Yeşil nokta yosununda yapılan yanlış


gozturkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/10/2007
İl: Ankara
Mesaj: 938
gozturkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Ekim 2010 17:52
Fatih bey,aynen dediğiniz gibi hadiseyi tüm yönleri ile ele aldım.Denediğim metodların sonuçlarını hemen bir günde almak mümkün değil takdir edersinizki.Sorunun sadece fosfat üzerine yoğunlaşma ile çözülmeyeceği gerçeği ile karşı karşıyayız elbetteki.Denemeler neticesinde hadisenin ana sebebi ve yan sebepleri netleşmiş olacak.Fosfat miktarını artırmak tek başına yeterli olmamakla baraber fosfat artışı neticesinde dengesizleşen nitrat / fosfat oranı sorunu çözmeketen ziyade üzerine yeni sorunlar ekliyor.Veyahut aslında fosfat miktarı artışı belkide gerçekten çözüm değil.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cilamureÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/11/2009
İl: Trabzon
Mesaj: 882
cilamureÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2010 05:19
[QUOTE=emreutku]
 
Merhaba,  yeşil nokta yosunu (green spot)  ile yeşil toz yosunu (green dust) karışabilir.
 
Yeşil nokta yosunun ana nedeni yüksek ışık + fosfor ekskliği...
Yeşil toz yosunu ise nispi fosfor + kalsiyum fazlalığında oluşabiliyor.
[/QUOTE]
 
Tankımın arka camında  önce kahverengi alg gözlemledim, bezle sildim ve kurtuldum derken, yeşil nokta yosunu gözlemledim.( Kahverengi alg kaybolmuştu)
 
Yeşil nokta yosunu 3 gün içerisinde yeşil toz yosununa dönüştü. Bezle silmeyi denedim, katran gibiydi, kazımayı denedim, yine de bir sonuç alamadım.Tankın arka camına tabiri caizse sülük gibi yapıştı.Sikkin
 
Ne yapmam gerekiyor bu yeşil toz yosunundan kurtulmam için?
 
Ve merakımı mazur görün; kahverengi alg yosunu, yeşil nokta yosunu ve yeşil toz yosunu birbiri ardına mı gelir her zaman?
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

canmasÇevrim Dışı

Kayıt: 01/09/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 70
canmasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Aralık 2010 17:34
Deneyimlerini yazacak hobiciler yokmu)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fatihcanerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/01/2007
İl: Antalya
Mesaj: 607
fatihcanerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Aralık 2010 18:03
Sevgili Arkadaşlar, 

En son moss akvaryumuna döndükten sonra ağır büyüyen bitkilere alışamadığım için çok uzunca bir süre alg problemlerinin tamamını yaşadım ve çok şükür hepsinin üstesinden gelebildim. 

Bu anlamda yeşil nokta yosunu ve yeşil toz yosunu birbirine çok benzemekle beraber aralarındaki tek fark noktaların çaplarıdır. 

Geniş çaplı olanlar, yeşil nokta yosunu olup genelde anubias vb gibi bitkilerin üzerinde meydana gelir ve fosfat eksikliği tetikler bu yosunu, fosfatın tam olarak kullanılmadığı durumda nitrat fazlası da sebep olabilir ki sizin akvaryumda bence bu yosun yok yeşil toz yosunu var....

Çözümü sürekli olarak nitrat fosfat dengesinin 1/10 düzeyinde tutulması ve denge düzelene kadar EXCELL uygulanmasını tavsiye ederim. 

Yosunun üzerine şırınga ile uygulayacağınız excell ve ertesi gün cam silici ile kazıma sorunu çözecektir. Ama uzun vadede fosfat fazlalığının dengelenmesi gerekir...

Saygılarımla, 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir