Yeşil Benekler ve Sakal Yosunu(Resimli)


yekta6161Çevrim Dışı

Kayıt: 01/02/2012
İl: Trabzon
Mesaj: 83
yekta6161Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Mart 2012 16:48
Arkadaşlar ilk 2 resimdekiler herhalde yosun nasıl çözebilirim ?
Ve elodealarımda sakal yosunu var çözümü nedir ?





Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muslim kavakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 3448
muslim kavakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Mart 2012 17:49

Akvaryumlarda oluşan yosunlar, aslında sağlıklı bir akvaryum için, gayet doğal kabul edilebilir.Çünkü, yosun da bir bitkidir ve akvaryumun dengeli ortamında beslenmektedir.Ancak, aşırı büyüyen ve gelişen yosunlar, akvaryumda çirkin bir görüntü oluşturmanın ötesinde, balıklarınız ve bitkilerinizin sağlığını tehdit edecektir.Ve her akvarist, akvaryumunda zamanla bu tehditle karşı karşıya gelecektir.

Akvaryumlarda oluşan yosunların hayat kalmasının 3 temel nedeni vardır.Su, Güneş ışığı ( Yada akvaryum ışığı) ve beslenme.Susuz bir akvaryum düşünülemeyeceğine göre, su dışındaki 2 yaşama nedenini kontrol ederek, yosunların gelişmesini engelleyebiliriz.

Aydınlatmayı Azaltın:Akvaryumunuzun aydınlatmasını sürekli günlük programlarla takip edin.Bitkili akvaryumlarda dahil, günlük aydınlatma 10 saati geçmemelidir.Eğer yosun gelişimi devam ediyorsa, aydınlatmayı daha kısa saat dilimlerine düşünün.Mümkün olduğu ölçüde otomatik programlı aydınlatma kullanın.

Balıklarınıza verdiğiniz yem miktarını azaltın:Akvaryumseverlerin bir çoğu, balıklarını yemlerken büyük zevk alır ve yemlemede aşırıya kaçabilir.Balıkların yeme olan iştahları, psikolojik olarak akvaristi aşırı yemleme yapmaya iter.Aşırı yemleme, akvaryumdaki fosfat seviyesini arttırır ve yosunlaşmaya sebep olur.Böyle bir durumda yemin az miktarlarda, özellikle balıklarınızın ve yemin türüne göre, 5 dakika da tüketecekleri miktarda verilmesinde fayda vardır.Balıklarınızı beslenme saatinden sonra dibe çökmüş fazla yemler, mümkünse bir kepçe veya vakum hortumlama yapılarak toplanmalıdır.

•Su Değişiklikleri:Yosun gelişimini engellemenin en önemli etkeni kısmi su değişiklikleri yapmaktır.Su değişiklikleri yosunların gelişimine yardımcı olacak, onlar için besin değeri taşıyan mikroorganizmaların ve zehirlerin yokedilmesini sağlar.

•Sürekli Su Kontrolu ve Temizliği:Su koşullarının düzenli olarak test edilmesi gerekir.Akvaryumunuzdaki fosfat miktarı ölçülerek, fosfat gidericiler yardımıyla yosunların gelişimini engelleyebilirsiniz.Ayrıca, nitrat testlerinin de düzenli yapılmasında fayda vardır.

Akvaryum temizliğinde camda yada akvaryum dekor ve kayalarında gözlemlenen yosunların temizlenmesi gerekir.Temizlemede problem yaşanan kayaları akvaryumunuzdan kaldırınız.

•Bitkilerinizin Bakımını Yapın:Bitkili akvaryumlarda, bitki bakımnın iyi yapılması gerekir.Yosunların bir kısmı, bitkilerin yaprakları üzerinde yaşamaya adapte olmuşlardır.Bitkilerin iyi bakılması, yosunların yaşama ortamlarını daraltabilir.

•Akvaryumunuzda yosun yiyen balıklar besleyin:Yosunların engellenmesinde, yukarıda sayılan maddelerin dışında, akvaryumunuzun doğal temizleyicilere ihtiyacı vardır.Akvaryumcularınızdan tedarik edebileceğiniz bu balıklar, akvaryumunuzda bir temizlik ekibi oluşturacak ve yosunların gelişmesini engeleyecektir.

Otocinclus Affinis(Cüce VantuzluVatoz)

Cüce vantuzlu vatozler iyi bir yosun yiyicidirler.Suya adaptasyonu ve bakımı zor bir balıktır.Akvaryumunuzda iyi bir temizlik elemanı olup, çoğunlukla ürkek bir mizaca sahiptirler.Bitkili akvaryumlarda, yosun kontrolünü sağlarlar.Sebze ağırlıklı yemlerle iyi beslenmeleri gerekir, besin yetersizliğinde yumuşak yapraklı bitkileri yiyebilirler.

Black Molly

Topluluk akvaryumlarının mükemmel balıklarıdır.Akvaryumda alglerle beslenirler.Özellikle akvaryumlarda yaprakların üzerindeki siyah/sakal alglerin gelişmesini engellerler.Yavru mollyler hiç besinsiz, alglerle beslenebilir.

Crossocheilus Siamensis

Barışçıl bir tür olan bu balıklar, omnivor olarak beslenmektedirler.Akvaryumunuzun içinde oluşan iplik yosunları yiyerek beslenirler.Sebze diyeti ile beslenme takviyesi yapılması gereken bir balıktır.Beslenme eksikliğinde, bitkilere zarar verebilirler.

Hypostomus Punctatusare(Vatoz)

Vatozlar akvaryumlardaki yosunlaşmayı önlerler.Akvaryum camı, bitkiler ve dekorlarların üzerini temizlerler.Bitkisel gıdalarla iyi beslenmelidirler.Bitkili akvaryumlarda, besin yetersizliğinde bitkilere zarar verirler.

 

Ameca Splendens

Dünyada sadece akvaristlerin beslediği balıktır.Vahşi doğada , tahribat nedeniyle nesli tükenmiştir.İyi bir yosun yiyicidir.

Amerikan Bayrak Balığı

Oldukça agresif bir balıktır.İyi bir sakal yosun yiyicidir.

Gül (Kırmızı) Barb

Akvaryumlarda iyi bir yosun yiyicidir.Yeterince yosun ve bitkisel yemler bulamazsa, akvaryumunuzdaki ince yapraklı bitkilere zarar verir.

 

 Not:Akvaryumda gelişen yosunların engellenmesinde, akvaryum malzemesi satıcılarından yosun engelleyici ilaçları temin edebilirsiniz.Ama unutmayın ki, akvaryumunuzda kullanacağınız kimyasallar, su kalitesini bozabilir ve balıklarınıza zarar verebilir.Özellikle bitkili akvaryumlarda, ilaç kullanma konusunda çok hassas davranılmalıdır.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EldurmazÇevrim Dışı

Yönetici
[B]10260,1[/B] [C]2,2,119483[/C] [B]10743,3[/B]
Kayıt: 29/11/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 2182
EldurmazÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 01 Mart 2012 18:32
Sakal yosunu için SAE,CAE ve otocinclus canlılarını yeşil nokta yosunu için de nerite salyangozlarını tavsiye ederim. Eldurmaz2012-03-01 18:36:01

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir