Yerli discus mu, ithal discus mu?


Abidin AcunÇevrim Dışı

Kayıt: 04/04/2006
İl: Ankara
Mesaj: 428
Abidin AcunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Nisan 2011 20:40
 Akvaryum forumlarında benzer soruları görüyorum  "ithal discusmu iyi olur, yerli discusmu iyidir, hangisini besleyelim, alalım?"
 
Kalite kalitedir, kalitenin yerlisi, yabancısı, doğulusu, batılısı, kuzeyi, güneyli, siyahlı, beyazlı üreticisi olmaz. 
 
Balık iyi bir üretici elinden çıkmışsa, ilk üretim ve büyütme evresinde iyi bakılmışsa, uygun ortamlarda uygun besinlerle bakılmışsa, kaliteli ve sağlıklı balıktır veya  discustur.
 
Yerli üretim iyidir veya kötüdür demek ne kadar yanlışsa, yabancı üretim iyidir, kötüdür demekte o kadar yanlış olur.
 
Alınacak balık discus olsun veya başkası olsun, formu ve sağlığının iyi olması gerekir. Formu, sağlığı yerinde değilse kimin üretimi olursa olsun iyi değildir. Sağlığı, formu, renkleri istenilenildiği gibiyse o balık kimin üretimi olursa olsun iyi balıktır.
 
Bu açıklamadan sonra ikinci soru akla geliyor. " İthal ve yerli balığı karıştırmak doğru olurmu?"
 
Karıştıran kişi uzman değilse karıştırılması doğru değildir. Discus balıklarında olsun, tropikal türlerde olsun değişik bölgelerde, değişik sularda yetiştirilen ve değişik yemlerle beslenen akvaryum balıklarının kendilerine has bakterileri veya dış parazitleri vardır. Balıklar zamanla bu parazitlere ve bakterilere bağışıklık göstererek beraber yaşamaya alışmışlardır. İki değişik bölgede yetiştirilmiş balığı aynı ortamda birleştirdiğimizde istenmeyen sorunlarla karşılaşmamız mümkündür.
 
İki guruptan birisi, bazı durumlarda her ikisininde zarar görmesi mümkündür. Kesin böyle olacak diye birşey yok bazende iki gurupta sorun olmayabiliyor.
 
İstenmeyen sorunlarla ve balık ölümleriyle karşılaşmak istenmiyorsak ve geldiği yeri biliyorsak mümkün olduğunca karışım yapılmaması gerekir.
 
Alacağımız balığın anlında falancanın üretimi diye malesef yazmıyor. Ben discus alırken nerden geldiğine ve kimin üretimi olduğuna hiç bakmıyorum. Alacağım balık istediğim özellikte, sağlık, form ve renkte ise alıyorum.
 
Kaliteli balığı almak için bilmek gerekiyor. Bilgiyi, sağolsunlar, eksik olmasınlar, akvaryum.com gibi siteler bizlere yeterince veriyor, yeterki iyi araştıralım yazılanları süzgeçten geçirerek iyi inceleyelim.
 
Sizlere, sağlıklı, huzur veren akvaryumlar dilerim.
 
Saygılarımla...
 

Beğenenler: [T]151275,Nefer[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MehmetAbiÇevrim Dışı

Kayıt: 03/09/2008
İl: Ankara
Mesaj: 347
MehmetAbiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Nisan 2011 21:08
Abidin Bey. Kanayan bir yaraya parmak basmışsınız. Sadece discus için değil söylediğiniz üzere tüm türler için geçerli bir konu. Adını vermek istemediğim bir Ankara toptancısının balık ithalatına bir çok kez tanık oldum. Bir disk sever olduğum için hemen hemen her balık günü yanlarına gider kendimce onlara yardımcı olmaya çalışırdım. Amaç yeni gelen ithal discusları görebilmek. :) Arkadaşlar inanın ithal gelen bir çok balık bizim yerli üretilen balıklarımız kadar formu ve sağlığı düzgün gelmiyor. Gelenler yok değilmi elbette var. Rengi, formu dörtdörtlük yavrular anaç boy balıklar geliyor. Ama bir gerçek varki benim o dönem melon yavrularımla, ithal gelen melon yavrular arasında hiç bir fark yok. Ama gel gelelim en büyük handikap ve aslında en büyük fark bahsettiğiniz balığın alışmış olduğu habitat, denge ve beslenme. Buda bir şekilde bertaraf edildiği zaman ithal edilmiş ve yerli şartlara adapte olmuş bir discus'un, bizim yerli üretim discuslardan hiç bir farkı kalmıyor.
Ben sadece kendi tecrubelerime dayanarak söylüyorum. Piwo balığının bakımlarını aksatmadan dört dörtlük büyütüyorken, bizin falanca dayımız buna dikkat etmiyor ve balığın fiziki ve ruhani hali bozuk oluyor, buna bağlı olarak büyümede sorunlar yada hastalıkla cebelleşme gibi durumlar ortaya çıkıyorsa, Bunun tek sorumlusu üreticinin kendisidir.

  

Beğenenler: [T]9933,Abidin Acun[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

can_erenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 259
can_erenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Nisan 2011 21:31
Güzel bir konuya degenmissiniz.Bende bu discus macerasına yeni başlamış bir arkadaşınız olarak söylediklerinize katılıyorum ancak yinede şunuda eklemek lazım eger ki discusa yeni başladıysanız bence yerli üretim olan türkiyenin su sartlarına alısmıs balıkları secmek daha garanti olacaktır.Ancak artık discuslar üzerinde profesyonel olmussanız su degerlerinizi ölçüyor ve uygun şartları sağlayabiliyorsanız bence ithal veya dogal ortamdan gelen ithal balıkları almakta ve bakmakta hiç bir sıkıntı olmıycaktır.

yerli ithal ayrımı yapmak zaten cok mantıklı degıl bu balıklar zamanında büyükçekmece gölünde van gölündemi yetişiyoduda yerli discus dendi :) yoksa ithal gelen balıklar burada yetistirilip üretildi?

işin özü yeni başlıycaksanız türkiyedeki su sartlarına alısmıs balıkları tercih etmenizde fayda var ama bu hobide artık profosyonelleşmiş iseniz ithal yerli hiç farketmez benim kanaatimce.

formlarına bakıcak olursanızda yerli yabancı farketmez yetiştirene baglı bir faktör bence.Balık iyi ve güzelse formu yerindeyse yerli yabancı hiç farketmez

saygılar.
can_eren2011-04-30 21:34:25

Beğenenler: [T]9933,Abidin Acun[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rizanÇevrim Dışı

Kayıt: 04/09/2010
İl: Ankara
Mesaj: 60
rizanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Mayıs 2011 12:39
 Abidin bey,ithal yerli olayını yerli yabancı gelin mevzusuna benzetiyorum :))) .Tamamen zevk meselesi o iyidir bu kötüdür demek kadar saçma bişey yok.Üçgen discusları f0 diye alana bile lafımız yok güle güle beslesin herkes :)
  Mehmet bey, sizin gördüğünüz ithal discusar grade değil.O nedenle formları bozuk.Nekadar kıyma okadar köfte ;) .100dolara gelen discus okadar oluyor.Malesef isveçte gördüğüm discuslar bile bizim balıkçılara taş çıkartır.Adamlar kalite peşinde.
rizan2011-05-01 12:45:46

Beğenenler: [T]9933,Abidin Acun[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MehmetAbiÇevrim Dışı

Kayıt: 03/09/2008
İl: Ankara
Mesaj: 347
MehmetAbiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Mayıs 2011 14:25
[QUOTE=rizan] Abidin bey,ithal yerli olayını yerli yabancı gelin mevzusuna benzetiyorum :))) .Tamamen zevk meselesi o iyidir bu kötüdür demek kadar saçma bişey yok.Üçgen discusları f0 diye alana bile lafımız yok güle güle beslesin herkes :)
  Mehmet bey, sizin gördüğünüz ithal discusar grade değil.O nedenle formları bozuk.Nekadar kıyma okadar köfte ;) .100dolara gelen discus okadar oluyor.Malesef isveçte gördüğüm discuslar bile bizim balıkçılara taş çıkartır.Adamlar kalite peşinde.
[/QUOTE]

Pek tabiki doğru söylüyorsunuz. Acı ama bir okadarda gerçek. Bir seferinde ithal edilen balıkların sahibi olan üretici yada sağlayıcı olan uzakdoğulu şahsımız.  Türkiyeye davetimiz sonucu gelmiş ve konuşma fırsatımız olmuştu. Discusların bu denli bozuk ve küçük geldiği, diğer tropikal türlerin niçin dayanıksız olduğu ve bu yöndeki rahatsızlığımızı dile getirdiğimizde, tokat gibi bir cevap almıştık. Biz size 4.5. sınıf balık gönderiyoruz. Çünki siz bu yönde bizden taleplerde ve bu orandaki fiyatlarda balık istiyorsunuz. Keza siz pahalı ve düzgün bir balık istesenizde biz bu balığın size 2.yada3. sınıf bir varyasyonunu gönderiyoruz. Çünki siz bu seferde paketlemede sıkıntı çıkarıyor ve haddinden fazla torbalama yapmamızı istiyorsunuz... gibi bir konuşma geçmişti. Detayları tam hatırlamıyorum ama olayın özeti budur. Gelen balıkların sağlıksız ve büyük oranda ölüm sebebini ise normalde örn.: bir torbaya 10 balık koymamız gerekirken, siz kargo masrafı çok olmaması  için bu torbaya 50 va hatta 100 balık koymak zorunda kalıyoruz (inanılmaz ama gerçek rakamlardır, aradaki farkı buyrun gözlerinizle görün). Buna bağlı olarak burada balığı açarken çok zorlanıyorsunuz. Öyleki bu halde bir balık perakendicinin eline geçip satıldığı zaman, nakliye ve devamlı ortam şartalrı değişen balık kendini topralayamıyor ve ölüyor.

Yani ne kadar ekmek, o kadar köfte...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Abidin AcunÇevrim Dışı

Kayıt: 04/04/2006
İl: Ankara
Mesaj: 428
Abidin AcunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Mayıs 2011 18:27
Mehmet bey, yazdıklarınıza katılıyorum. Yukarıda değindiğiniz gibi kaliteli balıklar bizlere kolay kolay ulaşmıyor. Bizden önce en iyileri, iyi para ile avrupaya satılıyor zaten, onlardan geriye kalan kalbur altı olanlar bize ulaşıyor. Bizde ister istemez iyi balık göremiyoruz. İyi balığın her yerde değeri yüksek oluyor. Arkadaşlarım iki yıl önce discus çiftini yurt dışından  kaynağından 1200-1500 dolara aldılar. Şu anda Türkiye'de 200-500 Tl arasında istediğiniz kadar eş balık görürsünüz fakat istediğiniz özellikte değildir.
 
Türkiye'den ucuz balık istendiği için ufak boylarda, akvaryumcunun satabileceği özellikte ve değerde  renklendirilmiş  balıklar geliyor. Bunlara bakarak kıyaslama yapan arkadaşlar ister istemez değişik yorumlarda bulunabiliyor.
 
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kebodiscusÇevrim Dışı

[B]5756,3[/B]
Kayıt: 19/04/2010
İl: Izmir
Mesaj: 630
kebodiscusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Mayıs 2011 23:41
Merhaba sevgili forum arkadaşlarım;
Bir discussever olarak konuyla alakalı yaklaşım ve çözümleme tekniği adına Sevgili Abidin beye teşekkür ederim,emeğinize sağlık...
Bu arada nacizane kendi dünyamdaki değerlendirmem adına konudaki en önemli kelime huzur kelimesiydi...
Discus balıklarında huzur ;sabır ,araştırma ve tecrübesel doğru bilgiyle sağlanabilmektedir.
Abidin beyin mesajına şu noktada bir yaklaşımıda eklemek isterim,discus balıklarında mukoza tabakası özellikle damızlık balıklarda aşırı önem teşkil ettiğinden permasol banyosunun uzun süreli yapıldığı konumlarda gerek ısı değişikliği olsun gerek tabakadaki bozulmadan olsun sıkıntılar yaşayabilen arkadaşlarımız olmakta bu konumda dikkat edilmesi gerekliliğini bir daha belirtmek isterim.
Kendi şahsi tecrübelerimlerimle discus balıklarında ana tank olarak kullanılan tank veya tanklarda mümkün mertebe ilaçlama yapılmaması gerektiğini düşünüyorum.Kullanılacak her türlü ilacın banyo tarzında kullanılmasının artısı çok büyük.Suyun kalitesinden taviz verilmemesi her daim önem teşkil etmekte.Bakteri kültürünün tamamen yokedildiği bir tankta döngünün bozulmasını müteakip discuslarda sıkıntılar baş gösterebilecektir.
Birde su değişimi ile alakalı olarak genelde forumlarda mesajlarda telefonlarda en çok sorulan soru bu oluyor.Su değişim oranı? Eğer su ölçüm araçlarına sahipseniz tankınızı kontrol etmeniz müdahale etmeniz kolay ama ölçümleriniz kısmi ise yapılacak değişiklikte stabil su değerlerinden korkmadan değişiklik yapılabilinir. Blok karbondan(tekli filtre) geçirilip kloru alınmış suyun ısısı eşitlenirse yüzde 50 nin üstündeki değişimlerde sıkıntı yaşanmayacağını bir daha paylaşmak isterim,Çok basit bir sistem sayesinde İzmirdeki akuvaristler olarak çoktur epey rahata erdik.

Ben discusta en önemli 2 kısım görüyorum birincisi su kalitesi ikincisi edinme yeri.Bu konumdada Sevgili Abidin beyin yazısı gerçekten açıklayıcı olmuş...
Tanklarımızda yaşadığımız huzurun, paylaşımlarla çoğalarak her akvaryumda olacağını ve herkesin hobisinde huzurlu yaşamasını temenni ederek, tekrardan emeğinize sağlık diyorum.
Sevgi ve saygılarımla...
Muhabbetle kalınız...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir