları bizim ileride olduğumuzun bir ıspatıdır. Siz America`n cichlidlerini seviyorsunuz bildiğim kadarıyla ama bunu geride yada ileride ile bağlamanız doğru değerlendirme olmadığını gösterir. Buda şahsi fikrim olup yazma ihtiyacı uyandırdığınız bir yazı sadece , yanlış anlamayınız.
[/QUOTE]
Hobinin gelişimini tek türe bağlamak doğru değil. Lakin Umut'un söylemek istediği şu anladığım kadarıyla. Bilindiği üzere birçok alışveriş sitesi ve sitedeki Mbuana besleyicileri, Mbuana türlerinin artışını inanılmaz hızlandırdı. Tabiki Tanganyika'dan Tropheus'ta öyle ki bunu sitede açılan 2008 ve 2009 ile ilgili bir konuda açıkça görmek mümkün. Fakat Amerikan türlerinde bu artış diğerleri kadar değil. Örneğin, eğer yanılmıyorsam Türkiye'de bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar Mota var.2 tanesi Ümit(rastlantısal), bir tanesi Umut (Really)' da.Ayrıca dovii hiç denk gelmedi.
Evet Ameriknalar sert,Amerikanlar fazla litraj isteyen balıklar. Ama bu türü de cazip kılan ve beslenmesine neden olan etmenlerde bunlar. Elden yem yemesi, sahibini tanıması vs..
Yani ülkemizin, diğer ülkelerdeki Mbuana ve Trop türlerini yakalaması x kadar zamansa, Amerikan konusunda yakalaması 5x. Ve biz hobinin gelişmesinden bahsediyorsak bu Amerikanından Malawisine,Diskustan Lepistese,Tropheustan L serisi vatozlara kadar olmalı.
Kimseye Amerikan alın, onu çoğaltın, besleyin demeye ne lüksüm var, nede böyle bi hakkım. Ama hobi adına gelişimden bahsediyorsak bunu ülkemizde bulunan balık envabterine göre değerlendirmek daha doğru olacak kanaatindeyim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ReallyÇevrim Dışı

[C]4,1,10135[/C] [B]3329,2[/B] [B]2829,3[/B]
Kayıt: 10/04/2006
İl: Ankara
Mesaj: 3890
ReallyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2009 23:29
[QUOTE=AQUAGEN]  Aynı şeyi iki kere yazmanın forumda sadece kalabalık yaratıcağini düşünüyorum , teşekkürler.[/QUOTE]

İki kere yazmanıza gerek yok, bir kere yazın yeter.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AQUAGENÇevrim Dışı

Kayıt: 16/12/2007
İl: Kocaeli
Mesaj: 2119
AQUAGENÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2009 23:57
    Yazınız öncelikle biraz emri vaki olmuş buna dikkat ediniz. Neyse bunu geçelim ..  Sizin hayranı olduğunuz American cichlidlerinin yurt dışında yaygın olup burada yaygın olmamasının bizim bu camiada geride olduğumuzun göstergesi olarak nitelendirdiniz. Farklı bir yaklaşımda bulunayım .. American cichlidleri genel olarak (cüceler hariç ) sert balıklar ve Barış beyinde bahsettiği gibi büyük tanklarda rahat edebiliyorlar. Benim evimde 1000 litre , 300 litre ve 130 litre olmak üzere 3 tankım mevcut. Ben 1000 litrede american cichlidlerine bakabilirim ama herkez evine 1000 litre bir tank kuramıyor. Bunun sebebi tabiki herkez istese kurar ama genelde aşırı yer kaplamasıdır. Buda americanların beslenmemesine bir sebeb daha eklemektedir. Muzikle alakanız nedir bilmiyorum ama yinede bu sefer anlama umudunuzla size bir örnek vericem. Almanya`da aşırı techno dinlenir , Hollanda`da trance music ağırlıkta dinlenir , America`da R&B soul rap daha ağırlıktadır. Türkiye`de american cichlidleri azınlıktadır bunun bir çok sebebi vardır ve Türkiye`de Malawi ve Tanganyika cichlidleri daha çok seviliyor ve tutuluyor. Farklı bir ülkede veya ülkelerde american cichlidleri daha çok seviliyor olabilir. Bu bizim bu konuda geride olduğumuzun bir göstergesi değildir. Bunu dallandarıp budaklandırmayın lütfen , yenilgiyi kabul etmeyen bir yapınız var. Beslediğiniz balığa karşı tutarlılığınızda hoşuma gitti ama yapacak birşey yok americanlar negatif diğerleri pozitif .Kahkaha   Bu son açıklamamdı , teşekkür ederim bilgi paylaşımınızdan dolayı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

schreiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/07/2007
İl: Bursa
Mesaj: 589
schreiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2009 00:27
Bir balığın ne kadar çok beslendiği değil,ne kadar iyi ve doğasına uygun olarak beslendiği o türe karşı bir gelişmişlik olarak kabul edilebilir.Her evde bir amerikan olsada her sabah birini su üstünde cansız görsenizmi hobi gelişiyor olur yoksa tek tük te olsa onu en canlı renkleriyle sergileyebilen ve üretebilen bireyler olsa mı hobi gelişmiş olur.Mesela kangallar dünyanın her yerinde bizde olandan çok çok daha fazla sayıda var ama en saf kanlar bizde.

( kangala takılmayın,örnekleme olsun diye verdim,ne alaka denmesin lütfen)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2009 00:44
Bence Türkiye'de malawi ve tanganyika cichlidlerinin bu kadar yaygın yer edinmesinin önemli 2 sebebi var.1.si ve en önemlisi su şartlarımıza uygun olmaları ve ekstra bir uğraş gerektirmemeleri.2.si de bu nedenle hobiciler arasında yaygınlaşması ve üstünden kazanılan paranın artması.
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sssnakeÇevrim Dışı

Kayıt: 21/09/2007
İl: Izmir
Mesaj: 1263
sssnakeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2009 00:48
Amerikanların tutulmamasının sebebi bence bizim insanlarımızın çoğu kiracı. Amerikanlar ise büuük tanklar istiyor. Şöyle örnek vereyim.

Benim şu anda kendi evim olsa hayal ettiğim tank 400X150X150 ve amerikan karma. Yani kendi evim olsa sert amerikanlar besleyeceğim. Ama kiracıyım ve şu anda en fazla 1 mt lik tank alabilirim. Amerika ve avrupada çoğu insanın kendi evi var. Dolayıdı ile istedikleri boyutta tank kurabilirler ve büyük hacim isteyen amerikanları besleyebilirler rahatlıkla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ReallyÇevrim Dışı

[C]4,1,10135[/C] [B]3329,2[/B] [B]2829,3[/B]
Kayıt: 10/04/2006
İl: Ankara
Mesaj: 3890
ReallyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2009 00:49
[QUOTE=AQUAGEN]    Yazınız öncelikle biraz emri vaki olmuş buna dikkat ediniz. Neyse bunu geçelim ..  Sizin hayranı olduğunuz American cichlidlerinin yurt dışında yaygın olup burada yaygın olmamasının bizim bu camiada geride olduğumuzun göstergesi olarak nitelendirdiniz. Farklı bir yaklaşımda bulunayım .. American cichlidleri genel olarak (cüceler hariç ) sert balıklar ve Barış beyinde bahsettiği gibi büyük tanklarda rahat edebiliyorlar. Benim evimde 1000 litre , 300 litre ve 130 litre olmak üzere 3 tankım mevcut. Ben 1000 litrede american cichlidlerine bakabilirim ama herkez evine 1000 litre bir tank kuramıyor. Bunun sebebi tabiki herkez istese kurar ama genelde aşırı yer kaplamasıdır. Buda americanların beslenmemesine bir sebeb daha eklemektedir. Muzikle alakanız nedir bilmiyorum ama yinede bu sefer anlama umudunuzla size bir örnek vericem. Almanya`da aşırı techno dinlenir , Hollanda`da trance music ağırlıkta dinlenir , America`da R&B soul rap daha ağırlıktadır. Türkiye`de american cichlidleri azınlıktadır bunun bir çok sebebi vardır ve Türkiye`de Malawi ve Tanganyika cichlidleri daha çok seviliyor ve tutuluyor. Farklı bir ülkede veya ülkelerde american cichlidleri daha çok seviliyor olabilir. Bu bizim bu konuda geride olduğumuzun bir göstergesi değildir. Bunu dallandarıp budaklandırmayın lütfen , yenilgiyi kabul etmeyen bir yapınız var. Beslediğiniz balığa karşı tutarlılığınızda hoşuma gitti ama yapacak birşey yok americanlar negatif diğerleri pozitif .Kahkaha   Bu son açıklamamdı , teşekkür ederim bilgi paylaşımınızdan dolayı. [/QUOTE]


Başta benim taraflılığımdan dem vurdunuz. Ama şu son yazdıklarınızla görülüyor ki asıl taraf tutan sizsiniz. Ama bu taraf tutma, bir tarafı destekleme şeklinde değil, bir tarafı dışlama, karşı olma şeklinde. Zaten tartışmanın ilerlemesinin nedeni de bu fanatik tutumunuz. Ben objektif kalmaya gayret ederek çeşitlilik, bulunamama gibi her kesin bildiği genelgeçer şeyler söyledim. Ne herkes sevmeli dedim, ne malawi ve tanganyika kötü dedim. Buna rağmen bu türleri yeterince bilmemenize rağmen "sevilmiyor", "negatif" gibi komik yakıştırmalarda bulundunuz. Mesajlarınız aşırı derecede kişisel ve önyargı kokuyor, buna rağmen genel görüş gibi anlatıyorsunuz. %90 ı yok diyorum negatif diyorsunuz. Konuyu dönüp dolaştırıp amerikan çiklitleri tartışmasına çeviren işte bu önyargılı yorumlarınız.

Benim derdim yenmek beya yenilmek değil, bir tespit yapıp üzerinde mantık çerçevesinde tartışmaktı. Size iyi maçlar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ReallyÇevrim Dışı

[C]4,1,10135[/C] [B]3329,2[/B] [B]2829,3[/B]
Kayıt: 10/04/2006
İl: Ankara
Mesaj: 3890
ReallyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2009 00:53
[QUOTE=schrei]Bir balığın ne kadar çok beslendiği değil,ne kadar iyi ve doğasına uygun olarak beslendiği o türe karşı bir gelişmişlik olarak kabul edilebilir.Her evde bir amerikan olsada her sabah birini su üstünde cansız görsenizmi hobi gelişiyor olur yoksa tek tük te olsa onu en canlı renkleriyle sergileyebilen ve üretebilen bireyler olsa mı hobi gelişmiş olur.Mesela kangallar dünyanın her yerinde bizde olandan çok çok daha fazla sayıda var ama en saf kanlar bizde.

( kangala takılmayın,örnekleme olsun diye verdim,ne alaka denmesin lütfen)
[/QUOTE]


Dikkat ediniz ben bir beslenme oranından falan bahsetmedim. Bulunabilirlikten bahsettim. Birçok canlı grubunda birçok eksiğimiz var, ama amerikan çiklitlerinde daha çok eksiğimiz var. Bu türler etraflıca bulunur hale gelsin, o zaman türk akvaristinin bu balıkları ne kadar seveceği, ne kadar besleyeceği belli olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yushuÇevrim Dışı

Kayıt: 25/12/2008
İl: Balikesir
Mesaj: 35
yushuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2009 10:58
Arkadaşlar konu amacından saptı gelecekteki balık türlerinden nerelere geldi.
benim bu konudaki inancım şudur: Dünyada daha birçok keşfedilmemiş canlı türü mevcut tabiki bunun içinde iyi gizlenmiş tatlı su ve tuzlu su canlıları olabilir... Nitekim geçen yıl bilim teknik dergisinin biyolojik çeşitlilikle ilgili bir bölümünde 2007 yılı içerisinde bulunan türlerden 260 tanesinin yeni balık türleri olduğu söylenmiştir... Bunlar bugünün şartlarında nadir ve bulunması zor olan balıklar olabilirler fakat yarının teknolojisiyle bu balıklar herkesin evine girip beslenmeye başlayan balıklar olacaktır bunlar. Bunlar olurkende yeni türler yeni canlılar yeni varyeteler hep çıkacak ve bir sonraki nesile farklı canlılar besleme imkanı sunacaktır.
Saygılar,.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

basri50Çevrim Dışı

Kayıt: 02/01/2008
İl: Erzurum
Mesaj: 990
basri50Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2009 11:51

Bence sizin de dediğiniz gibi konu arz ve talep ilişkisinden farklı birşey değil.Bundan 5 sene önce hangi akvaryumcuda demasoni, tropheus türleri ya da aklıma gelmeyen diğer türler vardı?Tropheus ve Demasoniyi örnek alacak olursak artık birçok akvaryumcuda bulabiliriz değil mi?Bunun sebebi ise bu balıklara olan talep.Şayet amerikan türlerine de bunun gibi talep olsaydı emin olun onlarda akvaryumcularda boy gösterebileceklerdi.Yani iş tamamen biz hobicilerde bitiyor.

Biz neyi istersek akvaryumcular onu getireceklerdir.
 
1 Sene önce 1 akvaryumcuya gittim demasoni sordum adamın verdiği cevap gayet komik 'o ne?' Geçenlerde aynı akvaryumcuya vardım 30-40 kadar demasoni getirtmiş.Birkaç soru sordum nerden buldunuz? Yerli mi? Gibi sorular.Bana verdiği cevap sanırım aradığımız cevap 'Haftada 3-4 kişi soruyordu bende getirttim' 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rastlantısalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 4979
rastlantısalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Ocak 2009 11:45
Merhabalar.
Amerikan cichlidleri sertlikten ziyade yüksek hacim istedikleri için ve akvaryumcularda pek olmadığı için daha az tutuluyor.
Mbunalar çoğunluğu bir çok amerikana göre daha sert.
200 litrede bir çift amerikan bakabilirken, yaklaşık 10 üyeden oluşan bir mbuna kolonisi kurabiliyorsunuz.
Sertliği mukayese etmek babında örnek veriyorum. Amerikanların orta boydaki türleri ile canlı doğuranları bir arada bakabiliyorsunuz. Ama bunu mbunalarla yapmak mümkün değil. Amerikanlar genel itibari ile yiyebileceğine saldırırlar. Mbunalarda yiyemiyorsa tırtıklar vs gibi örneklerle çoğaltabiliriz. İki balığında klasmanı birbirinden çok farklı.
Yukarda arkadaşın yazdığı gibi, çoğumuz kiracı olduğumuzdan büyük tanklar kurup amerikan besleyemiyoruz.
 
Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GAKKOSHÇevrim Dışı

Kayıt: 29/12/2008
İl: Elazig
Mesaj: 235
GAKKOSHÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Şubat 2009 10:59
[QUOTE=rastlantısal]Merhabalar.
Amerikan cichlidleri sertlikten ziyade yüksek hacim istedikleri için ve akvaryumcularda pek olmadığı için daha az tutuluyor.
Mbunalar çoğunluğu bir çok amerikana göre daha sert.
200 litrede bir çift amerikan bakabilirken, yaklaşık 10 üyeden oluşan bir mbuna kolonisi kurabiliyorsunuz.
Sertliği mukayese etmek babında örnek veriyorum. Amerikanların orta boydaki türleri ile canlı doğuranları bir arada bakabiliyorsunuz. Ama bunu mbunalarla yapmak mümkün değil. Amerikanlar genel itibari ile yiyebileceğine saldırırlar. Mbunalarda yiyemiyorsa tırtıklar vs gibi örneklerle çoğaltabiliriz. İki balığında klasmanı birbirinden çok farklı.
Yukarda arkadaşın yazdığı gibi, çoğumuz kiracı olduğumuzdan büyük tanklar kurup amerikan besleyemiyoruz.
 
Saygılarımla.
[/QUOTE]

 Amerikan türlerinin az tutulmasının bir nedenide kolay kolay renk alıp kafa yapmaması.Eğer iyi bir amerikancıysanız en az 300 lt bir tankta bir tek erkek balığı besliyeceksinizki;Buda Türk hobicilerin %99.999 unun yapmayacağı bir şey.
 Diğer bir nedense kırmalık.Ben ne floverhornlar ne midaslar gördüm ikisiylede alakası yok.En büyük örneğini geçen gün floverhornumla midasımın 800-1000 yavru yu dünyaya getirmesiyle yaşadım.
 Ama uygun şartlar altında bakıldığında Amerikanlar gerçekten en iyi balıklar diyebilirim.
 Sakin türler olarakta cüce amerikanlar ve discus,melek,severum gibi türler.Hobinin vazgeçilmezi.Green terörde benim gönlümün birincisi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir