Yeşil Ve Yeşil


mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 11 Kasım 2016 18:13
[QUOTE=doctorec]
GDA geçen seneki tankımda (Net 100 litrelik akvaryum 18 w poer led) olmuştu.. İlk başlarda 3 günde bir camları temizlemezsem akvaryumun içi görünmyecek gibi oluyordu. belki direk ilgisi yoktur ama daha sonra gübre oranlarını dengeye oturtunca (nitrat ve fosfat oldukça büyük miktarda arttırınca) oldukça azaldı. haftada bir temizliğe düştüm.
Şimdi yeni tankta da ışık süresini arttırdığım anda başladı. şu an 3 günde bir cam silmek zorundayım .. Umarım tank oturunca azalır.[/QUOTE]

Hocam paylastiginiz icin tesekkurler fakat o kadar cok denenmis, o kadar garip yontemler onerilmis, o kadar farkli parametrelerde sorun aramislar ki buna ragmen sonuc yok. Yani bu kadar insanin sonuc bulamadigi seye biz gubrelemeyi soyle yaptik duzeldi dersek burda bir sorun olmasi muhtemel gibi geliyor. Yani benim mantik carceveme sigmiyor. Uzun vadede basa cikmanin en iyi yolu dusuk isik gucu, yuksek isik altinda cok daha hizli hele temizlenmezse rutin olarak yesile boyanmis cam haline geliyor. Buyuk tankimda ben bu sorunu isik gucunu dusurdukten sonra buyuk olcude astim, eskiden camlari suyu %50 civari cektikten sonra temizlerdim. Simdi camin birini temizler temizlemez direk bir miktar su cekiyorum. Su an yok denebilecek kadar az. Gubreleme rutinimdede tam tersine hep artis var. Yani gubreden olmasi bu yuzden bana alakasiz ve gercekten su tartismalari insanlarin cabalarini gorseniz sasarsiniz. Aquaticplantcentral`da sanirim 20kusur sayfalik bir konu vardi bunun uzerine, tam hatirlamiyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KeysÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]6,1,117945[/C] [B]10482,3[/B]
Kayıt: 29/10/2011
İl: Ankara
Mesaj: 1462
KeysÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Kasım 2016 18:20
[QUOTE=mrah]

Hocam emin olmak icin sordum. GDA, yil 2016 halen sebebi ve cozumu yok. Hic bir kür ise yaramiyor. Bu algin ADA galerisindeki tanklarda olduguyla ilgili tartismalarda vardi. Dusuk isik altinda cok cok yavas meydana gelirken, yuksek isikta isin cilki cikabiliyor. Yalniz bu algin ilerlemesine en etkili 2 sey var. Birincisi her gun camdan kaziyip uv filtre calistirmak ve su degisimi yapmak. Cunku bu alg turu camdan kazinsada suda serbest halde yasamina devam edip bir sure sonra tekrar cama tutunuyor. Sizde gerceklesende yuksek ihtimalle bu. Yani gubre dozajinizla ilgili olmasi pek muhtemel degil. Onerilen en iyi cozum yolu her gun temizleyip su degisimi yapmak ve uv filtre calistirmak taa ki yok olana kadar. Ama neden meydana geldigi bilinmediginden kisa surede tekrar azdan baslayarak hic temizlenmesse ust seviyelere kadar camlari yem yesil yapabiliyor. Tom Barr 3-4 hafta gibi bir sure camdan kazinmamasini ve sonra film seklinde camdan alinmasini oneriyor. Yada 5lt gibi rakam basina bristle nose pleco denen bir vatoz cinsini oneriyor (nedir bu tur bilmiyorum) vatozlar gercekten camlari paril paril yapiyormus ama rakamlar cok yuksek. Sanirim bildigimiz cuce vatoz emin degilim.[/QUOTE]

Bahsettiğiniz bildiğimiz cüce vatoz hocam. Ben de bir ara çok araştırdım. Gerçekten çok ilginç yöntemler denenmiş. Kesin sebebi ve çözümü şudur diyene rastlamadım daha. Ama kesin bildiğim bir iki şey var. Birincisi; çok fazla insan direkt olarak fosfat eksikliği deyip geçiyor. Bunların birçoğunu forumda da görebilirsiniz :) Kesinlikle fosfat düzeyiyle alakası yok diyebilirim. İdeal düzeyde de bu oluşumlar çıkıyor çünkü. İkincisi; büyük ihtimalle beyaz ağırlıklı ışıktan dolayı oluşuyor. Bunu da zaman içindeki kombinasyomlarını değerlendirerek tespit ettim. Tabi ki doğruluğu tartışılır. Bence büyük ihtimalle aydınlatma kaynaklı bir sorun. Çünkü ışığın vurmadığı yerlerde oluşmuyor. Bunun üstüne gitmek gerek diye düşünüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

doctorecÇevrim Dışı

Kayıt: 15/11/2015
İl: Gaziantep
Mesaj: 1457
doctorecÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Kasım 2016 18:24
[QUOTE=mrah]

Hocam paylastiginiz icin tesekkurler fakat o kadar cok denenmis, o kadar garip yontemler onerilmis, o kadar farkli parametrelerde sorun aramislar ki buna ragmen sonuc yok. Yani bu kadar insanin sonuc bulamadigi seye biz gubrelemeyi soyle yaptik duzeldi dersek burda bir sorun olmasi muhtemel gibi geliyor. Yani benim mantik carceveme sigmiyor. Uzun vadede basa cikmanin en iyi yolu dusuk isik gucu, yuksek isik altinda cok daha hizli hele temizlenmezse rutin olarak yesile boyanmis cam haline geliyor. Buyuk tankimda ben bu sorunu isik gucunu dusurdukten sonra buyuk olcude astim, eskiden camlari suyu %50 civari cektikten sonra temizlerdim. Simdi camin birini temizler temizlemez direk bir miktar su cekiyorum. Su an yok denebilecek kadar az. Gubreleme rutinimdede tam tersine hep artis var. Yani gubreden olmasi bu yuzden bana alakasiz ve gercekten su tartismalari insanlarin cabalarini gorseniz sasarsiniz. Aquaticplantcentral`da sanirim 20kusur sayfalik bir konu vardi bunun uzerine, tam hatirlamiyorum. [/QUOTE]
Haklısınız. Işık gücüyle direk alakalı. ( 18 w yanlış yazmışım 48 w olacaktı.)o zaman Işığı arttırdığım anda başlamıştı. Bu senede yine aynı şekilde ışık süresini arttırdığım an başladı.
Bu tankım daha 20 günlük.(net 75-80 litreye 96 w flo) gübre olayını yazmamın sebebi tank Belli bir düzene girince ışık gücü olması gerekenden çok fazla olmazsa belli seviyede tutulabileceğini düşünüyorum. en azından şimdi bu sorunum üst düzeyde olduğu için öyle umuyorum.[EDIT]doctorec,2016-11-11 18:27:07[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 11 Kasım 2016 18:38
[QUOTE=Keys]

Bahsettiğiniz bildiğimiz cüce vatoz hocam. Ben de bir ara çok araştırdım. Gerçekten çok ilginç yöntemler denenmiş. Kesin sebebi ve çözümü şudur diyene rastlamadım daha. Ama kesin bildiğim bir iki şey var. Birincisi; çok fazla insan direkt olarak fosfat eksikliği deyip geçiyor. Bunların birçoğunu forumda da görebilirsiniz :) Kesinlikle fosfat düzeyiyle alakası yok diyebilirim. İdeal düzeyde de bu oluşumlar çıkıyor çünkü. İkincisi; büyük ihtimalle beyaz ağırlıklı ışıktan dolayı oluşuyor. Bunu da zaman içindeki kombinasyomlarını değerlendirerek tespit ettim. Tabi ki doğruluğu tartışılır. Bence büyük ihtimalle aydınlatma kaynaklı bir sorun. Çünkü ışığın vurmadığı yerlerde oluşmuyor. Bunun üstüne gitmek gerek diye düşünüyorum. [/QUOTE]

Hah bildigimiz cuce vatoz ise iyi o halde tanesi 3tl civari birsey hadi akvaryuma 5-10 tane atilirda ufak tanklarda cok fazla goze batar ne kadarda olsa guclu hayvan elbet bitkileri tekrar budadiktan sonra ektigimizde bir yerlere yerinden cikariyor. Hatta su an L144 leri bu gun gorustum akvaryumcuya bu sebeple geri vericem. Iyi bir yiyici olsada, cozum olarak gorulsede bana uygun degil. Ogrendigim iyi oldu.

Aynen Ugur hocam, alg turunun once tespit edilmesi sart. Benim ilk on yargiyla yaklasmayip ogrenme sebebimde buydu. Bu alg turunu akvaristlerin bir cogu yanlis tanimliyor. GSA ile karistiriliyor, hatta ileri duzey GSA ile neredeyse ayni ama bunuda dikkatli bakinca tespit etmek cok kolay. Teshis yanlis olunca sonucada olumlu bir etki olmuyor tabi, isikla ilgili sadece gucuyle ilgili onerilere denk geldim. Spectrum kismiyla ilgili hic bir bilgiye rastlamadim. Benim 100LT tankimda yarisma zamani zemini biraz daha hareketlendirebileyim diye 78W kadar aydinatlma uyguladigim oldu. Bu surecte baya bi cilki cikmisti. Ondan oncede alg turlerini arastirirken az cok bildigimden cok dert etmedim, su an benim aydinlatma sadece beyaz ve bu su degisimleriyle disari attigim surece cok ciddi bir azalma var.

Su an cama boyle sifira sifir silme bakinca ancak gorunebiliyor (en son rutin bakimi pazar gunu yaptim), 60w 78w seviyelerinde aydinlatma yaptigimda tanki izlerken sudaki yesilligi bile farkedebiliyordum neredeyse o kadar fazlaydi. Yanilmiyorsam haftalik bakim zamanlarina gore bu oran gercekten iyi, bu arada neritelerin hic ilgisi yok bu alg turune, ramshornlar biraz merakli. Ama ramshornlarin buyuk boylarindan bolcak olcakki ise yarasin, o da zaten akvaryumda bitki yerine ramshorn yumurtasi ve yavrusu beslemek olur bu da cozum degil. Bu arada gectigimiz son 1 haftadir isigi manuel acip kapatiyorum gunde 16 saat civari yaniyor bu isik. Mesela bu gun hic uyumadim dun aksam 20:00 dan beri yaniyordu (sabah 6 da kapattim ve 7:30 da tekrar actim, baliklar biraz karanlikta takilsinlar diye) simdi fotograflari cekip kapattim isigi. Buna ragmen bu kadar az oranda seyretmesi gercekten bu isin neden bu kadar zor oldugunu ve halen cozulemedigini aciklar nitelikte gibi. Anlam vermek cok guc.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/111120161735191.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/111120161735491.jpg[/IMG]

Su an bana sorun cikarir seviyede degil, 2 gunluk surecte bundan cok daha ileridede olmayacak ama genede hic olmasa hic cam silmesek ne kadar guzel olurdu. Isin garibi ben bu alg turu benim tankimda yok diyen insana denk gelmedim Ugur hocam var mi oyle bir tanidiginiz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KeysÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]6,1,117945[/C] [B]10482,3[/B]
Kayıt: 29/10/2011
İl: Ankara
Mesaj: 1462
KeysÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Kasım 2016 19:12
[QUOTE=mrah]

Hah bildigimiz cuce vatoz ise iyi o halde tanesi 3tl civari birsey hadi akvaryuma 5-10 tane atilirda ufak tanklarda cok fazla goze batar ne kadarda olsa guclu hayvan elbet bitkileri tekrar budadiktan sonra ektigimizde bir yerlere yerinden cikariyor. Hatta su an L144 leri bu gun gorustum akvaryumcuya bu sebeple geri vericem. Iyi bir yiyici olsada, cozum olarak gorulsede bana uygun degil. Ogrendigim iyi oldu.

Aynen Ugur hocam, alg turunun once tespit edilmesi sart. Benim ilk on yargiyla yaklasmayip ogrenme sebebimde buydu. Bu alg turunu akvaristlerin bir cogu yanlis tanimliyor. GSA ile karistiriliyor, hatta ileri duzey GSA ile neredeyse ayni ama bunuda dikkatli bakinca tespit etmek cok kolay. Teshis yanlis olunca sonucada olumlu bir etki olmuyor tabi, isikla ilgili sadece gucuyle ilgili onerilere denk geldim. Spectrum kismiyla ilgili hic bir bilgiye rastlamadim. Benim 100LT tankimda yarisma zamani zemini biraz daha hareketlendirebileyim diye 78W kadar aydinatlma uyguladigim oldu. Bu surecte baya bi cilki cikmisti. Ondan oncede alg turlerini arastirirken az cok bildigimden cok dert etmedim, su an benim aydinlatma sadece beyaz ve bu su degisimleriyle disari attigim surece cok ciddi bir azalma var.

Su an cama boyle sifira sifir silme bakinca ancak gorunebiliyor (en son rutin bakimi pazar gunu yaptim), 60w 78w seviyelerinde aydinlatma yaptigimda tanki izlerken sudaki yesilligi bile farkedebiliyordum neredeyse o kadar fazlaydi. Yanilmiyorsam haftalik bakim zamanlarina gore bu oran gercekten iyi, bu arada neritelerin hic ilgisi yok bu alg turune, ramshornlar biraz merakli. Ama ramshornlarin buyuk boylarindan bolcak olcakki ise yarasin, o da zaten akvaryumda bitki yerine ramshorn yumurtasi ve yavrusu beslemek olur bu da cozum degil. Bu arada gectigimiz son 1 haftadir isigi manuel acip kapatiyorum gunde 16 saat civari yaniyor bu isik. Mesela bu gun hic uyumadim dun aksam 20:00 dan beri yaniyordu (sabah 6 da kapattim ve 7:30 da tekrar actim, baliklar biraz karanlikta takilsinlar diye) simdi fotograflari cekip kapattim isigi. Buna ragmen bu kadar az oranda seyretmesi gercekten bu isin neden bu kadar zor oldugunu ve halen cozulemedigini aciklar nitelikte gibi. Anlam vermek cok guc.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/111120161735191.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/111120161735491.jpg[/IMG]

Su an bana sorun cikarir seviyede degil, 2 gunluk surecte bundan cok daha ileridede olmayacak ama genede hic olmasa hic cam silmesek ne kadar guzel olurdu. Isin garibi ben bu alg turu benim tankimda yok diyen insana denk gelmedim Ugur hocam var mi oyle bir tanidiginiz?
[/QUOTE]

Ben kurduğum son nanoda hiç karşılaşmadım. İlk 3 ay üç günde bir, son 3 ayda da haftada bir temizlik yaptım. Her temizlikte mutlaka camları da sildim. Belki hiç oluşmadı belki de oluştu ama her temizlikte yok oldu. Yani kesinlikle akvaryumumda oluşmadı diyemem. Ama ben hiç görmedim sonuç olarak.

Ben bir de şöyle düşünüyorum. Özellikle ışığın vurduğu yerlerde oluştuğunu eski akvaryumumda camın üstten birkaç cm'nin hiç yeşil olmamasıyla farkettim. Reflektörlerin açısından dolayı üstten birkaç cm hep temiz kalıyordu. Ben de son nanoda led kullandığım için cama vurmuyor ve gsa ya da gda oluşmuyor diye düşündüm. Gerçekten de ledli akvaryumlarda daha az oluştuğunu düşünüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 11 Kasım 2016 19:26
[QUOTE=Keys]

Ben kurduğum son nanoda hiç karşılaşmadım. İlk 3 ay üç günde bir, son 3 ayda da haftada bir temizlik yaptım. Her temizlikte mutlaka camları da sildim. Belki hiç oluşmadı belki de oluştu ama her temizlikte yok oldu. Yani kesinlikle akvaryumumda oluşmadı diyemem. Ama ben hiç görmedim sonuç olarak.

Ben bir de şöyle düşünüyorum. Özellikle ışığın vurduğu yerlerde oluştuğunu eski akvaryumumda camın üstten birkaç cm'nin hiç yeşil olmamasıyla farkettim. Reflektörlerin açısından dolayı üstten birkaç cm hep temiz kalıyordu. Ben de son nanoda led kullandığım için cama vurmuyor ve gsa ya da gda oluşmuyor diye düşündüm. Gerçekten de ledli akvaryumlarda daha az oluştuğunu düşünüyorum. [/QUOTE]

Keske baksaydin Ugur hocam meydana geldi gelmedi, gelmemis olma ihtimalide var. Ah birisi niyesini soylese gercekten tek problem bu. Diger turlu buda bitkiyi topla artiklari cek suyu bas suyu bitti gitti. Ne cam temizligi ne birsey. Hic olmadi 20-30dk zaman aliyor. Ben de kendi tankimda bu pazar gunku bakimdan sonra isigi 9 saate indirip 1 hafta sabit tutucam, gunluk olarak bi fotograflama yapayim. Bakalim ne hizda seyretcek, cok az seviyede oldugu icin dert olmaktan cikti benim icin o yuzden oluruna birakmistim. Simdi konusu gecince icime dert oldu, hatta gecen gene kafama takildi denk gelince bir forumda acaba ic uv filtre alarak bakim gunlerinden sonra 1 gun sureyle calistirsammi diye dusundum ama buda tak cikar kulfeti var bi ton ugras gene.

Bu isigin olustugu kisimlarla ilgili birseyler soylemisti biri, karsilik bi cevap vardi acaba bu gecerli olur mu aklima takildi sorayim yeri gelmisken.

Birisi bu algin surekli tankin alt seviyelerinde oldugunu soyluyordu, bir baskasida cevap olarak su degisimi yaptiginiz icin o an su seviyesi asagidayken bu alglerin o alanda yok olmasindan kaynaklaniyor olabilecegini soylemisti. Cok mantiksiz gelmedi ama, mantikliligida tartisilir. Sizdekide bu tarz birsey olabilir mi acaba? Pek ihtimal vermiyorum gerci.

Sinan hocam affet beni gene sizin konuya salca oldum galiba. [:$]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KeysÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]6,1,117945[/C] [B]10482,3[/B]
Kayıt: 29/10/2011
İl: Ankara
Mesaj: 1462
KeysÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Kasım 2016 19:48
[QUOTE=mrah]

Keske baksaydin Ugur hocam meydana geldi gelmedi, gelmemis olma ihtimalide var. Ah birisi niyesini soylese gercekten tek problem bu. Diger turlu buda bitkiyi topla artiklari cek suyu bas suyu bitti gitti. Ne cam temizligi ne birsey. Hic olmadi 20-30dk zaman aliyor. Ben de kendi tankimda bu pazar gunku bakimdan sonra isigi 9 saate indirip 1 hafta sabit tutucam, gunluk olarak bi fotograflama yapayim. Bakalim ne hizda seyretcek, cok az seviyede oldugu icin dert olmaktan cikti benim icin o yuzden oluruna birakmistim. Simdi konusu gecince icime dert oldu, hatta gecen gene kafama takildi denk gelince bir forumda acaba ic uv filtre alarak bakim gunlerinden sonra 1 gun sureyle calistirsammi diye dusundum ama buda tak cikar kulfeti var bi ton ugras gene.

Bu isigin olustugu kisimlarla ilgili birseyler soylemisti biri, karsilik bi cevap vardi acaba bu gecerli olur mu aklima takildi sorayim yeri gelmisken.

Birisi bu algin surekli tankin alt seviyelerinde oldugunu soyluyordu, bir baskasida cevap olarak su degisimi yaptiginiz icin o an su seviyesi asagidayken bu alglerin o alanda yok olmasindan kaynaklaniyor olabilecegini soylemisti. Cok mantiksiz gelmedi ama, mantikliligida tartisilir. Sizdekide bu tarz birsey olabilir mi acaba? Pek ihtimal vermiyorum gerci.

Sinan hocam affet beni gene sizin konuya salca oldum galiba. [:$][/QUOTE]

Hocam ben de bir ara çok araştırdım ama sebebini pek bulamadım. O yüzden şundandır bundandır diyemiyorum. Ama bizde bilinen şekliyle fosfattan olmadığı kesin. İmkan olsa değişik ışık kombinasyonlarıyla akvaryumlar kurardım ama maalesef malzemem yok o kadar. Hepimizin akvaryumunda da farklılıklar olduğu için ortak nokta bulmamız pek mümkün görünmüyor.

+1: [T]187047,mrah[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 11 Kasım 2016 19:52
[QUOTE=Keys]

Hocam ben de bir ara çok araştırdım ama sebebini pek bulamadım. O yüzden şundandır bundandır diyemiyorum. Ama bizde bilinen şekliyle fosfattan olmadığı kesin. İmkan olsa değişik ışık kombinasyonlarıyla akvaryumlar kurardım ama maalesef malzemem yok o kadar. Hepimizin akvaryumunda da farklılıklar olduğu için ortak nokta bulmamız pek mümkün görünmüyor. [/QUOTE]

Kesinlikle katiliyorum. Nese olabilecek en kotu alg sorunu herkesin bu olsun insallah. Buda hobinin nazarligi sayilir artik 2016 yilindayiz ve cozulememisse bunca yildir elbette isin icinde cok farkli seyler olmasi muhtemel. En azindan bas agritacak seviyelere cikmasi engelleniyor yada bitkilerle baglantisi yok, varsin camlarimiz yesil olsun.

+1: [T]117945,Keys[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Am@deusÇevrim Dışı

Kayıt: 04/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 470
Am@deusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Kasım 2016 20:38
Zamanında tom barr yöntemi dahil hepsini denedim. Sonrasında fosfat tüketimi vs denildi seninde söylediğin gibi uğur, yok bence oda değil. Bence nedeni ışık, biraz daha açarsam. Işığın akvaryuma olan mesafesi, ışık kaynağındaki 9.000 üstü lambalar vs. Birde son dönem yaşadığım tabanın oynatılması.




Sinan bey kusura bakmasın konuyu bölmüş gibi olduk, gerçi sinan bey'in konularında sorunları konuşmak rutin oldu :)[EDIT]Am@deus,2016-11-11 20:49:56[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinan m.dÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/05/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 1571
sinan m.dÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2016 04:16
Konunun sapması şu olması bu olması vs.benim için sorun değil arkadaşlar, daha önce de dediğim gibi memnuniyet duyarım içiniz rahat olsun lütfen.
Erbil abinin bahsettiği şeyin GSA (yeşil nokta) sorunu olduğunu sandım ama değilmiş, yosunu bende tarif edeyim; buğulu cam görüntüsü gibi olan, silinip temizlenmezse yine şeffaf çok kısa tüylü gibi bir hale dönen bir tabaka mıdır? Bende tankın en altından en üst kısmına kadar oluyor, belki su yüzeyine yakın 5cm lik kısımda çok çok az, en alt 5cm lik kısımda biraz daha fazla ama genel anlamda hep aynı yoğunlukta. Eğer bundan bahsediyorsak öncelikle bunun yosun türü olduğunu bile bilmiyordum. Hemen camlara komşu kayalarda bildiğimiz yeşilimsi tabaka şeklindeki yosundan oluyor ama camda bir yeşillenme görmedim, belki bu yüzden yosun olduğu aklımın ucundan geçmemiştir. Eğer bu tabakadan bahsediyorsak benim yaşadıklarımı anlatayım;

Yalnız parantez açıp GSA'ya değinmek istiyorum;bu problemi önceki tankımda 1 kez yaşadım, yapraklarda ve camlarda.. Adı üzerinde olduğu gibi yeşil noktacıklar, araştırdım derin fosfat eksikliği ve co2 azlığı belirtisidir dedi yabancı forumlar, hatta yanlış hatırlamıyorsam ilk fosfat gübremi sırf bu yüzden almıştım, nerite salyangozlarını da.. 1 haftada tamamen geçmişti.

Yine bir önceki akvaryumumdan bahsediyorum; ilk boynuzlu neriteleri aldıktan sonra bu şeffaf cam tabaka yosunu (ismi yok mu?) çok az oluyordu, hatta camları hiç temizlemiyordum. Neriteler ölünce tekrar boy göstermişti.

Bu akvaryumu kurarken nerite salyangozu yoktu, sadece dennerle kullanıp cubalar sararmaya başlayıncaya kadar da camlarda hiçbir oluşum olmamıştı. Gübrelemeye başladığımda tamda şu mesajım zamanında oluşmaya başladı, [B](21.gün)[/B] yapraklarda kahverengi tabakalar olduğu zamanlar. (suda hafif sarımtrak renk değişikliği falan demişim kırmızıyla işaretliyorum..)
Halen devam ediyor ama yine de hiçbir zaman 3 günde bir temizlenmesi gerekecek kadar yoğun yaşamadım.

Işıktan da behsedeyim, DIY power led kullanıyorum, camlara mümkün olduğunca direk ışık vurmasın diye kenardaki beyaz ledlerin çoğuna 30 derece yani daha dar açılı lens taktım, diğerlerine 60 derece takılı. Floresanlarda ışığın yönünü kontrol edemiyoruz, veya lenssiz ledlerde, ışık saçılıyor.. Belki bu ayrıntı önemlidir ? Belki de yoğun ışığın yanında, çok yoğun gübreleme de oluşumu biraz daha tetikliyordur. Ne olursa olsun eğer dediğim gibi bahsettiğiniz şey buysa herhangi diğer bir yosuna tercih ederim.
[QUOTE=sinan m.d]Herkese merhabalar;
Son 5 günde eski tankımdaki problemlerime döndüm gibi oldu. Şöyle ki;
Öncelikle her ne kadar, üretim tarihlerindeki yanlışlıklar, gübrenin içindeki mantarımsı yapılar olsa da yüzeydeki yağlanmanın sebebi reeflowers nitrat gübresi değil.
1) Pet şişeye bozuk olduğunu düşündüğüm gübreden koymuştum yüzeyde 1 haftada yağlanma hiç olmamış. Normalde 1 günde yağ katmanı olması lazımdı.
[K]2) Düşük doz DIY NPK ve Mg ilavesi yaptım ( Mg: 0,02 ppm, K: 5ppm, Nitrat 1,5 ppm, Fosfat 0,5 ppm olacak şekilde) Su renginde çok çok hafif bir sararma bitkilerde hafif sararma oldu. Hani tasarruf ampulünü çıkardım da eski sarı lambalardan takmışım gibi. [/K]
3) Pinnatifida yaprakları pembeden yeşile dönmeye başladı, yaprak genişlikleri arttı.
4) Cubaların sararmaları durdu
5) halferi, repens trident yapraklarında daha belirgin olmak üzere kararmalar başladı.
6) Yüzeydeki yağlanmam geri döndü... [:kotu:]

Bu arada Bacopa australisler başta olmak üzere gövdelerinden yoğun saçaklanma, köklenme var.
Haftalık %30 su değişimi devam ediyorum. Dosator devam ediyorum. Günde 2ml DIY excel devam ediyorum.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/311020161446161.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/311020161446401.jpg[/IMG]
[/QUOTE]


[EDIT]sinan m.d,2016-11-12 04:46:21[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Am@deusÇevrim Dışı

Kayıt: 04/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 470
Am@deusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Kasım 2016 23:35
Neritina dedikleri canlı co2 sistemde pek yaşamıyor zaten doğal habitatı gelgit ve şelalerin olduğu bölgeler buda bol oksijen demek. Bahsettiğiniz canlıdan (clithon sp) sanırım iki yıl önce 25 kadar almıştım keza camı bunlardan iyi temizleyen cüce vatozlar dahil canlı görmedim.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/89499/131120162232141.jpg[/IMG]
Yukardaki resimdeki alg türü benim akvaryumların birinde oluşmuştu keza onda organik atık çok vardı fosfatı kontrol edemiyordum, fosfat yada onu tetikleyen amonyumdan kaynaklanabilir.[EDIT]Am@deus,2016-11-13 23:37:19[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinan m.dÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/05/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 1571
sinan m.dÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Kasım 2016 13:29
[QUOTE=Am@deus]Neritina dedikleri canlı co2 sistemde pek yaşamıyor zaten doğal habitatı gelgit ve şelalerin olduğu bölgeler buda bol oksijen demek. Bahsettiğiniz canlıdan (clithon sp) sanırım iki yıl önce 25 kadar almıştım keza camı bunlardan iyi temizleyen cüce vatozlar dahil canlı görmedim.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/89499/131120162232141.jpg[/IMG]
Yukardaki resimdeki alg türü benim akvaryumların birinde oluşmuştu keza onda organik atık çok vardı fosfatı kontrol edemiyordum, fosfat yada onu tetikleyen amonyumdan kaynaklanabilir.[/QUOTE]

Bu sanırım diatom türü, benim yapraklardaki karartıların da diatom çeşidi olduğunu düşünüyorum artık. Nerite bende baya yaşamıştı bakayım bunlar yaşayacakmı.
[B]35.Gün[/B]
İlaç kullanımı sonrası dün budama, su değişimi yaptım. Canlıları tanka geri koydum. Reeflowers remammonia almıştım 85 ml küçük boy ondan ilave ettim. Dinlendirdiğim suya ondan koymaya başladım, çünkü çeşme suyu değerlerimizde hafif amonyak varmış.
Dennerle devam ediyorum, extra gübre vermiyorum. CO2 difüzörün yerini değiştirdim. Çıkan kabarcıklar tankta daha çok kalacak şekilde akıntıyla ayarladım. Bu arada gaz çıkışını arttırdım saniyede 3-4 damla veriyorum.

Blyxa japonica'lar adaptasyon sürecide baya hırpalandılar, kötü durumda olan tek bitki.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/151120161129101.jpg[/IMG]

Otolar gün yüzüne çıktı, genelde tembellik yapıyorlardı, tankı özlemişler sanırım.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/151120161129181.jpg[/IMG]

Pinnatifida renkleri tekrar pembeleşmeye başladı
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/151120161129251.jpg[/IMG]

İlaçtan sonra tridentin üzerindeki BBA soluk renge döndü
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/151120161129291.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/151120161129331.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/151120161129391.jpg[/IMG]

Cuba'ları epey budadım, yayılıyorlardı kestim ve istediğim alana sınırlamaya çalıştım.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/151120161129441.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/151120161129511.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/151120161129581.jpg[/IMG][EDIT]sinan m.d,2016-11-15 13:30:59[/EDIT]

Beğenenler: [T]187047,mrah[/T][T]89499,Am@deus[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 15 Kasım 2016 13:41
Sinan hocam co2 24 saat mi veriyorsunuz? Yoksa selenoid valf mevcut mu?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinan m.dÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/05/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 1571
sinan m.dÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Kasım 2016 14:11
[QUOTE=mrah]Sinan hocam co2 24 saat mi veriyorsunuz? Yoksa selenoid valf mevcut mu?[/QUOTE]

Selenoid valv var emrah hocam. Işıklardan 1,5 saat önce başlıyor, gün içinde 6-7 kere 20şer dakika yarım saat dinlendiriyorum kapanıp açılıyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir