Yeşil Ve Yeşil


sinan m.dÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/05/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 1571
sinan m.dÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2016 23:14
Belkide benim yaptığım en büyük hata cubalarda sararmayı görünce dennerle ye güvenmeyip NPK gübrelemiş olmam. Erbil beyin bahsettiği gibi önce bitkilerde kararma gördüm çünkü, acaba bundanmı acaba şundanmı derken dengesiz gübreleme ve sonuç yosun..

[QUOTE=mrah]Tek solusyon hazirlayabilirsiniz. Ama ornegin (oranlar yanlis olmasin ama oyle hatirliyorum.) potasyum sulfat 1000ml suda en fazla 120gr civari cozuluyordu. Diger besinleri koydugunuzda istediginiz orani yakalamniz guc olabiliyor. Bunu asmak icinde atiyorum 500ml suda normalde 20ml dozlamaniz hedef besin miktarina denk geliyorsa siz bunu 50ml dozluyorsunuz boylece diger besinlerinde cozulmesi icin suda alan kalabiliyor.

[URL=http://nilocg.com/dosing/#solution]Burada tek solusyon icin olceklendirmeler mevcut.[/URL]

Ben hepsini ayri ayri yapiyorum. Fosfat ayri, potasyum ayri, magnezyum ayri. Mikro elementler icin simdilik elimde bolca oldugundan (1000ml) reeflowers kullaniyorum fakat bitince Dennerle, JBL gibi daha fazla guvenebilecegim markalara yonelicem. Hatta co2art uzerinden toplu olarak siparis vermeyi biri uygun gorurse birlesip ordan bile alabiliriz. Nitrat`imda daha baya bi mevcut bitince magnezyum nitrat kullanicam onun icinde. Kilosu 17tl kargo dahil. Birde distile su aliyorsunuz hepsi bu. Gercekten bu kadar kolay.

Tepkime bu bahsettiginiz elementlerde olmuyor. Fosfat ve demirin tepkimesiyle ilgili birseylere denk gelmistim ama yanlis olabilir diye aktarmak istemem. Selat bozulmasi vs. o konuda emin degilim zaten mikro elementleri hic bir gubrede makrolar ile karistiran gormedim. Markali, markasiz.[/QUOTE]

Buna göre hesaplama yapayım bir ara. Şu bahsedilen tabloda nitrat 7,5 ppm veriyoruz ama azot olarak 1,694 ppm vermiş oluyoruz gibilerinden demek istemiş değil mi ?
NO3 7.5 ppm
N 1.694 ppm
PO4 1.3 ppm
P 0.424 ppm[EDIT]sinan m.d,2016-11-07 23:24:10[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2016 23:36
[QUOTE=sinan m.d]Belkide benim yaptığım en büyük hata cubalarda sararmayı görünce dennerle ye güvenmeyip NPK gübrelemiş olmam. Erbil beyin bahsettiği gibi önce bitkilerde kararma gördüm çünkü, acaba bundanmı acaba şundanmı derken dengesiz gübreleme ve sonuç yosun..



Buna göre hesaplama yapayım bir ara. Şu bahsedilen tabloda nitrat 7,5 ppm veriyoruz ama azot olarak 1,694 ppm vermiş oluyoruz gibilerinden demek istemiş değil mi ?
NO3 7.5 ppm
N 1.694 ppm
PO4 1.3 ppm
P 0.424 ppm[/QUOTE]

Tam olarak degil hocam. EI dozladiginizda suda her zaman fazladan besin bulunur. Bunuda haftalik buyuk su degisimleriyle disari atarsiniz. Yani ongorulen oranlar sifirlanir ve su degisimi arkasindan tekrar makro besinler dozlanip yola devam edilir. Eger sudaki bir parametreyi limitlendirirseniz zaten liebig`in minimum yasasina ayriki davranmis olursunuz. Diger parametreler ne kadar yuksek olursa olsun bitki bu besinlerden en azi kadar gelisebilir. O yuzden suda her zaman fazladan besin bulunur. Bunun ne kadar kullanilacagi Isik CO2 siralamasi sonucu bitki belirler. Zaten kilit nokta burasi, gubreler en direk alglerle baglantili olsaydi EI yada PMDD gibi yontemler bastan hic bir ise yaramazdi. Dennerle urunleri icerisinde makro besinleri nereden karsiliyor merak ediyorum. Amonyum/amonyak-nitrit istemiyoruz cunku. Bunlar tum kosullar olussada sicramalari alg olusumuna kafada sebep. Ama bitkiler tarafindanda NO3`e oranla cok daha hizli tuketilen azot kaynaklari. Tarlalarda gubrelemedede zaten amonyum gubresi kullanildiginda yine akvaryum ortamindaki gibi toprakta nitrifikasyona maruz kalirve sonuc NO3 olur ve bitkiler bunu tuketmeye baslar. Kullandiginiz gubrelerin tam icerigini bilmedigimden birsey diyemem ama dedigim gibi direkt olarka bu parametrede problemi aramak zaten EI methodunu bastan mantiksiz cikartir ki yanilmiyorsam 2005`ten bu yana kullanilan bir yontem. Bu arada ilk gunden uygulamaya baslamakta bu yuzden sikinti yok, gene liebig`in minumum yasasi gecerli ve bitkiler koklenme asamasinda asil enerjiyi kendi birikimlerinden harcasalarda fotosentez yapmaya devam ederek sudan besin alimina devam ederler. Bu besinlerin ilk gunden suda bulunmasinin onemide burdan gelir.

Belirtilen tablo EI methodu icin ongorulen maks degerler. Daha yukari cikabilirsiniz bu size kalmis. Ama bu miktarlar bile yogunda olsa bir bitkili akvaryum icin yeterli seviyede. Daha yukarisina cikmak size kalmis tamamen guvenli seviyeler. Bu arada gunluk dozajlar.

Hafta sonundaki hedef degerler.

CO2 range 25-30 ppm
NO3 range 5-30 ppm
K+ range 10-30 ppm
PO4 range 1.0-2.0 ppm (GSA probleminiz varsa bu problemi giderdiginiz maksimum seviyeye kadar cikabilirsiniz. Daha fazlasinada bir problem yok. Ornegin ben 1,3-1,5ppm haftada 3x dozluyorum. Isik yogunlugunuza gore artmasi muhtemel oranlardir)
Fe 0.2-0.5ppm or higher
GH range 3-5 degrees ~ 50ppm or higher
KH range 3-5

Bu arada tariflere baktiginizda genelde tsp kullanildigini gorursunuz. Tam oranlar degil hep 3 assagi 5 yukaridir. Yani biz 7ppm no3 dozladik sanarken 9ppm de olabilir bu. Zaten isin aslinda ne kadar basit oldugunun gostergesi.

Konu Tom Barr`dan acilmisken. Kim bu adam diye merak edenler oluyor olabilir.

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=nWZnPNPW4Cs[/VID]
[VID]https://www.youtube.com/watch?v=UvB_Uv9jHKg[/VID]
[VID]https://www.youtube.com/watch?v=V3VNwfNtNA0[/VID]
[VID]https://www.youtube.com/watch?v=WNbIoubH6Tg[/VID][EDIT]mrah,2016-11-07 23:52:38[/EDIT]

Teşekkür Edenler: [T]49423,sinan m.d[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bubukso84Çevrim Dışı

Özel Üye
[B]12503,3[/B]
Kayıt: 26/02/2016
İl: KKTC
Mesaj: 247
bubukso84Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2016 12:04
Emrah arkadaş gayet güzel açıklamalar yapmış sağolsun.Ben el metodu için gübreleri ( dry salt ) İngiltere'den '' aquarium plant food '' sitesinden aldım.Şu şekilde paketlerde satılıyor.
[IMG]http://i.hizliresim.com/a3n7A4.jpg[/IMG]
El sistemi için dozaj şeması şu;
[IMG]http://i.hizliresim.com/Rkgj47.png[/IMG]
Gübrelerin veriliş sırası
[IMG]http://i.hizliresim.com/ljQVRb.png[/IMG]
Gübreleri kaplara ayırdım ve dozaj miktarlarını yazdım.( tatile gittiğim zaman gübre vermeyi annem yapıyor.)
[IMG]http://i.hizliresim.com/QBPjny.jpg[/IMG]
Ben gübreleri sıvı şeklinde kullanmıyorum. Küçük su şişesine yarıya kadar içme suyu koyup ,belirtilen dozu ekledikten sonra çalkalayıp tanka döküyorum.(ışıklar kapandıktan sonra)Cumaertesi gübreleme yok,pazar günü de %50 su değişimi.Ayrıca her gün 50 lt.için 1 ml.exel kullanıyorum.Burada kullanılan El doseing gübreleme sistemi Hi-tech (yüksek destekli) tanklar için tavsiye ediliyor.Yüksek ışık ve tüplü co2 sistemli.
Bir de Low maintenence (düşük destekli) tanklar için tavsiye edilen gübreleme sistemi PPS PRO var.Yine dry salt gübrelerle sıvı şeklinde kaplara yapılıp,şırınga ile tanka veriliyor.kullanılan malzeme ve yapılışı ;
The following solution recipe is based on the use of two 500mL bottles. For alternative bottle sizes, pleasedownload the PPS-Pro calculator to determine the correct solution recipe Before starting, we recommend to boil the plastic bottles to sanitize them.
Step 1.
Bottle #1 – use your digital scale to weigh the following ferts, then place dry contents in bottle:
• K2SO4 – 29 grams
• KNO3 – 33 grams
• KH2PO4 – 3 grams
• MgSO4 – 20 grams
Step 2.
Bottle #2 - use your digital scale to weigh the following ferts, then place dry contents in bottle:
• Plantex CSM+B – 40 grams
Step 3.
Fill both bottles with distilled or reverse osmosis (RO) water, up to the 500mL water level line. Screw on caps tightly and shake well. Let the mixture sit over night until dissolved completely.
How to dose the mixture…
The recommended dosing quantity is 1 mL of each bottle per every 10 gallons or 40 litres of aquarium water. Dose daily, prior to your aquarium lights turning on.
Dosing examples:
• 5 gal / 20 litre – 10 drops
• 10 gal / 40 litre – 1 mL
• 50 gal / 200 litre – 5 mL
• 100 gal / 400 litre – 10 mL
Dozlama günlük olarak yapılacak.Macro ve mikro ayni gün verilecek.ışıklar yanmadan önce dozlanacak.Gece dozlamak en iyisi.
Size 500 ml.şişeler için kullanacağınız macroları ve miktarları ,micro (CSM+B) miktarları burda veriliyor.Kaç litreye ne kadar ml. vereceğiniz de verilmiş.Yarı miktarı kullanarak 250 ml.lik de yapabilirsiniz.

Beğenenler: [T]187047,mrah[/T][T]36012,Hiko[/T][T]49423,sinan m.d[/T]
Teşekkür Edenler: [T]187047,mrah[/T][T]49423,sinan m.d[/T][T]98926,gokselozardali[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinan m.dÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/05/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 1571
sinan m.dÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2016 14:58
Uzun uzun yazdığınız değerli cevaplarınız için çok teşekkür ederim. EI ile alakalı bilmediği şeylerde varmış onlarıda öğrendim sayenizde. PPS pro ya uygun dozlama yaptım ama dediğim gibi kararmalar oldu yapraklarda. Sanırım dediğiniz gibi yüksek gübreleme olmuş (dennerle gübreleri de takılı olduğundan)

Şunu yapmayı planlıyorum; sık su değişimi vs.. ile şu yosunlardan kurtulup, dennele ile devam edeyim. Sadece dennerle yetmezse ona göre bi şema oluştururuz inşallah.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bubukso84Çevrim Dışı

Özel Üye
[B]12503,3[/B]
Kayıt: 26/02/2016
İl: KKTC
Mesaj: 247
bubukso84Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Kasım 2016 12:07
[QUOTE=sinan m.d]Uzun uzun yazdığınız değerli cevaplarınız için çok teşekkür ederim. EI ile alakalı bilmediği şeylerde varmış onlarıda öğrendim sayenizde. PPS pro ya uygun dozlama yaptım ama dediğim gibi kararmalar oldu yapraklarda. Sanırım dediğiniz gibi yüksek gübreleme olmuş (dennerle gübreleri de takılı olduğundan)

Şunu yapmayı planlıyorum; sık su değişimi vs.. ile şu yosunlardan kurtulup, dennele ile devam edeyim. Sadece dennerle yetmezse ona göre bi şema oluştururuz inşallah.[/QUOTE]
Sinan bey;Gördüğüm kadarıyla tankınızda canlı yok gibi.Yosunlarla mücadelede yardımcı olacak canlılar da eklerseniz problemi en aza indirirsiniz.En başta amano olmak üzere sae de eklerseniz mücadelede yardımcı olacaklardır.( benim tankta 20 amano, kirazlar ve 4 sae var)

Teşekkür Edenler: [T]49423,sinan m.d[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinan m.dÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/05/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 1571
sinan m.dÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Kasım 2016 16:49
Kiraz karides ve birkaç amano vardı ama hiç amano kalmamış, 3-4 kiraz kaldı, 3 oto.afinis var. Nerite salyangozu almıştım. Az da olsa canlı var ama yinede sayıyı arttırmak lazım doğru diyorsunuz.
Yosun çeşitliliğim sebebiyle Azoo algae treatment kullandım. Yosunlar hala bitki yapraklarında duruyor fakat sarardılar, yarın son kür tedavisi. Sonra su değişimi. Kararmış yapraklar hala aynı. En azından kötü gidişata dur diyebildim. Daha önceki tecrübem bakır içeren yosun ilaçlarının karides salyangozlara zarar vermediği fakat oto,afinisleri direk öldürdüğü yönündeydi. Bende ne olur ne olmaz diye tüm canlıları çıkardım. 1 karides gözden kaçmış onuda bugün gördüm, dolanıyordu tankta, yani bişe olmamış.
Dennerle ve günlük 2ml excell haricinde birşey vermiyorum.
Birkaç kare;

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/101120161536111.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/101120161536061.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/101120161536161.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/101120161536211.jpg[/IMG]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bubukso84Çevrim Dışı

Özel Üye
[B]12503,3[/B]
Kayıt: 26/02/2016
İl: KKTC
Mesaj: 247
bubukso84Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Kasım 2016 11:33
Dediğiniz ürünü kullanmadım.Genelde pek yosun sorunu da yaşamış değilim.Bir dönem yeşil su sorunu yaşadım,onu da uv filtre alarak hallettim.Camlarda çok az yeşillenme oluyordu,3 günde bir temizliyordum.(demek ki bitkilerden kullanılmayan besin kalıyordu.) Şu anda su şişesinde her gece verdiğim gübrenin hepsini tanka dökmüyorum,iki parmak altında bırakıyorum.Dolayısı ile gübreyi daha da kıstım.Yeşillenme de yok oldu.Bitkilerniz güzel görünüyorlar.Cubalar da yayılıyorlar.Yukarı doğru uzayan kısımları budayın ki yanlara doğru yayılmaya devam etsinler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 11 Kasım 2016 12:38
[QUOTE=bubukso84]Dediğiniz ürünü kullanmadım.Genelde pek yosun sorunu da yaşamış değilim.Bir dönem yeşil su sorunu yaşadım,onu da uv filtre alarak hallettim.Camlarda çok az yeşillenme oluyordu,3 günde bir temizliyordum.(demek ki bitkilerden kullanılmayan besin kalıyordu.) Şu anda su şişesinde her gece verdiğim gübrenin hepsini tanka dökmüyorum,iki parmak altında bırakıyorum.Dolayısı ile gübreyi daha da kıstım.Yeşillenme de yok oldu.Bitkilerniz güzel görünüyorlar.Cubalar da yayılıyorlar.Yukarı doğru uzayan kısımları budayın ki yanlara doğru yayılmaya devam etsinler.[/QUOTE]

Erbil hocam birsey sormak istiyorum.

Bu camlardaki yesil olusumlari temizledikten sonra su degisimi yapiyor muydunuz? Ayrica bunlari temizledikten sonraki ayni gun icerisinde UV filtre calisir halde miydi?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bubukso84Çevrim Dışı

Özel Üye
[B]12503,3[/B]
Kayıt: 26/02/2016
İl: KKTC
Mesaj: 247
bubukso84Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Kasım 2016 13:43
[QUOTE=mrah]

Erbil hocam birsey sormak istiyorum.

Bu camlardaki yesil olusumlari temizledikten sonra su degisimi yapiyor muydunuz? Ayrica bunlari temizledikten sonraki ayni gun icerisinde UV filtre calisir halde miydi?[/QUOTE]
Her pazar günü öğleden sonra bakım ve su değişimi yapıyorum.Tabii tüm camlar temizleniyor,budama yapılıyor ve su değişimi yapılıyor.Çarşamba günü ön cam gerekmese bile mıknatıslı silecekle temizleniyor.Su değişimini sadece haftada bir yapıyorum.Uv filtrem 7 gün 24 saat çalışıyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinan m.dÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/05/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 1571
sinan m.dÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Kasım 2016 14:03
Yeşil nokta sorunundan mı bahsediyoruz ? Fosfat eksikliğinde bendede çıkmıştı, nerite salyangoz ile cam temizleme işine de baya faydası dokunmuştu. UV filtre serbest partikül şeklinde dolaşabilen yosunlara etkili diye okumuştum. Mesela bende bakır içerikli yosun ilacı kullandım ipliksi alglere etkili ama taşların üzerindeki yeşil yosunlara etki etmedi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bubukso84Çevrim Dışı

Özel Üye
[B]12503,3[/B]
Kayıt: 26/02/2016
İl: KKTC
Mesaj: 247
bubukso84Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Kasım 2016 14:13
[QUOTE=erdemoguz]

Akçakoca'yı beğenmişsinizdir umarım. Doğası güzeldir, gerisi hakkında bende bir şey demek istemem. [:)][/QUOTE]
Akçakoca'da limanın oraya gittik.Orda yediğimiz taze balığın tadı hala aklımda.Öyle tazesini burda bulsam her hafta giderim.Modern yapılmış camiyi gezdik.İkinci uğrak yeri olduğu için fazla dolaşamadık.[QUOTE=sinan m.d]Yeşil nokta sorunundan mı bahsediyoruz ? Fosfat eksikliğinde bendede çıkmıştı, nerite salyangoz ile cam temizleme işine de baya faydası dokunmuştu. UV filtre serbest partikül şeklinde dolaşabilen yosunlara etkili diye okumuştum. Mesela bende bakır içerikli yosun ilacı kullandım ipliksi alglere etkili ama taşların üzerindeki yeşil yosunlara etki etmedi.[/QUOTE]
Bahsettiğim yeşil nokta değil.Camlarda oluşan pus şeklindeki yosun ki pek dert edilecek bir şey değil.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erdemoguzÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]12655,2[/B]
Kayıt: 07/11/2015
İl: Düzce
Mesaj: 2295
erdemoguzÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Kasım 2016 14:23
Beğenmenize sevindim. Konunuzu daha bölmeyeyim. Tekrar gelirseniz kendi balıkçı barınağımızda güzel bir balıkta ben yedirmek isterim. Selamlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 11 Kasım 2016 16:54
[QUOTE=bubukso84]
Her pazar günü öğleden sonra bakım ve su değişimi yapıyorum.Tabii tüm camlar temizleniyor,budama yapılıyor ve su değişimi yapılıyor.Çarşamba günü ön cam gerekmese bile mıknatıslı silecekle temizleniyor.Su değişimini sadece haftada bir yapıyorum.Uv filtrem 7 gün 24 saat çalışıyor.[/QUOTE]

Hocam emin olmak icin sordum. GDA, yil 2016 halen sebebi ve cozumu yok. Hic bir kür ise yaramiyor. Bu algin ADA galerisindeki tanklarda olduguyla ilgili tartismalarda vardi. Dusuk isik altinda cok cok yavas meydana gelirken, yuksek isikta isin cilki cikabiliyor. Yalniz bu algin ilerlemesine en etkili 2 sey var. Birincisi her gun camdan kaziyip uv filtre calistirmak ve su degisimi yapmak. Cunku bu alg turu camdan kazinsada suda serbest halde yasamina devam edip bir sure sonra tekrar cama tutunuyor. Sizde gerceklesende yuksek ihtimalle bu. Yani gubre dozajinizla ilgili olmasi pek muhtemel degil. Onerilen en iyi cozum yolu her gun temizleyip su degisimi yapmak ve uv filtre calistirmak taa ki yok olana kadar. Ama neden meydana geldigi bilinmediginden kisa surede tekrar azdan baslayarak hic temizlenmesse ust seviyelere kadar camlari yem yesil yapabiliyor. Tom Barr 3-4 hafta gibi bir sure camdan kazinmamasini ve sonra film seklinde camdan alinmasini oneriyor. Yada 5lt gibi rakam basina bristle nose pleco denen bir vatoz cinsini oneriyor (nedir bu tur bilmiyorum) vatozlar gercekten camlari paril paril yapiyormus ama rakamlar cok yuksek. Sanirim bildigimiz cuce vatoz emin degilim.

+1: [T]117945,Keys[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

doctorecÇevrim Dışı

Kayıt: 15/11/2015
İl: Gaziantep
Mesaj: 1457
doctorecÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Kasım 2016 18:08
[QUOTE=mrah]

Hocam emin olmak icin sordum. GDA, yil 2016 halen sebebi ve cozumu yok. Hic bir kür ise yaramiyor. Bu algin ADA galerisindeki tanklarda olduguyla ilgili tartismalarda vardi. Dusuk isik altinda cok cok yavas meydana gelirken, yuksek isikta isin cilki cikabiliyor. Yalniz bu algin ilerlemesine en etkili 2 sey var. Birincisi her gun camdan kaziyip uv filtre calistirmak ve su degisimi yapmak. Cunku bu alg turu camdan kazinsada suda serbest halde yasamina devam edip bir sure sonra tekrar cama tutunuyor. Sizde gerceklesende yuksek ihtimalle bu. Yani gubre dozajinizla ilgili olmasi pek muhtemel degil. Onerilen en iyi cozum yolu her gun temizleyip su degisimi yapmak ve uv filtre calistirmak taa ki yok olana kadar. Ama neden meydana geldigi bilinmediginden kisa surede tekrar azdan baslayarak hic temizlenmesse ust seviyelere kadar camlari yem yesil yapabiliyor. Tom Barr 3-4 hafta gibi bir sure camdan kazinmamasini ve sonra film seklinde camdan alinmasini oneriyor. Yada 5lt gibi rakam basina bristle nose pleco denen bir vatoz cinsini oneriyor (nedir bu tur bilmiyorum) vatozlar gercekten camlari paril paril yapiyormus ama rakamlar cok yuksek. Sanirim bildigimiz cuce vatoz emin degilim.[/QUOTE]
GDA geçen seneki tankımda (Net 100 litrelik akvaryum 18 w poer led) olmuştu.. İlk başlarda 3 günde bir camları temizlemezsem akvaryumun içi görünmyecek gibi oluyordu. belki direk ilgisi yoktur ama daha sonra gübre oranlarını dengeye oturtunca (nitrat ve fosfat oldukça büyük miktarda arttırınca) oldukça azaldı. haftada bir temizliğe düştüm.
Şimdi yeni tankta da ışık süresini arttırdığım anda başladı. şu an 3 günde bir cam silmek zorundayım .. Umarım tank oturunca azalır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir