Yeniden Discusa Başlıyorum


aquachemistryÇevrim Dışı

Kayıt: 02/11/2007
İl: Ankara
Mesaj: 142
aquachemistryÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Ağustos 2014 21:50
Merhabalar. Yıllar sonra yeniden discus beslemeye karar verdim. Daha önceki tecrübem pek iyi sonuçlanmadı ama oldukça iyi şeyler öğrendim. Kafama takılan bazı sorular var.

Tankı 100x45x65h olarak yaptırdım. 300w eheim jager ısıtıcı, tetratex 1200 dış filtre ve birde eheim iç filtrem var. Kum olarak JBL Manado'yu seçtim. Ve biraz bitkide eklemek istiyorum. Akvaryum 1 haftadır kuruyor. Beklemem söylendi. Pazar günü suyla doldurup sistemi 1 hafta çalıştıracağım. Sera nitrivec ile bakteri kültürü atarak. Sonra balıkları ekleyeceğim.

Bu bilgiler ışığında;
1- Discus ile benzer sıcaklıklarda(29-30 derece) yaşayabilecek bitki türleri nelerdir? Cama camda bakmayı düşünmüyorum. Doğallıktan yanayım.
2- Zemine sırasıyla torf, lav taşı ve manado kum koyma planım var. Doğru mu yapıyorum?
3- 1 çift alıp yanına birkaç tetra sürüsü koyarak yavruları büyütmelerini izlemek mi mantıklı yoksa 8-10 adet ufak boyda alıp büyütüp eşleştirmek mi? Bu akvaryum bunun için yeterli mi?
4- Birde sera nitrivec attıktan 1 gün sonra balıkları ekleyebilir miyim? Yoksa 1 hafta çalıştırıp sistemin iyice oturmasını mı bekleyim. Yanlış bir şey yapmak istemiyorum. 

Şimdiden teşekkürler. Resimleri yakında ekleyeceğim.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RedMap87Çevrim Dışı

Kayıt: 18/01/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 858
RedMap87Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ağustos 2014 05:25
Öncelikle manado ile birlikte lav taşı kullanmak mantıksız ikiside benzer özelliklerde hafif maddeler lav taşı biraz daha irice. Torf olayına gelince manado ve lav taşı hafif ve hareket edebilir olduğundan başınıza iş çıkartacak. Ben uzun süre bitkilide manado kum kullandım sadece misket gübre ve sıvı gübre ile çok harika sonuçlar aldım çok yakında tekrardan kurucam yine aynı kumu kullanacağım. Manado kumun kötü yanları hafif olduğundan özellikle zemin bitkileri uzun sürgünler vererek ana kökten uzak yerde çıkıyor yani boşlukların doldurulması tabanın tamamen çimle kaplanması epey zaman alıyor.İlk başlarda  çok kolay yosun tutuyor , pislikleri en alt katmana kadar geçiriyor tortulanma çok fazla oluyor. Yanlız gelgelim kurulumdan yaklaşık 5 6 ay sonra ne yosunlanma ne tortu kalmıyor işte ozaman siyah arka plan yemyeşil bitkiler ve arada kontrast oluşturacak kahverengi,kırmızı,penbe renk bitkiler ve seyir halindeyken hafif karanlık kalacak şekilde grolux yakmak herşeye bedel.) Bitki tankında diskusdan yavru almanız çok zor heleki akvaryumda farklı türlerde varsa amatör tank ve ekipmanlarla zor iş. Ama derseniz ben ph kontrolcüsünden co2 denetimine kadar herşeyi a dan z ye ayarlarım ozaman neden olmasın (bu imkanlar sağlandığında bile zor olacaktır)Ebatların yeterliliği konusuna gelirsek bence yavrudan alınacak bir grup için ilk zamanlar yeterli olsada bir müdded sonra profesyonel form yakalamak için yetersiz kalacaktır. Bence siz yavru yumurtayla uğraşmayın güzel diskusların karma uyumlu türlerin falan bulunduğu yemyeşil bir ortam oluşturarak keyfinizi çıkarın baktınızki siz keyif yaparken eşleşen yumurta dizen oluyor ozaman ufak bir tanka ayırıp üretim keyfinide yaşarsınız. Bitki olarak zemine çim görüntüsü vermek amacıyla  sbulata,xingu,echinodorus tenellus gibi bitkiler problem çıkarmaz , saz, bazı cripto türler, bazı anubias türleri, benzerlik gösteren limon ve tütün bitkileri(yüksek sıcaklıkta bazen şaşırsalarda zamanla çok güzel adapte oluyorlar) şimdilik aklıma gelenler bunlar daha birçok seçenek var.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AquaformpetÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
[B]11340,3[/B]
Kayıt: 01/10/2008
İl: Bursa
Mesaj: 68
AquaformpetÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 24 Ağustos 2014 13:20
Merhaba, bitkili discus akvaryumda benim tercihim mümkün olduğunca az bitki kullanmaktan yanadır. Sonuç olarak bitkilerin gelişimi için kullanacağınız tüm gübrelerin içeriğinde nitrat,potasyum vs.bulunacak ve bunlar haliyle discus gibi narin bir balığı olumsuz etkileyecektir.Ancak illaki bitkili discus tankı yapacaksanızda
mümkün olduğunca erişkin ve gelişimin tamamlamış ve sudaki değişimleri tolare edebilecek boyutlar tercih etmenizidr.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir